koniec listopada i niemal cały grudzień w mojej kuchni królują orzechy, pomarańcze, powidła śliwkowe, cynamon, mak... A Wy jak nastrajacie się do Świąt? Składniki na Półfrancuskie rogale z nadzieniem orzeszkowym: na około 20 sztuk CIASTO PÓŁFRANCUSKIE: 540 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru do rozczynu 250 ml ciepłego mleka 3 łyżki cukru 1 łyżka
Rozpustne gotowanieMazurki robię raz w roku, tylko na święta Wielkanocne. Ale właśnie z tego powodu tak czekam na ich pieczenie i mazurkowe smaki, a ich jedzenie daje mi jeszcze więcej przyjemności. Tym razem mam dla Ciebie pomysł na mini mazurki, małe okrągłe ciasta, idealne na jedną lub dwie porcje. Mój nowy przepis, który przeczytacie poniżej ma kilka pysznych warstw
nietylkopasta.plMazurki piekę tylko raz w roku na święta. Ponieważ mój mąż je uwielbia to staram się robić je mniejsze, ale różne. Jednak obowiązkowo musi być kajmakowy , a potem wszystkie inne. Dzisiaj mam dla Was mazurek czekoladowy. Bardzo prosty, ale smaczny. Dekorację ciasta możecie zrobić według własnego pomysłu. Ja akurat wymyśliłam sobie taką wiosenną z motylkami. Ciasto
O kuchni z uczuciemCiastka zsuwamy razem z papierem z blaszki i pozostawiamy do ostygnięcia.Powinny być kruchutkie. Życzę smacznego:) Produkty Helio polecają się na święta. Masy makowe, masy orzechowe, bakalie, orzechy laskowe prażone idealne do ciast i deserów
Sama słodycz i szczypta chiliprzygotować karpia. Był to przepis na pasztecik z karpia z pieczarkami w cieście francuskim (zobacz przepis tutaj -> Karp z pieczarkami w cieście francuskim ). O ile tamten przepis możemy przygotować na różne okazje, nie tylko na Święta, o tyle moja dzisiejsza propozycja kojarzy mi się mocno ze Świętami Bożego Narodzenia właśnie. Ten tradycyjny przepis przygotowałam po raz pierwszy(...)przed Świętami. Karp jest rybą średnio tłustą i zawiera wiele cennych witamin oraz makro- i mikroelementów, dlatego warto włączać go do swojej diety i przygotowywać na różne sposoby. A jaki jest Wasz ulubiony sposób na karpia? Ja przyznaję, że najbardziej smakuje mi po prostu panierowany i usmażony, taki jak od lat robi moja Mama, ale pasztecik w cieście francuskim
Smaki Na Talerzuambition.pl/ Ciasto czekoladowo-miodowe z cynamonem to wypiek, który idealnie sprawdzi się nie tylko podczas świąt, choć w ten klimat wpisuje się doskonale. Jest mięciutkie i zawsze ładnie wyrasta, więc każdy sobie z nim poradzi! Dodam, że ciasto kusi swoim niesamowitym zapachem już podczas mieszania składników. Czekolada, cynamon, miód... Najlepiej sami spróbujcie tego przepysznego połączenia! Ciasto czekoladowo
Di gotujeBabka o smaku krówkowym, która w te święta gościła na naszym stole. Przepis zaczerpnięty stąd . Zmieniłem jedynie masę toffi na krówkową o smaku czekoladowym. Dla złamania smaku dodałem jeszcze ciasto malinowe. Składniki : Ciasto karmelowe : - masa krówkowa o smaku czekoladowym, - 100 g masła, - 200 g mąki pszennej, - 80 g budyniu waniliowego, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - 5 jajek
Przepisy MikołajaPyszny, a przede wszystkim dobry. Taki właśnie jest ten makowiec. Dobry nie tylko od święta. Warto go więc wypróbować zrobić i poczęstować nim rodzinkę. Polecam. Makowiec zwijany CIASTO 1 kostka margaryny 6 żółtek 2 łyżki cukru 1 szklanka mleka 1 kg mąki 5 dag drożdży szczypta soli NADZIENIE pół kg maku 5 białek 20 dag cukru szczypta soli
Gotuję TestujęMakowiec na kruchym cieście Łatwy przepis na szybkie ciasto makowe na kruchym spodzie. Prosty wypiek, który musi się udać. Delikatne, maślane ciasto z dużą ilością wilgotnej masy makowej to idealna propozycja na święta. Polecam! Składniki: 350g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego 70g cukru 150g masła lub margaryny 3 jajka 1 łyżka(...)kwaśnej śmietany 18% szczypta soli 2 łyżki bułki tartej 1 puszka masy makowej (użyłam masy firmy Helio 850g) opcjonalnie: lukier do udekorowania ciasta *** Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy miękkie masło lub margarynę, proszek do pieczenia, cukry, śmietanę oraz 3 żółtka. Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, którą następnie owijamy w folie i wkładamy do lodówki
