Tak się przyjemnie złożyło, że obchodzimy w marcu aż trzy bardzo przyjemne święta: naszą rocznicę, irlandzki Dzień Matki oraz dzisiejszy Światowy Dzień Kobiet, więc
brunetkawkuchniTak się przyjemnie złożyło, że obchodzimy w marcu aż trzy bardzo przyjemne święta: naszą rocznicę, irlandzki Dzień Matki oraz dzisiejszy Światowy Dzień Kobiet, więc
brunetkawkuchniSmaczne i nie za słodkie świąteczne (i nie tylko) ciasto. Wykonanie ekspresowe. Dekoracja dowolna (dobrze sprawdza się polewa z białej czekolady i wiórki kokosowe). Składniki
Qlinarnie i Qlinarnieprawie nie zawiera cukru! Jak to możliwe? Ano możliwe i w dodatku pyszne! :) Przepis miałam zamieścić bliżej Świąt, ale zostałam poproszona przez moich dzisiejszych gości, żebym koniecznie zrobiła to jak najszybciej, a więc jest. Zapraszam na degustację. :) Składniki: CIASTO - 250 g maku - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (200 g) - 1 szklanka daktyli (namoczonych 10 minut we wrzątku
Smakuje zdrowoPost ten zacznę nucąc piosenkę z reklamy pewnego popularnego napoju "Coraz bliżej święta...." sialala..... Zastanawialiście się już nad świątecznym menu? Może znajdziecie inspirację kulinarną na moim blogu? Zachęcam! Dania główne: Przystawki i sałatki: Ciasta: Ciastka: Likier
paapilotkaasamo jak ze smakiem ten jednak wzbogacony lekko kwaśno białym serem oraz skwarkami. Wypieka siego bez skórki zwanym "łysym" oraz w drożdżowej skórce. Niektórzy porównują go do słonego ciasta lub babki ziemniaczanej, ma on jednak inny specyficzny smak. W smaku można śmiało powiedzieć, że ile gospodyń i tyle różnych smaków. Na Lubelszczyźnie pieróg od wieków był wypiekiem świątecznym, serwowanym przy(...)Narodzenie i Wielkanoc. Mniemano, że święta bez tej wspaniałości, to żadne święta. Obdarowywano nim kolędników. W dawnych czasach nazywano go biłgorajskim tortem, często był bogato dekorowany na wierzchu i zajmował centralne miejsce na stole. Udekorowany był na wierzchu ta jak współczesne ciasta. Obecnie wypiek ten stracił rangę świątecznego specjału i stał się powszechnym daniem, które
Ciastka - domowe słodkościDoskonały torcik na każdą okazję, a że dzisiaj wypada moje małe święto to Was nim częstuję :) Prosty i nieskomplikowany, ale prezentuje się wspaniale :) A masa truskawkowa
Na Ciasteczkowych Papierachuwolnieniu pęcherzyków powietrza i zapobiec dzięki temu opadaniu ciasta, Jeśli musimy przekroić biszkopt - robimy to po całkowitym wystudzeniu ciasta. Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam :) Jeśli macie inne porady zapraszam serdecznie do podzielenia się z nimi - w końcu święta już niedługo i niejednej osobie mogą być one pomocne
psgotujemypokazałam jej w necie gwiazdę z nutellą, jednogłośnie powiedziałyśmy, że koniecznie tak musi wyglądać nasz makowiec na święta. Zrobiłyśmy też naturalnie strucle makową i przepis na nią znajdziecie na blogu. Jest właściwie taki sam. Tak naprawdę z ilości ciasta które miałyśmy można zrobić dwie strucle, lub dwie gwiazdy, lub struclę i gwiazdę. Przepis na ciasto drożdżowe
Lili w kuchniPyszne ciasto, które błyskawicznie znika z talerzy. Połączenie tradycyjnego smaku ciasta, z słodkim smakiem prawdziwych krówek i silną nutą ajerkoniaku. Z pewnością może wam zastąpić nie tylko każdą babkę serwowaną na święta ale również keks
Milion Smakówtydzień o tej porze, będziemy pochłonięci przygotowaniami do Świąt, czas więc na pierwszy wielkanocny wpis! Pyszne mazurki, które mogą być również ozdobą wielkanocnego stołu. Są kruche, posmak migdałów w cieście jest wyczuwalny i bardzo przyjemny. :-) Masa kajmakowa nadaje im słodyczy a samo ciasto zbyt słodkie nie jest, dlatego wszystko się równoważy. Jak dla mnie idealne! Dodatkowo proces produkcji jest
Szefowa kuchniWielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne, w moim koszyczku ze święconką nie może zabraknąć własnoręcznie upieczonych babeczek. Ładnie udekorowane stanowią piękną ozdobę świątecznego koszyczka. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 ml oleju, 1/2 cytryny, Dodatkowo: lukier, polewa czekoladowa, kolorowa posypka, płatki migdałowe. PRZYGOTOWANIE
Tradycyjna kuchnia KasiPrzepyszny delikatny, aksamitny i wilgotny z soczystymi brzoskwiniami i bezową czapeczką po prostu rozpływa się w ustach, to sernik idealny na święta i nie tylko... Jest troszkę pracochłonny ale bardzo prosty w wykonaniu, polecam wypróbowanie przepisu . składniki na okrągłą tortownicę(...)ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 200g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy
Smakowite DaniaSezon piernikowy już się zaczyna. Chcę wam pokazać jak można z ciasta piernikowego, ususzonej pomarańczy zrobić mały prezencik.Piernikowy prezentPodstawą jest ciasto piernikowe , które
W kuchennym oknie Ewypolskim klimacie, by przypominaly mi o moim rodzinnym domu.Gdy bylam jeszcze mala i zyl moj Dziadek to zawsze na Swieta mielismy w domu pachnace, wedzone szynki, kielbase i rozne pieczone miesa i wszystko to wlasnej produkcji. Moja Mama piekla przepyszne ciasta, a wsrod nich wyjatkowa, bardzo wilgotna babke gotowana. W Wielka Sobote zawsze robila baranka z masla. Byly tez roznego
Przysmaki Karolki