formie warkocza. Taka pyszna cynamonowa bułka. Idealna na śniadanie lub podwieczorek ze szklanką mleka lub kakao. Kiedy piekłam to ciasto zapach cynamonu i ciasta wypełniał mieszkanie. Skojarzyło mi się trochę z zapachem świąt. Może i Wy upieczecie taką bułeczkę. Mi wyszły dwa spore warkocze. Jeden zjedliśmy jeszcze ciepły, bo takie najbardziej lubię. Składniki na dwa mniejsze lub jeden duży(...)dodać jajka i roztrzepać widelcem, a następnie dodać roztopione masło. Wszystko wymieszać i wlać do miski z mąką. Dodać wyrośnięte drożdże. Wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników. Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść ciasto na gładko. Ponownie przełożyć ciasto do miski , nakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą
O kuchni z uczuciemRogale świętomarcińskie to tradycyjne rogale robione w dniu 11 listopada czyli w Dniu Świętego Marcina w Poznaniu. Rogale marcińskie Rogale marcińskie robione są na bazie ciasta półfrancuskiego, które wypełnione jest nadzieniem z białego maku, orzechów, migdałów i okruszków biszkoptowych. W nadzieniu znaleźć mogą się także rodzynki oraz kandyzowana skórka pomarańczowa. Pomimo, iż przygotowanie ciasta półfrancuskiego zajmuje sporo czasu, nie jest
mecooksZapewne u Was przygotowania do świąt idą już pełną parą. Podobnie jest u mnie. Dzisiaj skupiamy się głównie na słodkich wypiekach Jeśli ktoś z Was nie ma jeszcze pomysłu na babkę, to zachęcam do skorzystania z tego przepisu na babki adwokatowe do koszyczka Podane składniki są na dwie małe babki, idealne do koszyczka. Jeśli chcecie upiec dużą babkę użyjcie(...)oprószenia form cukier puder do oprószenia babek Do miski przesiewamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier puder i cukier wanilinowy. Mieszamy i dodajemy resztę składników. Ciasto dokładnie ucieramy mikserem. Małe formy na babki smarujemy masłem i obsypujemy mielonymi migdałami. Wypełniamy je w 3/4 objętości ciastem. Pieczemy w 160°C (termoobieg) przez około 50 minut
PatiGotujeWielkanoc zbliża się wielkimi krokami! Jak co roku na 2-3 tygodnie przez tym wiosennym świętem siadam do przygotowywania wielkanocnego menu. Uwielbiam ten moment! Wyciągam stare i poplamione zeszyty z rodzinnymi przepisami, zakurzone książki kucharskie... Wertuję, przeglądam, robię notatki... Oczywiście na moim stole zawsze jest tradycyjny i podstawowy zestaw dań, ale jak co roku staram się, aby były(...)pozycje. Natomiast lubię też wracać do starych przepisów, które jeszcze pamiętam z kuchni mojej babci. I jednym z nich jest właśnie przepis na ucieraną babkę cytrynową. To bardzo proste ciasto, które uda się każdemu, nie wymaga zbyt wielu składników, ani zbyt długiego czasu przygotowania. Aby nieco je urozmaicić posypałam je wiosenną zieloną posypką, w 100% jadalną, przygotowaną oczywiście w domu
Kulinarne przygody GatityPrzepis pochodzi z książki "Serniki słodkie i wytrawne" . Znajdziecie w niej mnóstwo smakowitych i wcale nietrudnych w wykonaniu przepisów na jedno z ulubionych ciast Polaków ;-) Teraz na każdej imprezie i podczas każdego święta sernik może smakować inaczej ;-) Zapraszam do wykonania! :-) SKŁADNIKI: - 1 kg twarogu z wiaderka - 3 łyżki śmietanki 36% - 1 szklanka cukru pudru - 6 limonek(...)serowej i krótko miksuję. Masę przekładam delikatnie do tortownicy. Wyrównuję i schładzam w lodówce. Stężałą galaretkę kroję na kawałki i wykładam na schłodzony sernik. Tuż przed podaniem serwowany kawałek ciasta można delikatnie skropić sokiem z cytryny. Sernik jest bardzo lekki, puszysty, orzeźwiający w smaku, lekko kwaskowaty. SMACZNEGO
WielopokoleniowoPizza ” Valencia „ Minęły święta , jedyne co po nich pozostało , to uczucie przejedzenia Pizza Valencia to idealny sposób na doskonały obiad po świąteczny . Jest zdecydowanie nie w polskich smakach – bo jest włoska , pyszna i inna od tego co gościło w ostatnich dniach na stole , czyli daje kulinarny oddech od tradycji , naszym kubkom smakowym Prosta , zawsze się(...)udaje i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych . Składniki na dwie pizze średniej wielkości : ciasto : 0,5 opakowania mąki ( 0,5 kg ) 1/4 kostki drożdży rozprowadzonych w kilku łyżkach wody 5 łyżek oliwy z oliwek 1 szklanka wody , szczypta soli i cukru pozostałe składniki : kilka plastrów salami kulka mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych 1-2 pieczarki zielone krojone oliwki sos do pizzy
Ogrodnik w podróżyDzisiaj jest moje małe święto, a przy okazji ten wpis jest wpisem trzechsetnym :) Z tej podwójnej okazji częstuję Was ciastem prostym, lecz pysznym. Przepis na nie znalazłam tam >klik!< Od tego czasu robiłam je wiele razy i za każdym razem znikało zbyt szybko, aby zrobić zdjęcia. Tym razem postanowiłam upiec
