ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:155/500)

Pysznie kokosowa babka piaskowa 288

szklanki drobnych wiórków kokosowych (u mnie od Pro-BIO  – produkt znajdziecie tu )* 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do oprószenia ciasta *produkty możecie nabyć również w e-sklepach (lista) Przygotowanie: Margarynę ucieramy z jajkami i cukrem. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Kolejno ciągle miksując powoli wsypujemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Na koniec do naszej masy

Słodkie okruszki
Truskawkowo- serowa fantazja 521

papierem do pieczenia. 2. Masa serowa: Masło ucieram razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkami na puszystą masę. Dodaję ser oraz budyń. Ucieram. Białka ubijam na sztywno. Pianę dodaję do masy serowej. Delikatnie mieszam. Masę wykładam na ciasto na blaszce. Wyrównuję. Piekę około godziny w temperaturze 170 stopni. 3. Mus truskawkowy: Truskawki miksuję blenderem na gładki mus. Mus przelewam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ale piernik! 263

mąkę i zaparzamy ją. Mieszamy drewnianą łyżką, a następnie odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. W zimnym mleku rozpuszczamy sodę i dodajemy do ciasta wraz z solą. Ponownie mieszamy (można to robić łyżką lub mikserem z końcówką do ucierania, ale można również - po wstępnym wymieszaniu - przełożyć całość na stolnicę i zagniatać rękami). Następnie dodajemy jajka i ponownie mieszamy/zagniatamy ciasto, aż do uzyskania

Ratunku obiad
Torcik waniliowy 186

mleka Wykonanie: Ubijamy białka na sztywno i dodajemy cukier i żółtka. Na koniec delikatnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.  Margarynę ucieramy z cukrem na puch. Budyń gotujemy na mleku i dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną. Ostudzony budyń dodajemy stopniowo do utartej margaryny i dalej miksujemy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Lukrowy torcik rabarbarowy z orzechami 168

Następnie wsypać cukry i gotować aż masa rabarbarowa sanie się szklista. Wykonanie lukru: Cukier wymieszać z wrzącym mlekiem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i ucierać przez chwilę do utworzenia się jednolitej masy. Wykonanie torciku: Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć do tortownicy, tworząc podwyższone brzegi. Nakłuć widelcem w kilku miejscach , wstawić do nagrzanego piekarnika na 250 stopni i podpiec spód do zrumienienia

Tradycyjna Kuchnia
SERNIK IZAURA 212

stare zeszyty z przepisami. Choć przepis stary, sernik ten zawsze dobrze smakuje. Łączy w sobie smak murzynka i pysznej wilgotnej masy serowej. Całość oblana warstwą czekolady.    SKŁADNIKI Ciasto: 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 7 łyżek wody Masa serowa: 1 kg sera twarogowego (użyłam(...)Ciasto: Masło i cukier rozpuszczamy w rondelku, dodajemy kakao, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę. Masę czekoladową łączymy z żółtkami oraz wodą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną pergaminem (24x38 cm). Masa serowa: Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy

słodki bratek
SERNIK NA ZIMNO BANANOWO-TRUSKAWKOWY 276

dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min Masa truskawkowa Żelatynę   rozpuścić  w 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści- odstawić do przestygnięcia. Ser, jogurt i cukier puder, ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Truskawki(...)masy serowej, dokładnie wymieszać. Tężejącą masę truskawkową przełożyć do tortownicy z przestygniętym biszkoptem. Włożyć ciasto do lodówki. Masa bananowa Żelatynę   rozpuścić  w 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści- odstawić do przestygnięcia. Ser, jogurt i cukier puder, ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Banany zmiksować na mus, dodać do masy serwo

RAROSSA
Torcik marmurkowy z jabłkami. 187

Torcik marmurkowy z jabłkami. Składniki :                   ( na tortownicę o średnicy 26 cm ) Ciasto : 10 dkg cukru 20 dkg masła  4 jajka 3 łyżki mleka 20 dkg mąki 1  cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia otarta skórka z cytryny(...)utrzeć z cukrem,skórką cytrynową i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Teraz dodajemy mleko i znów ucieramy. Masę marcepanową pokroić w małą kostkę i wymieszać z ciastem. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia,wymieszać. Połowę ciasta przełożyć do wysmarowanej tortownicy ,a drugą połowę wymieszać z kakao i nałożyć na pierwszą warstwę

Przepisy i porady kulinarne
Sernik dyniowy 230

zamrażalnika. Upieczoną wcześniej dynię zblendować i doprawić do smaku cytryną i cukrem, dodać wanilię. Oddzielić żółtka od białek, do żółtek dodać cukier i ucierać na gładką masę. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 170/180*C Zetrzeć ciasto na grubych oczkach tarki i wyłożyć do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Nakłuć widelcem i podpiec na rumiano złoty kolor. Do utartych żółtek

Lubię to gotuję
BABKA CZEKOLADOWA 198

łyżeczka sody 15 dag mlecznej czekolady . Wykonanie: Ucieramy masło z cukrem, następnie cały czas ucierając dodajemy po żółtku. Następnie dodajemy ser, potem mąkę. Ucieramy do połączenia składników. Białka ubijamy, następnie łączymy je z ciastem, dodajemy czekoladę drobno posiekaną. Całość przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy 50 minut. Gotową babkę polewamy lukrem, obsypujemy rodzynkami

Z Majeczką w kuchni
Babka piaskowa ucierana 165

Babka piaskowa, to bardzo łatwe i szybkie ciasto. Odpowiednio udekorowana może stanowić miły poczęstunek na każda okazję. Osobiście najbardziej lubię ją ze szklanką ciepłej czekolady lub

Gosia gotuje
Maślane ciastka wyciskane 222

cukru z wanilią - 4 żółtka - 2 łyżki mleka  - Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią dodać po jednym żółtku cały czas ucierać  wsypać mąkę dodać mleko chwilkę miksować później zagnieść elastyczne ciasto rękami - Ciasto przełożyć porcjami do maszynki wyciskać ciastka na blachę wyłożoną papierem  do pieczenia piec 180 stopni ok 15 minut

W królestwie smaków Beaty
Sernik brzoskwiniowy z kratką 164

ciasto.Dzielimy na dwie równe części ,zawijamy w torebkę foliową i na godzinę wkładamy do lodówki.Formę (25x40 cm.) wykładamy papierem do pieczenia .Jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy na dno formy. Ser mielimy trzykrotnie.Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszysta masę.Dodajemy stopniowo ser i budyń w proszku,cały czas mieszając.Brzoskwinie odsączmy z zalewy,kroimy na mniejsze

Bajeczna Kuchnia