Pierniczki to ciastka typowo świąteczne i świetna okazja do wspólnej zabawy. Zawsze piekę je kilka dni przed Świętami i zabieramy się za rodzinne lukrowanie;)) Oczywiście do Świąt połowa pierniczków znika, ale wcale się nie dziwię, są takie pyszne...Składniki:300g mąki pszennej,85g cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,2 żółtka, 100g miodu,130g margaryny(...)łyżeczki kakao.WykonanieMąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Dodać przyprawę do piernika, żółtka i miód. Wymieszać końcówką noża. Dodać posiekaną margarynę i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.Następnie ciasto rozwałkować, foremkami wycinać ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut
Z miłości do słodkościFaworki W końcu nadszedł ten dzień ;) Tłusty Czwartek. Najpiękniejsze święto w całym roku. Pączki, oponki, faworki… Nie ograniczaj się, jedz tyle ile wciśniesz w siebie ;) Smacznego Tłustego Czwartku życzę ;) Składniki: (na średnią ilość) - 2 szklanki mąki pszennej- 200g śmietany 18% - 5 żółtek- 1/3 szklanki cukru pudru (opcjonalnie)- 1 łyżka octu spirytusowego- tłuszcz do smażenia(...)kostki smalcu)- obrany ziemniak- cukier puder do posywania Sposób przygotowania: 1. Do sporej miski wrzucamy wszystkie składniki. Myjemy rączki i wyrabiamy ciasto. Następnie posypujemy stolnicę/blat mąką. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkujemy na placek. 2. W garnku rozpuszczamy tłuszcz i wrzucamy kawałek ziemniaka. Placek kroimy w paski o szerokości ok. 3cm i długości
Gotuj Z MuzykąTest produktów – olej Rapso, tarte bakalie BackMit, produkty GoldPack i bakalie KRESTOSkorzystałam z okazji że jutro mamy święto, więc upiekłam torcik orzechowy.Mam nadzieję że zniknie w mgnieniu oka, taki torcik o smaku kawy i orzechów jest przepyszny. Torcik orzechowy SKŁADNIKI:biszkopty okrągłe starte - 3 łyżkicukier -0,5 szklorzechy włoskie tarte - 20 dkg ( BACK MIT)jajka - 6 sztproszek(...)pieczenia - 1 łyżeczkabułka tarta do formytłuszcz do formyKREMorzechy tarte laskowe -5 łyżek ( BACK MIT)żółtko - 1 sztkawa rozpuszczalna - 1 łyżkacukier puder - 0,5 szklmasło - 250 gDekoracjaorzechy włoskierodzynkiPRZYGOTOWANIE:CIASTO Do miski wybić dwa całe jajka, dodać cztery żółtka utrzeć z cukrem i proszkiem do pieczenia, do zgęstnienia masy. Następnie dodawać po łyżce orzechów włoskich i łyżce startych biszkoptów, zmiksować
Kuchnia DanusiDzisiaj wielkie chlebowe święto od 9 lat organizowane przez Zorrę. W tym roku przyłączyłam się z chlebem, który gości w październikowym wydaniu Piekarni. Chleb na podmłodzie, czyli zaczynie czy też poolish. Brzmi pięknie, prawda? Mój chleb trochę dziwnie pękł, ale w smaku bez zastrzeżeń. Mąż nawet poprosił o upieczenie kolejnego takiego bochenka(...)Składniki: podmłoda: 250 g mąki żytniej chlebowej 250 g letniej wody 12 g świeżych drożdży (dałam 4 g instant) ciasto właściwe: cała podmłoda 250 g mąki pszennej typu 550 50 g letniej wody 8 g soli 30 g mleka w proszku 15 g roztopionego smalcu Wykonanie: Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę żytnią i wymieszać. Miskę przykryć
Sto kolorów kuchniZgodnie z tradycją, w czasie wigilii Bożego Narodzenia, na naszym stole powinno znaleźć się 12 potraw. Dlaczego akurat 12? Według niektórych wierzeń, liczba potraw wigilijnych symbolizuje
