ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:433/679)

Paszteciki z kapustą, pieczarkami i soczewicą 224

Kolejna propozycja na smaczne paszteciki, idealne do czerwonego barszczu. Tym razem z kapustą kiszoną, pieczarkami oraz czerwoną soczewicą. Farsz jest delikatnie pikantny, mocno doprawiony- nie mniej

Mango Papaja
Bezglutenowe pierniki jaglano-kukurydziane. 140

Tak jak zapowiadałam w ostatnim wpisie (razowe pierniki - klik) - mam dla Was eksperymentalny przepis na bezglutenowe pierniki. Są nieco trudniejsze w wykonaniu i mają trochę inną

Powiedz dietom nie
Klementynki w syropie 192

Pyszne klementynki w syropie z dodatkiem wanilii i wody z kwiatów pomarańczy. Pyszne i bardzo aromatyczne! Idealne jako jadalny prezent pod choinkę lub jako dodatek do

Plate of Joy
Piernik wyśmienity 263

Długo broniłam się przed zrobieniem piernika, gdyż zwykle jest to pracochłonne. Oto pewnego razu podjęłam wezwanie. Odszukałam przepis na łatwy piernik, bez miksowania i długiego stania

Kuchcik gotuje
Świąteczne ciasto angielskie III 127

 Można się z listopadowym szałem świątecznym nie zgadzać, można się przeciw niemu buntować. Można robić publiczne manifesty i pisać na blogu jak bardzo jesteśmy oburzeni, że

bistro mama
Karmelowo-kokosowy fasolnik czyli najlepszy na świecie wegański sernik 246

wyszło ok, ale przyznaję szczerze, cukier to cukier i mi o wiele bardziej smakował w tej drugiej wersji, jednakże wybór pozostawiam Wam. Jest to przepis idealny na zbliżające się święta wielkanocne. Całość polałam karmelem, który jest niczym innym jak zredukowanym mlekiem i cóż tu dużo mówić, jest rewelacyjny. Składniki: 400 g ugotowanej do miękkości fasoli „Piękny Jaś(...)kwestia gustu. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika (może być termoobieg) przez 60-80 minut. Przestudź ciasto i przechowuj w lodówce. Smaku dopełni karmel. Do dużej dosyć głębokiej patelni (lub do garnka) wlej całe mleko i podrzewaj na małym ogniu mieszając co jakiś czas. Po około 30 minutach

greenscarf
Kruche ciasteczka cytrynowe z marmoladą 174

Dzień dobry :-) Kolejne ciasteczka, które idealnie pasują na Święta :-) Można zrobić je sporo wcześniej, bo z dnia na dzień robią się bardziej miękkie i lepiej smakują. Proste i szybkie w przygotowaniu, nic tylko robić :-) Polecam i miłego piątku życzę :-) Składniki: 70 g cukru pudru + do posypania ciasteczek 250 g mąki krupczatki 150 g masła 1 jajko M skórka(...)otarta z jednej cytryny marmolada do przełożenia 1. Z wyżej wymienionych składników (oprócz marmolady) zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. 2. Po tym czasie dzielimy na porcje. Rozwałkowujemy na grubość około 2 mm i wykrawamy foremkami ciastka. Pamiętajmy, żeby zrobić tyle samo ciasteczek bo będziemy je przekładać.  3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia

kruche babeczki
7 słodkich pomysłów na Dzień Dziecka 187

najciekawszych przepisów na słodkości na tę specjalną okazję. Na blogu znajdziecie dużo fajnych inspiracji ale poniżej krótka ściąga, żeby nie trzeba było szukać.  1.  Szybka kremówka- ciasto do zrobienia w 10 minut! Ciastka przełożone budyniem i polane lukrem z cukierkową posypką. Banalnie proste ale właśnie przez to przypadnie do gustu nawet wybrednym maluchom. Moje dzieciaki uwielbiają.  Przepis(...)lody- kto będąc dzieckiem ich nie uwielbiał? My za nimi wprost przepadaliśmy ale niestety nie jedliśmy ich na co dzień. Kiedy jednak mama nam je kupowała to było prawdziwe święto. W małych sklepikach można je kupić do dziś ale bardzo łatwo jest je zrobić w domu i wychodzą nawet smaczniejsze. Lepszej okazji niż Dzień Dziecka nie będzie! Przepis tutaj - ciepłe

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierniczki 140

Pierniczki są dla mnie nieodzownym elementem Świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 500 g mąki pszennej 200 g miodu naturalnego 120 g margaryny do pieczenia 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika Przygotowanie: na stolnice przesiać mąkę wymieszaną z sodą, uformować górkę w przesianej mące zrobić wgłębienie i wlać w nie miód, następnie dodać przyprawę do piernika(...)cukier puder, tłuszcz oraz jajko wszystkie składniki razem zagnieść i wyrabiać, aż ciasto będzie lśniące z tak przygotowanego ciasta rozwałkowywać placki grubości około 5 mm wykroić pierniki i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem piec 10 minut w 180 stopniach w piekarniku Dekoracja: lukier- 200 g cukru pudru przesiać przez sitko do miski i połączyć z 5-6 łyżkami

