orzechowa. Warto ten przepis wypróbować. Jestem pewna, że u mnie na Święta Wielkanocne pojawi się na stole:) A u Was?:) Przepis Pani Ewy Wachowicz . Uwielbiam jej przepisy, bo na żadnym do tej pory się nie zawiodłam. Składniki na formę o wymiarach: 35x25 cm. Składniki na spód ciasta: 300 g mąki pszennej; 100 g cukru pudru; 2 łyżeczki proszku
In my kitchenPogoda nas w tym roku nie rozpieszcza, a prognozy na najbliższe dni też nie wyglądają najlepiej. Do tego niebawem Święta, więc wszyscy mamy pracy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJest to deser bardzo często podawany w Arabii Saudyjskiej na iftar (arab. إفطار ) czyli pierwszy posiłek, spożywany po zachodzie słońca
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWszystkie składniki powinny mieć jedną temperaturę (pokojową), mleko może być ciepłe, a tłuszcz miękki. Uważam, że ciasto jest proste do zrobienia, nie trzeba mieć super zdolności
Proste Potrawyokazji świąt Bożego Narodzenia, przepełnionych nadzieją i magią wigilijnej nocy, kierujemy do Was, czytelników naszego bloga płynące z serca życzenia radosnych, spokojnych świąt otulonych śniegiem i ciepłem rodzinnym. Gosia i Sławek Przepis na blaty piernikowe pochodzi z przepisu na piernik staropolski. Składniki na dwa torciki : • 10 okrągłych blatów(...)torcik, posmarować boki i przykleić na obwodzie pierniczki. • Ozdobić opłatkowymi śnieżynkami. Ciasto na piernik staropolski zagniatam na początku listopada i leżakuje ono w lodówce. Polecam upiec blaty do torcików w połowie grudnia, a tydzień przed świętami przełożyć je i zrobić dekorację
To co kochamMoja wersja babki piernikowej jest bardziej puszysta, pachnąca bardziej przyprawami oraz mocno miodowa. Sposób przygotowywania tego ciasta i czas pieczenia jest dosyć zbliżony do tradycyjnego piernika. Stąd u mnie w rodzinie pomysł abym ta oto babkę piernikowa piekła nie tylko od święta. Jednego mogę być pewna babka piernikowa skradła serca mojej rodziny. Polecam ! Składniki: 300 g mąki(...)jednym żółtku. Krótko miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, przyprawy do piernika oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy płynny miód i kakao. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy, aby piana nie opadła. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem
Ciasta z tradycjamiMamy weekend więc przydało by się pyszne ciasto , wymyśliłam sobie Ptasie mleczko na biszkopcie z brzoskwiniami i galaretką, w sumie nie jest pracochłonne a bardzo pyszne i lekkie. Zapraszam do wypróbowania na święta w sam raz :) Składniki na biszkopt : 4 jajka płaska szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki(...)puch następnie ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną.Na końcu olej i wodę, delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka na zloty kolor. 2 galaretki z limonką rozpuścić w 1,5 szklanki przegotowanej wody, 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 1.5 szklanki przegotowanej
Sama słodycz i szczypta chiliwiem, że za godzinę będę miał co jeść. Takie właśnie jest Haselnusskuchen, czyli austriackie ciasto z orzechami laskowymi w wersji wegańskiej. Austriackie, ale na pewno takim torta de nocciole nie pogardzi równiez żaden Włoch z Piemontu, gdzie orzechy laskowe s ą święte. Składniki: - 250 g mąki pszennej - 100 g cukru pudru - 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)rozdrabniaczu) lub młynku do kawy na "prawie mąkę", ale nie na masło orzechowe i mieszamy z mąką. 3) Do mąki powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając. Chcemy aby ciasto nie było płynne, a raczej leniwie spadało z łyżki. 4) Ciasto wylewamy do keksówki i pieczemy przez około godzinę
