Pomysł zapakowania galaretki do skorupki po jajku zaczerpnięty z wirtualnej przestrzeni, przetestowany po raz pierwszy w Święta Wielkanocne i powielany przy okazji domowych imprez:) Jajko galaretka czyli niespodzianka w skorupce Do ich przygotowaniapoza recepturą np.na indycze galaretki z chińszczyzną, którą dzieliłam się TUTAJ potrzebujemy wyparzone wydmuszki po jajkach. Skorupkę jajka delikatnie ostukujemy z jego szerszej strony, usuwamy(...)część (nie więcej niż na zdjęciu poniżej), wylewamy jajko (jeśli dziurka jest odpowiednio mała, pięknie oddzielni nam się białko od żółtka, gdybyśmy akurat potrzebowali taką wersję do ciasta;) Wydmuszki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie przelewamy delikatnie wrzątkiem i zostawiamy do osuszenia. W kolejnym kroku są już gotowe do wypełnienia przygotowanymi składnikami do galaretki (u mnie w tym rozdaniu ugotowane
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprawie gryczanych - zabrakło mi mąki gryczanej, i dosypałam nieco orkiszowej. Jednak można je przygotować bez tego dodatku, i wtedy będą bezglutenowe. Można też choinki zrobić z innego pierniczkowego ciasta, a ciasto gryczane powykrawać w dowolne kształty. Ja miałam ochotę wypróbować i jedno, i drugie, więc połączyłam to w całość.Przepis na gryczane pierniczki znalazłam na blogu Na stole, zmodyfikowałam(...)rozpuszczą i dobrze połączą. Ostudzić.Do sotudzonej mieszanki wbić jajko, wymieszać. Wlać do suchych składników, wymieszać drewnianą łyżką, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę (można przez noc).Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wycinać z niego gwiazdki - na 1 choinkę potrzeba po 2 gwiazdki każdego rozmiaru. Układać ciasteczka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNastępną podstawową zasadą dobrego cukiernika o jakiej najczęściej zapominamy jest przecedzanie mąki czy cukru pudru przez sitko. Pozbywasz się grudek z mąki oraz napowietrzasz mąkę co sprawi , że twoje ciasto wyjdzie lepsze. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Co zrobić kiedy lekko spieczesz swoje ciasteczka? Kiedy zapomniałaś, żeby w odpowiednim czasie wyciągnąć swoje ciasteczka, albo twój piekarnik nie równo piecze i cześć ciasteczek(...)tarce spaleniznę z ciasteczek. Mam nadzieję, że te świąteczne triki kuchenne pozwolą wam na szybkie przygotowanie Bożonarodzeniowych potraw i cieszenie się świętami z rodziną i najbliższymi (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Świąteczne triki kuchenne – Przygotuj perfekcyjne święta! Gwiazda betlejemska trująca? Prawda czy mit? Jak wybrać choinkę? Nie każda postoi aż do Trzech Króli! Domowe sposoby, jak prać ręczniki
To Musisz Wiedziećsposób bardzo szczególny i ostrożny. Nie wiem, czy dziś z taką troską podchodzi się do pieczenia bab wielkanocnych, ale zapewne w wielu domach jest ona nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych. Jeśli więc marzy Wam się prawdziwa, drożdżowa baba ten przepis z pewnością się przyda. Jest wspaniała, mięciutka i lekka jak puch. Delikatna i wilgotna z subtelną, orzeźwiającą nutą cytryny(...)cytryny Dodatkowo 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Zaczyn drożdżowy Wszystkie składniki zaczynu umieszczamy w kubku, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Ciasto właściwe Do garnka przelewamy mleko, dodajemy masło oraz cukier. Mieszamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko z masłem i cukrem, mieszamy. Dodajemy roztrzepane
