Seromak (seromakowiec), czyli sernik z makowcem a może makowiec z sernikiem? Wprawdzie desery jadam bardzo rzadko, ale na kawałeczek dobrego sernika bez mąki i cukru w
Ola la LCHFZapewniamy, pierniczki są pyszne, mięciutkie, pachnące świętami... po prostu - wyśmienite! Można je przechowywać nawet 2 tygodnie i na pewno nic nie stracą ze swoich walorów smakowych, zapewniamy! Składniki: 1 szklanka cukru 1 jajko 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do pierników 2 szklanki mąki 1 mały kubek śmietany 18 % pół łyżeczki sody otarta skórka z pomarańczy Lukier(...)łyżek cukru pudru Wykonanie: Do miski wlać śmietanę, wsypać cukier, sodę oraz jajko, wsypać otartą, pomarańczową skórkę, połączyć składniki. Wsypać kakao, przyprawę do pierników oraz mąkę. Krótko wszystko zmiksować, ciasto okaże się na pewno klejące, ale zmoczyć dłonie w zimnej wodzie i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, a można robić to łyżeczką maczaną w zimnej wodzie i układać na blaszce
kgwjanczewozaczęłam w czwartek wieczorem, a wczoraj byłam w pracy... zrobiłam osiem ciast i pięć wędlin domowych... i sama w to nie dowierzam :-) Więc może i wiosna się pojawi? tak koło jutra... Ale co by nie było, to życzę Wam wszystkim WESOŁYCH, ZDROWYCH I RODZINNYCH ŚWIĄT
Czary - gary w kuchniDziś klasyka gatunku – spisze się nie tylko do popołudniowej kawy i herbaty, ale także od święta :) Krucha, delikatna, idealnie puszysta… powiecie, że to tylko babka piaskowa, a ja Wam powiem, że taką babkę to bym mogła jeść codziennie. I to nawet na obiad :) A co! Składniki: 4 jajka 200 g masła 150 g cukru(...)soku. Mieszamy razem mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przesiewamy do masy i mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na tym etapie ciasto jest dość gęste. Dlatego do dalszego mieszania lepiej nada się sylikonowa szpatułka. Do masy dodajemy ok. połowę piany z białek i mieszamy do połączenia. Po tym czasie dodajemy resztę piany
Ciastkozercypowroty z marzeniami o ciepłej herbacie, na pierne ciasta pachnące cynamonem, na grubsze skarpetki i swetry, na czas owijania się przytulnymi chustami, na ogrzewanie dłoni kolorowymi mitenkami, na wspólnie popołudniowe seanse ("mamo, jest ciemno jak w kinie") aż wreszcie na wspominki rodzinki, melancholię i troszkę smutku jeszcze przed świętami. Tak jest i tak ma być. W ten pierwszy jesienny(...)sobie ociupinkę namiętności i pasji, czyli tego co ze mnie ostatnio uszło. Był to weekend pod znakiem gotowania z Whiteplate. Oprócz bułeczek, chleba, kotlecików i placków upiekłam to ciasto będące kwintesencją jesiennej pory roku. Jesienne ciasto piernikowe z jabłkami i krówkami 160 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia po 1 łyżeczce mielonego kardamonu, imbiru i cynamonu
Dzieje kuchennej WiewióryWaszym domu zagości przepiękny zapach przypraw – cynamonu, goździków :) Po upieczeniu ciasto będzie wilgotne i bardzo puszyste. Jeśli lubicie możecie przełożyć go dowolnymi powidłami. Ale… aby nie było tak standardowo ta wersja piernika jest zrobiona z powidłami z czarnej porzeczki – dlaczego? Otóż przed samymi świętami nie udało nam się w sklepie już dostać powideł ze śliwkami :( Składniki(...)pieczenia 1/3 szklanki oleju 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 100g powideł z czarnej porzeczki + ewentualnie 100g powideł do przełożenia ciasta Składniki na polewę 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżki mleka Piernik – przepis Białka ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier i ucieramy mikserem. Następnie dodajemy mąkę, kakao, olej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jako, że mało kiedy ustalam sobie, że tego dnia przed świętami zrobię to i to, a następnego coś innego, to szukałam przepisu na miękkie, od razu gotowe do jedzenia pierniczki. Bo przecież była możliwość, że zrobię je dopiero dzień przed Wigilią. Ale udało się wcześniej, więc był czas i na polukrowanie i ozdobienie. Ale pierniczki naprawdę miękkie, więc polecam(...)wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Chłodną masę wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i dodać do niej jajka, resztę mąki, śmietanę i sodę rozpuszczoną w wodzie. Zagnieść gładkie i błyszczące ciasto. Odłożyć do lodówki na całą noc (lub ok. 2 godzin), by zgęstniało i lepiej się wałkowało. Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm i wycinać
