już ostatni dzwonek na tworzenie świątecznego menu. Jeżeli tak jak ja zawsze na Waszym stole pojawia się jedno niestandardowe ciasto (w moim przypadku jest to przeważnie eksperyment), to być może spodoba się Wam serowe cappuccino, które smakiem nieco przypomina sernik na zimno z nutą kawową, a jednocześnie kusi mlecznym smakiem. Ciacho sprawdzi się świetnie nie tylko na świątecznym(...)stole, ale i na inne rodzinne okazje. W dodatku jest proste i szybkie do wykonania, jedynie trzeba poczekać aż masa stężeje. Inspiracja: Ostra na słodko Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, chcę również Wam życzyć zdrowia i radości z czasu spędzonego z rodziną. Byśmy w natłoku codziennych spraw potrafili znaleźć magię i chwilę wytchnienia tylko dla siebie
Fabryka pomysłówświąt zostało już całkiem niedużo czasu. Jeśli macie ochotę na pierniczki, które zdążą jeszcze zmięknąć do tego czasu to polecam poniższy przepis. Od razu po upieczeniu są miękkie i lekko kruche. Potem troszkę twardnieją. W takim wypadku można je zamknąć w szczelnym pojemniku z kawałkiem jabłka i czekać aż zmiękną. Oczywiście jabłko od czasu do czasu należy wymienić :) Bardzo(...)dużym plusem tego przepisu jest to, że ciasto zagniata się błyskawicznie i od razu można wykrawać ciasteczka. Polecam! ;) Z przepisu powstało około 60 sztuk pierniczków. Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka 130 g cukru pudru 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego 100 g miodu- jeśli ma stałą konsystencję, podgrzewamy w garnuszku, żeby
Czerwona Porzeczkauczeń przerasta mistrza ... Kto wie czy kiedyś i ja dorównam wypieką piernikowym mojej cioci Nyni ? Z pewnością czas odpowie na to pytanie, a teraz zapraszam na przedsmak zbliżających się Świąt .... Domowe pierniczki cioci Nyn i SKŁADNIKI : 125 g masła 3 szklanki mąki 3/4 szklanki płynnego miodu 1 jajko 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Masło roztapiamy i studzimy. Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i sodę, wbijamy jajko, dodajemy masło i płynny miód oraz kakao i przyprawę . W yrabiamy na jednolite ciasto . ( Ciasto możemy schłodzić w lodówce przez około 30 minut - niekonieczne). Ciasto wałkujemy, a następnie wykrawamy pierniczki . Pierniczki pieczemy przez około 10 - 12 minut w nagrzanym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipierwszy dzień świąt na śniadanie będą u mnie bułeczki z nadzieniem do makowca. Jeśli zostaną resztki nadzienia, będę wiedział jak je wykorzystać, ale najpierw zrobiłam pierwsze przymiarki. mała puszka gotowego maku z bakaliami 2,5 szklanki mąki pół opakowania suchych drożdży 3 jajka+ 1 żółtko 2 łyżki miodu łyżeczka gęstej esencji waniliowej 1 łyżka roztopionego masła(...)szczypta soli 3/4 szklanki ciepłego mleka mąka do posypywania Ze składników zagnieć ciasto. Odstaw do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, rozwałkuj na 0,5 cm placek i wycinaj kółkami krążki. Na środek włóż łyżeczką nadzienie i zlep drugim krążkiem , palcami formuj tak aby bułeczki po upieczeniu nabrały kształtu gwiazdki. Wierzch bułeczek posmaruj żółtkiem i posyp
AZgotuj!Wiadomo, to nie to samo, co napoleonka mojej mamy, ale nie zawsze można takową mieć:). To taki mój skromny (i odchudzony) substytut, ale bardzo smaczny i
Qlinarnie i Qlinarnieświąt pozostało już niewiele czasu - dlatego piec pierniczki czas zacząć!!! 1 kg mąki 400 g miodu 400 g cukru 100 g masła 2 jajka 20 g przyprawy do pierników 15 g proszku do pieczenia Zrumienić na patelni 2 łyżki cukru, zalać 2 łyżkami wody, dodać miód, masło i resztę cukru. Zagotować, dodać przyprawy i ostudzić(...)letniej temperatury. Dodać mąkę, jajka i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i odstawić na kilka dni. Po paru dniach ciasto rozwałkować na 0,5 cm. Formować pierniczki i piec 10-15 minut w 180 stopniach
Jadło i czytadłoświęta Bożego Narodzenia robi się zazwyczaj makowce, pierniki i serniki, ale w tym roku u mnie było nieco inaczej. Moja mama zażyczyła sobie tartę z owocami i galaretką. I na tylu składnikach można było poprzestać, ale mnie kusiło żeby zrobić tartę niestandardową, wielowarstwową. Wizualnie i smakowo wyszła wspaniale. Był tylko jeden problem, a dokładniej sposób jedzenia(...)koniec jedzenia, kiedy dochodziło się do kruchego boku ciasta, to w tym miejscu galareta nieco odklejała się. Ostatecznie gdyby chcieć zrobić wszystko prawidłowo, to spód powinien być nie kruchy, a biszkoptowy :-) Ale wyszło smacznie i przede wszystkim lekko, bo tarta nie zapychała. SKŁADNIKI Na kruchy spód: 250 g mąki pszennej 125 g masła 65 g cukru 2 żółtka szczypta