Wędrówki po kuchniAmerykańskie, kruche ciasteczka czekoladowe z płynącą czekoladą w środku, z dodatkiem wanilii oraz na bazie masła. Idealne na święta, uwierzcie mi, że zrobią furorę w waszym domu! 🙂 Ciasteczka czekoladowe: 200g masła 310g cukru pudru 2 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 2 jajka 310g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400g czekolady deserowej pół łyżeczki drobnej soli Miękkie(...)ubijamy do puszystości z dodatkiem cukru pudru, cukru z prawdziwą wanilią i soli, na samym końcu dodajemy jajka w temperaturze pokojowej. Amerykańskie ciasteczka czekoladowe -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikAmerykańskie, kruche ciasteczka czekoladowe z płynącą czekoladą w środku, z dodatkiem wanilii oraz na bazie masła. Idealne na święta, uwierzcie mi, że zrobią furorę w waszym domu! 🙂 Ciasteczka czekoladowe: 200g masła 310g cukru pudru 2 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 2 jajka 310g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400g czekolady deserowej pół łyżeczki drobnej soli Miękkie(...)ubijamy do puszystości z dodatkiem cukru pudru, cukru z prawdziwą wanilią i soli, na samym końcu dodajemy jajka w temperaturze pokojowej. Amerykańskie ciasteczka czekoladowe -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikSernik to niekwestionowany król Wielkanocy i żadne święta nie mogą się bez niego obejść. Z racji tego, że serniki robię często to przy większych okazjach staram się wymyślać nowe przepisy, żeby nam się nie znudziło. Ten to szybki do zrobienia i pyszny sernik w optymistycznym wiosennym kolorze. Wielbicielom lekkich piankowych serników na pewno będzie smakował, jest puszysty(...)chmurka. Do jego zrobienia użyłam moich ulubionych małych biszkopcików. Przed Wielkanocą w sklepach pojawiają się różne ciekawe dodatki do ciast i deserów, dlatego śledzę te gazetki promocyjne, żeby być zawsze na bieżąco i móc wyczarować oryginalne wypieki. Najczęściej poluję na kolorowe galaretki i biszkopty. *foremka 24*24 cm Składniki: paczka okrągłych biszkoptów 1 kilogram sera z wiaderka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaProste i smaczne ciasteczka idealne na zbliżające się święta wielkanocne. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, zachwycą nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Chociaż do świąt jeszcze troszkę czasu zostało, to pierwsze próby ciastek mam już za sobą. Zresztą przechowywane w pudełku można upiec już dziś a dzień przed podaniem przełożyć dżemem, posypać cukrem pudrem i wyglądem przypominają(...)jajko * 125 g masła * dżem brzoskwiniowy, morelowy (u mnie dżem z brzoskwiń Stovit ) * cukier puder do posypania * foremka w kształcie jajka Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 5 mm. Wycinać foremką ciasteczka. Jedną połowę ciastek układać na formę wyłożoną
Zrób to smaczniepochodzi z książki 'W staropolskiej kuchni' i jest naprawdę rewelacyjny. Jedyną zmianą, jakiej dokonuję to zamieniam czasem wafle na kruchy, maślany spód - wtedy ciasto jest jeszcze smaczniejsze. Podczas przygotowywania ciasta może się wydawać, że masa orzechowa jest zbyt gęsta, ale nie należy jej niczym rozrzedzać, ona właśnie taką ciastowatą konsystencję ma mieć. Uważajcie tylko, by go nazbyt nie spalić. Podany(...)się intuicją i po prostu sprawdzać barwę 'bezy' - ma być brązowa i zarumieniona, nie jak w Pavlowej, ale nie spalona :) PS Pamiętajcie upiec mazurek co najmniej 2 dni przed Świętami. Składniki Masa orzechowa 3 żółtka 250 g cukru pudru 120 g masła 120 g mąki pszennej 250 g zmielonych orzechów włoskich Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na kogel-mogel
Słodkie inspiracjepowiesić na choinkę. Łatwe w przygotowaniu, w czasie pieczenia po całym domu unosi się wspaniały zapach, a same ciastka tak pyszne, iż obawiam się, że moje nie przetrwają do świąt :) Kolejny etap do dekoracja ciasteczek lukrem. To świetna zabawa z dzieckiem, nie chodzi tu przecież o perfekcyjną dekoracje ciastek ale o dobrą zabawę i wspólnie spędzony czas :) Składniki: * pół(...)łyżka kakao * 1 łyżeczka cynamonu * 1 łyżeczka przyprawy do piernika Dodatki można dać wszystkie, albo tylko wybrany. Do dekoracji lukier królewski (przepis tutaj) . Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć je folią i włożyć do zamrażalnika na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 6-7 mm na stolnicy podsypanej mąką. Foremkami wykrawać ciasteczka
