przystrojone puszystymi czapkami. Szarozielona trawa zniknęła pod grubym dywanem. Niebo przybrało tę charakterystyczną, różowawą barwę. Zasypiałam pełna nadziei wierząc, że w tym roku w końcu będziemy mieć białe Święta. Moja radość nieco przygasła o poranku, gdy stanęłam przed sporą górką śniegu, która jeszcze poprzedniego wieczoru była moim samochodem. Na szczęście pod puchem nie kryła się szelmowsko warstwa(...)akurat uda Wam się znaleźć w sklepie czy zamrażarce. U mnie były to czerwone pomarańcze, porzeczki i maliny, choć bardzo żałuję, że nie sięgnęłam po wiśnie i świeżą żurawinę - ciasto z pewnością by na tym zyskało. Do tego kandyzowane listki mięty, które pięknie się mienią w świetle choinkowych lampek - i do całkowitego błogostanu potrzeba już tylko mocnej, czarnej kawy... Jacyś
Pożeraczka, czyli raz adobrzeProste cynamonowe ciasteczka z miodem Dziś polecam Wam proste, cynamonowe ciasteczka idealne dla dzieci, idealne do filiżanki herbaty. Szybkie, pyszne, śmiało można je przygotować na święta
Słodkie okruszkiCiasteczka francuskie z cynamonem to pyszny i bardzo łatwy do przygotowania deser. Chrupiące i pachnące cynamonem ciasteczka na pewno będą świetnym dodatkiem do kawy lub herbaty
Kuchcik gotujeRobiłam już ten mazurek w tamtym roku, ale jakoś tak się zdarzyło, że zapomniałam spisać przepis, zdjęcia porobiłam, ale tak mi zeszło, że ogarnęłam je już po świętach i było za późno. Dlatego w tym roku, już w Wielki Czwartek - zrobiłam, obfotografowałam, obrobiłam, spisałam przepis i Wam wrzucam! Chrupiący, orzechowy i zdrowy - Mazurek gryczany z masłem orzechowym(...)łyżki ksylitolu/cukru brązowego/innego słodzidła Zimna woda Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy powoli zimnej wody (na oko, mi wyszło ok. 0,5 szkl. wody) i zagniatamy twarde, gładkie ciasto. Robimy to w miarę sprawnie, gdyż ciasto kruche nie lubi ciepła. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na 1h. Po tym czasie wyciągamy ciasto i wałkujemy ciasto - podsypujemy mąką
Czarnawisienkamąki i krótko wyrabiamy mikserem. Wlewamy połowę soku i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę mąki, soku pomarańczowego oraz żurawinę oprószoną łyżką mąki. Masę mieszamy łyżką aby składniki się połączyły. Ciasto przekładamy do formy z kominem o średnicy 24cm posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ją w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia i wyjąć(...)cytryny, a następnie mieszamy. Lukier powinien być gęsty ale lekko lejący. Polewamy wystudzoną babkę i posypujemy pozostałą żurawiną i skórką pomarańczową. Smacznego! Przepis dodaję do akcji „Wypieczone Święta: Wielkanoc
Życie ze smakiemLane chrusty to moja propozycja na ostanie dni karnawału. Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc trzeba wykorzystać ten czas na usmażenie czegoś słodkiego. Lane chrusty
Pieguskowa Kuchniasię stało,ze Święta mamy już dawno za sobą...myślimy już o Wielkiej Nocy,a ja dopiero dzisiaj chciałabym się podzielić przepisem na pyszny makowiec na bardzo kruchym spodzie. Ale z drugiej strony, kto powiedział że makowce tylko jemy na Boże Narodzenie ;).Korzystałam z przepisu Mai klik . Bardzo polecam ten przepis. Ja na pewno skorzystam z niego(...)jeszcze nie raz :) Wymiary blaszki: 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia: 20 min, + 60 minut Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zimnego masła szczypta soli Masa makowa: 400 g maku 100 g miękkiego masła 50 g maki pszennej 5 jaj 1 i 1/3 szklanki
Różne smaki w kuchniszczerym polu" 😜 Co prawda nie ma tutaj wszystkich dań, które podaje się u mnie, ale z czasem na pewno się pojawią. Chciałabym, by moje dzieci poznały kiedyś smak prawdziwych Świąt, gdzie na stole Wigilijnym będzie 12 wspólnie przygotowanych potraw, sianko i puste miejsce dla niespodziewanego Gościa. Tak jak mnie nauczyła Mama... Ale póki co są na to za mali(...)najważniejsze kultywować 😇 Moje propozycje: Zakwas na wigilijny barszcz http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/12/zakwas-na-wigilijny-barszcz.html Wigilijna kapusta z grochem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/12/wigilijna-kapusta-z-grochem.html Wigilijny kompot z suszu http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/12/wigilijny-kompot-z-suszu.html Makowiec na cieście krucho- drożdżowym http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/makowiec-na-ciescie-krucho-drozdzowym.html Wigilijne pierogi z kiszoną kapustą i grzybami http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijne-pierogi-z-kiszona-kapusta-i.html Wigilijna kapusta z grzybami http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijna-kapusta-z-grzybami.html Makownik drożdżowy http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijna-kapusta-z-grzybami.html
