Mięciutki, lekko wilgotny i aromatyczny piernik z suszonymi śliwkami. Posypałam go tylko cukrem pudrem, ale jeśli chcecie polejcie go roztopioną czekoladą lub udekorujcie według uznania. Nie
Oryginalny smakDzisiejszy dzień minął szybciutko, oby tylko z jutrzejszym było tak samo. Zajęcia od 8-19.15 nie brzmią zbyt kolorowo, ale wiadomo trzeba to przeżyć. Po raz
Be Fit Be StrongBardzo puszysty sernik z ricottą, podany z sosem malinowo-wiśniowym. Przy tym jest to jedyny sernik, który wcale nie opada, bo jest pieczony w kąpieli
Kuchnia ŁukaszaLebkuchen czyli niemieckie tradycyjne pierniczki. Podobno jedne z najlepszych na świecie. Historia tego wypieku sięga 13 wieku i zaczyna się u mnichów z Frankonii. Obecnie ze
Bernika - moj kulinarny pamietnikmnie stać, skromnie powiem, że chyba wyglądało to nie najgorzej ;) Dziś mam dla Was kolejną śniadaniową propozycję na słodkie pieczywo. przepis spokojnie możecie wykorzystać w drugi dzień świąt, kiedy będziecie myśleli o świeżym pieczywie. Zapraszam na Brioszki - częstujcie się ;)"Składniki:35 g świeżych drożdży80 g masła75 g cukru200 ml mleka2 duże jajaszczypta soli 450 g mąkimak/sezam(...)dużej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru i mleka, roztopione, ostudzone masło i szczyptę soli. Do miski dodajemy również lekko roztrzepane jajka i zaczyn, całość zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).Wyrośnięte ciasto zagniatamy, a następnie dzielimy na 12-16 części, formując kulki i układając na wysmarowanej tłuszczem blaszce, zostawiając lekkie
Słodkie PrzyjemnościMoja mama i jej mama nigdy nie piekły makowców. Świątecznym ciastem był piernik z torebki, sernik wiedeński (najlepszy na świecie) i kruche ciasteczka z lukrem. Mama mego ojca też nie piekła strucli robiła za to MAK. Gęsty, ciągnący się, z rodzynkami, migdałami i cała masą cytrusowej skórki. Był niesamowity! pamiętam, że mimo obfitej wigilijnej uczty(...)robiła moja babcia. Jak się okazało nadaje się świetnie zarówno do rogalików, do strucli, makowca jak i sam w sobie deser! polecam Wam nie tylko z okazji Świąt! Najlepsza masa makowa do makowca i solo 400 g maku 150 g mielonych lub siekanych migdałów 1 l mleka 400 g cukru 4 łyżki miodu ziarenka z 1 laski wanilii
Dzieje kuchennej WiewióryPrzed Świętami Bożego Narodzenia otrzymałam miłą niespodziankę od Helio , w której znalazła się między innymi masa makowa z bakaliami . Nigdy nie korzystałam z gotowych mas makowych, zawsze robię własną , ale skoro taka masa już znalazła się w moim domu to warto było wypróbować i przekonać się samemu. Szybki pomysł i powstała pleciona baba drożdżowa z masą makową(...)moim ulubionym cieście drożdżowym z dodatkiem śmietany kremówki. Otwierając puszkę spodziewałam się rzadkiej masy, a tu niespodzianka. Masa okazała się gęsta, zwarta, bez nadmiaru wody. Także jeśli ktoś nie ma ochoty robić swojej masy makowej od podstaw, masa od Helio jest świetnym rozwiązaniem i sporym ułatwieniem. Jak widzicie moja pleciona baba jest pełna maku, ponieważ takie makowce i ciasta
Kocham..lubię..gotuję..pieczarkami i pastę z buraków przygotowaną przez Gosię , kluski z makiem Marleny , kruche pierogowce z makiem Joanny , ja natomiast ugotowałam barszcz z pasztecikami, wigilijny kompot z suszu oraz ciasto marchewkowe. Niestety cześć ekipy z powodów zdrowotnych nie mogła uczestniczyć w spotkaniu, jednak optymizmem nastraja fakt, że młodsze pokolenie chętnie wzięło w nim udział. Mimo braku śniegu za oknem świąteczną(...)atmosferę tworzyły własnoręcznie robione stroiki oraz nietypowa choinka zrobiona z brzozowych gałęzi i sznurka. Miłą niespodzianką okazały się prezenty od firm, które w tym roku zechciały zostać naszymi Świętymi Mikołajami – firma SEKO obdarowała nas śledziami ( z suszonymi pomidorami oraz sweet chilli ), firma ESKA ufundowała zestawy kasz i płatków
Obiad gotowyświętego Marcina nie mogłoby być bez rogali Marcińskich. I chociaż co roku korzystam z tego samego przepisu, to co roku są one inne ładniejsze, kształtniejsze i smaczniejsze.A głównym walorem ich smaku jest biały mak, który jest delikatny w smaku, wyróżnia się wysoką jakością, właściwościami oraz walorami smakowymi i wyjątkowym aromatem a w połączeniu z marcepanem to już kosmos ;) Składniki: Ciasto
