ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:196/679)

Ciasteczka na choinkę 133

Święta tuż, tuż ☺ Jeżeli jeszcze nie zabraliście się na robienie kolorowych ozdób na choinkę, polecam poniższy przepis na kruche ciasteczka z domieszką przyprawy piernikowej. Przystrojone, będą ozdobą dla Waszej choinki i smaczną alternatywą dla klasycznego piernika. 1,5 h 60 sztuk składniki: 2 jajka 200 dag mąki 200 g masła 4 łyżeczki przyprawy piernikowej 1/2 szklanki cukru pudru(...)opakowanie cukru waniliowego wykonanie: Ze wszystkich składników szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy je na 40 minut do lodówki. Następnie dzielimy na mniejsze kawałki, rozwałkowujemy tak, aby ciasto było bardzo cienkie. Wykrajamy za pomocą foremek świąteczne kształty. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Strojenie to już tylko kwestia naszej wyobraźni ☺ My użyliśmy gotowych pisaków cukrowych Dr Oetker, dostępnych

Ania i Marcin gotują
Pierniczki świąteczne 143

korzenne do smaku (imbir, cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie) bądź zakupić 2 opakowania przyprawy do piernikaSposób przyrządzenia:Wszystkie składniki połączyć na stolnicy. Ciasto jest dość kruche, dlatego trzeba się trochę namęczyć przy wyrabianiu ciasta, ale kiedy już się uda wystarczy podzielić je na kilka części i rozwałkować. Wykrawamy ciasteczka w dowolnych kształtach o grubości(...)minut w 180 stopniach.Po upieczeniu wkładam je do puszek po ciasteczkach i dodatkowo jeszcze wkładam w torebkę foliową. Tak czekają aż do świąt. Wskazówka: Jeśli ktoś nie ma tyle czasu, żeby zrobić jednego dnia ciasto i wykrawać ciasteczka, ciasto można owinąć w folię i kilka dni przechowywać w lodówce. Po tych kilku dniach na spokojnie można zabrać

upichcic
Pierniki - smak świąt 108

wyobrażam sobie świąt bez pierników. A przede wszystkim ich niesamowitego korzennego zapachu. Poza tym, to niesamowita frajda zrobić samemu pierniczki, ozdobić je, udekorować świąteczny stół, zawiesić na choince, a nawet ofiarować w prezencie...   Dziś dwa przepisy na pierniczki. Jeden stary, który od lat mi służy, a drugi nowy, tegoroczny:) (Moje pierniki są z proszkiem do pieczenia, sody(...)pieczenia, przyprawę do piernika oraz jajko. Wyrabiamy, masa powinna być dość twarda i nie może się lepić do palców. Jeśli tak się dzieje, dodajemy trochę mąki. Po wyrobieniu ciasta zostawiamy na 2 godziny, może być na blacie w kuchni :) Gotowe ciasto rwiemy na kawałki i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Foremkami wycinamy kształty ciasteczek.     Pieczemy około

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Babeczki cynamonowe z kremem śmietankowo-czekoladowym 149

najbardziej łączące więzi Święta. Mam nadzieję, że to mi się uda i Dziewczynki kiedyś tak samo ciepło jak ja będą wspominały Święta Bożego Narodzenia i okres przygotowań do nich. Składniki: Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej 1/2 kostki masła 82% tłuszczu 2 jajka 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku

Kolorowy Przepisownik
Łącki przekładaniec 159

fareast-language:EN-US;} Ciasto, które wypatrzyłam u siostry Anastazji. Jednak nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła choć małej własnej modyfikacji. To ulubione ciasto mojej rodziny, które pojawia się prawie w każde święta. 16.00 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)Biszkopt ciemny Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki ciemnego kakao Z podanych składników upiec biszkopt wymiary formy 25x37cm Ciasto orzechowe Składniki: 250 g grubo siekanych orzechów włoskich 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek

W garach u Gosi
Makowiec świąteczny. 223

skoro upiekłam pyszny sernik, muszę spróbować zrobić równie dobry makowiec. Boże Narodzenie bez niego , tak i jak bez pierników nie może się odbyć. W ubiegłym roku też zrobiłam na święta, ale nie byłam zadowolona jak dla mnie był trochę za suchy-wszyscy twierdzili, że jest pyszny, ale chyba trochę ściemniali. Tak czy inaczej postanowiłam zrobić makowiec, o którym(...)roztopić, dodać miód, zmielony mak, kakao, mąkę ziemniaczaną, budyń, powidłaolejek, bakalie smażyć około 15 min. na małym ogniu, pod koniec dodać pianę z baiałek wylać na blaszkę wyłożoną "nakłótym" ciastem piec około 50-60 min w temperaturze 180 stopni. Można na wierzch włożyć kruszonkę lub polukrować

