samego serwowania podgrzać 10 minut w 200 stopniach w piekarniku. Żurek, czy barszcz biały podany w talerzu, jakim są miseczki chlebowe smakuje wyśmienicie. Warto już pomyśleć o przygotowaniach do świąt, żeby nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę. Składniki: - 700 g mąki pszennej typ 750; - 390 ml kefiru; - 160 ml wody; - 40 g drożdży; - 2 łyżeczki soli; - 1 łyżeczka(...)łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, rozczyn, kefir w temperaturze pokojowej oraz olej, zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Odstawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Z każdej oderwać mały kawałek na uchwyt. Miseczki mocno spłaszczyć i formować sakiewki. Ułożyć łączeniem
dom-agi.plnajważniejsze niezbyt skomplikowane. Idealne na szybkie śniadanie. Ps. Złożyliście już życzenia Waszym Babciom i Dziadkom? Jeśli nie to uczyńcie to czym prędzej :) Wszak przez dwa dni będziemy obchodzić ich Święto :) Ale w ciągu roku też o nich nie zapominajcie, bo z pewnością wielu z nas, wiele im zawdzięcza :) SKŁADNIKI: 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki(...)roztopionego masła 2 łyżeczki syropu klonowego 1 duży banan pokrojony w grubą kostkę A jak to zrobić: Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać łyżką na gładką masę. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Placuszki smażyć na rozgrzanej i suchej patelni, przewracając na drugą stronę, gdy na powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki. Pancakes podawać polane syropem klonowym, lub posypane cukrem
Kuchnia w opałachrazem mielimy przy pomocy blendera.4. Do masy dodajemy żółtka, przyprawy, 50 g bułki tartej, mieszamy5. Białka ubijamy, mieszamy z masą, ew. w razie potrzeby dodajemy jeszcze bułki tartej, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie.Pieczenie:6. Pieczemy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.7. Pieczemy w temp 180 stopni, ok. 1,5 godziny (myślę(...)mocno spieczonej skórki. Forma: Aluminiowa foremka o wymiarach ok. 23 cm x 10 cm Kalorie:Całość: 725 kcal ok. 135 kcal / 100 g schłodzonego pasztetuSmacznego! :) Wesołych Świąt
Malowane smakiemnią czekam z utęsknieniem. Tak jak przepadam za rabarbarem i głównie na niego czekam wiosną, tak zimą żurawina jest moim zdecydowanym faworytem. Świetnie komponuje się z miękkimi, słodkimi ciastami ucieranymi, rewelacyjnie pasuje do drożdżowego, a i z sernikiem tworzy wyjątkowo zgrany duet. Próbowałam tego połączenia wcześniej, a sernik Doroty wygląda po prostu obłędnie. Musiałam go zrobić. Nie zwlekałam długo(...)tylko wyglądem, ale też smakiem. Będzie cudowną ozdobą wigilijnego stołu - jeśli znudziły się Wam tradycyjne serniki, albo po prostu lubicie nowości, zróbcie koniecznie! A jeżeli w Święta stawiacie na tradycję - zróbcie teraz. Może zmienicie zdanie...?Sernik z musem żurawinowymSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:160 g ciasteczek oreo z nadzieniem30 g masłamasa serowa:300 g serka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJuż niedługo Święta...Jeśli chcecie odmienić sobie wygląd tradycyjnej strucli, polecamy ją zrobić w tym wydaniu.Składniki:3 szklanki mąki tortowej,0,5 szklanki cukru,15 dkg margaryny,4 żółtka,0,5 szklanki mleka,4 dkg drożdzy,farsz makowyWykonanie:Drożdże rozcieramy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i odstawiamy. W malakserze ucieramy margarynę z cukrem. Gdy stanie(...)się puszyste, dodajemy żółtka i rozczyn stale mieszając. Następnie wsypujemy przesianą przez sito mąkę. Utarte ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ok. 10 min, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło.Gdy podwoi objętość ponownie wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i kroimy na 4-centymetrowe pasy, każdy smarujemy lekko spienionym białkiem, nakładamy farsz i zwijamy. Powstałe ślimaki od razu
Anioły w kuchniuśmiech zapadło mi w pamięci. Cieszę się, że coraz więcej organizowanych jest takich akcji. Ruszajmy się! Nie tylko dla zdrowia i wyglądu ale przede wszystkim dla samopoczucia :) Coraz bliżej święta.. więcej pracy, pomysłów. Dlatego nie marnuję czasu i spędzam go relaksując się w kuchni. Przepis poniżej może nie ma minusowych kalorii, czy nie jest(...)number one! Smacznego! :) Spód: 180g mąki pełnoziarnistej lub owsianej 2 żółtka 80g jogurtu naturalnego 30g masła lub margaryny 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu Na stolnicy wyrabiamy ciasto rękami. Nie może się ono kleić do rąk. Wałkujemy na cienko. Przekładamy na małą formę do tarty. Ugniatamy dłońmi boki. Nakłuwamy całość widelcem i pieczemy
