ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:199/679)

Ciasto z ryżem preparowanym 657

ciasto polecam wszystkim łasuchom, na każdą okazję. Doskonałe jest na święta, imieniny, urodziny czy po prostu do niedzielnej kawy.  Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ”  pod patronatem serwisu  ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A.  producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.   Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru(...)mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju kujawskiego Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Dodajemy powoli cukier, utarte żółtka i wymieszane obie mąki. Na koniec dodajemy olej. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony, ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Masa: 4 szklanki mleka 4 łyżki maki ziemniaczanej

Salonik smaków
Klasyczna sałatka warzywna – kaszubska bulwówka 20138

wzorek z gotowanej i pokrojonej w kostkę marchewki. Teraz, gdy jestem już dorosła i mam swoją rodzinę tak i tak przygotowuję sałatkę warzywną na praktycznie każdą imprezę i każde Święta. Sałatka warzywna jest obecna prawie w każdym polskim domu, niby przepis ten sam, składniki te same, ale często smakuje w każdym miejscu inaczej. Gospodynie dodają por, cebulę, jabłko(...)sporo musztardy, jeśli wolisz delikatniejsze smaki możesz dać mniej pieprzu bądź ominąć musztardę. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Klasyczna sałatka warzywna – kaszubska bulwówka Ciasto bez pieczenia Filadelfia Świąteczne triki kuchenne – Przygotuj perfekcyjne święta! Tortilla z łososiem Krokiety z kapustą i grzybami Tortilla z łososiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Klasyczna sałatka warzywna – kaszubska bulwówka pochodzi z serwisu

To Musisz Wiedzieć
Świąteczne ciasteczka ślimaczki 173

się z Wam przed Świętami. Kruche ciasteczka sprawdzają się w zasadzie na każdą okazję, dziś w wersji świątecznej z cukrowymi koralikami :) Ciasteczka zrobiłam według przepisu na proste ciasteczka maślane , zamiast cukru waniliowego dałam ekstrakt z wanilii. Dodatkowo potrzebny będzie czerwony barwnik spożywczy (w żelu lub proszku – barwniki w płynie mogą za bardzo rozcieńczyć ciasto) i cukrowe koraliki. Składniki

Ciastkozercy
Szybkie ciasto na pierogi 153

święta dostałam od mamy urządzenie do wycinania pierogów kupione na rynku za parę złotych. Mimo że jest to bardzo prosty mechanizm powiem że jestem zachwycona...   Zawsze miałam problem z odpowiednim zalepianiem pierogów a teraz staje sie to bajecznie proste. Wystarczy zawinąć ciasto na nadzienie jak na pierwszym zdjęciu, przygnieść tak jak pokazałam na drugim i gotowe

Lubczyk i Wanilia
Paszteciki z kapustą i grzybami. 176

Właściwie paszteciki bardziej wpisują się w klimat i tradycję świąt Bożego Narodzenia. Jednak nie ma zakazu ich spożywania w pozostałym okresie, prawda? ;) A jeżeli są zrobione z domowego ciasta francuskiego? Ich obecność powinna być już całkiem usprawiedliwiona ;) Namawiam do podjęcia próby samodzielnego przygotowania ciasta. Wiem jest to dość czasochłonne, wcale nietrudne. Jednak efekt jest warty poświęcenia :) Do nadzienia użyłam

zadanie-gotowanie
Mazurek bakaliowy babci Basi 134

jeśli zostawisz komentarz. Podaję prosty przepis na mazurek !, który piekę od lat. Ciasto na mazurek upiekłam na blaszce o wymiarach 36 cm x 20 cm. Nie mam zdolności dekoracyjnych , więc posypałam całe ciasto bakaliami i polałam polewą czekoladową (z żelatyną ), możemy użyć wszystkich innych!!! Składniki na kruche ciasto : 35 dkg margaryny lub masła, 15 dkg cukru pudru, 4-5 żółtek(...)Wszystko razem siekamy.Zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę.. Rozwałkować ciasto na grubość 1/2 – 3/4 cm. Trochę ciasta pozostawić na wałeczki, którymi będziemy obklejać granice mazurka (trójkąty, kwadraty, prostokąty itp. w moim przypadku wkoło blaszki ), Zrobić wałeczek o średnicy 1 i 1/2 cm , przygniatać do ciasta palcami lub nożem . Przygotowane ciasto podziurkować widelcem i włożyć

Pysznosci Babci Basi
Babka herbaciana 372

Jest wilgotna, mało słodka, więc można śmiało wzbogacić ją o polewę czekoladową lub lukier. Ma piękny jasnobrązowy kolor, idealnie nadaje się jako lekkie ciasto do kawy czy herbaty.Niedługo rozpocznie się okres przygotowań do świąt wielkanocnych i wtedy na naszych stołach nie może zabraknąć różnych bab i babeczek. Na blogu postaram się zamieścić przepisy na różne babki, ale już(...)dziś polecam babkę herbacianą, bo śmiało można ją upiec na świąteczny stół.Oryginalny przepis pochodzi najprawdopodobniej z książki "Kasia. Pyszne ciasta dla każdego", obecnie mam go w swoim zeszycie ze starymi przepisami, ale swego czasu (jak byłam dzieckiem) w moim domu rodzinnym robiło się ciasta z tej książki i stamtąd przepis mógł trafić do moich zapisków. W oryginale w skład