PysiaGotuje.plbardzo lubimy ciasta, które dobrze zestawiają się z mlekiem. Zimne mleko jako popitka czy to do ciasta drożdżowego, czy też do takiej babki, to jest to! Mistrzem w konsumpcji mleka jako zapitki, jest mój mąż Ale wróćmy do naszej bohaterki – baby. Babka jest delikatna w smaku, z nutką cytrynową, którą zawdzięcza dodanej otartej skórce z cytryny. W sumie(...)będzie zdecydowanie subtelniejszy. No i bez babki, nie ma Wielkanocy, więc bardzo polecam Wam ten przepis, niezależnie czy Wasze babki mają formę babki, czy wyjdą z keksówki, chociaż na Święta mi zdecydowanie bardziej pasują te kształtem klasyczne, babkowe i chyba te bez komina bardziej mi się widzą Ja testowałam tutaj nową foremkę silikonową, zakupioną na Aliexpress, specjalnie
Mieszam w Garnkupianką o smaku cappuccinio i czekoladowym biszkoptem. Dzieło wieńczą słodkie śmietankowe ptasie mleczka. Jest to ciacho łatwe do zrobienia, szybkie i smakuje genialnie! Idealnie nadaje się na wszystkie rodzinne święta i imprezy! Gwarantuję, że każdy będzie oblizywał się ze smakiem. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 25×25 ) BISZKOPT: * duże jajko – 3 szt * mąka pszenna – 4 łyżki(...)Żelatynę rozpuszczamy w odrobienie zimnej wody, podgrzewamy ( uważamy, by nie zagotować! ). Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy cappuccino i żelatynę – bardzo dokładnie mieszamy i wylewamy na ciasto. Za pomocą widelca robimy dekoracyjne wzorki. Wkładamy na całą noc do lodówki. Smacznego
Ostra na Słodkoelement zdrowej, zrównoważonej diety. Nie trzeba zaczynać nowego roku z wyrzutami sumienia i dodatkowymi kilogramami. Wystarczy kilka drobnych modyfikacji podczas przygotowywania posiłków oraz zachowanie odpowiednich proporcji. Nie traćmy ducha świąt - wybierajmy mądrze, tak żeby jedzenie nam służyło i nie szło w tzw. boczki :) Przeanalizujmy najpopularniejsze świąteczne potrawy pod względem walorów zdrowotnych i kalorii. Karp/ryba po grecku/ryba w galarecie/śledzie(...)większość kwasów ginie podczas smażenia czy pieczenia. Wiele także zależy od tego, czym ryba była karmiona, jak wyglądała hodowla i tak dalej. Zaryzykuję stwierdzenie, że sprzedawane w marketach przed świętami ryby nie były karmione rarytasami, co niestety odbija się na jakości mięsa. Dla maksymalnych korzyści zdrowotnych, rybę należy upiec (np. w rękawie), poddusić czy ugotować na wywarze
Powiedz dietom nieSzybkie pierniczki z masłem orzechowym są doskonałą i zdrowszą propozycją świąteczną do upieczenia na ostatnią chwilę, choć przyznam, że u mnie goszczą nie tylko w okresie świąt. Ich mięciutkie oraz orzechowo-korzenne wnętrze posmakuje każdemu. Dodatkowo pierniki wspaniale się przechowują nic nie tracąc na smaku. Polecam! Pierniczki z masłem orzechowym - składniki: (2 blaszki) 250g mąki pszennej/orkiszowej 200g miodu(...)łyżeczki przyprawy do piernika (płaskie) 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Pierniczki z masłem orzechowym - przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie powstałe ciasto należy rozwałkować na grubość około 4 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka przełożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 8-10 minut
Di gotujeBardzo pyszne, puszyste babeczki z dodatkiem świeżych jabłek, przyprawy korzennej, kakao i cynamonu. Dodatek jabłek sprawia, że są one bardzo wilgotne w środku, a świąteczne przyprawy