Pasja Smakuzbliżającycymi się Świętami wybrałam wiosenne, wielkanocne kształty. Ciasteczka takie mogą być przyjemną dekoracją stołu i koszyczka. Składniki: 200 g mąki jasnej orkiszowej 50 g mąki ryżowej 50 g skrobi kukurydzianej 1 żółtko 100 g masła 3 łyżki cukru pudru ok. 2 łyżki wody różanej Wykonanie: -Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do misy
Zakamarki mojej kuchnitakim wydaniu! Postanowiłam na bazie przepisu mojej mamy zrobić podobny przysmak. Makowe, wilgotne, bogate w smaku ciasto przełożyłam delikatną bitą śmietaną i plastrami pomarańczy, a na koniec udekorowałam polewą z deserowej czekolady. Tort wychodzi duży i jest bardzo reprezentacyjny - doskonały na Święta, czy Sylwestra. Składniki: 500 g suchego maku 10 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka miodu(...)Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce maku, aż do jego wyczerpania. Tortownicę o średnicy ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wypełnić ją masą makową. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i piec przez 1 godzinę. Po całkowitym wystudzeniu, najlepiej na drugi dzień, przekroić ciasto na dwa blaty. Ubić na sztywno śmietankę
Kulinarne Inspiracjeskoro karnawał to i ciasto z procentami! Piwny bambo to poważna sprawa :) Prawie pół ciemnego piwa, pieczałowicie starta gorzka czekolada, cukier trzcinowy i dużo kakao. Jest to trzecia moja propozycja w akcji firmy Bielmar. Muszę napomnieć, że owa firma to 100% polski kapitał, smutno przyznać, ale już się często to nie zdarza. Z tego też powodu(...)pomimo iż margaryna nie do końca wpasowuje się w stałą tematykę bloga. Raz od święta nikomu nie zaszkodzi jak to mawiają :). Solidna porcja czekolady w zimne i chłodne dni to tak czy inaczej rzecz, bez której trudno czasem sobie poradzić. W tym cieście zasmakujecie czekolady w pysznej puszystej konsystencji, którą nadaje dodatek piwa . Ciasto jest jak puszyste
Kuchnia PROzdrowotnapodwójnie - po pierwsze ze stworzenia przepisu (nawet jeśli już gdzieś jest identyczny, to ten jest po prostu MÓJ;)), a po drugie właśnie za jego równość i nie popękanie :) Na Święta powtarzam!:) a na koniec przepisu pokazuję jak idealny wyszedł - zdjęcie już ostudzonego tuż przed wyjęciem ;) Składniki: Kruchy spód: 2 szkl. mąki 1 łyżka kakao 3/4 kostki masła(...)czekolady truflowej 3-4 łyżki śmietanki 30% Sposób przygotowania: Kruchy spód: mąkę z proszkiem przesiewamy, dodajemy cukier i posiekane masło, wbijamy jajka i całość siekamy, następnie zagniatamy gładkie ciasto, którym od razu wykładamy wyłożoną papierem do pieczenia formę (23x28cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Studzimy. Masa truflowa: do rondelka
Kolorowy PrzepisownikBanalnie proste, szybkie i puszyste ciasto z truskawkami, w sam raz do kawy, w sam raz na śniadanie według średniowiecznej uzdrowicielki św. Hildegardy z Bingen. Kuchnia bazująca na spuściźnie świętej prócz dostarczania nam walorów smakowych ma także na celu uchronić nas przed rozmaitymi chorobami, przynosząc dobre samopoczucie, zdrowie i radość. Jest to możliwe nie tylko dzięki temu, że oparta(...)proszkiem do pieczenia oraz tarte migdały. Wlej tłuszcz, mleko,sok z cytryny. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników. Formę kwadratową lub okrągłą tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto. Wciśnij gęsto truskawki. Piecz około 35-40 minut w 160-165 stopniach (u mnie bez termoobiegu). Ostudź. Przewróć na drugą stronę za pomocą dużego,płaskiego talerza lub deski. Próbowałam posypać cukrem