Codzienna kuchnia niecodziennazaciekawieniem oczekiwałam efektu, który szczerze przyznam - przerósł moje oczekiwania! To jedna z najlepszych babek i naprawdę jestem dumna z tej autorskiej receptury. Ciasto sprawdzi się przy każdej okazji, nie tylko w święta. Mocno chałwowy smak świetne komponuje się z rześką, cytrynową nutą! Babka jest lekko wilgotna o przyjemnej konsystencji... Zresztą sami spróbujcie! Moja rodzina i znajomi są nią(...)mlekiem oraz sok z cytryny. Następnie należy dodać składniki suche. Całość wymieszać na jednolitą konsystencję oraz delikatnie połączyć z uprzednio ubitą pianą z białek. Na końcu wmieszać pokruszoną chałwę. Ciasto przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 60-65 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Przygotować polewę. Do niewielkiego garnuszka
Di gotujeCiasto zagniatamy początkowo w misce, potem na stolnicy. Wałkujemy na grubość 2 mm wycinamy foremkami pierniczki pieczemy 12-15 minut w temp. 180 C dość wysoko w piekarniku. Pierniczki przechowujemy w szczelnym opakowaniu, np. w metalowej puszcze. Przy wycinaniu za pomocą foremki pierniczków, warto w kilku zrobić dziurkę aby potem móc zawiesić je na choince! zapach Świąt
SMYKWKUCHNIbaby wielkanocne, mazurki i serniki. W takim układzie postanowiłam uraczyć Was przepisem na kawę z lodami... w końcu trzeba do tych wszystkich ciast dołożyć filiżankę królewskiego napoju ;) Cafe Affogato smakowa będzie nie tylko w święta, ponieważ zdecydowanie jest to mój ulubiony kawowy napój w upalne dni, a takie (mam nadzieję) przed nami :) Składniki: gałka lodów waniliowych lub śmietankowych
ChilliJemydziwo dzisiaj nie na słodko ;). Wytrawne kapuśniaczki z pieczarkami w cieście francuskim. Takie jedzonko schodzi w moim domu migiem. Wiem, że do świąt jeszcze trochę czasu, ale zapamiętajcie sobie ten przepis- na pewno przyda się w okolicach grudnia :). Szklanka gorącego czerwonego barszczyku i do tego taki kapuśniaczek... Zapachniało świętami? Mnie bardzo!! Składniki: (na 6 dużych kapuśniaczków(...)pieczarek 1 łyżeczka oleju rzepakowego 500 g kapusty kiszonej sól, pieprz, cukier do smaku 1 duże opakowanie (300 g) ciasta francuskiego * 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania kapuśniaczków kminek do posypania Przygotowanie: Pieczarki obrać, drobno posiekać, a następnie zeszklić w garnuszku na łyżeczce oleju. Kapustę kiszoną przepłukać pod bieżącą wodą, by nie była zbyt kwaśna, po czym
Nastoletnie Wypiekaniedodatek dżemu dodaje mu owocowego akcentu. Sernik nam bardzo, bardzo smakował i teraz mam dylemat, czy czasem nie upiec go na Święta. Zapraszam wszystkich sernikowych miłośników po przepis :) Składniki na sernik w kruchym cieście: na formę 24x28 cm CIASTO: 6 żółtek 100 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 150 g masła lub margaryny
Rozpustne gotowaniejakie używamy znajdziecie tutaj: Produkty bezglutenowe.WYKONANIE:- Mąkę wysypać na stolnicę, masło i smalec roztopić i wlać w zagłębienie mąki cały czas wyrabiając ciasto nożem(kręcimy kółeczka), dodać żółtka i drożdże rozrobione z cukrem i solą.- Wyrobić ciasto i schłodzić kilka godzin w lodówce lub godzinę w zamrażalniku.- Porcje wałkować na koło, wycinać trójkąty (Gwiazda), nakładać powidło i zwijać rogaliki- Posmarować(...)panierkę z cukru kryształu. Do tego idealne (choć "nerwochłonne" bo bezglutenowe) ciasto i mamy kompozycję idealną. Co prawda nie idziemy do końca śladami naszego Mistrza (Kochanego Tatusia i Dziadzia), bo nie wycinamy ich według szablonu, ale to tylko dlatego, że mamy trudnego przeciwnika w postaci bezglutenowego ciasta. Nie jest ono łatwe do przezwyciężenia, ale to tylko kwestia wprawy
Wypisz WymalujŚwięta za nami, czas pomyśleć o sylwestrowych przekąskach. Nasza pierwsza propozycja jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Wykorzystujemy w niej gotowe już ciasto francuskie i bardzo aromatycznego, wędzonego łososia. Efekt jest znakomity i na pewno zaskoczymy naszych gości ; ) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie 100g wędzonego łososia 1 jajko Garść sezamu Ciasto francuskie rozkładamy na blacie
Kolizje Smakówciasto może być na szczególne okazje takie jak zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Nie dość, że pięknie wygląda to smak nawet przewyższa jego wygląd. Bardzo polecam! Jeśli zechcecie go upiec, to przygotujecie sobie od razu 2 foremki, każda o rozmiarach 11x35. Wysmarowane i posypane czymkolwiek. Może być to bułka tarta, płatki migdałów czy wiórki kokosowe. Ja wybrałam dwie(...)foremki jedną o rozmiarach 11x35, drugą zdecydowanie mniejszą, półokrągłą. Ciasta było po brzegi, dlatego proponuję Wam 2 foremki większe, aby ciasto nie musiało z nich wychodzić:). Dekoracyjne foremki są jak najbardziej wskazane. Ciasto rośnie w piekarniku jakieś 3-4cm. Po upieczeniu nie opada! Jest go dość dużo i od razu napiszę, że z połowy porcji piec
Leśny Zakątek