Kuchnia Beaty
Metrowiec, ten najlepszy 78

masą budyniową, do którego mam słabość. Normalnie nie przepadam za tego typu deserami, ale ten uwielbiam. Jadam go tylko od święta i zawsze z dokładką ;) Pierwszy raz odważyłam się dokonać małych modyfikacji i przygotowałam ciasto z mniejszą ilością cukru. Udało się, więc łapcie przepis i korzystajcie :) W nawiasie obok proporcji, podam Wam też gramaturę z oryginalnego babcinego przepisu

Mienta blog
ciasto marchewkowe - kuchnia regionalna (Kujawy) 187

korzennych i kakao, o jasnej barwie nadanej jedynie przez marchew i cynamon. Na wierzchu udekorowane białym lukrem. Do dziś na Kujawach ciasto marchewkowe piecze się zarówno na co dzień, jak i na rodzinne uroczystości czy święta, a najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne jest to przygotowane z marchewki świeżo zebranej jesienią. Ważny jest również dodatek cynamonu - to on nadaje ciastu

babka w formie
Strucla z orzechami włoskimi i rumem 90

także idealna nie tylko na bożonarodzeniowy stół, ale na każdy zimowy weekend. Korzystając z okazji chciałam złożyć wszystkim moim Czytelnikom słodkich, zdrowych i rodzinnych świąt Bożego Narodzenia!   Strucla z orzechami i rumem Składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 12 g suchych drożdży 4 żółtka 1 jajko 3/4 szklanki mleka 90 g masła 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka

Raj dla Podniebienia
Babka marmurkowa 106

Puszysta , lekka i efektowna babka marmurkowa w sam raz na nadchodzące święta. Babka marmurkowa Babka marmurkowa to babka, którą przygotowałam z połączenia trzech ciast. Do pierwszego ciasta dodałam mak, do drugiego kakao a trzecie pozostawiłam bez dodatków. Babka wyrosła pięknie i wyglądała fantastycznie . Co do smaku babki to moja teściowa wysłała mi wiadomość, w której napisała, iż była

mecooks
Tarta z lemon curd, grejpfrutem i masą marcepanową 129

Tarta, którą upiekłam na tegoroczne święta wielkanocne okazała się prawdziwym hitem. Dzielę się z Wami przepisem, bo warto ją upiec nawet bez okazji. Jest to zmodyfikowana wersja przepisu na tartę marcepanową, którą znajdziecie tu —>KLIK. Ciasto: 280 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 125 g masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki soku z grejpfruta żółtko

Mienta blog
Bakaliowa bomba nr 2 /Keks/ 129

wszystkie bakalie do miodu dodajemy wrzątek, mieszamy, a na następnie wlewamy do bakalii dodajemy jajka i cynamon, mieszamy wykładamy masę do (małej) wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ugniatamy ciasto łyżką, żeby było dość zbite pieczemy około 25 minut w temp. 170 stopni (sprawdzamy czy góra się nie spala) pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia SMACZNEGO ! ! ! :) Zostałam nominowana do Liebster Blog(...)Cynamon w puszce ;) dziękuję za tak miły prezent jakim jest to wyróżnienie ;) Moje odpowiedzi: 1. Twoje najmilsze wspomnienie ? zbyt dużo takich momentów ;) 2. Czym są dla Ciebie święta ? kojarzą mi się ze sprzątaniem i gotowaniem do późnych godzin wieczornych ;), jakoś nigdy nie wyczuwałam u mnie szczególnie rodzinnej atmosfery 3. Na co masz właśnie ochotę ? :) na makiełki które skosztuję

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Izaura czyli murzynek z serem 938

Murzynek z serem, populara Izaura.  Pyszne ciasto czekoladowe z serem . Smaki idealnie się komponują.  Doskonałe do popołudniowej kawy czy herbaty, na święta i bez okazji.  Podczas pieczenia proponuję przeglądnąć  ofertę Lidla, KLIK rozdają książki na Wielkanoc;) Izaura czyli murzynek z serem Ciasto: 1 i ½ szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru

Takie tam pichcenie
Pierś z kurczaka, z pieczarkami w cieście francuskim 26465

Danie wypróbowałam i jest doskonałe. Można podać na święta lub inne okazje. Polecam.SKŁADNIKIpierś z kurczaka podwójna40 dag pieczarek 20 dag. sera żółtego - dowolny1 cebulaprzyprawa do kurczak2 opakowania ciasta francuskiego1 łyżka masła sklarowanego1 łyżka olejusól , pieprz do smakuWYKONANIEPiersi płuczemy, suszymy ręcznikiem. Każda przekrawamy na połowę. Dodajemy przyprawę do kurczak i dostawiamy na godzinęW tym czasie przygotowujemy pieczarki

W kuchennym oknie Ewy
Lucynka - łatwy tort z kremem lub ciasto do kawy, które zawsze się udaje! 1782

Lucynka to jedno z moich ulubionych ciast. Już sama nazwa mi się ciepło kojarzy, choć nie mam pojęcia skąd się wzięła. W każdym razie taka się

Kraina Tysiąca Smaków

Proponowane wyszukiwania