Z Kuchni Do Kuchnirobieniem zdjęć), część zjedliśmy, część podarowaliśmy znajomym i chcąc nie chcąc, wieczorem przygotowywałam już drugą porcję. Niewyrośnięte ciasto włożyłam od razu do lodówki, rano nadziałam je powidłami i upiekłam. Po 20 minutach zapach zbudził domowników i rozpoczęliśmy ucztę!!! Taka rozpusta przed Świętami? A co!!! Polecam!!! Składniki na buchty na 18 bułeczek pieczonych w tortownicy o śr.28 cm ROZCZYN(...)żółtka i dobrze mieszamy. Gdy już drożdże podwoją swoja objętość wlewamy mleko z żółtkami i masłem, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego (haki). Po 5-8 minutach gdy ciasto jest już zwarte i elastyczne oprószamy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinkę, aż podwoi swoją objętość
Rozpustne gotowanieciasteczka, cynamon w serniku oraz pasta orzechowa z mixu orzechów Nutura to nieziemskie połączenie, którego warto spróbować zawsze, nie tylko raz w roku 👌 Oprócz pysznych serników życzymy Wam spokojnych świąt w gronie bliskich i kochanych osób. Cieszcie się swoją obecnością i wspólnym świętowaniem. Zapamiętajcie z tego okresu jak najwięcej 😊💚💚💚💚 Składniki (śr: 20 cm): Spód i ciasteczka(...)CIASTECZKA 1. W garnuszku rozpuścić olej, miód, ksylitol i przyprawy. 2. W misce wymieszać mąki i sodę. 3. Do suchych składników dodać mokre oraz rozmieszane jajko i wyrobić ciasto. Miskę wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. 4. Ciastem wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę ciasta rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i wycinać dowolne
Candy Pandasbyły takie same. Tym razem czekoladowe. Okazało się, że też są pyszne. Swojego czasu, robiłam je zawsze na święta Bożego Narodzenia, ale odkąd zaczęłam robić pierniczki, to zrezygnowałam z kokosanek. Uznałam, że to za dużo. Oprócz tego, są jeszcze ciasta i nie da rady wszystkiego przejeść. Przepis na tradycyjne kokosanki, znajdziecie tu . Sami zdecydujcie, które zrobić. Bo zrobić
Agusiowe smakołykiCiasteczka imbirowe pachną świętami. Przygotowywałam ich duże ilości, ponieważ świetnie nadają się nie tylko do chrupania, ale także jako spód do serników czy innych ciast. Spróbujcie też z korzennym late. Piekarnik rozgrzać na 180 stopni C. 3 szklanki mąki owsianej bezglutenowej 1 szklanka mąki migdałowej (może być kokosowa) 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki oleju 2 łyżki syropu daktylowego
AZgotuj!Napoleonka bez pieczenia to jedno z tych ciast, które zawsze się udają. Proste i szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim wyśmienite w smaku. Idealnie nadaje się zarówno na święta jak i na wizytę gości czy też po prostu do popołudniowej kawy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1800 ml mleka 300 g margaryny bądź masła 1,5 szklanki cukru
Blog kulinarny S9.PLOto propozycja na zagospodarowanie pozostałych po świętach bakalii - płatków migdałowych i żurawiny - błyskawiczne do przygotowania ciasteczka. Bez jajek, uroczo się prezentują i są super
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cebulowa. Czasami też robię trzecią sałatkę – i wówczas wyszukuję jakąś nowość. Tak też było (w poprzednie Święta) i z tą sałatką. Pomyślałam, że świetnie sprawdzi się z tej okazji, bo jest to sałatka z dodatkiem ryby w cieście. Sam smak trudno mi ocenić. Mojej Rodzince smakowała bardzo, a mnie osobiście coś w niej jednak przeszkadzało
Smaki Na Talerzutaki jak z leśnymi. Jeśli chcecie do takiego farszu można dodać suszoną żurawinę , która będzie świetnie pasowała. Na Święta warto zaopatrzyć się w większą ilość kapusty, która przyda się na pewno do bigosu czy kapusty z grochem . Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 400g kapusty kiszonej 50g mieszanki suszonych grzybów leśnych 1 duża cebula masło sól, pieprz, liść laurowy, cukier
