Chcielibyśmy słodko pożegnać rok 2016. Muffinki śmietankowe z niespodzianką w postaci krówki wydają się być ku temu odpowiednie Mijający rok był dla mnie i Marcina jednym
Ania i Marcin gotująświęta to musi być też koniecznie sernik. Często jednak nie pieczemy go ze względu na ryzyko opadnięcia. Dziś podaję przepis na sernik który ładnie rośnie i nie opada, a do tego ma w sobie tylko odrobinę mąki. Zobaczcie sami jak łatwo od dziś można upiec dobry sernik Składniki: 1 kg sera dwukrotnie zmielonego 6 jajek(...)mąki, mleko, proszek budyniowy, miksujemy. Dodajemy ostudzony tłuszcz, na koniec pianę, mieszamy delikatnie. Do prodiża wykładamy papier, obkładamy herbatnikami, wylewamy masą serową, pieczemy 60 minut. Studzimy upieczone ciasto, smarujemy masą orzechową.Odstawiamy do lodówki- najlepiej
Z Majeczką w kuchnisię kilka lat temu szukając pierniczków gotowych do jedzenia od razu po upieczeniu, nie za twardych, z którymi nie trzeba czekać do Świąt aż zmiękną. Te są idealne: mięciutkie, pulchne, aromatyczne, proste w przygotowaniu (tylko ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej). Jedynym minusem może być to, że znikają w bardzo szybkim tempie więc piekąc je wcześniej mogą nie dotrwać
Milion Smakówniepozorne ciasto zasmakowało wszystkim domownikom:). Mi kojarzy się głównie ze Świętami, pełno w nim świątecznych składników - rodzynki, orzechy i przyprawa do piernika. Można udekorować je w dowolny sposób, według mnie najlepiej smakuje posmarowane cienką warstwą lukru. 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 4 jajka(...)podwoją swoją objętość. Wtedy małym strumieniem wlewamy olej, nadal miksując. Wsypujemy mąkę, mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Dodajemy jabłka, orzechy i rodzinki, ponownie krótko mieszamy. 3. Ciasto przekładamy na blaszkę (20x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut
Szefowa kuchniwielki wewnętrzny dylemat - zamrozić żurawinę czy wykorzystać ją w jakimś wypieku. Jak myślicie, co postanowiłam? Oczywiście! Żurawiny powędrowały do mojej propozycji świątecznego ciasta. Owe ciasto składa się z trzech podstawowych składników używanych w święta : żurawiny, orzechów i pomarańczy! Cóż mogę dodać, lubicie kontrasty smakowe? W tym wypadku połączenie słodyczy z kwaskiem żurawiny. Smakuje świetnie, dlatego polecam wykorzystać(...)Wszystko dodajemy do masy jajecznej i łączymy do połączenia się składników. Ostatnim krokiem jest dodanie świeżej, umytej żurawiny ( można użyć również mrożonej) i wymieszanie jej lekko z resztą ciasta. Ciasto jest troszkę gęste, ale takie ma być :)Ciasto przekładamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia- u mnie 15 x 15.Pieczemy około 40 minut, pod koniec sprawdzamy patyczkiem.Wierzch posypujemy
Słodkie Przyjemnościformie warkocza. Taka pyszna cynamonowa bułka. Idealna na śniadanie lub podwieczorek ze szklanką mleka lub kakao. Kiedy piekłam to ciasto zapach cynamonu i ciasta wypełniał mieszkanie. Skojarzyło mi się trochę z zapachem świąt. Może i Wy upieczecie taką bułeczkę. Mi wyszły dwa spore warkocze. Jeden zjedliśmy jeszcze ciepły, bo takie najbardziej lubię. Składniki na dwa mniejsze lub jeden duży(...)dodać jajka i roztrzepać widelcem, a następnie dodać roztopione masło. Wszystko wymieszać i wlać do miski z mąką. Dodać wyrośnięte drożdże. Wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników. Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść ciasto na gładko. Ponownie przełożyć ciasto do miski , nakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą
O kuchni z uczuciemRogale świętomarcińskie to tradycyjne rogale robione w dniu 11 listopada czyli w Dniu Świętego Marcina w Poznaniu. Rogale marcińskie Rogale marcińskie robione są na bazie ciasta półfrancuskiego, które wypełnione jest nadzieniem z białego maku, orzechów, migdałów i okruszków biszkoptowych. W nadzieniu znaleźć mogą się także rodzynki oraz kandyzowana skórka pomarańczowa. Pomimo, iż przygotowanie ciasta półfrancuskiego zajmuje sporo czasu, nie jest
mecooksZapewne u Was przygotowania do świąt idą już pełną parą. Podobnie jest u mnie. Dzisiaj skupiamy się głównie na słodkich wypiekach Jeśli ktoś z Was nie ma jeszcze pomysłu na babkę, to zachęcam do skorzystania z tego przepisu na babki adwokatowe do koszyczka Podane składniki są na dwie małe babki, idealne do koszyczka. Jeśli chcecie upiec dużą babkę użyjcie(...)oprószenia form cukier puder do oprószenia babek Do miski przesiewamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier puder i cukier wanilinowy. Mieszamy i dodajemy resztę składników. Ciasto dokładnie ucieramy mikserem. Małe formy na babki smarujemy masłem i obsypujemy mielonymi migdałami. Wypełniamy je w 3/4 objętości ciastem. Pieczemy w 160°C (termoobieg) przez około 50 minut
