Katarzynki. Klasyczne pierniczki, u mnie w trochę zmienionym kształcie. Brak odpowiednich foremek wcale im nie zaszkodził. Teraz pierniczki oczekują w puszkach na święta. Mam nadzieję, że zdążą zmięknąć zanim moje łasuchy je dopadną:). Katarzynki (przepis zaczerpnęłam ze strony MojeWypieki) 200g miodu 1 łyżka kakao 100g cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajo 400g mąki pszennej Miód(...)podgrzałam, dodałam cukier i przyprawy korzenne. Mieszaninę lekko przestudziłam. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao przesiałam do miski, dodałam jajo oraz miodową mieszaninę. Zagniotłam ciasto. Całość wstawiłam na noc do lodówki, aby ciasto odpoczęło. Schłodzone wałkowałam na grubość około 4-5 mm, wykrawałam gwiazdki i piekłam przez około 15 minut w 180stopniach. Wystudziłam i ukryłam w specjalnej puszce
Zapiski Młodej Żonybarwie. Często porzucają go jednak w ten szczególny dla nich dzień na rzecz szklaneczki whiskey, którą także wiążą z postacią świętego Patryka. Legenda głosi, że wstąpił on do karczmy, której właścicielka nie dolewała klientom tego trunku do pełna. Święty Patryk nastraszył ją, że z tego powodu miejsce to będą nawiedzać potwory. Od tego momentu każdy gość karczmy wypijał już pełną(...)kształcie gwiazdki, ozdabiamy muffiny i dekorujemy posiekanymi orzeszkami pistacjowymi, uprażonymi migdałami oraz listkami koniczyny. Przepis znalazłam u Marty na blogu Śliwka węgierka (proporcje zwiększyłam o 1/3). Dzień świętego Patryka jest narodowym świętem mieszkańców Irlandii. Jednak zgodnie z tamtejszym powiedzeniem, że każdy tego dnia chce być Irlandczykiem – „Everyone wants to be Irish on St. Patrick’s Day”, świętuje się
mojewypiekiinietylkomiód i masło oraz kandyzowane skórki. Całość dokładnie mieszam (ciasto będzie lejące), przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę, najlepiej na balkon jeśli jest dość chłodno. Po tym czasie ciasto powinno zgęstnieć. Po tym czasie masę dzielimy na 30-35 części, z każdej formujemy kulkę, następnie ją spłaszczamy w dłoniach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między(...)wyciągamy z piekarnika i przekładamy na kratkę by się wystudziły. Następnie umieszczamy je w szczelnie zamkniętym pojemniku na kilka dni. Na kilka dni przed spożyciem ozdabiamy pierniczki lukrem. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango Papajamoże zabraknąć pierniczków, dzieci je uwielbiają. U mnie oprócz pierniczków orkiszowych w tym roku zagoszczą także bezglutenowe, to dla tej części rodziny, która nie jada glutenu. A skoro w święta powinny się znaleźć pierniki, to i takowe u nas powstały. Ta wersja pierników jest dla tych wszystkich, którzy z różnych przyczyn glutenu jeść nie mogą lub nie powinni(...)dokładnie wymieszać. Gotową masę dzielimy na 2-4 części, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2h. (może być dłużej). Po tym czasie wykładamy ciasto na podsypany delikatnie (mąką gryczaną) blat, rozwałkowujemy (na pożądaną grubość) i wykrawamy ciasteczka. Gotowe ciacha odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy
Smaczne ZdroweKulebiak z kapustą i grzybami Dziś podsyłam Wam sprawdzony przepis na duży drożdżowy pieróg wigilijny faszerowany kapustą i grzybami. Wspaniale pachnący i pięknie udekorowany będzie pyszną
Blog z ApetytemUwielbiam babki. Na świątecznym stole obowiązek! W tym roku kupiłam sobie nową foremkę na babkę. Taką małą, do koszyczka. Musiałam ją już przetestować. Jest cudowna, a
Gotuję TestujęPyszna babka w wersji fit, czyli bez białej mąki, białego cukru, masła, czy innych tłuszczy. Za to zdrowa, bo z mąki pełnoziarnistej, z marchewką, żurawiną, rodzynkami
Passions hobbies lifeDomowa pizza – najlepsza pizza ! Oj tak Uwielbiam domową pizze i choć w wielu restauracjach podają naprawdę dobre pizze, to wspólnie z mężem jednak zdecydowanie wolimy
Słodkie okruszkiSzukacie pomysłu na jadalny, prosty i smaczny prezent gwiazdkowy? Taki prezent, który może z wami upiec dziecko, a następnie schować pod choinką dla swoich dziadków czy
Bernika - moj kulinarny pamietnikDni są ostatnio coraz dłuższe i przepiękne.Mam nadzieję,ze wiosna zawitała do Nas już na stałe bo jeśli chodzi o mnie to uwielbiam tą
Niespełnione zdolności kulinarneW cyklu "Słodkie środy" zapraszamy na waniliowy sernik z nutą migdałową. Sernik został polany pyszną polewą czekoladową co w całości idealnie się skomponowało i podkreśliło jego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBabki, babeczki mam dla Was świetną babę ;) Szybciutko się z nią uporaliśmy , bo wyglądała mega apetycznie i pachniała , ach jak ona pachniała :) Sama poezja :) Poczujcie się
Słodkości i nie tylkoLubię ten czas przed świętami. Jest tyle różnych możliwości, żeby święta były i smaczne i kolorowe i słodkie. Jest tyle przepisów na baby, babki i babeczki. Ja, spośród moich przepisów dzisiaj wybrałam dla Was babę cytrynową. Jest pyszna, puszysta, leciutka i... cytrynowa. Co Wy na to? Może być? Składniki: 340 g mąki pszennej tortowej(...)dodana, kiedy poprzednia dobrze wmiesza się w masę. Na koniec wsypałam startą skórkę z cytryny. Pięknie się wszystko utarło. A masa stała się gładka. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Ciasto przelałam do foremki i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 60 minut. Oczywiście trzeba sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Moja baba pięknie wyrosła i pięknie się zarumieniła. Wyjęłam
Kuchnia u Krysiniezwykle aromatyczny, wilgotny, prosty i szybki w przygotowaniu :-) Nam smakuje bardzo, mam nadzieję, że Wy też go polubicie :-) W końcu nie każdy ma czas - mimo zbliżających się świąt - na długie przesiadywanie w kuchni... codzienne zabieganie czasem bierze górę, a wtedy warto sięgnąć po te ekspresowa podpowiedzi... :-) A przepis znalazłam na blogu "Gotuję, bo lubię" (KLIK) , tylko trochę zmieniłam polewę(...)składników. Gotową masę przelewamy do keksówki (ok. 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 1 godziny (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z foremki i odstawiamy do wystygnięcia. Mleko podgrzewamy w rondelku, dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i dokładnie mieszamy aż do jej rozpuszczenia i zgęstnienia masy. Gotową polewą
Czary - gary w kuchni