Życie ze smakiemmiski dajemy czekoladę, kakao, mleko i masło-rozpuszczamy nad kąpielą wodną, polewamy ciasto i posypujemy orzechami. Ostudzone ciasto wstawiamy na kilkanaście godzin do lodówki. I gotowe :) Gorąco polecam, taki sernik jest bardzo pyszny, idealny wypiek na zbliżające się święta :) Smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSzybkie parówki w cieście z serem i pastą warzywną (na piknik lub przyjęcie). Szukacie szybkich przepisów na przekąski? Dzisiejszy jest jednym z moich ulubionych. Kilka prostych
Słodkie okruszkicukrem i znów kruszymy, ale tym razem jasne. Wkładamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem, ogranicza nas tylko wyobraźnia. I tym słodkim akcentem chcemy Wam również życzyć zdrowych, radosnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych. Pozdrawiamy, Sławek, Sebastian, Gosia, Paula
Sprawni w smakuTaki piernik piekę od bardzo dawna i zawsze z powidłami śliwkowymi. Powidła śliwkowe nadają ciastu wilgotności, charakteru i pysznego smaku. Fajnym uzupełnieniem całości są bakalie. Piernik nie jest wtedy taki nudny :) Polecam nie tylko od święta. Chociaż wtedy smakuje naprawdę wyjątkowo.400 g mąki125 g margaryny250 g cukru2 jajka4 łyżki powideł3 łyżki kakao1 opakowanie przyprawy do piernika1
Krokusowy Dompół szyby ;) Tak że ten... szkoda czasu na sprzątanie ;) Mam dla Was jeszcze kilka rzeczy, które przed świętami chciałam zamieścić, ale pewnie się nie uda, chyba że w nocy znowu przysiądę, bo na dziś zostało tylko skończyć jedno ciasto, więc powinno w miarę gładko i sprawnie pójść :) Pod warunkiem, że dzieci pójdą spać o przyzwoitej porze oczywiście. Zapraszam więc
Kuchnia w czekoladzieUwielbiam żurawinę – czy w drinku , czy w cieście , czy podaną do mięs – bez różnicy, pochłonę każdą ilość. Tak naszykowana żurawina wielkoowocowa jest bezapelacyjne wspaniałą przekąską – zastąpi
Karo in the Kitchenjuż ostatni Wielkanocny przepis w tym roku dodany na bloga. Troszkę co prawda jest już kilka dni po Świętach, ale jeszcze zależało mi na tym, żeby dodać tą pyszną, pachnącą, niezwykle mięciutką babkę. Do jej przygotowania użyłam produktów, które otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy . Jest to ostatni przepis w tej współpracy. Tym razem udało(...)się wykonać 10 pysznych przepisów z produktami, które otrzymałam. Firmie HELIO bardzo dziękuję za współpracę i zaufanie. A Was zapraszam na pyszną babkę :) Składniki: Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka maki tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 20 dag masła lub margaryny 10 dag wiórek kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Polewa: 3 łyżki
IzabelawkuchniElectrolux Taste Center. Zanim zaczęliśmy warsztaty mieliśmy przyjemność spróbować gotowanych szwedzkich raków, ponieważ akurat następnego dnia w Szwecji przypadało Święto Raka. Do tego oczywiście schłodzone białe wino ! W trakcie warsztatów przygotowaliśmy: Kanelbullar, czyli bułeczki cynamonowe z kardamonem Kladdkaka, czyli szybkie ciasto czekoladowe z bitą śmietaną Toast Skagen, czyli klasyczny sandwich z białego chleba tostowego z krewetkami zimnowodnymi Roastbeef podany
Kulinarne przygody Gatitychlebek posypałam kruszonką, ten z rodzynkami, a bez kruszonki poleci ze mną w dalekie strony :) Im ciasto cieniej rozwałkujemy tym bardziej ciekawsze będzie jego"wnętrze"po upieczeniu. A to znalazłam na blogu Ani: "29 września, w przeddzień święta św. Michała Archanioła, w zachodniej Szkocji każda rodzina piekła Struan Michael. Chleb, w którym znajdowały się różne ziarna
Proste PotrawyPrzyszło i mnie zmierzyć się z chorobą w rodzinie. Jak umilić święta łasuchowi, który ostatnio dowiedział się, że nie będzie już mógł bezkarnie cieszyć