Życie zaczyna się w kuchniCiasto jest obłędnie pyszne oraz intensywne w smaku. To puszysta masa twarogowa na delikatnym, kruchym spodzie, oblany nieziemską polewą czekoladową z dodatkiem owoców granatu. Takie połączenie to strzał w dziesiątkę. Przepis na ten sernik jest niezwykle prosty (chociaż na taki nie wygląda) oraz bardzo szybki w przygotowaniu. Polecam go jako bardziej udoskonalona wersja podstawowego przepisu. Możemy go przygotowywać na święta jak również na co dzień czy też na domowe przyjęcia. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na sernik . Składniki: 300 g białego sera (tłustego) 400 ml śmietany kremówki 2 łyżki soku z cytryny 120 g cukru 40 g masła 250 g kruchych ciasteczek 3 łyżeczki żelatyny 1/4 łyżeczki soli Polewa czekoladowa 1 owoc granatu Opis przygotowania: Zaczynamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneŚwięta w moim domu nie mogą obyć się bez maku. Z roku na rok makownik przygotowuje moja Mama. Zawsze drożdżowy i w formie rolady. Równy, czasem delikatnie pęknięty, ale najsmaczniejszy na świecie. Przyznaję, że sama osobiście jeszcze nie robiłam próby, ale obawiam się, że wyszła by znacznie gorzej niż spod rąk Mamy. Póki co zrobiłam podejście ciut inne(...)Zamiast ciasta drożdżowego użyłam naleśników, przełożyłam je do ceramicznej formy, polałam sosem i zapiekłam. Jeden naleśnik spokojnie wystarcza dla jednej osoby. Jest słodki (jakże by inaczej!), a jego aromat zdecydowanie przywołuje świąteczny nastrój. Podany na eleganckiej zastawie marki Ambition będzie się naprawdę pięknie prezentował. Niby zwykły naleśnik, ale gwarantuję, że w świąteczne śniadanie idealnie się wpasuje ;) Normal 0 21 false
Kuchnia w czekoladziejakoś pogodzić to będą w tym roku i pierniki i zwykłe kruche ciastka i kruche obłędnie cytrynowe. Te ostatnie upiekłam kilka dni temu i teraz "leżakują" sobie aż do świąt. To była super zabawa z córką a w całym domu pachniało świeżutkimi ciastkami :) Jeśli i Wy planujecie upiec świąteczne ciastka to polecam ten przepis. Składniki: * 550 g mąki(...)masła * 2 jajka * 1,5 szklanki drobnego cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * wyciśnięty sok z jednej cytryny Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać odrobinę mąki. Ciasto podzielić na 3-4 części. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować pierwszą część ciasta na grubość 5-6 mm. Foremkami wykrawać ciasteczka. Układać je na blaszce
Zrób to smacznieMój sprawdzony i prosty przepis na seromakowca bez spodu. Polecam na Święta :-) Czas przygotowywania: około 60 minut Czas pieczenia: 90 minut Ilość porcji: tortownica średnicy 18 cm Składniki na masę serową: • 500 g dobrego mielonego twarogu np. Piątnica • 1 jajko i 3 żółtka z jajek (białka idą do masy makowej(...)łyżki cukru • 2 łyżki cukru waniliowego • 80 g rozpuszczonego masła • łyżka mąki ziemniaczanej • łyżka mąki pszennej tortowej Składniki na ciasto makowe: • 300 g masy makowej gotowej lub z tego przepisu • 3 białka jajek • łyżka mąki pszennej tortowej
AniaGotuje.plbędą wspaniałe! Bo są wspaniałe od początku. Warto więc rodzinne „perełki” pielęgnować, zapisywać, pytać, póki jest na to czas… Wszystkim Czytelnikom chciałam życzyć dobrych i szczęśliwych Świąt! Niech się darzy! Składniki (na ok. 200szt) 1/2 kg mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 250g dobrego masła 1 cukier waniliowy 200g cukru pudru 100g(...)włoskich 50g orzechów laskowych (ja dałam mielone migdały) 1 opakowanie przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy (dodałam od siebie) Wykonanie: wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce kilka godzin. Odrywać po kawałku, wałkować tradycyjnie na stolnicy, podsypując mąką lub między dwoma warstwami folii spożywczej. Wykrawać ciasteczka w dowolnych
Raj dla Podniebieniatradycyjne pierogi z kapusty kiszonej i z suszonych grzybów,moje ulubione.Myslę ,ze kazdy ma juz swój wypróbowany na nie przepis , więc i ja podzielę się moim , rodzinnym przepisem.Świąt nie obchodzę , ale moi rodzice jak żyli to je robili,i zawsze pierogi były doskonałe.Dzis odkurzyłam ich smak i zapach by móc je z przyjemnością spalaszować.Zapraszam(...)1.5KG.KISZONEJ KAPUSTY 4 CEBULE 10DAG.GRZYBKÓW SUSZONYCH-DZIEŃ WCZEŚNIEJ NAMOCZONE I UGOTOWANE DO MIĘKKOŚCI PIEPRZ SÓL VEGETA LIŚĆ LAUROWY 5KULEK ZIELA ANG. 5KULEK JAŁOWCA MASŁO DO SMAŻENIA FARSZU Ulubione ciasto na pierogi `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ KAPUSTĘ KROIMY ODCISKAMY I KROIMY DAJEMY JĄ DO GARNKA.WRZUCAMY JAŁOWIEC,ZIELE ANG.,LISTEK LAUROWY,SOLIMY.WLEWAMY TROCHĘ WODY I GOTUJEMY DO MIĘKKOŚCI 1 GODZ.DŁUŻEJ NIE ,BO POTEM
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki