stole świątecznym babka musi znaleźć się obowiązkowo.Dziś podaję przepis na prosta do wykonania babkę marmurkową. Smakuje nie tylko od święta Składniki: kostka masła 20 dag cukru 25 dag maki 6 jajek 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka kakao 1 yżka rodzynek masło do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Wykonanie(...)Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, dodajemy do masy. Wlewamy sok zcytryny, na koniec pianę z białek. Delikatnie mieszamy, dodajemy rodzynki. Do drugiej miseczki odkładamy 7 łyżek jasnego ciasta, dodajemy kakao, miksujemy. Forme z kominem smarujemy masłem, oprószamy bułka tartą. Wlewamy białe ciasto. p[o czym wokół komina wlewamy ciemne. Piekarnik nagrzewamy do 175 st, pieczemy babkę
Z Majeczką w kuchniprzepiękne. Ja też już czuję święta i to wcale nie z powodu tak pięknego widoku za oknem, czy blasku lampionu świątecznego, czuję je od kuchni... przez pieczenie pierników... przez ciastka korzenne... i przez dzisiejszą szarlotkę z cynamonem... pomimo że piekę ją z 40 razy w roku, dziś smakuje zupełnie wyjątkowo.... Ciasto 500 g mąki pszennej
Kuchenne aromatyBożonarodzeniową kolację. Mają nawet swoje święto w pierwszą niedzielę lutego. Na wschód Stanów Zjednoczonych, do Nowej Anglii, dopłynęły razem z emigrantami z Królestwa Wielkiej Brytanii – i tam zostały popovers ami – bo wyskakują swoim jestestwem ponad foremkę. A Dutch babies nie mają nic wspólnego z Holendrami – Dutch baby (ale też Bismarck ) to to samo ciasto, ale pieczone w postaci jednego, dużego
Karo in the Kitchenprzepis i testowałam go kilka razy. Za każdym razem wkładając do piekarnika keksówkę pełną ciasta miałam nadzieję, że tym razem będzie akurat. Ale nie był. Główna wada polegała na rozsypującym się wnętrzu i zbyt twardej skórce. Oczywiście zjedliśmy, bo chleb to rzecz święta i nie wyrzucę chleba choćby nie wiem co się działo. Ale, żeby komuś „z zewnątrz(...)marchewkę zmiksować w blenderze na gładką masę. Wymieszać ze śmietaną. Otrzymaną masę przełożyć do dużej miski, dodać zakwas i wodę. Wymieszać mątewką. Wsypać mąkę, na którą pokruszyć drożdże. Wyrobić ciasto mikserem przez około 10 min. W trakcie wyrabiania dodać sól i miód. Miskę przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi objętość. Foremkę natłuścić i wysypać otrębami. Przełożyć
Posadzone i zjedzonemoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam smaczne i kruche ciasteczka na maśle ! Składniki : 30 dag mąki, 20 dag masła schłodzonego twardego , 10 dag cukru pudru, 3 żółtka(...)Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, ugotowane żółtka przetrzeć na tarce z małymi oczkami, Dodać twarde masło i cukier waniliowy . Masło posiekać i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm i foremkami powycinać ciasteczka. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze zachowując
Pysznosci Babci Basibyło z przyjemnością delektować się tymi pysznościami. Tegoroczne piekłam z przepisu Dorotus. Są pyszne. Wypełniają puszkę, ale pod koniec tygodnia zajrzę do nich, by sprawdzić, ile ich zostało na święta. Składniki na około 100 sztuk: • 550 g mąki pszennej (+ trochę do podsypywania) • 300 g miodu naturalnego • 100 g cukru pudru • 120 g masła • 1 jajko • 2 łyżeczki sody(...)podgrzać w garnuszku, aż składniki się rozpuszczą, nie gotować, przestudzić. 2. Do miski przesiać mąkę, pozostałe składniki, dodać miód z masłem i wyrobić ciasto. Schłodzić je w lodówce przez 20 minut. 3. Stolnicę oprószyć mąką. 4. Ciasto wałkować na grubość 2 - 3 mm (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). 5. Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę
W mojej kuchnitych ostatnich godzinach Wielkanocy, chciałam wszystkim, którzy zabłądzą na strony mojego dziennika kulinarnego, złożyć serdeczne życzenia spokojnych i ciepłych świąt, przemoczonego do suchej nitki poniedziałku, zaganianego zajączka i ślicznego, okrąglutkiego, puchatego i żółciutkiego kórczaczka w koszyczku. I żeby było jeszcze milej, zostawię do Waszej dyspozycji przezpis na koszyczek wielkanocny. Koszyczek wielkanocny 500 g mąki pszennej 200 ml mleka(...)cukru i dwóch łyżek mąki. Odczekać 15 minut, aż wyrośnie, w tym czasie przygotować w dużej misce mąkę wymieszaną z solą, dodać jajko, masło i rozczyn, po czym zagnieść. Ciasto zostawić na godzinę do wyrośnięcia, po czym pokroić na nieduże kawałki (ciasta wystarczy na dwa małe lub jeden duży koszyczek). Z kawałków formować wałeczki i układać na bokach odwróconej
Przepysznik - BLW i nie tylkoMój ukochany wymarzył sobie tartę cytrynową… Generalnie nie jest ona moim ulubionym deserem, ale męczył, męczył i wymęczył. W końcu zrobiłam ją dla świętego spokoju i nawet sprawnie mi to poszło. Powiem Wam, że wyszła prze-py-szna! Baaardzo cytrynowa, słodka z chrupiącym spodem. Chyba będę robiła ją częściej bo na tak smaczną nie trafiłam jeszcze nigdzie. Taki słodki(...)promyczek w chłodne dni do kawy. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Tarta cytrynowa z pistacjami (1 tarta 23 cm) Składniki na tartę: 1 porcja ciasta na tarty słodkie, gotowe ze sklepu lub z tego przepisu 1/2 szklanki uprażonych i posiekanych pistacji Składniki na nadzienie cytrynowe: 6 jajek 300 gramów cukru 210 gramów soku z cytryny
karmelowytylko do kategorii Sałatki. Z kolei tłusty pasztet może ustąpić miejsca równie aromatycznej, warzywnej wersji z pożywną kaszą jaglaną Wegepasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej. Dodatkowo niech całe Święta obfitują w świeże, kolorowe warzywa i aromatyczne zioła, które są bogatym źródłem błonnika, doskonale regulują pracę układu trawiennego i pomogą organizmowi poradzić sobie z większą ilością jedzenia(...)deser. Proste, smaczne, lekkie ciasto z mąki kokosowej. Idealne na świąteczną rozpustę kulinarną w wersji fit. Resztę łakoci znajdziecie tutaj Fit desery. Jednak przede wszystkim pamiętajcie o zdrowym rozsądku. Od jednego kawałka domowej babki z kremem nikt jeszcze nie umarł, ale już przejedzenie i dolegliwości żołądkowe do przyjemnych nie należą. A przecież Święta nie służą do tego
Fitsweet.metylko do kategorii Sałatki. Z kolei tłusty pasztet może ustąpić miejsca równie aromatycznej, warzywnej wersji z pożywną kaszą jaglaną Wegepasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej. Dodatkowo niech całe Święta obfitują w świeże, kolorowe warzywa i aromatyczne zioła, które są bogatym źródłem błonnika, doskonale regulują pracę układu trawiennego i pomogą organizmowi poradzić sobie z większą ilością jedzenia(...)deser. Proste, smaczne, lekkie ciasto z mąki kokosowej. Idealne na świąteczną rozpustę kulinarną w wersji fit. Resztę łakoci znajdziecie tutaj Fit desery. Jednak przede wszystkim pamiętajcie o zdrowym rozsądku. Od jednego kawałka domowej babki z kremem nikt jeszcze nie umarł, ale już przejedzenie i dolegliwości żołądkowe do przyjemnych nie należą. A przecież Święta nie służą do tego
Fitsweet.mepory jedyną struclę jaką robiłam to była strucla z makiem, oczywiście kojarząca się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia. W tym roku postanowiłam wypróbować troszkę inną wersję i użyłam do nadzienia masy orzechowej. Ja skorzystałam z gotowej masy orzechowej , ale na pewno zrobiona samodzielnie masa będzie jeszcze lepsza :) foremka 11x26 cm Składniki: 250g mąki pszennej, 100g masła(...)wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać szczyptę soli, cukier waniliowy, posiekane masło, jajko oraz żółtko i rozpuszczone drożdże. Wszystko posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie, kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wym. ok. 20x35cm. Rozsmarować masę orzechową, zostawiając po bokach około
Z miłości do słodkościChodził za mną od dawna. ...i nie odpuszczał . Smak na piernik. Taki jak kiedyś. Piernik ze śliwkową marmoladą i polewą czekoladową. Smak dzieciństwa i ...świąt. Idealny. Wilgotny i aromatyczny. Drugiego dnia równie pyszny . Nie kruszy się. Polecam:) POTRZEBUJEMY (na podłużną formę keksową 10-25cm) : 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki brązowego cukru (dark musk o vado(...)szklanka mleka 2 łyżki konfitury śliwkowej 3 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia mały słoiczek gęstej konfitury śliwkowej (do przełożenia ciasta) POLEWA czekolada gorzka 100g śmietana kremówka 100g łyżka masła W garnku roztapiamy masło z cukrem, mieszając. Cały czas podgrzewamy, dodajemy konfiturę, przyprawę piernikową, cynamon.Odstawiamy z ognia do lekkiego ostygnięcia. Dodajemy
WYSPA SZCZĘSLIWAmąki sprawi, że pierniczki będą twarde. Przed wałkowaniem schłodzić ciasto przez min 30 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto nie będzie klejące i dobrze będzie się je wałkować. Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i wykrawać dowolne kształty. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok 9-11 minut (w zależności od grubości). Po upieczeniu pierniczki(...)dżemem. Część pierniczków polukrować, pozostałą część posmarować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i ozdobić kolorowymi posypkami. Pierniczki są miękkie już po upieczeniu, dlatego można przygotować je nawet dzień przed świętami
Ze smakiem i z pasją