wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez piernika i pierniczków, dlatego przedstawiam Wam kolejny przepis na szybki piernik, który nie wymaga dojrzewania. Ciasto można przygotować nawet rano w dzień Wigilii, jest od razu miękkie i gotowe do jedzenia. Przełożone powidłami i otulone polewą czekoladową zachowuje długo świeżość i jest wilgotne. Przepis pochodzi ze strony Wędrówki po kuchni . Polecam serdecznie :) Składniki
Kocham..lubię..gotuję..Święta się zbliżają, nowe przepisy na blogach się pojawiają. Ja dla Was babeczki przygotowałam do których jajeczka przepiórcze schowałam. Ciasto drożdżowe, szczypiorek, czarnuszka i musztarda chrzanowa smaku dodają, ta maleńkie jajeczka w nim się ukrywają. Takie babeczki w koszyczku będą znakomite, ale same lub jako dodatek do żurku, czy światecznego barszczu będą wyśmienite. Składniki
Moniki Smakołykipieczenia z górnego na dolny, aby ciasto równomiernie i dobrze się dopiekło, szczególnie na dole. Smacznego! Moje pyszne ciasto z owocami i kruszonką świetnie smakuje w ciepłe dni - jest doskonały na piknik czy inne wakacyjne dni i święta
MintTastePiernikowe babeczki nadają się idealnie na okres świąteczny. Pełne smaku oraz aromatu gałki muszkatołowej, goździków oraz imbiru. Wilgotne ciasto z puszystym czekoladowym kremem ozdobione domowymi pierniczkami są wspaniałym pomysłem by uraczyć się czymś naprawdę pysznym w te święta Składniki na babeczki (12 sztuk) 120g masła 100g cukru brązowego jajko 120ml mleka 150g melasy łyżeczka esencji waniliowej 170g maki
wysmienitykeks biszkoptowy, bez dodatku tłuszczu, za to z dużą ilością bakalii. Po przepis zapraszam tutaj. Odrobina nowości doda świętom tylko smaku. Dziś proponuję keks z makiem i suszonymi owocami marynowanymi w winiaku (rumie). Keks jest wilgotny. To ciasto dla maksymalistek, które tak samo lubią mak, bakalie, marcepan i z niczego nie chcą rezygnować. Harmonijne, wyrafinowane połączenie smaków
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!obowiązkowe danie na świątecznym stole. W moim rodzinnym domu zawsze jedliśmy je podane z gorącym barszczem w Pierwszy Dzień Świąt Bożego Narodzenia. Pyszne nadzienie zawinięte w maślane naleśniki- nie ma nic lepszego. Składniki (12 naleśników, czyli 24 krokiety) ciasto: 50 dag mąki 2 szklanki mleka 2 szklanki wody 3 jajka 10 dag masła szczypta soli farsz: 80 dag kiszonej
Pobite gary Barbarywymaga trochę pracy, dlatego warto przygotować ją nieco wcześniej i zwyczajnie zamrozić. Ja robię je około tygodnia przed świętami. Do farszu używam grzybów zebranych jesienią w okolicznych lasach, ale oczywiście można też użyć zakupionych w sklepie. Składniki: ciasto (jak na pierogi): 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody 1 czubata łyżeczka masła 1/4 łyżeczki soli farsz: grzyby
Kuchnia co dniaolej, nie przerywając miksowania. Na podpieczony spód wyłożyć piankę. Na piance ułożyć maliny, otworami do góry. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec w 190 st. C. przez 30-40 minut. Ostudzić. Smacznego! Przede mną znów pracowity weekend. W Danii święto, więc ruch w piekarni niesamowity. A za dwa tygodnie duński Dzień Matki. I znów mój pracujący weekend. Wyczuwam jakiś
Pożeraczka, czyli raz adobrzebiałą kiełbasą i karmelizowaną cebulą 2016-04-06 13:48:56 Ilość porcji: 4 Z okazji zbliżającej się świąt przygotowałam wspaniałą tartę. Ta pyszna tarta może być ciekawą przystawką na wielkanocnym stole lub codziennym, smacznym daniem. Kruche ciasto, dobrze doprawiony, aromatyczny farsz i cienka, zakręcona biała kiełbasa. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Napisz opinię Zapisz
Wędrówki po kuchnikeksówki i tak oto powstała babka piernikowa. :-) Wilgotn a i smaczny, bardzo prost a i szybk a w przygotowaniu. Ciasta z miodem (czyli tradycyjny piernik ) potrze bują czasu by zmięknąć , to jest miękkie od razu. Upieczone dzień przed Świętami będzie doskonałe. Polecane dla k ulinarnych leniuszków. ; -) 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju rzepakowego 1 jajko
Szefowa kuchniMięciutkie, puszyste i pachnące świętami bułeczki drożdżowe. Z nadzieniem uperfumowanym korzennymi przyprawami. Oczywiście przypraw można nie dodawać i tez będzie pysznie. Sposób zawijania ciasta sprawia, że nadzienie znajduje się w każdym kawałeczku drożdżówki. Tak lubię;) Z tej ilości ciasta mi przeważnie wychodzi ok. 12 drożdżówek (lub dwie małe strucle). Ciasto: 50-55 dkg mąki pszennej
Maślane ciasteczkodzisiejsze święto taty postanowiłam przygotować coś słodkiego. Cóż można zrobić dla osoby, która jest truskawkowym łasuchem? Odpowiedź nasuwa się sama - ciasto truskawkowe. To moje ulubione ciasto z dzieciństwa. Pamiętam jak zawsze było na pierwszym miejscu mojej listy życzeń imieninowych. Mama czyniła wszelkie starania by sprostać moim oczekiwaniom, gdyż moje imieniny przypadają na sam koniec truskawkowego sezonu. Czasami zdobycie truskawek była
Przysmaki Karolkioczywiście wymyślne i słodkie mazurki. Cóż może być lepszego niż migdały połączone z karmelem. Moja mazurkowa propozycja na tegoroczne święta to mazurek z migdałów. Jestem pewna, że każdy miłośnik migdałów, nie będzie się mógł od niego oderwać. Składniki: Ciasto: 4 białka 300 g całych migdałów 200 g cukru olejek migdałowy Wierzch: 200 g cukru 100 g płatków migdałowych
Mama Gotujedopełniają przyjemnie pękające pestki granatu. Deser naprawdę godny polecenia!* *Przepis pochodzi z gazety kulinarnej „Smaki życia W Dniu Naszego Święta wszystkim Paniom składamy najserdeczniejsze życzenia:) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: około 10-12 Składniki: Ciasto: 60g cukru 40g mąki tortowej 40g mąki ziemniaczanej 4 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Krem: 250g
Kolizje Smakówniedługo święta. Ciasteczka można przygotować nawet kilka tygodni wcześniej, schować do szczelnych pudełek a udekorować przed samymi świętami. Takie dekorowanie to fajna zabawa dla całej rodziny.Aby upiec kruche korzenne ciasteczka wykorzystałam przepis znaleziony na stronie Moje ciasto, gdzie jest mnóstwo dobrych receptur na różne wypieki i desery. A do dekorowania przydał się gotowy lukier i dekoracje cukrowe
Smaczna Pyza