Propozycja Wielkanocna dla tych wszystkich, co nawet w święta postanowili dbać o linię. ;) Zdrowy sernik, bez mąki, praktycznie bez cukru (dodałam 2 łyżeczki cukru
Cynamonowe szczęścieMoja propozycja na te zimowe dni to mój niewątpliwie ulubiony rodzaj ciasta jakim jest sernik. Jadłam już przeróżne smaki sernika i mogę odrazu po skosztowaniu się
Kubki smakuDziś w mojej kuchni zapachniało już świętami. A wszystko przez przyprawy korzenne, których użyłam do dzisiejszego wypieku. Wyszedł pyszny, aromatyczny i mięciutki (za
Tradycyjna Kuchnia"Niedziela palmowa za nami, święta przed nami, a na dworze śnieg. Podobno święta również będą śnieżne, choć z dodatnią temperaturą. Cóż, może
Słodkie PrzyjemnościSeromak, czy inaczej seromakowiec lub sernik z makiem - takie nazwy nosi w naszych domach ciasto łączące w sobie dwa popularne wypieki: sernik i makowiec. Dla mnie
Smakołyki BerenikiPyszne delikatne i kremowe ciacho bez pieczenia- na zimno czyli idealne na ciepłe dni,zrobiłam je na święta-pychotka,zdjęcia zrobione na szybko bo znikało błyskawicznie-polecam Przepis zaczerpnęłam ze strony "kulinarne przeboje" Składniki: na spód: 300 g herbatników maślanych 350 g kremu czekoladowo-orzechowego(nutella) na krem serowy: 300g sera sernikowego 500 ml śmietanki(...)mascarpone 75 ml gorącej wody 100g cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy na wierzch: 2 galaretki wiśniowe ok 650-700 g wiśni do ciast ok 400 ml soku wiśniowego(odsączonego od wiśni) 500 ml wody Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy w blenderze,dodajemy krem czekoladowo-orzechowy i dokładnie miksujemy,wykładamy na spód wyłożonej folią spożywczą blaszki
Swojskie jedzonkoPyszne delikatne i kremowe ciacho bez pieczenia- na zimno czyli idealne na ciepłe dni,zrobiłam je na święta-pychotka,zdjęcia zrobione na szybko bo znikało błyskawicznie-polecam Przepis zaczerpnęłam ze strony "kulinarne przeboje" Składniki: na spód: 300 g herbatników maślanych 350 g kremu czekoladowo-orzechowego(nutella) na krem serowy: 300g sera sernikowego 500 ml śmietanki(...)mascarpone 75 ml gorącej wody 100g cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy na wierzch: 2 galaretki wiśniowe ok 650-700 g wiśni do ciast ok 400 ml soku wiśniowego(odsączonego od wiśni) 500 ml wody Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy w blenderze,dodajemy krem czekoladowo-orzechowy i dokładnie miksujemy,wykładamy na spód wyłożonej folią spożywczą blaszki
Swojskie jedzonkoodpowiednich przypraw i szczególnych warunków pieczenia. Opisy niestety tu nie pomogą, trzeba spróbować, albo w którymś z 15 barów Taurus, albo na kolejnym święcie za rok. W ramach święta przed południem odbył się konkurs „ Wieprzowina – smacznie i wykwintnie”, w którym wzięły udział trzyosobowe reprezentacje Zespołu Szkół Ekonomiczno- Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego w Tarnowie, oraz Rzemieślniczej(...)Pielmieni specjalność kuchni rosyjskiej – małe pierożki z nadzieniem z surowego zmielonego mięsa. Czebureki to pierogi z ciasta parzonego, smażone w głębokim tłuszczu. Danie kuchni Tatarów krymskich. Nieskromnie powiem że ulepiliśmy prawie dwa tysiące pielmieni i były bardzo smaczne. Zjedzone zostały w czasie święta golonki i podobno wszystkim bardzo smakowały. Również Czebureki, przygotowywane przez Olenę i jej córkę Karinę
królestwo garówczerń? Jak co roku ulegamy z Amber porzeczkowym trendom. Pasują nam do wszystkiego - nalewek, soków, konfitur, ciast, lodów, deserów, chutneya. Na słodko i na wytrawnie. Zimno i ciepło. Zobaczcie jakie porzeczkowe kreacje wybrałyśmy tym razem. Zapraszamy! Codziennie czy od święta? A może tylko w weekendy? Nie wierzę, że wcale! Nawet nie dopuszczam tej myśli, że nie jadacie(...)Przełożyć do formy o wymiarach 24 x 24 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Piec ok. 15 minut lub do momentu, gdy patyczek włożony do ciasta po wyjęciu będzie suchy. Na nadzienie owocowe ok. 500 gr owoców - u mnie 1/4 stanowiły maliny, reszta to równe proporcje białej, czerwonej i czarnej porzeczki ok. 1/2 szklanki cukru (kierujcie