Roślinożerni urlopowiczespokojnych, wesołych, słodkich :) i spędzonych w rodzinnym gronie Świąt Wielkiejnocy. Do zobaczenia po świętach :) MAZUREK RÓŻANY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MIGDAŁAMI przepis autorski // mazurek o wymiarach 20x25cm ~250g mąki pszennej ~125g masła ~jajko ~80g cukru Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować na wymiary formy 20x25cm. Z resztek ciasta, które będą odcinane możecie zrobić dowolną dekorację - przykleić
chili & sugarDodaję rozpuszczone masło oraz białko jaja. Całość dokładnie mieszam i przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę 35 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu można przełożyć powidłami i posypać cukrem pudrem. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango PapajaWesołych Świąt… 👥 – ❌ ⏰ – 80 – 90 minut 🥩 – ❌ 🎅 – 👍 🎄 – 👍 Składniki Przepis na tartę znajdziesz tutaj pod linkiem 🔗 1.2 kg sera w wiaderku 8 żółtek 8 białek Szklanka cukru Ekstrakt waniliowy Borówki Truskawki Przygotowanie Ciasto na tartę znajdziesz pod tym 🔗 Żółtka ubij z cukrem i ekstraktem. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj ser stopniowo do żółtek(...)gotową podstawę z tarty i wstaw piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 60 minut. Po tym czasie otwórz drzwiczki od piekarnika i pozostaw tartę do przestygnięcia. Gotowe. Spokojnych świąt i smacznego 🇵🇱 Artykuł Sernikowa Tarta pochodzi z serwisu Mozesz nie miec nic...ale jesli masz pasje...to tak jakbys mial wszystko
RafalCookPrzygotowany na z okazji urodzin mojej Mamy. Bardzo smaczny, owocowy, idealny dla osób mających swoje święto w czasie lata. SKŁADNIKI: Jako że przecinanie biszkoptów nie wychodzi mi sprawnie :) upiekłam dwa biszkopty jasne, oraz dwa ciemne. Oczywiście można upiec jeden ciemny oraz jeden jasny, i przeciąć na dwie części. BISZKOPT JASNY x 2 2 jajka 0,5 szklanki cukru(...)sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki pozostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 15-20 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio
RAROSSAzapachem wyjątkowego świątecznego śniadania, które w mojej rodzinie jest spożywane właśnie w trakcie Świąt Bożego Narodzenia od kilkudziesięciu lat. <3 Gdy rano w domu roznosi się słodki zapach kaszy manny na mleku z cynamonem, bakaliami i skórką pomarańczy, to oznacza, że pierwszy dzień świąt właśnie się rozpoczął. Tradycja ta jest w mojej rodzinie przekazywana z pokolenia(...)jedyny w swoim rodzaju zapach świąt już zawsze będzie mi o niej przypominał: o cieple, bezpieczeństwie i miłości, jaką nas darzyła. <3 Dołożę wszelkich starań, aby nasza słodka tradycja zachowała się jak najdłużej, a zapach kaszy, cynamonu, pomarańczy i bakalii przypominał moim dzieciom o szczęśliwych i pełnych miłości Świętach Bożego Narodzenia…” Nagroda za 3 miejsce
Słodkie okruszkiBajaderki – pyszne kuleczki. Dziś przepis (pomysł) na pyszny, prosty deser, który będzie idealnym rozwiązaniem w przypadku, gdy zostaną Wam jakieś suche kawałki ciast i połamane
Słodkie okruszkiwymieszaniem ciasta. ********************************* Post pisałam rok temu, zapomniałam go jednak... opublikować. Dziś NIE polecam miksera z Lidla. Jak jest dziś? Niestety jedna łopatka się połamała jeszcze przed świętami 2015 roku... Tyle pisałam o paragonach i co? Swój oczywiście zgubiłam i z gwarancji nici. Mam mikser ze złamaną łopatką więc ratunku na Święta poszukam w zaprzyjaźnionej cukierni(...)misy wsypujemy po kolei suche składniki (mąki www.polskaolejarnia.pl , łuski, ksylitol, sól, drożdże) dokładnie mieszamy. Wlewamy lniany kisiel, olej kokosowy ( www.polskaolejarnia.pl ), wodę (zacznijmy 600ml) i włączamy mikser. Ciasto powinno mieć konsystencję porównywalną do budyniu - jeśli trzeba dodajemy wodę. Foremkę smarujemy olejem kokosowym (żeby chleb nie przywarł), wlewamy ciasto. Mokra dłonią wygładzamy ciasto, oprószamy mąką kokosową
IzaGotuje