jeden dzień. Pamiętam nerwy, niepewności, i pytanie "jak to w ogóle zrobić?", ale udało się!Powinnam obchodzić to święto w piątek ale za dużo się działo. Świętuję więc dzisiaj łasując razem z moimi pociechami! Ale zanim oddam się kolejnemu zagniataniu ciasta chciałabym podziękować Wam moi Drodzy Czytacze, że jesteście, zaglądacie, korzystacie, czerpiecie
Dzieje kuchennej WiewióryJeśli pachnie w domu piernikami, to znaczy, że święta się zbliżają.Moje pierniki może nie są idealne, bo większość kształtów wycięłam nożem, ale na pewno są smaczne i wesołe. Z ciasta powstała chatka z bałwankami, choinkami, zwierzątkami oraz chłopczyk i dziewczynka, które od razu dostały imiona moich dzieci. Z ciasta każdy może przygotować swoje pierniki wg własnej
Moniki Smakołykisię jeszcze ostrzej do szkolenia swoich umiejętności cukierniczych. Na pierwszy ogień idzie zatem szarlotka w moim wydaniu. Między świętami a sylwestrem naszła mnie ochota na coś słodkiego, a w lodówce jedynie potrawy świąteczne. Wyzbierałam wszystkie resztki i stworzyłam własny przepis. Ciasto było smaczne tylko nie wiem jak je nazwać:) Składniki: 20 dag mąki20 dag cukru12,5 dag masła4 jajkałyżeczka
ciastkarnia na kruchym spodzieŚwięta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami . Dlatego też już najwyższa pora na kulinarne szaleństwo w kuchni. Dziś coś bardziej ozdobnego . Koszyczki z ciasta drożdżowego. Świetnie sprawdzą się jako dekoracja , wypełnione pisankami będą z pewnością wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. Jednak nie tylko będą zdobić , Są równocześnie bardzo smaczne . Poświęcone w kościele znakomicie sprawdzą się
Malinowa Kawiarenkapasta z makreli, wędlina z selera, ziemniaki faszerowane na Wielkanoc, kulebiak, zupa selerowa alla rybna, kalafior w cieście, dynia faszerowana, bigos, kopytka i kartacze z rydzami, boczniaki po kaszubsku i z winem oraz caponata. Z dań regionalnych możemy spróbować łódzkiego ciasta tureckiego żulik, kwaśnicy i toruńskiej zupy śliwkowej z piernikiem. Bardzo podobał mi się też dział inspirowany kuchnią(...)czego najbardziej mi brakowało w kuchni wege. A na deser będą kluski śląskie ze śliwkami, tapenada z czekoladą i pieczone jabłka w winie. Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta Autorka: Alicja Rokicka Wydawnictwo Marginesy Data premiery: 2019 Liczba stron: 288 Okładka: miękka Artykuł Świętujemy – recenzja nowej książki Wegan Nerd pochodzi z serwisu Ugotowanepozamiatane.pl
Ugotowane pozamiataneCiasto przeze mnie zapomniane, a przecież tak bardzo kiedyś ukochane- murzynek z przepisu mojej babci, potem mamy, czyli pokoleniowy :)))Wilgotny, rozpływający się w ustach, mocno czekoladowy, o delikatnym posmaku powideł śliwkowych i... przepyszny- po prostu!Jestem pewna, że lepszego nie jedliście!!! :)Jeżeli chodzi o polewę, to można zrobić ją w tradycyjnej wersji, ja jednak miałam ochotę na polewę(...)Piernika, ale do tego murzynka pasuje równie dobrze, co tradycyjna :)A w okresie Świąt Bożego Narodzenia, taki Murzynek będzie bardzo fajną alternatywą dla piernika, wystarczy dołożyć dodatkowe 2 łyżeczki przyprawy do piernika (czyli razem 3) i upiec w formie podłużnej :))) Przepis na dużą blachę:Ciasto:* mąka pszenna- 4 szklanki* jajka- 4 szt.* mleko- 2 szklanki* cukier- 1 szklanka* masło
Kraina Miodem PłynącaKeks, babka nadziana bakaliami, pachnąca skórką pomarańczową i suszonymi owocami. Pyszny deser nie tylko od święta. Znika szybko z talerzyka. Koniecznie ją upiecz i spraw radość najbliższym! :) 25 dag mąki 15 dag cukru 1 duża łyżka cukru z wanilią 25 dag masła lub dobrej margaryny ( temp.pokojowa) 5 jajek (L) 2-3 łyżki alkoholu(...)Kasię ucieram z cukrem i cukrem waniliowym, do utartej masy dodaję po jednym całym jajku, dalej miksuję. Na koniec dodaję mąkę i bakalie. Masę mieszam, jest bardzo gęsta. Ciasto przekładam do keksówki (30 cm) można ją wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Piekę 1 godzinę w 180 st C. Na zimny keks wylewam
Takie tam pichceniebył u Was Mikołaj?;)Bo ja byłam niezbyt grzeczna (podobno) i muszę niestety czekać do świąt...Gdzie nie zajrzeć mamy już świąteczny lub prawie świąteczny nastrój. U mnie również ;)Przedstawiam najłatwiejszy, bardzo puszysty i wilgotny piernik, który spokojnie można przygotować na ostatnią chwilę. Tak dla zapracowanych ;)Keksówka 30cmx10cm. Im mniejsza tym wyjdzie Wam wyższy piernik, bo mój(...)pianę, dodajemy olej, ubijamy.Następnie dodajemy na przemian mleko i mączno-kakaową mieszaninę, ciągle miksując.Na koniec dodajemy powidła i delikatnie mieszamy łyżką.Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni.Pieczmy 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem- jeśli jest suchy, możemy wyjmować ciasto, jeśli jest jeszcze oblepiony ciastem, powinniśmy je trochę dopiec.Piernik
