Wielkanocnych babek ciąg dalszy :) Im więcej czytam o tradycyjnych wielkanocnych wypiekach, tym bardziej zdaję sobie sprawę z tego, jak wiele mam jeszcze do wypróbowania! Ale po
CiastkozercyWitajcie :) Do świąt zostało jeszcze troszkę czasu ja jednak przygotowałam już teraz taką małą propozycję słodkich wypieków,również na zimno i bez pieczenia, babki, ciasta, serniki.Do tego posta będę jeszcze dodawać ciekawe propozycje więc zaglądajcie:) BABKA MARMURKOWA Z MIESZANKĄ KEKSOWĄ KEKS BABKA Z COCA COLĄ BABKA KAWOWO SEROWA BABKA Z MULTI WITAMINĄ BABKA Z MARCEPANEM I POLEWĄ BABKA
Sama słodycz i szczypta chiliKandy. Nam pozostaje tylko upiec biszkopt i ubić śmietanę. Idealne zarówno na co dzień, jak i od święta. Gotowe nadzienia cukiernicze Lauretta to idealne rozwiązanie, gdy nie mamy czasu na przygotowanie własnego kremu, a zależy nam na szybkim przygotowaniu ciasta bo np. goście już pukają do drzwi lub gdy nie mamy zdolności cukierniczych i własne kremy
Kuchnia MagdaLenyMoi drodzy, dzisiejszy wpis jest skierowany do tych, którzy niestety mają bardzo mało czasu na przygotowania świątecznych wypieków. Na wasze prośby przypominam Wam 5 pysznych świątecznych
Słodkie okruszkiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki (forma np. 25x25cm ) : Ciasto marcepanowe: 200g marcepanu 50g miękkiego masła 4 łyżki mąki pszennej
Słodkie zapomnieniezwykle co weekend, bo będzie jutro. 😋 Zdradzę Wam, że będzie to znowu serniczek. No u mnie to ciasto można jeść non stop, zawsze jest jakieś inne i nigdy się nie znudzi. 😏I nie istnieje zasada "nie ruszaj to na święta"😆. Wracając do rzeczy luźniejszych, u Was zapewne to samo co u mnie, czyli długa lista i robienie zakupów
Zdrowie i pysznie na talerzuWitam serdecznie Chciałabym pokazać jak upiec świąteczną przekąskę w kształcie choinki. Przekąska jest piękna, przepyszna i na pewno każdemu będzie smakowała. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę
Uwaga Babcia Gotujedzień by wyjątkowo pracowity. Niby miałam urlop, ale i tak się napracowałam. Oczywiście w kuchni… Zbliżają się święta, więc trzeba zacząć pomału przygotowania. Pierogi już zrobiłam. Zmodyfikowałam trochę przepis, z którego korzystałam w zeszłym roku (znajdziecie go m.in. tutaj ). Ciasto było to samo (przepis zaczerpnięty z książki „Kuchnia polska” pod redakcją M.M. Kastelik s. 50 (z przepisu Pierogi
blog.moje-pasje.infoPalmiery pochodzą z Francji. W każdym razie tak się zakłada, bo podobne wypieki można spotkać również w kuchni włoskiej, hiszpańskiej, portugalskiej i żydowskiej. Trudno się dziwić
Passions hobbies lifePyszny, wilgotny, pachnący tort piernikowy przełożony delikatnym kremem pomarańczowym oraz oblany słodkim kajmakiem.... To moja kolejna propozycja na tegoroczne Święta. Nuta piernika jest odpowiednio wyważona, zaś śmietankowy krem idealnie łączy się z otartą skórką z pomarańczy. Kajmak swą słodyczą dopełnia całości. Tort jest bardzo prosty w wykonaniu, należy połączyć najpierw suche, a następnie mokre składniki(...)sobą, po czym krótko zmiksować całość. Poszczególne placki na tort piecze się krótko w trzech tortownicach, ale nie martwcie się, jeśli nie macie ich u siebie. Zmiksowana masa na ciasto może bowiem spokojnie poczekać do następnego pieczenia, wiec możecie placki upiec po kolei. Przygotowanie kremu to również dosłownie kilka chwil, potem pozostaje już tylko składanie tortu. Dla mnie osobiście
Słodko-Słony Świat IlonySzybkie, proste rogaliki dla każdego. Oczywiście najsmaczniejsze są w dniu pieczenia, ale spokojnie można jej jeść jeszcze kilka dni. Rogaliki można nadziać również dżemem, powidłami lub
IMPRESJA SMAKUwspaniały dodatek do ciast,i deserów,ale również do herbaty szczególnie zimą,do tego nie droga do przyrządzenia samemu-szczególnie teraz gdy zbliżają się święta i zapach pomarańczy a zapach pomarańczy tak pięknie się z nimi komponuje-polecam.... Składniki: skórki obrane z 3-4 dużych pomarańczy 250 g cukru 120 ml wody Przygotowanie: Od skórek
Swojskie jedzonkoWanilia jest nieodzownym składnikiem większości deserów i słodkości. Cukier waniliowy, pasta waniliowa czy ekstrakt waniliowy sprawdzają się zawsze i w każdym deserze. Zanim powiem wam jak
ladykitchen