KUCHARNIAdodać przyprawę do piernika i ciasto zagnieść na gładką sprężystą masę. Konsystencją powinno przypomniać plestelinę.Ciasto rozwałkować i wyciąć z niego ciasteczka. Pieczemy je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok.8 minut. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika po chwili stwardnieją.Z każdym dniem będą coraz lepsze,dlatego warto je zrobić minimum tydzień rzed świętami. Teraz pozostaje mi już
Wielki apetytstrzeżona. Jeśli chcemy mieć taki staropolski piernik na świątecznym stole to ostatni dzwonek, aby przygotować ciasto. Musi ono bowiem dojrzewać w chłodnej piwnicy lub dolnej półce lodówki co najmniej 2 tygodnie. Jednak im dłużej tym lepiej. Pieczemy je 3-4 dni przed świętami. Ja od wielu lat korzystam z przepisu na taki właśnie piernik zamieszczonego w książce „W staropolskiej(...)mikserem. Uformuj w kulę * , włóż do kamiennego lub stalowego garnka. Przykryj i wynieś do piwnicy lub lodówki by powoli dojrzało. *) Da się to zrobić dopiero wtedy gdy ciasto jest bardzo dobrze schłodzone. Ja zazwyczaj przygotowuję od razu ciasto w garnku, w którym potem dojrzewa
Wiem co jemmóc je później zawiesić choince. Pierniczki na choinkę nie tylko pięknie się prezentują, ale są również rewelacyjne w smaku! P.S. Możemy je spokojnie zrobić 2 tygodnie przed świętami, choć jak nie zdążymy, to nie ma co panikować, bo nie należą one do bardzo twardych 😉 Składniki: 2 szklanki mąki 70 g masła 1/2 szklanki miodu 2 czubate(...)sodą, przyprawą korzenną i kakao. Do składników suchych wlewamy masło z miodem i mieszamy. Na końcu wbijamy całe jajko, mieszamy, a następnie wyrabiamy ręką do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godz. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 3 części i każdą część rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką
Kuchnia MagdaLenymóc je później zawiesić choince. Pierniczki na choinkę nie tylko pięknie się prezentują, ale są również rewelacyjne w smaku! P.S. Możemy je spokojnie zrobić 2 tygodnie przed świętami, choć jak nie zdążymy, to nie ma co panikować, bo nie należą one do bardzo twardych 😉 Składniki: 2 szklanki mąki 70 g masła 1/2 szklanki miodu 2 czubate(...)sodą, przyprawą korzenną i kakao. Do składników suchych wlewamy masło z miodem i mieszamy. Na końcu wbijamy całe jajko, mieszamy, a następnie wyrabiamy ręką do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godz. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 3 części i każdą część rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką
Kuchnia MagdaLenyDziadek, po dwóch synach, miał parcie na dziewczynkę). Ostatnio jednak - co mój Mąż stwierdził z niejakim przerażeniem - ciągle coś . Niecałe trzy miesiące temu przewróciłam w pracy stojak z ciastami - prosto na lewą stopę (o czym pisałam Wam tutaj ). Skończyło się na prześwietleniu, orzeczeniu stłuczenia i jednym dniu wolnym, który wykorzystałam na wylegiwanie się na sofie - w pełni zasłużone! Tymczasem(...)udało się dopiero dzisiaj. Nic straconego - pizzę można zjeść zawsze, nie tylko od święta! Ja tym razem temat potraktowałam bardzo luźno, i po inspirację zamiast do Włoch, udałam się do Francji. Pissaladiere pochodzi z Nicei; to tam wypiekano placki na chlebowym cieście z dużą ilością karmelizowanej, mięciutkiej cebuli, czarnymi oliwkami i anchovies, i sprzedawano każdego poranka. Muszę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto cappuccino to wyśmienity deser na bazie biszkoptu przełożony pyszną pianką, który będzie smakowitym, słodkim poczęstunkiem, sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy jak również na każdą uroczystość rodzinną lub święta. składniki na tortownicę 26 cm 4 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kawy cappuccino o smaku śmietankowym 1 opakowanie budyniu waniliowego(...)sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę pszenną, budyń, kawę cappuccino oraz proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25- 30 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. Wystudzony biszkopt odwracamy
Smakowite Dania