ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:161/500)

Mazurek bezglutenowy i bezmleczny 191

żurawina, suszone morele, orzechy włoskie, migdały, daktyle) mały banan na wierzch: garść moreli, sok jabłkowy lub pomarańczowy, bakalie do dekoracji np. migdały, żurawina, Ciasto : Z białek jaj i soli ubijamy pianę. Z żółtek i bakali ucieramy blenderem gęstą masę, dodajemy mąkę i banana. Orzechy można wcześniej pokruszyć ale mój blender świetnie sobie z nimi radzi. Bakalie można wybrać dowolne

prawdziwe jedzenie
Wielkanocna babka drożdżowa 421

Wielkanocna babka drożdżowa jest dla niektórych obowiązkowym ciastem na świątecznym stole. Przyznam, że u mnie w domu nigdy takiej babki nie było, królowały babki ucierane, ale w tym roku postanowiłam przekonać się, jak smakuje tradycyjna drożdżowa baba. Przepis skomponowałam po przejrzeniu chyba kilkudziesięciu innych, dopasowałam do swoich upodobań i powiem Wam, że efekt finalny bardzo przyjemnie mnie zaskoczył. Babka jest(...)żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę (im dłużej będziemy ucierać, tym bardziej puszystą masę uzyskamy) - mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, ekstrakt z wanilii, resztę mleka (wody) oraz sól, składniki dobrze wymieszać, rozpocząć wyrabianie, po kilku minutach zacząć stopniowo dodawać roztopione masło, wyrabiać długo i dokładnie, aż ciasto będzie elastyczne, odchodzące od dłoni i z dużą ilością wtłoczonego

Smakołyki Bereniki
Afrodyta 2286

ciemny biszkopt. Przykrywam biszkoptem jasnym. 4. Na mleku gotuję budyń. Masło ucieram z cukrem pudrem. Dodaję po łyżce zimnego budyniu. Wlewam spirytus i ucieram. Masę wykładam na biszkopt jasny. Przykrywam biszkoptem ciemnym. 5. Wierzch ciasta polewam polewą czekoladową i ozdabiam rozpuszczoną na kąpieli wodnej białą czekoladą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Orzeźwiający Bananowiec 184

dworze upał, żar leje się z nieba, a ja zapraszam na orzeźwiające ciasto bananowe. Bananowiec doskonale ochłodzi nas w upalne dni. Zapewniam, że kto je upiecze to nie pożałuje, bo ciasto jest przepyszne. SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, 1,5 szklanki cukru, 2 szklanki mąki tortowej, 8 łyżek oleju, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Masa bananowa: ½ litra mleka(...)wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję około 2 minut. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaje budyń i razem ucieram. Połową masy przekładam biszkopty. Drugą połowę wykładam na wierzchu ciasta. 3. Galaretki rozpuszczam w litrze wrzątku. Studzę. Banany obieram i kroję w grubsze plasterki. Układam na masie bananowej. Owoce zalewam tężejącą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Cukiniowy torcik z owocowo-śmietankowym kremem. 151

Piekliście kiedyś ciasto z cukinią na słodko? Ja już piekłam i jest niezwykle pyszne. Zapewniam, że nic a nic nie czuć cukinii. Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe. U mnie dzisiaj w formie tortu z kremem śmietankowo-owocowym. Wszystko z sobą smakowo idealnie współgra. Polecam. Upieczcie na podwieczorek. Tort warto ładnie udekorować. Bedzie i pięknie i pysznie. Do tego filiżanka(...)wody. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wlewamy olej i jogurt naturalny i dokładnie ucieramy. Wsypujemy sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i dokładnie ucieramy, na koniec dodajemy cukinię i dokładnie mieszamy. 2. Do pieczenia: Tak wykonane ciasto przekładamy do dwóch tortownic wyłożonych

Izabelawkuchni
Babka z wódką 186

kostka margaryny 5 całych jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml czystej wódki (może być np. rum, ale moim zdaniem ciasto najlepiej smakuje z wódką) ekstrakt z wanilii (ew. sok z cytryny lub ulubiony aromat) Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy (cały czas miksując) jaja, ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia, mąkę i wódkę. Gotowe ciasto przelewamy