6niebodużo bardziej realne. Tym razem przedstawiamy Wam przepis na przepyszne ciasteczka, bez których w naszym domu nie ma świąt. Kurki, bo o nich mowa są łatwe i szybkie w wykonaniu, a co najważniejsze dobre dla osób nieunikających cukru, bo ciasto samo w sobie nie zawiera go ani grama. SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki pół kostki smalcu pół kostki
Kuchnia od dwojgamoże dlatego że 7 miesiąc ciąży jest już naprawdę męczący. Teraz to czuję a do świąt jeszcze ponad 3 tygodnie. No dobrze to tyle o nas ;) Smacznego Kochani! Przepis zaczerpnięty z bloga Kuchnia Szeroko Otwarta . Składniki: Ciasto: 500 g mąki 250 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 1 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 2 jajka
Życie zaczyna się w kuchnipoliczkach. A może to łzy wzruszenia, wywołane pięknem przyrody i energią wiosny, którą niosły ze sobą żurawie... Święta u nas obfitowały w mazurki różnej maści i smaków. Ale był też i sernik. Taki, jaki lubię najbardziej - czyli bez ciasta. Sernik wiedeński - klasyka, która nigdy się nie znudzi, do której lubię powracać. Sernik najlepiej smakuje po 2 dniach, wtedy
Obiad gotowyświąteczny wypiek przystało to sernik na bogato. Zawiera w sobie mnóstwo smaków, wszystkie jakie kojarzą nam się ze świętami: pomarańcza, piernik, powidła, sernik, czekolada. Jego wykonanie zajmie trochę więcej czasu ale efekt jest tego wart. Na świątecznym stole takie ciasto na pewno zrobi furrorę. *tortownica 26 cm Składniki: na ciasto piernikowe: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWłaściwie nie potrafię powiedzieć, dlaczego ma opinię takiego trudnego ciasta, bo mojego sernika wiedeńskiego w zasadzie nie sposób zepsuć. Nawet jeśli zdarza mu się trochę opaść
Kocham Czekoladęciasta, jego opakowaniem. Służą m.in. do wypieków: keksów, panettone, tart, ciast typu pie, babek, pierników, chleba oraz ciast na różne okazje. PapilArt, to wspaniałe formy, foremki, papilotki, które doskonale nadadzą się do codziennych, jak i świątecznych wypieków . Na Święta Wielkanocne możemy w szybki i prosty sposób przygotować ulubione keksy, babki, pasztety, a nawet jajeczka lub baranki. Zapraszam
Słodkie okruszkiWłoszech obchodziliśmy w ostatni ą niedziel ę. W Polsce Święto Mam jeszcze przed nami, wi ę c jak ktoś nie wie, co upiec, polecam mój tort. Tort jest przygotowany z ciasta czekoladowego, które jest delikatne w smaku i wilgotne, pachnie czekolad ą , nie jest
La grande e la piccola cuocaTak się przyjemnie złożyło, że obchodzimy w marcu aż trzy bardzo przyjemne święta: naszą rocznicę, irlandzki Dzień Matki oraz dzisiejszy Światowy Dzień Kobiet, więc
brunetkawkuchniciasta, jego opakowaniem. Służą m.in. do wypieków: keksów, panettone, tart, ciast typu pie, babek, pierników, chleba oraz ciast na różne okazje. PapilArt, to wspaniałe formy, foremki, papilotki, które doskonale nadadzą się do codziennych, jak i świątecznych wypieków . Na Święta Wielkanocne możemy w szybki i prosty sposób przygotować ulubione keksy, babki, pasztety, a nawet jajeczka lub baranki. Zapraszam
Słodkie okruszkiTak się przyjemnie złożyło, że obchodzimy w marcu aż trzy bardzo przyjemne święta: naszą rocznicę, irlandzki Dzień Matki oraz dzisiejszy Światowy Dzień Kobiet, więc
brunetkawkuchniSmaczne i nie za słodkie świąteczne (i nie tylko) ciasto. Wykonanie ekspresowe. Dekoracja dowolna (dobrze sprawdza się polewa z białej czekolady i wiórki kokosowe). Składniki
Qlinarnie i Qlinarnieprawie nie zawiera cukru! Jak to możliwe? Ano możliwe i w dodatku pyszne! :) Przepis miałam zamieścić bliżej Świąt, ale zostałam poproszona przez moich dzisiejszych gości, żebym koniecznie zrobiła to jak najszybciej, a więc jest. Zapraszam na degustację. :) Składniki: CIASTO - 250 g maku - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (200 g) - 1 szklanka daktyli (namoczonych 10 minut we wrzątku