Smakołyki Bereniki
Makowiec - rolada z ciasta drożdżowego 142

łatwe. Jeżeli lubicie domowe wypieki to spróbujcie przygotować drożdżową roladę z makowym nadzieniem. Po za tym bez makowca nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia.  Składniki na 2 duże makowce (lub 1 duży i 2 małe): ciasto 0,5 kg mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży  3 średniej wielkości jajka 2/3 szklanki zwykłego cukru niepełna szklanka mleka

Ugotować
Piernik staropolski, jeden z najlepszych (cały przepis, krok po kroku) 281

roku postanowiłam ten przepis ułożyć w całość, podpowiadając terminy poszczególnych etapów przygotowania, pieczenia i składania piernika tak, aby zdążyć przed świętami zrobić ten najlepszy z pierników     (foremka 30x25 cm)   W dniu 16 listopada należy przygotować ciasto dojrzewające       Składniki: 500 g prawdziwego miodu 250 g dobrego masła (82%) 400 g  cukru(...)dojrzewające   rozdzieliłam na 4 równe porcje. Najlepiej zważyć. Każdą z nich rozwałkowałam na papierze do pieczenia na kształt foremki. Ułatwi to potem przeniesienie ciasta do foremki. Rozwałkowane ciasto p rzełożyłam na blaszkę i   piekłam po kolei wszystkie placki około 20 minut (do suchego patyczka).       Po przestudzeniu placki przełożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam

Kuchnia u Krysi
Półfrancuskie rogale z nadzieniem orzeszkowym. 134

koniec listopada i niemal cały grudzień w mojej kuchni królują orzechy, pomarańcze, powidła śliwkowe, cynamon, mak... A Wy jak nastrajacie się do Świąt? Składniki na Półfrancuskie rogale z nadzieniem orzeszkowym:  na około 20 sztuk CIASTO PÓŁFRANCUSKIE: 540 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru do rozczynu 250 ml ciepłego mleka 3 łyżki cukru 1 łyżka

Rozpustne gotowanie
Mini mazurki orzechowe z solonym karmelem 106

Mazurki robię raz w roku, tylko na święta Wielkanocne. Ale właśnie z tego powodu tak czekam na ich pieczenie i mazurkowe smaki, a ich jedzenie daje mi jeszcze więcej przyjemności. Tym razem mam dla Ciebie pomysł na mini mazurki, małe okrągłe ciasta, idealne na jedną lub dwie porcje. Mój nowy przepis, który przeczytacie poniżej ma kilka pysznych warstw

nietylkopasta.pl
Mazurek czekoladowy 133

Mazurki piekę tylko raz w roku na święta. Ponieważ mój mąż je uwielbia to staram się robić je mniejsze, ale różne. Jednak obowiązkowo musi być kajmakowy  , a potem wszystkie inne. Dzisiaj mam dla Was mazurek czekoladowy. Bardzo prosty, ale smaczny. Dekorację ciasta możecie zrobić według własnego pomysłu. Ja akurat wymyśliłam sobie taką wiosenną z motylkami. Ciasto

O kuchni z uczuciem
Pieguski z orzechami laskowymi 125

Ciastka zsuwamy razem z papierem z blaszki i pozostawiamy do ostygnięcia.Powinny być kruchutkie. Życzę smacznego:)  Produkty Helio polecają się na święta. Masy makowe, masy orzechowe, bakalie, orzechy laskowe prażone  idealne do ciast i deserów

Sama słodycz i szczypta chili
Karp w galarecie 126

przygotować karpia. Był to przepis na pasztecik z karpia z pieczarkami w cieście francuskim (zobacz przepis tutaj -> Karp z pieczarkami w cieście francuskim ). O ile tamten przepis możemy przygotować na różne okazje, nie tylko na Święta, o tyle moja dzisiejsza propozycja kojarzy mi się mocno ze Świętami Bożego Narodzenia właśnie. Ten tradycyjny przepis przygotowałam po raz pierwszy(...)przed Świętami. Karp jest rybą średnio tłustą i zawiera wiele cennych witamin oraz makro- i mikroelementów, dlatego warto włączać go do swojej diety i przygotowywać na różne sposoby. A jaki jest Wasz ulubiony sposób na karpia? Ja przyznaję, że najbardziej smakuje mi po prostu panierowany i usmażony, taki jak od lat robi moja Mama, ale pasztecik w cieście francuskim

Smaki Na Talerzu
Ciasto czekoladowo-miodowe z cynamonem 101

ambition.pl/ Ciasto czekoladowo-miodowe z cynamonem to wypiek, który idealnie sprawdzi się nie tylko podczas świąt, choć w ten klimat wpisuje się doskonale. Jest mięciutkie i zawsze ładnie wyrasta, więc każdy sobie z nim poradzi!  Dodam, że ciasto kusi swoim niesamowitym zapachem już podczas mieszania składników.  Czekolada, cynamon, miód... Najlepiej sami spróbujcie tego przepysznego połączenia! Ciasto czekoladowo

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania