moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Polecam kruche chruściki na piwie. Przepis dostałam od Pani Moniki ze sklepu, której bardzo dziękuję . SKŁADNIKI : 8 żółtek,( włożyć do szklanki(...)posypania, Sposób przygotowania : Żółtka oddzielam od białek, wkładam do szklanki. W drugą szklankę wlewam taką samą co żółtka ilość. Mąkę przesiewam. Dodaję żółtka, piwo,, sól i cukier. Zagniatam ciasto i wyrabiam ,aż będzie elastyczne. By się lepiej napowietrzyło, warto przez ok. 10 minut „obić” je wałkiem. Przykrywam folią i odstawiam do lodówki na 1-2 godziny do wypoczęcia. Ciasto bardzo
Pysznosci Babci Basicieszy taką prostą babinę jak ja. I to jak bardzo! Więc piekę babeczki z jabłkami po nocach , aby syn miał zamówione 9 szt + 3 szt dla siebie Z okazji Świąt Bożego Narodzenia zapowiedziałam coś nowego. Świąteczne czekoladowe babeczki z kremem angielskim z czekoladą , ze szczypta kardamonu, rodzynkami i kawałkami czekolady . Zainspirowałam się przepisem na piernikowe muffiny ze strony przepisy.pl(...)suche składniki, w drugiej mokre, po czym łączymy całość, z wyjątkiem rodzynek i czekolady, które dodajemy już po wylaniu ciasta do papilotek. Rodzynki najlepiej zalać odrobiną wrzątku, aby zmiękły. Z podanej porcji zawsze wychodzi mi 24 babeczki. Używam silikonowych foremek, ciasto wylewam do połowy wysokości. Foremki z babeczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika (ja zwykle ustawiam opcję góra-dół
W Kawiarenceroku na święta ? polecam :) 2,5 szklanki mąki tortowej typ 550 1 szklanka cukru 1 cukier z wanilią 5 jajek 1 szklanka oleju 1 szklanka napoju gazowanego może być woda mineralna 1 szklanka mieszanki keksowej Helio 2 łyżki kakao gorzkiego 2 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do oprószenia ciasta blaszka o wymiarach 25/33
Sama słodycz i szczypta chilijedynie je pięknie koloryzuje- jednak, aby ciasto było w jednolitym i soczystym kolorze, to szpinak musi być bardzo dobrze zmiksowany, to ważne! Jeżeli lubisz dodatek owoców, to śmiało do kremu piernikowego można je dodać, np.; borówki, maliny lub cząstki pomarańczy będą się bardzo dobrze komponować. Myślę, że na Święta, tuż obok piernika czy makowca, taki szpinakowy tort też(...)łyżeczki * proszek do pieczenia- 2 łyżeczki Krem maślano-czekoladowy; * czekolada mleczna- 200 g * śmietana 36%- 200 ml * miękkie masło- 150 g * przyprawa do piernika- 2 łyżeczki * kakao- 2 łyżki Ciasto: Szpinak oraz olej umieścić w malakserze i zmiksować na gładko. Ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę, a następnie pomału wlać szpinakowy olej, połączyć. Przesiać do masy mąkę
Kraina Miodem PłynącaMakowiec nieodłącznie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Nie może go więc zabraknąć na wigilijnym stole. Dlatego też dziś mam dla Was przepis na pyszny świąteczny makowiec z cytrynowym lukrem. Puszyste ciasto, słodki mak, bakalie – czego chcieć więcej? 😉 Spróbujcie sami! Składniki: Składniki na jeden, duży makowiec Ciasto 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 żółtka
Mostek w kuchniCzekoladowy budyń połączony ze słodkimi brzoskwiniami w cieście idealnie łączy się smakiem. Przygotowanie: 40 minut Koszt: Tanie Witajcie. Dziś mam dla Was przygotowany super przepis
zdrowo i aktywnieCzekoladowy budyń połączony ze słodkimi brzoskwiniami w cieście idealnie łączy się smakiem. Przygotowanie: 40 minut Koszt: Tanie Witajcie. Dziś mam dla Was przygotowany super przepis
Zdrowie i pysznie na talerzuPyszne, kruche ciasteczka.U mnie w kształcie jajek, idealne na Święta Wielkanocne. 25 dkg mąki 1/2 szkl. cukru 1 jajko 125 g miękkiego masła lub margaryny dodatkowo : polewa czekoladowa lub czekolada posypka Z podanych składników zagnieść ciasto, następnie rozwałkować na grubość około 1 cm. Foremką wycinać ciasteczka -jajeczka i układać na wyłożonej papierem
Moje domowe kucharzenieO przygotowaniu kory orzechowej myślałam już od dawna, ale brakowało sprzyjających okoliczności. W końcu jest - pyszny przekładaniec, z rodzaju tych "na bogato". Posmakował wszystkim, nawet osobom
babka w formieProsty piegusek z galaretką to nie jest zwyczajne wysokokaloryczne ciasto. Z resztą przekonajcie się sami! Biszkopt z makiem jest u mnie znany w rodzinie bardzo
MamaOskarkapyszne. Myślę że spokojnie możecie je zrobić z waszymi pociechami. Ja już marzę żeby przed świętami zrobić ciasteczka razem z całą małą gromadą. A jest ich w sumie 6. Moja mamuśka ma sześcioro prawnucząt, a już siódmy niedługo się pojawi. Przygotowanie ciasta – wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować. Ustawić malakser lub mikser na pulsacyjne wyrabianie ciasta. Składniki
Kuchnia PokoleńWiecie, że już niedługo Tłusty Czwartek :)? Ekspresowe, bezglutenowe pączki to moja propozycja na to święto. Polecam je szczególnie tym osobom, które z przyczyn zdrowotnych muszą unikać glutenu i nabiału. Oczywiście, nie będę Was oszukiwać, to nie są tradycyjne pączki z ciasta drożdżowego z dodatkiem konfitury z róży. Ekspresowe, bezglutenowe pączki smakiem przypominają mini pączusie. Tak naprawdę, nie czuć w ogóle
365 dni dookoła kuchniRugelach to tradycyjne żydowskie rogale, pieczone z okazji święta Chanuki. Tradycyjnie, znajdziemy w nich nadzienie z orzechów, ale spotkamy również warianty z nadzieniem z marcepanu, czekolady czy maku a nawet z wytrawnym nadzieniem. Oryginalne ciasto jest delikatne i miękkie. Co ciekawe, pierwotnie bazowało na drożdżach, ale obecnie częściej piecze się je z dodatkiem sera lub w innych wariantach
Mieszam w GarnkuŚwiąteczne ciasta nieodłącznie kojarzą mi się z sernikiem, miodowcem, a od kilku lat też piernikiem. Ale też pomarańczami – jako dziecko pomarańcze i mandarynki jadłam niemal wyłącznie na święta, mandarynki były nawet elementem “mikołajowych” paczek… Artykuł Torcik piernikowo-serowy z pomarańczowym kremem straciatella pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy PrzepisownikCiasto jest niezwykle proste do wykonania, a smakuje przepysznie! Jeżeli macie śliwki, to nie wahajcie się, ciasto z pewnością będzie cieszyło się powodzeniem wśród Waszych gości. Smakujcie i rozpieszczajcie podniebienia świątecznymi smakami! Korzystając z okazji chciałabym życzyć wszystkim swoim Czytelnikom rajskich, wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia! Renata Co nam będzie potrzebne? Składniki 150 g suszonych śliwek 120 g miodu
Raj dla Podniebieniapierniczki możemy sobie upiec o każdej porze roku, któż nam zabroni ;), jednak to właśnie w czasie świąt Bożego Narodzenia smakują one najlepiej, a cały proces ich przygotowywania to dla mnie niemalże magia...;). Piernik, który Wam dziś polecam, to bardzo aromatyczne, wilgotne, mięsiste ciasto wzbogacone o suszone śliwki, wcześniej namoczone w rumie. Pycha! Piernik jest bardzo prosty w wykonaniu
Opowieści z piekarnikaLubicie gorzką czekoladę ? Mam dla Was przepis na idealne ciasto na weekend - mocno czekoladowe brownie polane solonym karmelem <3 POLECAM! Czytaj więcej »
Ana Mari's worldTorcik budyniowy z bitą śmietaną Jak już wszem i wobec wiadomo , nie jestem specem od słodkich wypieków..chociaż w ostatnim czasie, muszę przyznać sama , przed sobą
Ogrodnik w podróżyPanettone to rodzaj włoskiej babki spożywanej szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia czy też Nowego Roku. Proces powstawania tej babki jest bardzo długi więc ja mam dziś dla Was bardzo uproszczony sposób na jej wykonanie. Ciasto wypiekane jest w kształcie wysokiej kopuły więc bez specjalnej foremki będzie to nieco utrudnione. Ja użyłam foremkę oczywiście od firmy ALFATEC
Radość kipiąca uśmiechem.Dawno już nie robiłam ciast szczególnie serników. Siostra poprosiła mnie o jakieś ciasto na małe party. Na taką okazję będzie idealny (i każdy chyba lubi) puszysty
Ana Mari's worldAnię na blogu Marcina . Struan to szkocki słodki chleb tradycyjnie wypiekany po żniwach, w przeddzień święta Michała Archanioła (29 września). Do jego wypieku używano zazwyczaj wszystkich zebranych w ciągu roku ziaren i nasion, które były dostępne po zbiorach. Mi przypomina bardziej ciasto drożdżowe niż chleb, ale ja nie słodzę herbaty i kawy, to słodki smak odbieram nieco inaczej
Przepisy na domowy ser i chlebOryginalnie jest to tort, upieczony z 5 jajek i przekrojony na 4 blaty. Kiedy robiłam ciasto po raz pierwszy, wykonałam je w tej właśnie formie. Potem
Smaki Na TalerzuDziś pierwszy w Nowym Roku przepis kulinarny na blogu. Po wyczerpujących, głównie pod względem ilości jedzenia, Świętach Bożego Narodzenia proponuję Wam tym razem słodkość delikatną, bez tony kremu, czekolady, polewy ... (powiedziała, zajadając właśnie czekoladową tartę z rumem i czekoladowym ganache :) - chyba najlepsze ciasto, jakie ostatnio poczyniłam - przepis wkrótce!). :) Wracając zaś do tematu - coś, co chętnie zabierzecie ze sobą
Garniec Magaliemięsem i kapustą idealne zrobione przez Mojego Tatę. Polecam każdemu. To moja propozycja na Święta:) SKŁADNIKI: Farsz 1.5 kg łopatki 2 kg kapusty kiszonej 3 łyżki warzywka sól i pieprz do smaku 2 cebule 30 dag boczku olej do smażenia Ciasto 1.5 kg mąki 2 szklanki wrzącej wody 2 jajka sól i pieprz do smaku
Gotowanie Patkiczekoladowe? Trzy razy TAK! Jak powstają takie pyszności? Przez przypadek ;) Pewnego ranka zamiast smażyć postanowiłam zapiec ciasto w mikrofali... urosło, zrobiło się puszyste, a po przekrojeniu cudownie pachniało przyprawą korzenną. Chyba nie ma nic lepszego na jesienne poranki niż zapach cynamonu, piernika (świąt?) :) Składniki: 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki kokosowej 1 łyżka otrębów owsianych
Chocolate Muffin BlogWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ambasador to przekładane ciasto na biszkopcie z masą budyniową i bakaliami. Z opisu może się wydawać, że
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl 3 bit to popularne ciasto bez pieczenia, które składa się z herbatników, masy budyniowej, kajmakowej oraz bitej śmietany. Zawsze
Marta GotujeW tym roku chciałam spróbować zrobić ciasto, którego jeszcze nigdy nie robiłam (a bardzo lubię). Szukając w Internecie idealnego przepisu na makowiec znalazłam przepis ze strony
Ana Mari's worldKilka tygodni temu zamieściłam przepis na pierniczki. Przyszła pora na ich pieczenie i lukrowanie! Czytaj więcej »
Ana Mari's world