Blog z Apetytemopublikuję:) W końcu nadszedł jego czas :) Pracochłonny, ale niesamowicie pyszny tort przełożony kremem śmietanowym. Idealnie sprawdzi się także podczas Świąt Bożego Narodzenia czy w Sylwestra. Naprawdę jest wart poświęconego czasu :) Ciasto: 6 jajek, 300g masła, 15 czubatych łyżek mąki tortowej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 1 i 1/2 łyżeczki proszku
Z miłości do słodkościKolejne ciasto, do którego chwilę się przymierzałam. Zawsze coś innego wypadło, a na końcu stwierdziłam, że poczekam do świąt, bo mak to przecież taki świąteczny dodatek 😉 Żeby znowu nie było tak zwyczajnie, zrobiłam po swojemu- z dodatkiem ciasta z wiśniami. Tak w ogóle, to wydawało mi się, że typowa "panienka" wyjdzie mi bardzo niska, stąd pomysł
Kuchnia w czekoladziesmakowych, miękkie i wilgotne, powstało z miksu kilku przepisów, wbrew pozorom mało skomplikowany wypiek, polecam także osobom które pieką tylko od święta. Najlepszy na drugi dzień, gdy smaki sobą przejdą. Dla wielbicieli chałwowych smaków. Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 3 żółtka 100 g masła 1 płaska łyżka ciemnego kakao 2 łyżki śmietany
Wanilia i Kardamon. Przygotowanie jej jest bardzo proste i nie wymaga od nas dużo czasu, a jak wiadomo przed świętami jest go stanowczo za mało ... Wielkanocna babka z kremem SKŁADNIKI: ciasto : 5 jajek 250 g mąki wrocławskiej 200 g cukru drobnego do wypieków 250 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ponownie mieszamy łyżką. Formę do babki (o średnicy 21 cm) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, wykładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Upieczoną babkę wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy krem. Mleko mieszamy z sokiem z cytryny, odlewamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBrzegi odkroić ostrym nożem, kiedy ciasto będzie już zupełnie ostudzone. Przekroić na pół. Sok z limonki wymieszać z cydrem. Nasączyć oba blaty. Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno, powoli wlewać całkowicie ostudzoną czekoladę, cały czas miksując. Odłożyć 3-4 łyżki kremu, resztę wymieszać z nasionkami granatu. Ułożyć blat ciasta na paterze, zapiąć obręcz tortownicy. Równomiernie(...)galaretkę. Żelatynę zalać wodą. Cydr mocno podgrzać, zdjąć z palnika. Dodać żelatynę, wymieszać aż do jej całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto, schłodzić, aż zupełnie zastygnie. Smacznego! Ponieważ to już ostatni wpis przed Świętami, chciałabym życzyć Wam cudownej Wielkiej Nocy, spędzonej z rodzinami. Zapomnijcie o idealnie wysprzątanym mieszkaniu, o jajkach jak spod igły, skupcie się na celebrowaniu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMoją wersją świątecznej choinki-jest ona drożdżowa z powidłami oraz posypana orzechami :-) Powszechnie znana jest jej wersja z kupnego ciasta francuskiego,ja jednak zrobiłam swoją Choinka prezentuje się przepięknie :-) Polecam ją upiec na święta,jest cudną ozdobą świątecznego stołu :-) Składniki 2 szklanki mąki pszennej tortowej 0,5 szklanki ciepłego mleka 3 dag świeżych drożdży(...)dajemy do miski. Masło rozpuszczamy i studzimy. Wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski i całość mieszamy. Dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto tak by było gładkie i elastyczne. W czasie wyrabiania jest konieczność podsypania ciasta, ponieważ na początku troszkę się klei. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia,następnie dzielimy na dwie równe części. Pierwszą część wałkujemy na duży placek i przekładamy na blachę piekarnikową
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku