Na wielu blogach wielkanocne przepisy rozpychają się po głównych stronach już od pewnego czasu. U mnie ten cykl rozpoczyna dziś jedna z pysznych wielkanocnych słodkości - Mazurek
Kuchnia w Słońcu SkąpanaŚwięta, Święta i po Świętach... a mi został po nich nadmiar maku i kandyzowanej skórki pomarańczowej, tak zrodził się pomysł na to ciasto:). Jest proste, smaczne, nie wymaga wiele uwagi. 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka suchego maku 150g masła 4 jajka L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 krople aromatu
Szefowa kuchniWpis pochodzi z mgotuje.pl Dzisiejsze ciasto dedykuję wielbicielom popularnych cukierków Michałków. Czekoladowe biszkopty przełożone dżemem z czarnej porzeczki z masą kawowo – orzechową z
Marta GotujeZachwycająca i niezwykle pyszna BABKA CZEKOLADOWA to smakowity sposób na... Artykuł Babka czekoladowa pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEDziś polecam Wam wspaniały deser. Plasterki bananów w kukurydzianym cieście. Ciekawy i naprawdę smaczny pomysł na umilenie sobie chwili. Na pewno posmakuje wielbicielom bananowych smaków Taki
Słodkie okruszkiSernik dla tych co dbają o linię, nie znaczy to, że nie będzie dobry.... jest pyszny...delikatnie słodki, rozpływa się w ustach...migdały są przyjemnie
Wypieki ReneJeden z najstarszych przepisów na sernik i jedno z pierwszych serowych ciast jakie jadłam... smak dzieciństwa, piękne wspomnienia... trochę więcej pracy
Wypieki Renetegoroczne Święta mamy dla Was propozycję na brownie w formie reniferów. Jest to bardzo fajna propozycja na przyozdobienie klasycznego ciasta brownie. Możecie skorzystać z naszego przepisu na ciasto lub zrobić swoje ulubione, następnie „przyklejacie” czekoladą kilka elementów i otrzymujecie niezwykle ciekawe wizualnie ciasto, które będzie ozdobą każdego stołu. Polecamy :) Ilość porcji: 2 małe okrągłe blachy o średnicy
Kolizje Smakówwrzucamy do wrzątku, gotujemy, aż pierogi wypłyną i kolejne kilka minut po wypłynięciu (około 5 w zależności od grubości ciasta). Pierogi podajemy tak, jak najbardziej lubimy, ja uwielbiam okraszone zezłoconą na maśle cebulką. Udanych pierogów i Wesołych Świąt
Quinoa Raz!Owoce żurawiny bezsprzecznie kojarzą się z kuchnią kanadyjską. Mimo to,... Artykuł TARTA Z ŻURAWINĄ pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINENormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Polecam proste i szybkie w wykonaniu kruche babeczki z makiem, tym bardziej, że poszłam trochę
Słodkie zapomnienieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnienieTradycyjny farsz do pierogów zapieczony na kruchym cieście w formie mini tart. Te szybkie i chrupiące przekąski doskonale smakują zarówno na ciepło podane z barszczem czerwonym
Ola la LCHFSernik migdałowy, piekłam na moje urodziny. Ciasto udało się doskonale, miało aksamitną konsystencję, migdałowo-kawowy smak i wyrazisty, kakaowy spód. Sernik migdałowy dobrze smakuje podany z
Codziennik KuchennyIdealnie kruche,takie na jeden kęs paszteciki - doskonałe na wszelkie imprezy czy święta.Wystarczy zmienić farsz a paszteciki wpasują się nawet na wigilijny stół. Z czerwonym barszczem stanowią doskonały duet. Ciasto ( ok 40-45 sztuk): 300 g mąki + ok 50 g do podsypania kostka masła 1 jajko 100 g gęstej śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli Nadzienie
Niespełnione zdolności kulinarnePrzepyszne bułeczki z mięsnym farszem, ale nie takim jaki znajdziecie w naszych tradycyjnych pierogach, to połączenie mięsa i beszamelu. Wypróbujcie, bo są tego warte. Można podać
MamaOskarkaKostka orzechowa, to ciasto, które łączy ze sobą idealnie smak orzechowego biszkoptu z konfiturą truskawkową Łowicz , śmietaną i cynamonem. Wierzcie mi, że na prawdę trudno nie
Passions hobbies lifeHej! Serniki, któż ich nie lubi? Pieczone na wielkie okazje, święta, ale i wtedy gdy trzeba podać coś słodkiego. Teraz proponuję bardzo smaczny sernik
Tylko pysznielekko się skarmelizował dodałam 200g słodkiej śmietanki i gotowałam do powstania gładkiej masy. Po lekkim przestudzeniu wylałam ją na ciasto. Wyszło pysznie! Sądząc po tempie znikania mazurka ze świątecznego stołu, chyba zapoczątkowałam nową tradycję w rodzinie. Wesołych Świąt
Wrzosowa PolanaPyszna, wilgotna odmiana makowca, nie tylko dla wielbicieli maku i bakali. To ciasto z dnia na dzień robi się coraz pyszniejsze, ale gwarantuję - nie poleży zbyt
peggiwkuchniMakowiec z jabłkami, zwany inaczej makowcem japońskim, to ciasto składające się wyłącznie z masy makowej. Nie zawiera spodu z ciasta kruchego, a masa makowa wzbogacona jest
Smakołyki BerenikiTarta pomarańczowa z orzechami to pyszna propozycja ciasta świątecznego, bogata w smak i aromat pomarańczy oraz orzechów włoskich. Można ją przygotować w formie o średnicy 21cm
Smakołyki BerenikiMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Makowiec, to popularne ciasto, przygotowywane jako jedno z wigilijnych dań. Dlaczego? Według dawnych wierzeń ludowych mak spożywany w tym dniu …
My Blueberry CornerKorzenne kruche ciasteczka to nieodzowny element na świątecznym stole zaraz obok pierników, makowca i sernika, więc w niedzielę rano się zabrałam za pieczenie, bo dodatkowo chciałam
greenscarfNie wyobrażam sobie wigilijnego menu bez uszek z grzybami! Ciasto: 350 g mąki typ 500 35 g masła 200 ml gorącej wody (ok. 90 stC) szczypta
Tradycyjna Kuchniajednak tradycyjne. Na chinatown, sprzedaje je starszy Pan i lepszych nie jadłam. 6. Mooncake - czyli mokre zbite ciasto, a raczej masa z żółtkiem jajka w środku (stąd w ich nazwie księżyc). Dostępne w czasie trwania święta Środka Jesieni, które miałam szczęście zobaczyć. 7. Cendol - lekko słodkie, przyjemnie rozpływające się w ustach cienkie galaretki z mąki
Gawron w rosoleW mojej rodzinie na Wielkanoc mazurka zawsze piekła babcia, oczywiście najlepszego! Tym razem jednak sama zmierzyłam się z tym tematem, podważając odrobinę tradycyjne składniki mleczkiem kokosowym
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDla wszystkich Mam z okazji ich święta pyszny tort czekoladowy z bananowym wnętrzem i truskawkową dekoracją. Składniki Biszkopt 3 szt ( tortownica 24 cm ) 3
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyCzekoladowa babka na majonezie Postanowiłam upiec ciasto. A ponieważ moja mała M. pięknie śpi w nocy, a w dzień raczej nie ma wielkiej ochoty, to wszystko
Kraina Tysiąca SmakówJako miłośniczka czarnej parzonej kawy nie może u nas na blogu zabraknąć przepisu na to wyśmienite ciasto. Odkryłam je zupełnie przypadkowo ale zapewniam, że zostanie z
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBardzo smaczny i puszysty sernik z dużą ilością bakalii, idealny na święta Wielkanocne. Składniki: Masa serowa: 1 kilogram białego tłustego sera 10 żółtek
Bajeczna KuchniaŚwięta święta święta! :D Kolejna wyżerka się szykuje, a żeby było smacznie trzeba wypróbować jak najwięcej przepisów. No i ten
Jak gotować i nie zwariowaćKolejny zaległy świąteczny przepis. Znalazłam go u Ilony , gdy okazało się że przepis mamy niestety nie został przeze mnie spisany. W ostatniej chwili musiałam szukać ratunku
peggiwkuchniOstatnio coś dużo jajek na blogu ;) No cóż...taki urok Świąt Wielkanocnych! Dzisiaj mam dla Was kruche jajeczka przełożone dżemem. Wyglądają uroczo i smakują bajecznie. Serdecznie polecam! Składniki: Ciasto kruche: 125 g zimnego masła 180 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 50 g cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej Dodatkowo: dżem morelowy
Nastoletnie WypiekaniePiękne kolorowe i bardzo smaczne ciacho, sprawdzi się nie tylko od święta ;) U mnie posłużyło za torcik na moje urodzinki ;) Biszkopt rzucany: 5 jajek
Gotowanie...to proste !obowiązkowa pozycja na każde Święta. Nie wymaga specjalnego zachodu, robi się ją niejako „przy okazji” robienia innych rzeczy. Jest doskonałym wzmacniaczem smaku ciast, racuchów itp. Kandyzowana skórka pomarańczy idealnie sprawdzi się również jako element ozdobny mazurków, makowców czy innego typu ciast. Sok, jaki wytwarza się przy jej robieniu, używam potem jako aromat do lukru czy ciast
Mieszam w GarnkuMakowiec na kruchym cieście to klasyka wypieków bożonarodzeniowych, podobnie jak struc la makowa , zwana inaczej makowcem zawijanym. Masę makową przygotowuje się tak samo, jak do większości
Smakołyki BerenikiZostało mi trochę ciasta z pierniczków (przepis tutaj ) i pomyślałam, że szkoda go wyrzucać. Kto powiedział, że piernik ma być tylko na Boże Narodzenie? Mój chrześniak
Ana Mari's worldSpecjalnie dla Stylow i .pl przygotowałam przepis na krążące już w Internecie ciasto wiewiórka. Ciasto można porównać do ciasta marchewkowego, jest tak samo wilgotne. Zamiast marchewki
Ana Mari's worldSpecjalnie dla Stylow i .pl przygotowałam przepis na krążące już w Internecie ciasto wiewiórka. Ciasto można porównać do ciasta marchewkowego, jest tak samo wilgotne. Zamiast marchewki
Ana Mari's worldKońcówka listopada to w moim świecie dni obfitujące w osobiste małe święta i uroczystości. To dni kiedy pozwalam sobie na więcej niż zwykle
Mam To Na WidelcuBabka ma bardzo intensywny cytrynowy smak i aromat .Polecam na święta Wielkanocne. Składniki: 8 jajek 300 gram maki pszennej 350 gram cukru 1 kostka
Bajeczna KuchniaPrzepisy na pyszne wypieki warto zacząć gromadzić kilka tygodni przed świętami. Można wtedy na spokojnie zastanowić się czym w tym roku zaskoczymy rodzinę. Pierniki to jedne z tych ciast, które lubi każdy. W zakładce Boże Narodzenie znajdziecie już tegoroczny przepis na rogaliki krucho-drożdżowe z domowymi powidłami śliwkowymi, sernik pomarańczowy oraz muffinki z twarożkiem :) Wybierzcie ulubiony deser i wprowadźcie
Chocolate Muffin BlogŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, na blogu będą pojawiać się więc przepisy w świątecznym klimacie. Dziś prezentuję wilgotne ciasto korzenne przełożone marmoladą i budyniem. Ja bardzo lubię takie ciasta, zwłaszcza kiedy są mocno nasączone. Jako ponczu użyłam przywiezionego ze Słowacji syropu rumowego, ale można go zastąpić wystudzoną herbatą z rumem. To ciasto długo pozostaje świeże i jest bardzo
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaŚwięta, święta i po świętach :) Smakołyki się pokończyły więc nastał czas na recykling resztek wędlin i serów ... czyli robimy pizzę :) Cienkie, chrupiące ciasto uzyskamy dzięki pieczeniu na rozgrzanej blaszce - pieczemy krótko w wysokiej temperaturze. U nas dzieci same dobierają ulubione dodatki - sos pomidorowy, kabanos, zielone oliwki i kukurydza :) Dziś dodatkowo ( skuszona konkursem z cudna
Atlas SmakówPomysł na szybką kolację lub obiad Składniki ciasto - 1 szklanka mleka - 1,5 szklanka mąki - 2 jajka - 3 łyżki oleju nadzienie - 300 g szynki - 150 g
W królestwie smaków Beatyprzygotowaliśmy dla Was kilka propozycji na ten okres Dzisiaj przedstawiamy alternatywę dla pierogów z kapustą i grzybami na święta, którą są ravioli z nadzieniem z grzybami i z kaszą gryczaną. Na pewno posmakują każdemu Składniki na ciasto: - 400 g mąki - 1 jajko - 2 żółtka - szczypta soli - 1/2 szklanki ciepłej wody Składniki na nadzienie: - 100 g kaszy gryczanej
Kuchenne WariacjeTaki prezencik przygotowałam na jutro dla mojej koleżanki ;) może dzięki temu jakoś miło upłynie nam cały dzień na uczelni. Do wykonania tych ciasteczek niezbędne będą silikonowe
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWczoraj kupiłam sobie silikonową formę na muffinek w kształcie serduszek (była w promocji w Lidlu;)) więc musiałam ją koniecznie wypróbować ;) Właśnie przeprowadziłyśmy z mamą degustację
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćAWANTURA AWANTURA AWANTURA za jakie grzechy? ;/ trochę Was ostatnio rozpieszczam z przepisami! :D nie przyzwyczajcie się czasem ;p Składniki (tortownica 19 cm): szklanka mąki pszennej razowej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćZ uwagi na zapas awokado z zeszłego tygodnia, piątkową podróż pociągiem do domu spędziłam nad rozmyślaniem i szukaniem inspiracji na wykorzystanie awokado do jakiegoś ciasta. Od
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWiem, wiem obiecałam już wczoraj przepis na te ciasto, ale jakoś nie miałam kiedy, jak zwykle niedziela była zakręcona, bo wracałam pociągiem do Poznania i jak
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWiosna, wiosna, wiosna, ach to ty! :) Dziś na dworze było bosko! ;) mam nadzieję, że każdy z Was wybrał się na spacer! Wegetacja w domu, zdecydowanie byłaby
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćNastała jesień, w kalendarzu i w pogodzie, dziś rano myślałam, że mi dłonie zamarzną, jutro stawiam na rękawiczki! ;) Co idzie za jesienią? Cynamon, goździki, imbir i
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTak jak powiedziałam tak zrobiłam, a mianowicie upiekłam pierniki ;) wzorowałam się na już opublikowanym przepisie, ale nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdobreee wyszło! znalazłam je na jednej z moich ulubionych stron kulinarnych KOTLET.TV mniam! smakowo i konstrukcyjnie przypomina biszkopt z makiem, ale taki zdrowy biszkopt ;) Składniki (około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPrzepis na ten piernik dostałam kiedyś od koleżanki. Jest lekko wilgotny (dzięki dodatkowi dżemu w cieście), korzenny, wprost przepyszny! Gotowy do jedzenia tuż po przełożeniu i zastygnięciu polewy czekoladowej, więc idealny tuż przed Świętami :) Wiem, że przepis pochodzi z jakiegoś bloga, ale nie wiem teraz z jakiego, bo przepisałam go do zeszytu-przepisownika, a e-mail z linkiem
Kolorowy Przepisownikwody ściętej gałązki wiśni w dniu św. Katarzyny w Wigilię Bożego Narodzenia oznaczało, że młodzieniec poślubi ukochaną dziewczynę. Na dzień świętej Katarzyny pieczono pierniczki – katarzynki. Podaję przepis trochę przeze mnie zmodyfikowany, gdyż według oryginalnego nie udawały mi się ( ciasto było zbyt rzadkie). 750 g płynnego miodu, 0,5 kg mąki żytniej, 100-150 g mąki pszennej (mój dodatek
królestwo garówChrupiąca i szybka do przygotowania tarta – quiche z brokułem i serem pleśniowym . Wiosenna propozycja na obiad lub kolację. Świetnie ozdobi również nasz stół na nadchodzącą
Moja DelicjaCiasto robi się naprawdę szybko, składników jest niewiele, wyrasta wysokie i jest pyszne ;) Można je przełożyć np. warstwą dżemu lub jeśli chcemy uzyskać tort – masą
kuchcikowniaKiedy robiłam listę zakupów na zeszłoroczne święta Bożego Narodzenia, wśród innych składników znalazł się mak. Nie wpisałam ile tego maku ma być, nie przypuszczałam
bistro mama" Mimo ciągłego planowania, zawsze przed świętami mam problem z ogarnięciem wszystkich czynności. Zawsze na coś brakuje mi czasu i zazwyczaj jest to przepranie/umalowanie się/ inne
Słodkie PrzyjemnościDziś święto pizzy, podejdzmy do tego z sercem tak w przenośni i dosłownie, bo kto nie lubi tego pysznego ciasta z dodatkami...? U mnie dzieciaki wprost uwielbiaja i każda okazja jest dobra do tego by zrobić pizzę ;)Składniki:1 3/4 szkl.maki1/2 szkl.wodyćwiartka kostki drożdzy1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cukru2 łyżki olejudodatki;keczup pomidorowy pudliszki do pizzy-ok.4 łyżek100g sera
Z Majeczką w kuchninaszym domu żadnych świąt bez sernika, makowca i pasztetu i mojej Mamy I nie ważne, czy to Wielkanoc, czy Boże Narodzenie :)Ciasta są już na blogu więc pora na pasztet z zająca SKŁADNIKIprzodek i podroby z zająca 500g podgardla wieprzowego wędzonego1 kg karkówki300g wątróbki wieprzowej100g suszonych grzybków100g włoszczyzny (marchewka, pietruszka
Moje Kuchenne RewelacjeSama nie wiem, co mam napisać o tym cieście, bo wiecie, łatwo jest pisać, że coś jest "och i ach", a ten sernik jest taki trochę