Passions hobbies lifeNa naszym wigilijnym stole nie może zabraknąć uszek z przepysznym farszem . Uszka są delikatne i niezbędne jako dodatek do barszczu. Uwielbiamy je. Serdecznie Wam je
Smaki EdytyBardzo zadko korzystam z gotowcow sklepowych, ale jest taka jedna rzecz, za ktora wrecz przepadam i nie wyobrazam sobie zeby nie miec jej w lodowce. Mowa
Przysmaki Karolkidrugą połowę mąki (cała pszenną) i resztę składników przewidzianych poniższą recepturą: Chleb wyrasta w koszykach lub w prostokątnych foremkach (w tym drugim przypadku można dodać troszeczkę wody zwiększając wydajność ciasta). Co prawda powinien ważyć pół kilograma, ale nie mam koszyka tej wielkości. Stąd ilości składniki są dobrane do wypieku chleba ok. 0,8 kg.Udział białej mąki pszennej (550), mleka(...)koszyka wyrośnięty chleb, który od razu wjechał do piekarnika. Dzięki temu chleb wylądował na rozgrzanej blasze, i sądzę, że dzięki temu lepiej podrósł podczas wypiekania. A przynajmniej w to święcie wierzę :)Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach, YeastSpotting i Panissimo (#20).podmłoda: 250 g mąki żytniej chlebowej 250 g letniej wody12 g świeżych drożdżyRozprowadź
Grahamka, weka i kajzerkaTeorii spiskowych było wiele, planów działania co najmniej kilka. Ostatecznie wsłuchując się w bezcenne rady Margot wybrałyśmy gołębicę, czyli Colomba di Pasqua , tradycyjną "babkę" drożdżową pieczoną we Włoszech na święta wielkanocne. Skoro włoski wypiek, to i przepis z Italii pięknie przetłumaczony przez Majankę - dziękujemy! Wspólne pieczenie to wyjątkowe emocje. Ciekawość, podekscytowanie, porozumienie myśli, jedność gestów i czynności. Jest(...)samy czasie upiekła swoją gołębicę. Po raz kolejny przekonałam się, że czasem nie trzeba słów, by rozumieć się tak doskonale. To był cudowny weekend. Pachnący wspaniałym ciastem drożdżowym, migdałami i cytrusami. Wyrabianie gołębicy, oczekiwanie aż wzniesie się na odpowiednią wysokość, by móc sfrunąć w niecierpliwe i łakome kolejnych kawałków ręce uskrzydliły mnie i wprawiły w doskonały przedświąteczny nastrój
KUCHARNIABułeczki, które robi się na 13 grudnia - Lussekatter (ja mówię, że to są najdroższe bułeczki świata ze względu na szafran, który jest najdroższą przyprawą świata).
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, aby się dobrze schłodziło (ok. 1h). Ciasto może leżeć w lodówce do dwóch dni. 5. 15 minut przed wałkowaniem wyjmujemy ciasto z lodówki. Dzielimy je sobie na mniejsze porcje, wałkujemy, wycinamy kształty. 6. Wycięte pierniczki układamy na blaszce nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym(...)Delecty. O dekorowaniu pierników będzie kolejny post :) Początkowo planowałyśmy zrobienie tylko jednej wersji pierników. Jednak po upieczeniu okazało się, że są tak pyszne, że pewnie nie doczekają świąt. Więc kolejnego dnia jasne było, że trzeba dorobić jeszcze jedną partię, dla urozmaicenia ciemniejszą. Ciemne pierniki czekają jeszcze na lukrowanie. Do dekoracji użyłyśmy posypek Decorada od Delecty, które otrzymałyśmy
two broke sistersProste Ciastka Świąteczne z Bakaliami – Pyszne, kolorowe, chrupiące ciastka maślane na Święta z makiem. Wyglądają uroczo i są bardzo proste w przygotowaniu. Do ciastek możemy użyć dowolnych bakalii, a zamiast kolorowej posypki cukrowej dać np. posiekane orzechy. Ciastka są kruche i smaczne, bardzo polecam! Z przepisu uzyskamy około 30 ciastek. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka(...)YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste Ciastka Świąteczne z Bakaliami Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 230g miękkiego masła 120g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 320g mąki pszennej (użyłam tortowej) 3 łyżki suchego maku 70g żurawiny (można użyć innych bakalii) 100g posiekanych orzechów włoskich (można użyć
Mała Cukierenkawielkimi krokami i za kilka dni wpadnie do naszych domów. To bardzo sympatyczne, choć przedświąteczny czas bywa także dosyć irytujący, kiedy zewsząd bombarduje się nas reklamami, a wizja idealnych świąt prezentuje się jako konieczna. Taką presję odsuwamy dziś na bok. Uciekamy przed tym całym natłokiem wrażeń. Dokąd? Oczywiście do kuchni! Zaszywamy się w naszej kuchni, gdzie przedświąteczna terapia odbywa(...)coś naprawdę dla siebie, coś z sensem i niekoniecznie na pokaz. Dziś przepis w świątecznym duchu, a jednocześnie prosty, finezyjny i uniwersalny. Amatorzy dań rybnych będą zachwyceni! Dorsz w cieście paprykowym Składniki na 1 filet: 1 filet z dorsza (waga ok. 220 g) 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz do przyprawienia ryby Ciasto paprykowe: 1 duże jajko
KulinarneImpresje.pl