Kolejne ciasto mojej mamy. Ciasto który zawsze wychodzi. Zastanawiałam się jak go nazwać: keks wyśmienity, wspaniały a może prosty. Nazwalam go po prostu keksem mojej mamy, bo ta nazwa mówi wszystko. Może nie jest to zdrowa propozycja, ale od święta proszę bardzo:) Składniki: 250g maki pszennej 250g cukry pudru 250g margaryny 5 jaj 1 łyżeczka proszku(...)wsypać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z białek na sztywno. Białka dodajemy do masy i delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy jeszcze bakalie posiekane na drobno. Gotowe ciasto wykładamy do 2 keksówek o wymiarach 12x26cm Piec
Apetyt na Zielonemoże troszeczkę pochwalę się Wam co gościło na moim wielkanocnym stole :D Bo przecież baba jest pyszna nie tylko na święta <3 Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka z 1 cytryny/pomarańczy 4 czubate łyżki majonezu Przygotowanie: Foremkę na babkę(...)następnie dodawać po jednym żółtku i dalej miksować do połączenia się składników. Dodać majonez i wymieszać łyżką. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać małymi porcjami do ciasta, delikatnie wymieszać (już nie miksować). Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny/pomarańczy, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki. Piec 50 minut w temperaturze 180*C. Po upieczeniu babę
Malinowo w kuchniidealny pomysł na Święta? Ja myślę, że tak! Takie drożdżówki możecie zrobić nie tylko z powidłami, ale także z masą z niebieskiego lub białego maku. Uważam, że będzie to mega opcja na Boże Narodzenie, zwłaszcza dla tych, co lubią tradycyjne przepisy, ale nie przepadają za nudą na stole. ;) * SKŁADNIKI na 16 drożdżówek Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej
Food SquarePodróżując dość długo po Niemczech, miałam przyjemność posmakować prawdziwej niemieckiej kuchni z różnych regionów tego kraju. Spędziłam tam również dwukrotnie Święta Bożego Narodzenia. Zimtsterne to popularne, tradycyjne, świąteczne ciasteczka w kształcie gwiazdeczek. Całkowicie bezglutenowe, bo nie zawierają ani grama mąki, mocno migdałowe, z dużą zawartością aromatycznego cynamonu i skórki z cytryny. Lekko wilgotne i ciągnące w środku(...)chrupką bezą na wierzchu. Przepyszne! Tylko to słowo przychodzi mi do głowy :-) Kto raz je upiecze, będzie piekł co roku... polecam bo naprawdę warto! Składniki na 40-50 szt. Ciasto: 400 g mielonych migdałów 150 g cukru pudru 2 białka 2 czubate łyżeczki cynamonu 1 cytryna 1 laska wanilii Glazura: 1 białko 150 g cukru pudru szczypta soli Cytrynę dobrze
maniapieczeniawersję na pewno pokochacie. No bo trudno nie zakochać się w jedwabistym, puszystym cieście, intensywnie czekoladowym od kakao i kawałków czekolady, a jakby tego było mało to jeszcze oblanym grubą warstwą czekolady. Dla mnie to żadna czekoladowa przesada, bo przecież jak święta to warto świętować solidnie. A co więcej, nie musicie się martwić, że Wielkanoc tylko(...)przestając miksować, dodajemy połowę porcji kefiru. Następnie dodajemy kolejne 1/3 suchych, pozostały kefir, miksujemy do połączenia. Z pozostałych suchych składników zostawiamy około 2 łyżek, a resztę wsypujemy do ciasta i miksujemy. Na koniec miksowania, powoli wlewamy gorącą wodę i miksujemy do połączenia. Tabliczkę czekolady siekamy na drobne kawałki, które wsypujemy do odłożonych 2 łyżek suchych składników. Mieszamy, aby czekolada
Smaczna Stronaswoimi prawami i nawet Gwiazdka czy Wielkanoc już przesiąknęła tą komercyjną zarazą.A my, jako konsumenci, poddajemy się tej fali.Jednakże patrząc przez pryzmat tolerancyjności, przyznam się, że tematyka święta duchów i straszydeł nawet mi odpowiada. Lubię to, co dostarcza dreszczyku i mrozi w żyłach krew.Poza tym, świetnie można wykorzystać te straszne motywy w kuchni. PIERNIKOWE KRUCHE(...)łyżki zimnej wody Mąkę, cukier, przyprawę i kakao posiekałam z mąką, roztarłam w palcach, aby powstało coś na kształt piasku. Dodałam 2-3 łyżki zimnej wody i zagniotłam ciasto. Będzie dość miękkie. Wstawiłam na ok. 30 minut do lodówki. Blat posypałam mąką, odrywałam po kawałku ciasta, dodatkowo troszkę zagniatając z odrobiną mąki, by nie było tak luźne i wałkowałam