Kraina Tysiąca SmakówBiszkopt na majonezie z masą makową Bardzo lubię ciasta przygotowane z dodatkiem majonezu - zawsze są puszyste i mięciutkie, bardzo delikatne. Choć majonez w cieście w pierwszej
Kraina Tysiąca SmakówBył już cukier waniliowy a teraz bliżej Świąt na pewno przyda się cukier cynamonowy w każdej kuchni. Ja wykorzystuje go do kawy , ale i do ciast czy ciasteczek na pewno się przyda. Można poszaleć i dodać cukier trzcinowy , u mnie w wersji z białym cukrem kryształem. cukier cynamonowy Składniki : * mały słoiczek cukru kryształ * 2 łyżeczki cynamonu * kora
Magiczne Życie MartyDziś klasyka klasyki wśród ciast: sernik z brzoskwiniami! :) Na kruchym spodzie, z prawdziwą wanilią i skórką cytrynową, przykryty kruszonką. Pycha! Idealna propozycja na zbliżajace się święta. Sernik piekłam w dużej tortownicy o średnicy 26 cm, masy serowej jest jednak tak dużo, że spokojnie starczy Wam na sporą prostokątną blachę. Składniki na spód i kruszonkę: 2 szklanki mąki(...)soku z cytryny 1 laska wanilii lub aromat + brzoskwinie z puszki (u mnie zmieściło się 3/4 puszki, na dużej prostokątnej blaszce można poukładać wszystkie) Zaczynamy od przygotowania prostego kruchego ciasta. Będzie potrzebne na spód i do starcia na wierzch ciasta jako kruszonka. Zagniatamy razem wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt suche można dodać trochę śmietany, jeśli
CiastkozercyDziś klasyka klasyki wśród ciast: sernik z brzoskwiniami! :) Na kruchym spodzie, z prawdziwą wanilią i skórką cytrynową, przykryty kruszonką. Pycha! Idealna propozycja na zbliżajace się święta. Sernik piekłam w dużej tortownicy o średnicy 26 cm, masy serowej jest jednak tak dużo, że spokojnie starczy Wam na sporą prostokątną blachę. Składniki na spód i kruszonkę: 2 szklanki mąki(...)soku z cytryny 1 laska wanilii lub aromat + brzoskwinie z puszki (u mnie zmieściło się 3/4 puszki, na dużej prostokątnej blaszce można poukładać wszystkie) Zaczynamy od przygotowania prostego kruchego ciasta. Będzie potrzebne na spód i do starcia na wierzch ciasta jako kruszonka. Zagniatamy razem wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt suche można dodać trochę śmietany, jeśli
Ciastkozercyczas najwyższy zacząć planować świąteczne menu . Niby jeszcze 3 tygodnie, ale wierzcie mi, że ten czas zleci nie wiadomo kiedy. Warto pomyśleć już teraz co dobrego podamy w Święta. Staram się aby każdego roku nasz stół był nieco inny i gościły na nim inne smakołyki. Wiadomo, że musi być żurek z białą kiełbasą i jajkami , ale przecież można(...)pierwszy. To samo jest z ciastami. Na wielkanocnym stole musi być smakowita babka , ale przecież nie zawsze taka sama. Może w tym roku będzie właśnie ta - puszysta babeczka z majonezem i budyniem? Jeszcze nie zdecydowałam chociaż jest bardzo pyszna. Ma jednak kilka porządnych rywalek więc ostateczną decyzję podejmę pewnie spontanicznie na dzień przed świętami. Tymczasem upiekłam ją żeby przypomnieć
Smaczna PyzaCynamonowe bułeczki w kształcie ślimaków są tak popularne w Szwecji, że doczekały się swojego święta, które obchodzone jest 4 października. I nie ma się czemu dziwić, bo są doprawdy smaczne. Bardzo aromatyczne, intensywnie cynamonowe i obłędnie słodkie :) Powinny być posypane po wierzchu cukrem perlistym, ale pominęłam ten składnik, zastępując go wiórkami kokosowymi. Na pewno większość(...)wypiek, choćby ze sklepów Ikea. Z powodzeniem możemy stworzyć taki deser w domu. Będzie jak znalazł po zimowym szaleństwie na śniegu, w towarzystwie gorącej kawy lub herbaty. Składniki: Ciasto: 125 ml mleka 300 g mąki pszennej 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych 50 g cukru 70 g masła (roztopionego) szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu Nadzienie
zadanie-gotowanieBardzo lubię wszelkiego rodzaju pierniki - drobne korzenne ciasteczka, te w czekoladzie, nadziewane, a także tradycyjne z dużej blachy, na miodzie i z aromatycznymi przyprawami. Dzisiaj proponuję
Smakołyki Bereniki