Zawsze głodna!
Ciasto piaskowe z ananasami. 174

Ciasto piaskowe z ananasami. Składniki : 1 puszka ananasów w plasterkach (446 ml) 13 dkg margaryny 10 dkg cukru 25 dkg mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia otarta skórka z 1 cytryny 5 łyżek wiórków kokosowych 5 łyżek likieru kokosowego lub rumu Do dekoracji : 10 dkg cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wiórków kokosowych(...)Sposób wykonania :  Ananasy osączyć z soku, pokroić na kawałki. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do ciasta likier, wiórki kokosowe i przesianą mąkę , delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać do ciasta kawałki ananasów, kilka odłożyć do dekoracji, wymieszać. Gotowe ciasto wylać do foremki

Przepisy i porady kulinarne
Placek z owocami na maślance 151

brzoskwinia drobno pokrojona Przygotowanie : Cukier utrzeć z całymi jajkami na puszystą masę Dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem na przemian z maślanką-  ucierać Wlać olej cienką strużką - ucierać do idealnego połączenia składników Wysmarować foremkę tłuszczem i przelać ciasto, ułożyć na wierzchu owoce, lekko wciskając je w ciasto Posypać po wierzchu kruszonką Piec w temp. 170-180*C przez

Proste Potrawy
Sernik z ananasami 126

ciasto, wałkujemy i kładziemy na blachę. MASA SEROWA: Na początku mielimy ser, najlepiej 2 razy. Żółtka oraz jajko łączymy z cukrem i ucieramy, następnie dodajemy zmielony ser, olej, mleko oraz budynie, wszystko dokładnie miksujemy i wykładamy na ciasto. Na wyrównany ser nakładamy ananasy wyciągnięte z puszki i pokrojonych w mniejsze kawałki i lekko dociskamy. Następnie wkładamy do piekarnika na około

Gotuję Testuję
Ciasto czekoladowe przepis 136

cukru, 8 łyżek czekolady w proszku (albo 8 kostek czekolady delikanie rozmiększonej), 300 g mąki, 1/2 opakowania proszku do pieczenia. Przepis na ciasto czekoladowe. Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, cukier waniliowy i zwykły cukier. Całość razem ucieramy. Dodajemy proszek do pieczenia, mąkę, czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Nacieramy masłem formę, którą włożymy do piekarnika. Wlewamy do niej ciasto

MODA NA BIO
sernik pieczony z gruszkami... 190

jajka, cukier do białości na dużych obrotach z 5 minut dodać ser z wiaderka, budyń, kaszę manną, aromat i połączyć składniki bez długiego ucierania, wsypać pokrojone w kostkę gruszki i łyżką wymieszać sernik wylać na ciasto i piec w nagrzanym elektrycznym piekarniku na 190 C około 60 minut, do suchego patyczka, sernik wystudzić w blaszce tortenguss rot wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
Pełnoziarniste pierniki 158

się za mocno kruszyć stewia wg. smaku (ja dałam 1 łyżkę, ale przypominam, że stewia której używam słabo słodzi, więc najlepiej spróbujcie surowego ciasta, takie też jest dobre;) ) Sposób przygotowania: Miód, stewię, oliwę i żółtka ucieramy mikserem otręby i płatki owsiane mielimy na pył mieszamy suche składniki (otręby, płatki, przyprawę do piernika, amoniak, kakao) dodajemy je do żółtek i miodu

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik z kremówką 193

szklanki cukru 10 jaj 2 budynie śmietankowe 0,5 litra śmietany 30% 1 cytryna Sposób 1. Wykonanie spodu: z podanych składników zagniatamy ciasto, gotowe rozkładamy na natłuszczoną blachę. 2. Masa serowa: ser zemleć, ucierać razem z cukrem i budyniami śmietankowymi, dodawać kolejno żółtka, białka z kolei ubić na sztywną pianę i dodać do, podobnie postąpić ze śmietaną kremówką, którą należy

Kuchenne aromaty
,,Karnawałowe róże” 117

czerwonej porzeczki lub z soku z malin     Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż będą jasne i puszyste. Dodajemy przesianą mąkę a następnie wlewamy piwo i mieszamy. Złączamy wszystkie składniki w kulę dodając w razie potrzeby mąkę. Wykładamy je na podsypaną stolnicę i chwilę wyrabiamy. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i wykrawamy krążki w 3 rozmiarach używamy(...)następnie mocno przyciskamy środek palcem. Róże smażymy wierzchem tak by się zarumieniły na złoto i odsączamy z tłuszczu. Cukier puder ucieramy z sokiem do gładkości. Gęstość lukru regulujemy dodając sok lub cukier. A wykonanie drugiej różyczki jest następujące: z ciasta wykrawamy szklanką kółka. Układamy po 4 kółka, nakładając do połowy jedno kółko na drugie, zwijamy w rulon i przecinamy

Podróż w kulinaria