Smakuje zdrowoPost ten zacznę nucąc piosenkę z reklamy pewnego popularnego napoju "Coraz bliżej święta...." sialala..... Zastanawialiście się już nad świątecznym menu? Może znajdziecie inspirację kulinarną na moim blogu? Zachęcam! Dania główne: Przystawki i sałatki: Ciasta: Ciastka: Likier
paapilotkaasamo jak ze smakiem ten jednak wzbogacony lekko kwaśno białym serem oraz skwarkami. Wypieka siego bez skórki zwanym "łysym" oraz w drożdżowej skórce. Niektórzy porównują go do słonego ciasta lub babki ziemniaczanej, ma on jednak inny specyficzny smak. W smaku można śmiało powiedzieć, że ile gospodyń i tyle różnych smaków. Na Lubelszczyźnie pieróg od wieków był wypiekiem świątecznym, serwowanym przy(...)Narodzenie i Wielkanoc. Mniemano, że święta bez tej wspaniałości, to żadne święta. Obdarowywano nim kolędników. W dawnych czasach nazywano go biłgorajskim tortem, często był bogato dekorowany na wierzchu i zajmował centralne miejsce na stole. Udekorowany był na wierzchu ta jak współczesne ciasta. Obecnie wypiek ten stracił rangę świątecznego specjału i stał się powszechnym daniem, które
Ciastka - domowe słodkościDoskonały torcik na każdą okazję, a że dzisiaj wypada moje małe święto to Was nim częstuję :) Prosty i nieskomplikowany, ale prezentuje się wspaniale :) A masa truskawkowa
Na Ciasteczkowych Papierachuwolnieniu pęcherzyków powietrza i zapobiec dzięki temu opadaniu ciasta, Jeśli musimy przekroić biszkopt - robimy to po całkowitym wystudzeniu ciasta. Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam :) Jeśli macie inne porady zapraszam serdecznie do podzielenia się z nimi - w końcu święta już niedługo i niejednej osobie mogą być one pomocne
psgotujemypokazałam jej w necie gwiazdę z nutellą, jednogłośnie powiedziałyśmy, że koniecznie tak musi wyglądać nasz makowiec na święta. Zrobiłyśmy też naturalnie strucle makową i przepis na nią znajdziecie na blogu. Jest właściwie taki sam. Tak naprawdę z ilości ciasta które miałyśmy można zrobić dwie strucle, lub dwie gwiazdy, lub struclę i gwiazdę. Przepis na ciasto drożdżowe
Lili w kuchniPyszne ciasto, które błyskawicznie znika z talerzy. Połączenie tradycyjnego smaku ciasta, z słodkim smakiem prawdziwych krówek i silną nutą ajerkoniaku. Z pewnością może wam zastąpić nie tylko każdą babkę serwowaną na święta ale również keks
Milion Smakówtydzień o tej porze, będziemy pochłonięci przygotowaniami do Świąt, czas więc na pierwszy wielkanocny wpis! Pyszne mazurki, które mogą być również ozdobą wielkanocnego stołu. Są kruche, posmak migdałów w cieście jest wyczuwalny i bardzo przyjemny. :-) Masa kajmakowa nadaje im słodyczy a samo ciasto zbyt słodkie nie jest, dlatego wszystko się równoważy. Jak dla mnie idealne! Dodatkowo proces produkcji jest
Szefowa kuchniWielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne, w moim koszyczku ze święconką nie może zabraknąć własnoręcznie upieczonych babeczek. Ładnie udekorowane stanowią piękną ozdobę świątecznego koszyczka. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 ml oleju, 1/2 cytryny, Dodatkowo: lukier, polewa czekoladowa, kolorowa posypka, płatki migdałowe. PRZYGOTOWANIE
Tradycyjna kuchnia KasiPrzepyszny delikatny, aksamitny i wilgotny z soczystymi brzoskwiniami i bezową czapeczką po prostu rozpływa się w ustach, to sernik idealny na święta i nie tylko... Jest troszkę pracochłonny ale bardzo prosty w wykonaniu, polecam wypróbowanie przepisu . składniki na okrągłą tortownicę(...)ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 200g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy
Smakowite DaniaSezon piernikowy już się zaczyna. Chcę wam pokazać jak można z ciasta piernikowego, ususzonej pomarańczy zrobić mały prezencik.Piernikowy prezentPodstawą jest ciasto piernikowe , które
W kuchennym oknie Ewy