PatiGotujeWielkanoc zbliża się wielkimi krokami! Jak co roku na 2-3 tygodnie przez tym wiosennym świętem siadam do przygotowywania wielkanocnego menu. Uwielbiam ten moment! Wyciągam stare i poplamione zeszyty z rodzinnymi przepisami, zakurzone książki kucharskie... Wertuję, przeglądam, robię notatki... Oczywiście na moim stole zawsze jest tradycyjny i podstawowy zestaw dań, ale jak co roku staram się, aby były(...)pozycje. Natomiast lubię też wracać do starych przepisów, które jeszcze pamiętam z kuchni mojej babci. I jednym z nich jest właśnie przepis na ucieraną babkę cytrynową. To bardzo proste ciasto, które uda się każdemu, nie wymaga zbyt wielu składników, ani zbyt długiego czasu przygotowania. Aby nieco je urozmaicić posypałam je wiosenną zieloną posypką, w 100% jadalną, przygotowaną oczywiście w domu
Kulinarne przygody GatityPrzepis pochodzi z książki "Serniki słodkie i wytrawne" . Znajdziecie w niej mnóstwo smakowitych i wcale nietrudnych w wykonaniu przepisów na jedno z ulubionych ciast Polaków ;-) Teraz na każdej imprezie i podczas każdego święta sernik może smakować inaczej ;-) Zapraszam do wykonania! :-) SKŁADNIKI: - 1 kg twarogu z wiaderka - 3 łyżki śmietanki 36% - 1 szklanka cukru pudru - 6 limonek(...)serowej i krótko miksuję. Masę przekładam delikatnie do tortownicy. Wyrównuję i schładzam w lodówce. Stężałą galaretkę kroję na kawałki i wykładam na schłodzony sernik. Tuż przed podaniem serwowany kawałek ciasta można delikatnie skropić sokiem z cytryny. Sernik jest bardzo lekki, puszysty, orzeźwiający w smaku, lekko kwaskowaty. SMACZNEGO
WielopokoleniowoPizza ” Valencia „ Minęły święta , jedyne co po nich pozostało , to uczucie przejedzenia Pizza Valencia to idealny sposób na doskonały obiad po świąteczny . Jest zdecydowanie nie w polskich smakach – bo jest włoska , pyszna i inna od tego co gościło w ostatnich dniach na stole , czyli daje kulinarny oddech od tradycji , naszym kubkom smakowym Prosta , zawsze się(...)udaje i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych . Składniki na dwie pizze średniej wielkości : ciasto : 0,5 opakowania mąki ( 0,5 kg ) 1/4 kostki drożdży rozprowadzonych w kilku łyżkach wody 5 łyżek oliwy z oliwek 1 szklanka wody , szczypta soli i cukru pozostałe składniki : kilka plastrów salami kulka mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych 1-2 pieczarki zielone krojone oliwki sos do pizzy
Ogrodnik w podróżyDzisiaj jest moje małe święto, a przy okazji ten wpis jest wpisem trzechsetnym :) Z tej podwójnej okazji częstuję Was ciastem prostym, lecz pysznym. Przepis na nie znalazłam tam >klik!< Od tego czasu robiłam je wiele razy i za każdym razem znikało zbyt szybko, aby zrobić zdjęcia. Tym razem postanowiłam upiec
Codzienna kuchnia niecodziennazaciekawieniem oczekiwałam efektu, który szczerze przyznam - przerósł moje oczekiwania! To jedna z najlepszych babek i naprawdę jestem dumna z tej autorskiej receptury. Ciasto sprawdzi się przy każdej okazji, nie tylko w święta. Mocno chałwowy smak świetne komponuje się z rześką, cytrynową nutą! Babka jest lekko wilgotna o przyjemnej konsystencji... Zresztą sami spróbujcie! Moja rodzina i znajomi są nią(...)mlekiem oraz sok z cytryny. Następnie należy dodać składniki suche. Całość wymieszać na jednolitą konsystencję oraz delikatnie połączyć z uprzednio ubitą pianą z białek. Na końcu wmieszać pokruszoną chałwę. Ciasto przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 60-65 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Przygotować polewę. Do niewielkiego garnuszka
Di gotujeCiasto zagniatamy początkowo w misce, potem na stolnicy. Wałkujemy na grubość 2 mm wycinamy foremkami pierniczki pieczemy 12-15 minut w temp. 180 C dość wysoko w piekarniku. Pierniczki przechowujemy w szczelnym opakowaniu, np. w metalowej puszcze. Przy wycinaniu za pomocą foremki pierniczków, warto w kilku zrobić dziurkę aby potem móc zawiesić je na choince! zapach Świąt
SMYKWKUCHNIbaby wielkanocne, mazurki i serniki. W takim układzie postanowiłam uraczyć Was przepisem na kawę z lodami... w końcu trzeba do tych wszystkich ciast dołożyć filiżankę królewskiego napoju ;) Cafe Affogato smakowa będzie nie tylko w święta, ponieważ zdecydowanie jest to mój ulubiony kawowy napój w upalne dni, a takie (mam nadzieję) przed nami :) Składniki: gałka lodów waniliowych lub śmietankowych
ChilliJemy