Czarnawisienkazapachem choinki i.. pierników. Charakterystyczny korzenny aromat, który podczas pieczenia wypełnia cały dom ma magiczną moc i wprowadza wszystkich w świąteczny, rodzinny klimat. Korzystając z tego, że święta tuż, tuż zapraszamy Was dzisiaj na sprawdzony przepis na pierniczki! Korzystam z tego przepisu co roku, a pochodzi on ze starej książki Kuchnia Polska z charakterystyczną drewnianą łyżką(...)Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Wykładamy na stolnicę dość obficie posypanej mąkę. Zagnieść ciasto jak na pierogi, wyrobić na zwarte, dość elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąkę, jeśli zbyt gęste dolewamy po odrobinie wody. Ciasto odstawiamy na 30 min by wypoczęło. Ciasto dzielimy na trzy części, każde wałkujemy na grubość ok.1-1,5cm. Wycinamy gwiazdki
Symfonia Smakówsię na świątecznym stole to ciągle jeszcze możecie go przygotować…. Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzymy Wszystkim naszym Czytelnikom i odwiedzającym nas Blogerom zdrowych, spokojnych i smacznych Świąt spędzonych w gronie rodzinnym.Pozdrawiamy Szybki piernik żydowski z bakaliamiSkładniki:200 g miodu250 ml mocnego naparu z kawy200 g cukru ( u mnie trzcinowy)100 g posiekanych migdałów i orzechów(...)bakalie i przyprawy.3. W dużej misce ubić jajka z cukrem, dodać olej. Ciągle miksując dodawać na przemian po trochu suchych składników (mąka z dodatkami) i wystudzonej kawowo-melasowej mikstuty. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być gładkie. Przelać do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny (do suchego
UgotujmyTo.plNa naszych stołach zagoszczą mazurki, serniki, paschy no i oczywiście babki wielkanocne. Jedną z odmian tradycyjnych babek wielkanocnych jest babka gotowana. Moja będzie miała zapach i
Tylko pyszniesłony karmel Nie przepadam za likierami, żeby nie powiedzieć, że ich nie lubię. Jednak słony karmel nie dawał mi spokoju. I tak wyszły te oto cuda
KucharzycaFlorentynki to bardzo popularne ciastka na bazie płatków migdałowych, żurawin i rodzynek oblane płynną czekoladą. Należą do jednych z najdroższych jakie znajdziemy w cukierniach. Dzieje się
Chocolate Muffin BlogP rosty deser z soczystymi śliwkami pachnący migdałami i do tego zawsze wychodzi :) Wystarczy posypać cukrem pudrem różanym lub waniliowym, albo podać z gorącym sosem
SzczyptaSmaQDzisiejsza propozycja to pierogi ruskie w nowej odsłonie. Zamiast ziemniaków do ich przyrządzenia użyłyśmy kaszy jaglanej. Nadała ona pierogom nowy, ciekawy smak. Polecamy wypróbować wszystkim fanom
Kolizje Smakówrobię tyle dań za jednym razem dwa razy do roku, po drugie lubię to robić, po trzecie chcę by moja rodzina chociaż w formie zapachów, smaków poczuła atmosferę Świąt, której tak bardzo tu nam brakuje. Zapisuję tutaj swoją listę 12 dań.1. Barszcz z uszkami - uszka mam już zamrożone.2. Pierogi z kapustą i grzybami - również są już(...)zamiast kutii10. Zamiast kompotu z suszu - grzaniec bezalkoholowy11. Krokiety z kapustą i grzybami12. Paszteciki - już upieczone, zamrożone.Ciasta i ciasteczkaPierniczki już są, planuje upiec piernik wylewany, zrobić chatkę Puchatka, keks mocno bakaliowy, muffinki, ciasto Izaura i ciasto marchewkowe. Jest sporo ciast dlatego, że obdarowuję nimi rodzinę czy znajomych.Przygotowuję też dania mięsne typu bigos, rolady, pasztet itp. na Boże
NA MOIM TALERZUsuszeniem blatów wcale nie jest taki pracochłonny, a jaka pyszna J Niebanalny pomysł i zaledwie kilka chwil, eleganckie podanie na porcelanie #Ambition -tyle potrzeba, żeby stworzyć prawdziwą magię świąt. Takim duetem zaskoczysz świątecznych gosci. Składniki na dwa bezowe blaty o śr 21-22 cm 5 białek dużych jaj 25 dag drobnego cukru 1 łyżka soku z cytryny(...)zmiksować na wysokich obrotach, tylko do połączenia. Na blaszce od piekarnika wyłożonej pergaminem narysować dwa jednakowe okręgi o podanej średnicy, wykłóżyć po równo bezę, uformować szpatułką do ciasta okrąg. Piekarnik nagrzać do 150*c -termoobieg, włożyć bezę i temperaturę natychmiast zmniejszyć do 115*c i suszyć bezę 2 godziny. Studzić w zamkniętym
Wanilia i Kardamon