Zrób to smaczniekiedy porobić zdjęć, nie wspomnę już o tym, że później trzeba to opublikować. Wiele fajnych dań znika zanim sięgnę po aparat. Zmobilizowałam się za to i z okazji nadchodzących świąt poczyniłam ciasteczka, które nawet udało mi się uwiecznić na zdjęciach. Może dlatego, że to ciasteczka, które upiekłam dla naszych przyjaciół. Ciasteczka owsiane z nutą cytryny składniki: 1 jajko(...)masła starta skórka z 1 cytryny sok z połowy cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia do dekoracji białko cukier puder ewentualnie barwniki wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na gładką masę. Formujemy kulkę, którą owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30-60 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto. Odrywamy po kawałku i na blacie oprószonym mąką wałkujemy
Przysmaki KarolkiDodaję przepis na Makowca tzn. struclę drożdżową z makiem. Ten wypiec też kojarzy mi się ze świętami w naszym domu bo jest pieczony tylko na święta :) Pierwszy wypiek oczywiście był poddawany ocenie mojej babci i mówiąc szczerze trochę się bałam tej opinii bo jak wiadomo każda babcia jest expertem jedynym w swoim rodzaju ale na moje szczęście(...)prób w wypiekami. Co prawda dzisiaj muszę mieć tzw. wenę, żeby zabrać się za pieczenie ale myślę, że nie wychodzi mi to najgorzej :) Przepis, który podaję jest na dwa ciasta. Zakupy: - 3 dkg drożdży - 15 dkg cukru - 1/4 litra mleka - 1 jajo - 7 dkg tłuszczu - 50 dkg mąki - gotowa masa makowa w puszce Przygotowanie: Ja podgrzewam mleko troszkę w mikrofalówce
Tanio smacznie i prostoKruche, słodkie ciasteczko i wytrawna, lekko kwaśna konfitura jeżynowo - malinowa. Piękny kształt i wyśmienity smak. Idealne na Święta. Z prawdziwą wanilią i aromatyczną cytryną. Rozpływają się w ustach. Składniki: 300g mąki pszennej 140g cukru pudru 140g masła w temperaturze pokojowej 1 cytryna (sok i starta skórka) 2 ugotowane i starte żółtka wanilia konfitura malinowa lub jeżynowa cukier(...)dekoracji Sposób wykonania: Mąkę, cukier puder, masło, sok z cytryny i startą skórkę, starte żółtko i wanilię ugniatamy razem w misce. Schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka o różnych kształtach. W połowie robimy okrągłe otworki. Ciasteczka przekładamy na blaszkę i pieczemy kilka minut w temp. 180-200 stopni Celsjusza. Po ostudzeniu całe ciasteczka smarujemy
Kuchnia Pani WiosnyPierniczki są nieodłącznym elementem każdych Świąt Bożego Narodzenia. Ich zapach towarzyszy nam przez cały ten radosny czas. Udekorowane lukrem są doskonałą ozdobą naszej choinki. Składniki: 50 dkg mąki 20 dkg cukru 20 dkg miodu spadziowego 12 dkg masła 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika Sposób przygotowania: Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sodę(...)oczyszczoną, przyprawę do piernika, cukier, miód, masło i jajko. Wszystko razem siekamy i wyrabiamy na gładkie ciasto, które następnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. godzinę. Ochłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok.5 mm i wykrawamy foremkami ozdobne kształty. Jeśli chcemy wieszać na choince, to rurką do napojów wykrawamy dziurkę w odpowiednim miejscu. Pierniczki pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku
Kuchnia w czekoladzieroku wielkimi krokami zbliża się jedno z moich ulubionych świąt-Halloween. Dziś mam dla was wyjątkowo brudne paluchy. Składniki: 200g miękkiego masła 100g drobnego cukru 100g mąki ziemniaczanej (dałam mniej, zastępując odebraną część zwykłą mąką) 400g mąki pszennej cukier wanilinowy 80ml mleka migdały w miodzie(kupiłam w tygodniu greckim w Lidlu) Kisiel instant w kolorze czerwonym( u mnie(...)Oetker-maliny z żurawiną i hibiskusem) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki(oprócz migdałów i kisielu) dokładnie odmierzamy,łączymy i wyrabiamy ciasto o konsystencji plasteliny. Z ciasta formujemy wałeczki,które formujemy na kształt palca.Zamiast paznokcia umieszczamy migdał. Pieczemy ok.10 minut w temperaturze 175 stopni. Paluchy wkładamy do kisielu,przygotowanego troszkę wcześniej wg.przepisu. Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt