jedna z najlepszych babek na świecie. Będzie nam się zawsze kojarzyć z dzieciństwem. Jest naszą kolejną propozycją na zbliżające się Święta Wielkanocne.Delikatna i puszysta...Smacznego;)Składniki; 25 dkg margaryny, 6 jaj, 30 dkg mąki, 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 20 dkg cukru, 6 łyżek śmietany / u nas jogurt naturalny/, 1 łyżeczka kakao, Wykonanie;Margarynę ucieramy(...)jednym żółtku, po każdym dobrze miksując. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, naprzemiennie ze śmietaną. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Do 1/3 ciasta dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do przygotowanej foremki wlewamy jasne ciasto a następnie ciemnie - delikatnie dociskając drewnianą łopatką. Pieczemy ok. 40 minut
Anioły w kuchnioczywiście spieszę do Was z przepisem: tak prostym i szybkim, że łatwiej się nie da! 👌 Bardzo liczę, ze moja babka Was również zachwyci i upieczecie ją na tegoroczne Święta... I jestem pewna, że jeśli to zrobicie, to na stałe wejdzie do Waszego Bożonarodzeniowego repertuaru... ❄☃❤ Babka jest idealna w swej strukturze, miękka, wspaniała..., a najbardziej urzeka swoim obłędnym zapachem(...)początku będzie ciężko się mieszało, bo masa jest gęsta, ale całość lekko się rozrzedzi i ładnie się wymiesza. Na koniec wsyp mak i wszystko krótko i sprawnie wymieszaj. Ciasto wlej do formy. Piecz babkę przez około 45-55 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. LUKIER: Uwaga: Proporcje mogą się nieco różnić
Słodko-Słony Świat Ilonyporządny papier kredowy, a kartki szyte. W książce znalazłam ponad sto przepisów, podzielonych na kategorie: Święta i tradycje Meze i przekąski Śniadanie Sałatki Zupy Ryby Mięsa Street Food Dania Wegetariańskie Zapiekanki i Placki Wypieki Dodatki Każdy przepis oznaczony jest symbolem wskazującym na święto żydowskie związane z daną potrawą, a także opisem jak dużo danej potrawy wychodzi(...)wyszła niezwykle cieniutka i miękka, tak jak lubimy, a na drugi i trzeci dzień nadal świeża i miękka. Nawet teraz jak piszę te słowa w misce rośnie kolejna porcja ciasta na następne chałki. Tytuł: Smaki Izraela - Współczesna kuchnia izraelska Autor: Nida Degutiene Wydawnictwo: Buchamann ( Grupa Wydawnicza Foksal ) Klasyczna chała, czyli tradycyjny chleb w formie plecionki, którego nie może zabraknąć
Blondynka GotujeJeżeli szukacie szybkiego i pysznego przepisu na świąteczne ciasteczka to świetnie trafiliście:) Ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu i smakują wyśmienicie.SKŁADNIKI1/2 kg mąki30 dkg masła4
Magiczna kuchnia DariiPrzepis ciut zmodyfikowany, podpatrzony u Nigelli Lawson - "Nigella gryzie"Takie babeczki można je piec cały rok :)Składniki ; 125 gram mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Proste Potrawysernik z malinami, mrożonymi rzecz jasna, bo o świeże raczej już ciężko :P Poza tym, muszę się zmobilizować i napisać jeszcze dwa przepisy, żeby podrzucić Wam je przed świętami, ale teraz sobie chyba odpuszczę... Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na formę o wym. 24x36cm Kruche ciasto: 400g mąki 4 żółtka 200g masła 3 łyżki cukru pudru Szczypta soli 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sernik: 500g sera białego 3 jajka ½ szklanki cukru 100ml słodkiej
Kuchnia w czekoladzieprzystrojone puszystymi czapkami. Szarozielona trawa zniknęła pod grubym dywanem. Niebo przybrało tę charakterystyczną, różowawą barwę. Zasypiałam pełna nadziei wierząc, że w tym roku w końcu będziemy mieć białe Święta. Moja radość nieco przygasła o poranku, gdy stanęłam przed sporą górką śniegu, która jeszcze poprzedniego wieczoru była moim samochodem. Na szczęście pod puchem nie kryła się szelmowsko warstwa(...)akurat uda Wam się znaleźć w sklepie czy zamrażarce. U mnie były to czerwone pomarańcze, porzeczki i maliny, choć bardzo żałuję, że nie sięgnęłam po wiśnie i świeżą żurawinę - ciasto z pewnością by na tym zyskało. Do tego kandyzowane listki mięty, które pięknie się mienią w świetle choinkowych lampek - i do całkowitego błogostanu potrzeba już tylko mocnej, czarnej kawy... Jacyś
Pożeraczka, czyli raz adobrzeProste cynamonowe ciasteczka z miodem Dziś polecam Wam proste, cynamonowe ciasteczka idealne dla dzieci, idealne do filiżanki herbaty. Szybkie, pyszne, śmiało można je przygotować na święta
Słodkie okruszkiCiasteczka francuskie z cynamonem to pyszny i bardzo łatwy do przygotowania deser. Chrupiące i pachnące cynamonem ciasteczka na pewno będą świetnym dodatkiem do kawy lub herbaty
