kosztują dużo, co jest następnym atutem, więc fajnie jest zaopatrzyć się w taki zestaw foremek na święta. Atutem jest również to, że są kolorowe :) Pięknie wtedy się prezentują. Miałam więc foremki ze Stelli i zabrałam się do przygotowania ciasta na muffiny. Składniki: * 1 szklanka mąki * 1/2 szklanki brązowego cukru * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pieprzyć z Fantazjązawiesiłam świąteczne dekoracje, zrobiłam kwiatowe aranżacje…uwielbiam stroić dom na święta, a Wy? Lubię czuć świąteczny nastrój przez cały adwent. W Szwecji świętujemy przez cały adwent. Jest naprawdę rodzinnie, ciepło i miło w domu czy w pracy. Przyjemnie usiąść na sofie z kawałkiem czekoladowego ciasta i gorącym espresso. Miłego dnia kochani! Ciasto czekoladowe z bezą 10 porcji
codojedzeniadobry sposób na obdarowanie przy rozmaitych okazjach takich jak święta, urodziny czy spotkania z dawno nie widzianymi znajomymi. Taki upominek nigdy nie stawia obdarowanego w niezręcznej sytuacji, kiedy czuje się zobowiązany zrewanżować. Ja takie prezenty uwielbiam i dawać, i otrzymywać. Może to być własnoręcznie upieczone ciasto czy deser w fantazyjnym słoiczku, przewiązanym kolorową wstążeczką i ozdobionym wydrukowaną
Codzienna kuchnia niecodziennaSkoro jesień obrodziła w orzechy, a święta również kojarzą mi się z orzechami. Znalazłam w szafce przepis na snikersa.. Przeglądając również blogi natknęłam się na orzechowca u Kuchnia w zieleni .Tak więc w dwóch przepisów zrobił się jeden, mój.Piekąc wcześniej blat biszkoptowy. wykorzystałam go w snikersie/ orzechowcu.Opis ciasta może przerażać, jest trochę pracy
Garnkowe fanaberierazu. Nie muszą leżakować tak jak inne. Można je przygotować w wigilię i będą idealne na święta :-) Są niezwykle zdrowe, bo dodajemy do nich brązowy cukier, miód, kakao i wiadomo inne składniki. Ich sekret tkwi w tym, że do ciasta dodajemy powidła śliwkowe,które nadają fajny posmak i miękkość. Dobrze, ale dość tej pisaniny przejdźmy do konkretów(...)proszek do pieczenia. Dodajemy masę i mieszamy. Wyrabiamy ciasto. Zagniata się bardzo dobrze, podczas wyrabiania dodałam tylko garść mąki. Ciasto jest delikatne, gładkie:-) Ciasto owijamy w folię i wsadzamy do lodówki na około 1,5 godzinki. Potem zaczyna się zabawa :p Ciasto wałkujemy na około 4 mm wycinamy dowolne kształty. Ciasta nawet nie trzeba podsypywać maką, bo się
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwięta za pasem. Ja też szykuję dla Was świąteczne przepisy. Dla tych, którym Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z makiem i bakaliami mam przepis na szybki torcik makowy bez pieczenia. Torcik ma 24cm średnicy, ale ma bardzo kremowy smak, także raczej tylko łakomczuchy są w stanie pożreć 1-2 kawałki, więc myślę, że można go pokroić na małe(...)kawałki, żeby starczył dla wszystkich gości przy świątecznym stole. Dla kogo: dla lubiących kremowe, rozpływające się w ustach ciasta dla fanów maku dla nie mających czasu na świąteczne wypieki Składniki: 250g sera mascarpone 50g cukru 500ml śmietany 30 lub 36% 15g masła 25g miodu 20g żelatyny lub 1 opakowanie żelatyny fix do deserów 2 łyżki rumu 2 łyżki cukru pudru
Mania WypiekaniaWitam Kochani Z powodu różnych spraw i braku czasu zrobiłam sobie małą przerwę od pieczenia. Zresztą niedawno były święta, więc taka przerwa była wręcz konieczna ;D Zawitała do nas wreszcie cudna, piękna wiosna, zrobiło się zielono, w ogródku zaczyna się życie, kwiaty budzą się do życia, aby już niedługo zachwycać nas swoimi barwami i zapachami. Szczególnie czekam(...)lawendę oraz róże. Jako, że za oknem zrobiło się lekko i ciepło, to i ja przychodzę do Was z czymś lekkim. Przygotowanie tego ciasta było w pewnym sensie koniecznością, ponieważ zalegało mi w lodówce 1 kg pudełko serka homogenizowanego kupionego bezmyślnie przez brata, ale nie ma tego złego... dzięki temu powstał przepyszny sernik sernik na zimno, który będzie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwyżarły Ci masy. Wypełnij masą serową schłodzony w lodówce spód ciasta. Piecz sernik 60 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika, wystudź i schowaj do lodówki, bo jak znam życie to Twoje Miśki zjedzą jeszcze przed świętami :”Nie jeść, bo to na święta”- najlepiej przyklej taką kartkę Smacznego