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Oszukane udka przepiórcze 193

kurczaka gotowanego..po prostu nie było chętnego na zjedzenie, więc przerobiłam jego na farsz do tychże udek..I co Wam powiem , wypróbujcie taką przekąskę, bo jest naprawdę smaczna..Na święta zrobię z mięsem mielonym wieprzowym. 200 ml kefiru [ u mnie maślanka] 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej sól od 25 -30 dkg mąki 35 dkg mielonego mięsa drobiowego paluszki(...)panierkę) olej do smażenia Na stolnicę przesiać 25 dkg mąki. W mące zrobić dołek i wlać w niego kefir/maślankę.Dodać  sodę i sól (do smaku). Wyrobić ciasto. Jeżeli będzie zbyt rzadkie dodać pozostałe 50 gramów mąki.    Do zmielonego mięsa dodać bardzo drobno poszatkowaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pieprz i sól. Wyrobić na gładką masę

Moje domowe kucharzenie
Babka karbowana z bananami. 168

masy bananowej i ucierać. Mąki wymieszać z proszkiem, przesiać i wsypywać po trochę do masy, delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Formę karbowaną wysmarować tłuszczem, obsypać wiórkami kokosowymi. Wylać gotowe ciasto do formy. Piec około 40-50 minut w temperaturze 175 C. Po upieczeniu, ostudzić, wyjąć z formy i lekko ciepłą babkę oblać oblać lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego(...)kandyzowaną skórką pomarańczową wg. gustu i zdolności artystycznych :-) Babka ta jest soczysta i szybko nie wysycha, a to dzięki dodanym do niej bananom. Warto ją upiec na święta wielkanocne, polecam.                                                 Życzę smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Pierniczki czeskie 192

łyżeczki sody oczyszczonej4 łyżki płynnego miodu1 przyprawa do piernikaSposób wykonania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i chowamy do lodówki na 24 godziny.2. Następnego dnia ciasto ponownie wyrabiamy, wałkujemy i wykrawamy pierniki.3. Przed pieczeniem można posmarować żółtkiem (pominęłam).4. Pieczemy w 180 st C przez ok 15 minut. Ważne, żeby nie piec ich za dużo, tylko(...)skrystalizują podczas pieczenia i pierniki będą mięciutkie.5. Po upieczeniu pierniki studzimy i ewentualnie dekorujemy. Polecam!Smacznego!!! A oto inne małe słodkości, które można zrobić na Święta :) Wystarczy kliknąć na zdjęcie

Kuchnia domowa Ani
Makowe święta, czyli... 248

oraz pokrojoną w kostkę, namoczoną w mleku słodką bułką (np. chałką) stanowi dla mnie kwintesencję tych świąt. Zresztą na makiełki czekam zawsze niemal tak bardzo jak na same święta. Głównym ich składnikiem jest oczywiście mak, z którego można wyczarować także wiele innych łakoci. Może to być np. tort makowy (uwielbiam!) albo makowiec. Mmmmm... :) W moim rodzinnym domu(...)Boże Narodzenie, ale również na Wielkanoc i były zawsze wspaniałe. Nie ważne, że czasami pękały, nie ważne, że często nie doczekiwały lukrowania, smakowały bajecznie! A wszystko dzięki cudownemu ciastu i domowej masie makowej - bogatej w bakalie, wilgotnej i słodkiej od miodu. Tak pysznej, że trzeba było się powstrzymywać, by nie wyjeść jej z miski łyżeczką, by mogła później stanowić nadzienie

Ratunku obiad
Pierogi z grzybami 211

jest ten czas, kiedy należy pomyśleć już o Świętach Bożego Narodzenia.Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z grzybami, szczególnie tych, które swoim smakiem przywołują wspomnienia. Robiła je babcia, mama a teraz my i nasze dzieci.Do farszu, który jest bardzo ważny wykorzystamy grzyby przez nas zebrane, czyli:-0,5 kg odgotowanych mrożonych opieniek ( jeśli ich nie mamy możemy wykorzystać(...)pieczarki)-5 dkg grzybów suszonycha do tego:-3 cebule-sól, pieprz i olejNa ciasto:-4 szklanki mąki i dodatkowo mąka do posypywania-1,5 szklanki ciepłej wody-jedno żółtko-2 łyżki oleju-2 dkg drożdży-2 łyżki wody-1/4 łyżeczki cukru   Zaczynamy od przygotowania farszu.Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i płuczemy je.Przekładamy do garnka, zalewamy wrzącą

Maminek kulinarny
Pyszne kajzerki 2523

Faza na pieczywo dalej trwa! Była już chałka i ciabatta, przyszedł czas na bułeczki. Proste w przygotowaniu, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Z pewnością przygotuję je w Święta :) Przepis znalazłam na stronie Jem co umiem. Zapraszam do pieczenia!Składniki na 8 pszennych bułeczek:3 szklanki mąki pszennej (użyłam typu 500)1 jajko6 g drożdży instant(...)gorącej)1 1/2 łyżeczki cukru1 1/2 łyżeczki soli2 łyżki miękkiego masłaPRZYGOTOWANIE: 20 MINWYRASTANIE: 115 MINPIECZENIE: 16-19 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. W misce łączymy wszystkie składniki, zagniatamy przez chwilę, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Odstawiamy na kilka minut, żeby "odetchnęło". Następnie wyrabiamy przez minimum 5 minut (a najlepiej 10 :)). Wyciągamy ciasto na chwilę z miski; miskę smarujemy olejem przy

My Culinary Art