Kuchcik gotujeRobiłam już ten mazurek w tamtym roku, ale jakoś tak się zdarzyło, że zapomniałam spisać przepis, zdjęcia porobiłam, ale tak mi zeszło, że ogarnęłam je już po świętach i było za późno. Dlatego w tym roku, już w Wielki Czwartek - zrobiłam, obfotografowałam, obrobiłam, spisałam przepis i Wam wrzucam! Chrupiący, orzechowy i zdrowy - Mazurek gryczany z masłem orzechowym(...)łyżki ksylitolu/cukru brązowego/innego słodzidła Zimna woda Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy powoli zimnej wody (na oko, mi wyszło ok. 0,5 szkl. wody) i zagniatamy twarde, gładkie ciasto. Robimy to w miarę sprawnie, gdyż ciasto kruche nie lubi ciepła. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na 1h. Po tym czasie wyciągamy ciasto i wałkujemy ciasto - podsypujemy mąką
Czarnawisienkamąki i krótko wyrabiamy mikserem. Wlewamy połowę soku i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę mąki, soku pomarańczowego oraz żurawinę oprószoną łyżką mąki. Masę mieszamy łyżką aby składniki się połączyły. Ciasto przekładamy do formy z kominem o średnicy 24cm posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ją w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia i wyjąć(...)cytryny, a następnie mieszamy. Lukier powinien być gęsty ale lekko lejący. Polewamy wystudzoną babkę i posypujemy pozostałą żurawiną i skórką pomarańczową. Smacznego! Przepis dodaję do akcji „Wypieczone Święta: Wielkanoc
Życie ze smakiemLane chrusty to moja propozycja na ostanie dni karnawału. Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc trzeba wykorzystać ten czas na usmażenie czegoś słodkiego. Lane chrusty
Pieguskowa Kuchniasię stało,ze Święta mamy już dawno za sobą...myślimy już o Wielkiej Nocy,a ja dopiero dzisiaj chciałabym się podzielić przepisem na pyszny makowiec na bardzo kruchym spodzie. Ale z drugiej strony, kto powiedział że makowce tylko jemy na Boże Narodzenie ;).Korzystałam z przepisu Mai klik . Bardzo polecam ten przepis. Ja na pewno skorzystam z niego(...)jeszcze nie raz :) Wymiary blaszki: 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia: 20 min, + 60 minut Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zimnego masła szczypta soli Masa makowa: 400 g maku 100 g miękkiego masła 50 g maki pszennej 5 jaj 1 i 1/3 szklanki
Różne smaki w kuchniszczerym polu" 😜 Co prawda nie ma tutaj wszystkich dań, które podaje się u mnie, ale z czasem na pewno się pojawią. Chciałabym, by moje dzieci poznały kiedyś smak prawdziwych Świąt, gdzie na stole Wigilijnym będzie 12 wspólnie przygotowanych potraw, sianko i puste miejsce dla niespodziewanego Gościa. Tak jak mnie nauczyła Mama... Ale póki co są na to za mali(...)najważniejsze kultywować 😇 Moje propozycje: Zakwas na wigilijny barszcz http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/12/zakwas-na-wigilijny-barszcz.html Wigilijna kapusta z grochem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/12/wigilijna-kapusta-z-grochem.html Wigilijny kompot z suszu http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/12/wigilijny-kompot-z-suszu.html Makowiec na cieście krucho- drożdżowym http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/makowiec-na-ciescie-krucho-drozdzowym.html Wigilijne pierogi z kiszoną kapustą i grzybami http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijne-pierogi-z-kiszona-kapusta-i.html Wigilijna kapusta z grzybami http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijna-kapusta-z-grzybami.html Makownik drożdżowy http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijna-kapusta-z-grzybami.html
Kuchnia w czekoladzieprzecież trudno po przeszło półwieczu przerzucić się z pszennego pieczywa na pieczywo bezglutenowe i od razu w nim zasmakować. Kto tego doświadczył, ten wie... Przepis źródłowy pochodzi z książki „Święta bez pszenicy” Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej. SKŁADNIKI: 230 g mąki gryczanej 90 g mąki kukurydzianej 10 g zmielonego złocistego siemienia lnianego 2 łyżki oleju z pestek winogron(...)kurkumy szczypta pieprzu 450 ml letniej wody czarny sezam do posypania WYKONANIE: W misce wymieszać obie mąki, drożdże, siemię lniane i przyprawy. Dodać letnią wodę i olej, wymieszać gładkie ciasto. Miskę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut do wyrośnięcia. Keksówkę o wymiarach 26x9 cm wyłożyć papierem do pieczenia (może być troszkę krótsza). Delikatnie wymieszane
Kuchenne zapiski Edyty