Czerwona Porzeczkaświąt no i jajka, ale jajka nie świąteczne:) Upiekłam pleśniaka. Mam taki stary przepis w zeszycie chyba sprzed 18 lat. Prawie się trzymałam tego co tam było napisane. Zawsze coś muszę zmienić i próbować w nowej wersji. Składniki: * 3 szklanki mąki * 1 kostka margaryny * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 5 jajek * 3 łyżki cukru pudru do ciasta * opakowanie
Pieprzyć z Fantazjąbyć szczera to dla mnie lenistwo skończyło się już wczoraj. Nawet dzisiejsze święto dalekie było do tego błogiego stanu. Mój świąteczny nastrój psuły piętrzące się przede mną notatki z psychologii klinicznej, i świadomość, że lada dzień mam egzamin. Na osłodę poczyniłam za to jabłkowe róże z ciasta francuskiego. Do tego ulubiona, zimowa herbata i choć jedna, mała chwila wytchnienia
Przysmaki Karolkipotem piec pyszne ciasteczka..Ja już swoje foremki wykorzystałam do kilku rodzajów ciast i będą wpisy na blogu..a na początek pokażę Wam proste i szybkie do zrobienia ciasteczka bez jajek ..takie ciasteczka w sumie można zrobić i bez użycia foremek..Z okazji świąt mam też fajną foremkę z Mikołajem..ciasteczko po upieczeniu fajnie wygląda, a jeszcze fajnie będzie(...)udekoruję..Pomysł na takie ciasteczka znalazłam tutaj , ja co prawda dodałam dodatkowo troszkę mąki pszennej, ale to chyba nie konieczne.No i ja nie miksowałam masła, a po prostu zagniotłam ciasto ręcznie. 125 g miękkiego masła 65 g cukru pudru 225 g mąki krupczatki 2-3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 1/2 łyżki zimnej wody Masło zmiksować
Moje domowe kucharzenieprzepełnione jedzeniem brzuchy. (; Ale żeby się ładnie usprawiedliwić zawsze można ująć, iż w Święta nie należy lecz TRZEBA jeść(dużo jeść).. taka to już jest ta tradycja. Dzisiaj, nieco spóźniony post, który miał pojawić się tuż przed Wielkanocą, jednak uznałyśmy, iż ten rodzaj ciasta drożdżowego każdy powinien koniecznie znać, poznać, a już na pewno skosztować. Topielec . Nazwa
Symfonia SmakówJabłecznik pachnący delikatnie cynamonem, jabłkami i delikatnym w smaku cieście to idealny początek weekendu albo część prezentu Mój jabłecznik jest także dziś wyjątkowy z innego powodu – przygotowałam go dla mojej Teściowej na urodziny Lubię przy takich okazjach obdarowywać najbliższych czymś dodatkowym, najlepiej domowym, smacznym umilaczem owego święta Któregoś roku były własnoręcznie lepione pierogi z autorskim mięsnym farszem(...)serca. Nadzieniem owocowym mogą być także inne owoce, jak: gruszki, morele, brzoskwinie, z dodatkiem rodzynek. Do jabłek w polskiej szarlotce dodawane są przyprawy korzenne, najczęściej cynamon i goździki. Ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem. Pyszności! Szarlotka z zeszytu mojej Mamy Szarlotkę upiekłam w blaszcze o średnicy 23 cm, może być prostokątna, okrągła, większa, mniejsza. Im większa tym ciasto będzie niższe
Zasmakuj Kuchnibardzo smaczne i pachnące ciasteczka.Zrobienie ciasta trwa krótko a potem szybko formowanie w rękach i do pieca - w pół godziny, może odrobinę dłużej, miałam górę małych, pysznych pierniczków. Lebkuchen są o tyle fajne, że nie muszą leżakować - miękkie i od razu po upieczeniu nadają się do jedzenia. Świetnie smakują nie tylko w święta :D ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzadrodze mi było ostatnio z pieczeniem, dla tego dzielę się z Wami moim ulubionym ciastem - sernikiem, który nie wymaga wiele pracy, a smakuje tak wybornie jak tort z kremem. Jako że zbliża się Boże Narodzenie, to szczerze polecam go na święta. Dziękuję za uwagę i pozdrawiam ciepło... Patrycja Składniki: 1 kg sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka(...)budyniu. W średniej prostokątnej blaszce wyłożyć ciasno pierwszą warstwę herbatników. Następnie rozsmarować połowę gorącej masy serowej. Na niej ułożyć drugą warstwę herbatników, resztę masy serowej oraz trzecią warstwę herbatników. Ciasto przykryć ściereczką i owinąć szczelnie reklamówką. Trzymać w cieple aż masa ostygnie, aby herbatniki zmiękły od masy serowej. Po tym czasie zdjąć reklamówkę i ścierkę. Masę krówkową rozmieszać porządnie łyżką
Czerwień i błękit