greenscarfwersji wytrawnej, ale mając delikatne białe kiełbasy i pomysł na ciasto na tartę bez dodatku masła postanowiłam spróbować. Pomyślałam, że jak się nie uda, lub gdyby była niesmaczna po prostu Wam tego przepisu nie pokaże, ale wyszła smaczna, sycąca, bardzo aromatyczna. Biała kiełbasa kojarzy mi się ze Świętami Wielkiej Nocy i dużą ilością majeranku i tak ta tarta smakuje(...)zupy Wielkanocne, ale można ją w łatwy sposób wziąć w rękę i zjeść, do tego jest bardzo sycąca. Tak powstała tarta na oleju z białą kiełbasą. Składniki na ciasto: - 200 g mąki pszennej - pół szklanki oleju rzepakowego - 1 żółtko - 2-3 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki na kruchy spód umieścić w misce i szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć
dom-agi.plbutelkach; pozostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego! W piątek w Danii jest święto, mam więc wolne od szkoły. Mam nadzieję, że znajdę trochę czasu na nadrobienie blogowych zaległości - ten tydzień bowiem wcale nie jest lżejszy od poprzednich... Wczoraj do domu wróciłam o piątej, bo pomagałam przy cieście na konfirmację. Na szczęście się udało, ale muszę przyznać, że lekko nie było
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMona de Pascua to chyba jeden z najbardziej tradycyjnych hiszpańskich przysmaków wielkanocnych. Ciasto jest przyrządzane przede wszystkim w Murcji, gdzie można zjeść je przez cały rok jak i w Walencji, Katalonii, Aragonii i Kastylii. Jest ona tym dla Hiszpanów, czym dla nas jest mazurek; bez niej Świąt po prostu nie ma. Mona ma rodowód arabski. Sam termin wywodzi się(...)symbolizują radość z nadchodzących Świąt. W samej Walencji przysmak ten znany jest również pod określeniami panquemado, czy toña i według ichniejszej tradycji ojciec chrzestny wręcza swojemu chrześniakowi Monę w Niedzielę Wielkanocną, a następnie jest ona spożywane przez całą rodzinę w Wielkanocny Poniedziałek, nazywanym przez to el día de mona (dzień małpy). Ciasto to ma tyle wariantów ile jest regionów
Food Squarekażde święta i dla gości. Dodam, że za każdym razem sernik jest inny. Tym razem upiekłam kajmakowy z dużą ilością rodzynek na bardzo kruchym kakaowym spodzie. Mąka krupczatka to dobre zastosowanie do sernika. Spód na tej mące wychodzi bardzo, bardzo kruchy. Macie ochotę na taki sernik to koniecznie upieczcie, a będziecie zachwyceni. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki
IzabelawkuchniNORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Karnawał w pełni , więc najwyższa pora na oponki serowe. Robi się je szybko , a rozkosz dla podniebienia …. spróbujcie !!! , Składniki : 0,5 kg białego sera, ok. 3,5 szklanki mąki ( 3 do ciasta i pół na podsypkę ) 3 jaja
Pysznosci Babci BasiWitamy po nieco długiej przerwie! Święta wpłynęły na nas nieco leniwie, a do ich interwencji dołączyła również piękna pogoda, która zaowocowała w parodniowy relaks na mazurach! (: Po obfitych Wielkanocnych daniach każdy szuka lżejszej inspiracji na swój talerz (my również(:), dlatego proponujemy Wam dziś bardzo sycące, ale lekkie ciasto na bazie fasoli, na której to smakowych towarzyszy wybrałysmy
Symfonia Smakówchwila czekoladowego zapomnienia w ponury, listopadowy wieczór, jest jak najbardziej wskazana. Razem z żurawiną dodałam do ciasta marcepanu i płatków migdałowych, dzięki czemu zyskało przedświąteczny charakter, choć próżno w nim szukać korzennych przypraw. Takie zestawienie smaków sprawdzi się w przeddzień Świąt wprost znakomicie, wprowadzających jedzących w odpowiedni nastrój. Więc jak; skusicie się...? Marcepanowe brownie z żurawiną i migdałami Składniki(...)jajek, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać przesianą mąkę i kakao, połączyć. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć żurawinę, delikatnie wciskając ją w ciasto. Posypać słupkami migdałów. Piec w 175 st. C. przez 25 minut. Ostudzić. Smacznego! Przepis bierze udział w konkursie u Sylwii
Pożeraczka, czyli raz adobrze