Kuchnia w czekoladzieprzecież trudno po przeszło półwieczu przerzucić się z pszennego pieczywa na pieczywo bezglutenowe i od razu w nim zasmakować. Kto tego doświadczył, ten wie... Przepis źródłowy pochodzi z książki „Święta bez pszenicy” Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej. SKŁADNIKI: 230 g mąki gryczanej 90 g mąki kukurydzianej 10 g zmielonego złocistego siemienia lnianego 2 łyżki oleju z pestek winogron(...)kurkumy szczypta pieprzu 450 ml letniej wody czarny sezam do posypania WYKONANIE: W misce wymieszać obie mąki, drożdże, siemię lniane i przyprawy. Dodać letnią wodę i olej, wymieszać gładkie ciasto. Miskę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut do wyrośnięcia. Keksówkę o wymiarach 26x9 cm wyłożyć papierem do pieczenia (może być troszkę krótsza). Delikatnie wymieszane
Kuchenne zapiski Edytyświetny pomysł, ponieważ mój maluch był niezwykle dumny z tego, że sam wycinał ciasteczka a potem je dekorował. Poza tym równie wielka radość była gdy okazało się, że Święty Mikołaj zjadł ciasteczka, które specjalnie dla niego przygotował i wybrał. A tak nawiasem to przepis jest prosty, szybki do przygotowania a ciasteczka są bardzo maślane i pyszne. Składniki: 300 g mąki(...)śmietany lukier: cukier puder sok z cytryny barwniki spożywcze Wykonanie: Mąkę, cukier i sól wymieszać w misce. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i śmietanę, a następnie szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wyciąć ciastka i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze
Mama Gotujemieszkaniu, powoli wprowadził mnie w atmosferę zbliżających się Świąt. Wiem, że wiele z Was pomyśli sobie, że to za wcześnie, że po co itd. Ale dla nas te Święta będą wyjątkowe - bo pierwsze w naszych czterech kątach :) No ale nie o tym miała być mowa. Miało być o piernikach :) Zatem już powracam na dobre tory :) Pierniki :) Kiedy(...)krótkim czasie? Na pewno nie będą przypominać w smaku, tych leżakujących i nabierających mocy. Myliłam się...i dobrze, bo znalazłam kolejny przepis, tym razem na expresowe pierniczki. Przygotowanie ciasta zajmuje jakieś 3-5 minut. Formowanie - kolejne tyle. Najdłużej z tego wszystkiego zajmuje ich pieczenie. Są wyjątkowe. Sama nie wiem przez co. Może przez ich kształt i rozmiar, a może przez
CookYourself"Cisza jak makiem siał"... Każdy dziś w skupieniu i z miną inteligenta tworzy i konstruuje. Same złote rączki pochylają się nad tworem, który do życia powołały
Wypisz WymalujSkładniki: 20 dkg miodu 10 dkg masła 1 żółtko 30 dkg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawa do piernika 3 łyżki rumu, albo innego alkoholu
Luźna KuchniaWśród zalewu mazurków, bab i jajek na wszelkie sposoby, ja na święta polecam własny chleb, na własnym zakwasie. Uwielbiam żytnie pieczywo, lekko wilgotne, które bez asysty innych dodatków, z samym masłem broni się w 100%.Bazowy przepis to 60/40 Nilsa. Znajdziecie go na blogach: Tatter o chlebie i u Doroty z mojewypieki. Ja zwiększyłam odrobinę ilość składników(...)zmieniłam proporcje, ponieważ z podstawowej ilości w przeciętnej keksówce chleb moim zdaniem wychodził za niski. Te proporcje z oryginalną ilością wody i zwiększoną mąki czynią ciasto o wiele bardziej ścisłym, więc podejrzewam, że dałoby się uformować z niego bochenek rękami i piec go na kamieniu w piekarniku, zamiast w formie.Składniki:300g zakwasu żytniego150g mąki razowej (żytniej lub pszennej)210g
W kuchni wieczoremuprzejmości firmy Sencor przedstawiam recenzję wagi kuchennej oraz przepis na niezwykle łatwy piernik z powidłami. Słodki, wilgotny i puszysty, przełożony powidłami i oblany polewą z gorzkiej czekolady – klasyka świąt Bożego Narodzenia. Jest to przepis, który nie może się nie udać Polecam!Każdy wie, że w przypadku wypieków precyzja odmierzenia składników ma ogromne znaczenie. Nie ma tak łatwo(...)specjalnego znaczenia. Często zdarza się, że dostaję maile, że coś tam nie wyszło, nie urosło albo wyszedł zakalec i po gruntownym przeanalizowaniu tematu okazywało się, że ktoś robił ciasto „na oko”. Niestety, w przypadku wypieków trzeba być bardzo precyzyjnym, wręcz co do grama i do tego niezbędna jest w domu waga kuchenna. Dostałam do przetestowania wagę Sencor w kolorze czerwonym
karmelowy