AleTorcikstopniowo wlewać letnią wodę cały czas wyrabiać mikserem (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto podzielić na dwie części, uformować z nich kulę i odstawić na około 20 minut. Po tym czasie każdą z kul rozwałkować i pociąć na kwadraty. Na każdym kwadracie układać po łyżce(...)wrzucić na gotującą, osoloną wodę, gotować kilka minut na wolnym ogniu aż do wypłynięcia. Po wypłynięciu gotować jeszcze kilka minut. 4. Zupę grzybową podawać z grzybowymi pierożkami wonton. Święta to magiczny czas, w którym dzielimy się z najbliższymi tym co najpiękniejsze oraz… najsmaczniejsze. Wyjątkowe okazje wymagają wyjątkowej oprawy. Nic tak nie podkreśla urody stołu jak elegancka zastawa porcelanowa
Szalona Kuchnia EwelinyBabka, na którą przepis znalazłam w książce kucharskiej dołączonej do thermomixa, jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Wystarczy pomieszać składniki, aby delektować się wspaniałym wypiekiem. I nie
W mojej kuchniwegańskie donouty czyli nic innego jak nasze polskie pączki tyle, że z dziurką bez nadzienia, za to za bajeranckimi dekoracjami. Upstrzyć można dosłownie wszystkim: resztkami posypek po świętach, czekoladą, wiórkami koksowymi, posiekanymi orzechami, czego dusza zapragnie. A oto przepis podstawowy: Składniki na 20-25 sztuk: 500 g mąki pszennej (białej) 1 średniej wielkości dojrzały banan opakowanie suchych drożdży(...)cukru 100 ml oleju roślinnego (u mnie był to rzepakowy) *opcjonalnie opakowanie cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej Przygotowanie: Jeden, jedyny raz mi się zdarzyło, że nie wyrosło mi ciasto z suchych drożdży, dlatego teraz zawsze je „budzę”, czyli robię zaczyn dokładanie tak samo jak w przypadku świeżych drożdży. W ciepłym mleku rozpuść 2 łyżki cukru i drożdże
greenscarfWielkimi krokami zbliża się święto wszystkich łasuchów, czyli Tłusty Czwartek. Jak się okazuje, istnieje sporo alternatyw dla klasycznej wersji tego przysmaku z dodatkiem marmolady. Oto dwa przepisy na pączki w nieco innym wydaniu. Pączki hiszpańskie Pączki te nazywa się również wiedeńskimi lub gniazdkami. Są jednocześnie bardzo efektowne i łatwe w przygotowaniu – poradzą sobie z nimi nawet osoby dopiero stawiające pierwsze(...)kroki w tworzeniu słodkich wypieków. Pomysły na pączki znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/ciasta/paczki-oponki-donaty Ciasto na takie pączki przyrządzimy z: 200 g mąki pszennej, 100 g masła, 4 jajek, szczypty soli, oleju do smażenia. Do zrobienia glazury lukrowej potrzebne nam będą natomiast: 200 g cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki gorącej wody. W garnku zagotowujemy szklankę wody
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaorzechy zaś symbolizują nadzieję, dobrobyt, siłę oraz mądrość. Dlatego też wykorzystując je w świątecznych wypiekach zapewniamy sobie pakiet dobra na cały rok- począwszy już od Nowego Roku, kolejno przez Święta Trzech Króli i Wielkanoc, aż po Boże Narodzenie! Tak więc moi drodzy, nie pozostaje Wam nic innego jak upiec, zjeść jeden kawałek tego bakaliowego wypieku, a potem cieszyć(...)jest na tyle zwarty, że kompletnie nie rozwala się przy krojeniu, a jakby zabrakło Wam w domu noża do krojenia, to #beko ma dla Was rozwiązanie- jak sprytnie pokroić ciasto (film-klik) 😉 Keksówka o wymiarach 21x12 cm: * bakalie- 400 g: - migdały łuskane- 100 g - orzechy włoskie- 100 g - suszona morela- 70 g - suszona śliwka- 70 g - suszona żurawina
Kraina Miodem Płynąca