W kuchni Karmel-itkizadowolenia i nowych emocji. Ten czas na pewno uświetnią świąteczne dania i wypieki. Jednym z nich będzie nieco odmieniony pleśniak z budyniową pianką. Może i Wy przygotujecie go na święta? Składniki: • 5 jajek • 3 szklanki mąki pszennej • ¾ szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 2 łyżki kakao • 2 łyżki śmietany 18% • 25 dag masła • ¼ szklanki(...)dodać żółtka do mąki. 3. Zimne masło pokroić na kawałki i dodać do mąki. 4. Dodać do mąki ¼ szklanki cukru i 2 łyżki śmietany. 5. Składniki posiekać. Szybko zagnieść ciasto. 6. Ciasto podzielić na 3 nierówne części. Najpierw na połowę, a potem jedną połowę na 2/3 i 1/3. 7. Połową ciasta wylepić foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika
W mojej kuchniDziś mam dla Was zestawienie szybkich, pysznych przepisów, które sprawdzą się doskonale na sylwestrowych zabawach. Ta jedna, niezapomniana noc w roku, to nie tylko radość i
Słodkie okruszkiWitam Kochani, tego przed wigilijnego wieczoru Nastał fajny czas, prawie wszystko upieczone, przygotowane. Jutro Wigilia i cudowne święta. Niestety nie białe, ale cóż, na
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKolorowy tort naleśnikowy Kochani, pewnie jesteście zalatani przed Świętami, trwają ostatnie porządki, jeszcze trzeba upiec babkę: np. na oleju i przyozdobić mazurki. U mnie wygląda
dolcevitainmykitchenDzień dobry wszystkim 😉 Dziś chciałybyśmy złożyć Wam najserdeczniejsze życzenia z okazji świąt Wielkanocnych! Oby ten czas był dla Was ciepły i promienny na przekór temu
Candy PandasPieczeń ze schabu nadziewana suszonymi śliwkami i morelami to doskonały pomysł na Święta, niedzielny obiad lub na zimno do kanapek. Pięknie prezentuje się na
Oryginalny smakUważam, że w Walentynki - tak jak w święta Bożego Narodzenia, na stole powinno się znaleźć coś czekoladowego. Czekolada jest takim fajnym akcentem, czasem taką kropką nad 'i' :) Uwielbiam jeść ją w zimne wieczory, ale warto też czasem przygotować z niej jakiś fajny smakołyk, aby się nie znudziła - dziś będzie to ciasto, jutro.. jutro niech pozostanie moją słodką
Słodkie PrzyjemnościProste aromatyczne ciasteczka z dodatkiem cynamonu, wanilii, imbiru i anyżku, idealne do kawy lub herbaty, długo się przechowują, więc jeszcze po świętach będziecie mogli je degustować. Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 1 godz. Chłodzenie : 30 min. Na około 60 ciasteczek: ● 600 g mąki pszennej (typ 550) ● 1 szczypta soli ● 200 g drobnego cukru ● 2 białka jajek ● 400 g miękkiego masła(...)łyżka ziarenek anyżu Przygotowanie: Białka ubij lekko trzepaczką. Do miski wsyp przesianą mąkę, sól, cukier, dodaj lekko ubite białka. Domieszaj miękke masło w kawałkach. Dokładnie wymieszaj całość. Podziel ciasto na cztery równe części. Do jednej domieszaj wanilię. Do drugiej cynamon, do trzeciej imbir i do ostatniej ziarenka anyżu. Uformuj cztery kule, zawiń każdą w folię spożywczą i wstaw do lodówki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDopiero co zakończyliśmy przygotowania do świąt a tu już po nich. ;( Teraz czas zastanowić się co z Sylwestrem. Dla Wszystkich tych, którzy planują przywitać Nowy Rok w domu wraz z rodziną lub przyjaciółmi mam fantastyczny przepis, którym zachwycicie gości. Mini hamburgery to ciekawa przystawka, którą możecie dostosować do swoich upodobań lub przygotować kilka wersji smakowych. Gwarantuję, że każdy(...)Dodajemy do nich dwie łyżki mleka, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy roztopione masło, jajko, sól i rozpuszczone drożdże. Ciasto dokładnie wyrabiamy stopniowo dodając resztę ciepłego mleka, powinno ono mieć gładką konsystencję (ja użyłam do tego robota i wyrabiałam ciasto około 5 minut). Gotowe przekładamy do miski, oprószamy mąką, przykrywamy
PatiGotuje