Jeżeli jesteście amatorami smaku kwiatu róży, to uwiedzie Was ona smakiem. Posypana płatkami migdałowymi i kokosowymi. Pachnie wiosną i różą! W święta może być własnie tym wypiekiem, które rozpieści Wasze podniebienia i Waszych gości. Składniki ciasto 1 szklanka mąki pszennej + 1 płaska łyżka 100 g zimnego masła 2,5 łyżki cukru pudru nadzienie 100 g konfitury z płatków
Raj dla Podniebieniamoja propozycja sałatki na zbliżające się Święta Wielkanocne. Sałatka z kabanosa Stół zastawiony jedzeniem – tak u mnie wyglądają Święta Wielkiej Nocy. Myślę, że u Was jest podobnie Zazwyczaj piekę dwa do trzech ciast, robię przekąski, jakieś danie gorące i jedną albo dwie sałatki. Jeśli zapraszam rodzinę to ilości przygotowanego jedzenia zwiększaja się wprostproporcjonalnie do liczby
mecooksdekorowałyśmy z zapałem, w efekcie mamy piernikową chatkę i całą górę pierniczków z tego przepisu . Rozdysponowałyśmy również leżakujące od początku listopada ciasto na piernik staropolski , z niego powstały trzy blaty, które później przełożę kremem (po świętach podam przepis) oraz prawdziwy hit - przepyszne pierniczki w czekoladzie nadziane domowym dżemem pomarańczowym z dyni . Podobne pierniczki wraz z opisem przygotowania pokazywałam tutaj(...)Ponieważ przepisy na ciasto piernikowe podawałam już na blogu, odsyłam do wcześniejszych wpisów, tutaj podam zaś przepis na lukier królewski, jakiego użyłam do dekoracji większości pierniczków. składniki: 2 białka ok 400 g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny Do białek dodać cukier puder i sok z cytryny, miksować na małych obrotach do czasu aż powstanie gęsty lukier
6nieboMakowiec zawijany, czyli rolada makowa Są takie smaki, które nieodłącznie kojarzą się nam ze Świętami. Dla mnie to między innymi rolada makowa. Mimo, że nie jestem wielką wielbicielką ciast z makiem, to właśnie bez takiej strucli nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. To zawsze wywołuje spór pomiędzy mną a M., dla którego świąteczny makowiec, to taki na kruchym cieście
Pełny talerzsię za to wpis z cyklu Wyzwania Blogerek . A teraz do wpisu właściwego - sernik piernikowy. Ja wykorzystałam do niego pierniki, które piekłam na święta. Nigdy nie ukrywałam, że serniki to w zasadzie moje ulubione ciasta, chyba jedne z niewielu, które jadam, więc z tym wiekszą przyjemnością zabrałam się do jego robienia. Składniki: Spód: około 15-20 pierniczków
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!razy w roku przygotowuję przyjęcia dla , rodziny i znajomych. Urodziny, imieniny, rocznica ślubu, spotkania ze znajomymi to doskonała okazja do przygotowania ciast i tortów. Pyszne wypieki królują na moim stole nie tylko od święta ale i na co dzień i tutaj także warto zadbać o odpowiednią oprawę podania. Szklana patera to niezbędny element wyposażenia w mojej(...)kuchni. Wiem, że niektórzy z Was powiedzą: po co ten grawer, skoro i tak zakryty jest kawałkami ciasta? Otóż tu kolejne zaskoczenie dla gości, po zjedzeniu każdego kawałka ciasta powoli odsłania się napis ;) Oczywiście na stronie znajdziecie patery z różnymi grawerami. A teraz kilka słów o MyGiftDNA.pl . Ze sklepem MyGiftDNA.pl mam styczność już 3 raz i na pewno
Zrób to smacznierogale marcińskie wymaga czasu, a ja nie należę do osób cierpliwych, jestem też czasami leniwa, postanowiłam sobie ułatwić pracę i przygotować ciasto kruche z dodatkiem twarogu waniliowego. Ale farsz postanowiłam przygotować wspaniały, związany z Wielkopolską i Świętem Św. Marcina, pyszny słodki farsz makowy z bakaliami, jest prawie identyczny jak w rogalach marcińskich, nie dałam do niego tym razem jedynie marcepanu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgdyż ciasto musimy cieniutko rozwałkować (jest dosyć klejące), ale później to już bajka :) Na dodatek przygotowuję je 3 dni przed Świętami, a wtedy mam jeszcze czas i siłę wałkować :) Niemniej jednak uważam, że Marlenka jest jednym z najlepszych ciast. Polecam! Składniki na Marlenkę: forma około 25 x 25 cm CIASTO: 500 g mąki 2 łyżki kakao 200 g cukru
Rozpustne gotowaniedrodzy. Koniec października i nadchodzący dzień Wszystkich Świętych to znak, że w naszych kuchniach czas zacząć przygotowania do Bożego Narodzenia. Pierwszym etapem tych przygotowań jest nastawienie ciasta na dojrzewający piernik staropolski . Tak, tak, to już czas! Aby świąteczny piernik odpowiednio dojrzał, a potem, po upieczeniu, zdążył nabrać miękkości, ciasto trzeba przygotować właśnie w tym rozpoczynającym się tygodniu. Moje
W mojej kuchniBEZOWA ROLADA KOKOSOWO - JAGODOWA W Nowym Roku witam Was z przytupem i pysznym ciastem. Roladą kokosowo-jagodową. Pewnie część z Was pije zielone koktajle i jest już na diecie po Świętach, a u mnie takie słodkości heheheh. Ale muszę Wam powiedzieć, że już tak długo chodziło za mną takie ciasto. Rozmyślałam właśnie o bezie, a dokładnie bezie w formie
SMYKWKUCHNILamingtony to jedne z moich ukochanych ciasteczek, to nic prostszego, jak kostka ciasta, zanurzona w czekoladowej polewie i obtoczona w wiórkach kokosowych.Ponieważ święta nadchodzą wielkimi krokami i wszędzie królują Bożonarodzeniowe wypieki, postanowiłam także podzielić się z Wami moją inspiracją.Zachęcona konkursem organizowanym przez producenta margaryny Palma wpadłam na pomysł wykonania pierniczków zainspirowanych właśnie Lamingtonami.Ciasteczka są szybkie(...)wykonaniu, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Idealna kiedy świąteczne wypieki musicie wykonać na ostatnią chwilę. Polecam!!Ekspresowe pierniczki ala Lamington z powidłami śliwkowymiSkładniki:Ciasto:120 g margaryny Palma w złotym opakowaniu½ szklanki cukru½ łyżeczki ekstraktu z wanilii2 jajka½ szklanki mleka2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia½ opakowania przyprawy do piernika2-3 łyżki mioduPolewa:½ szklanki śmietany kremówki
Mania GotowaniaPomyślcie... Jaki przepis może być na tyle dobry by mógł czekać prawie rok na publikację? Poniżej znajdziecie odpowiedź. Ten mazurek to gwiazda poprzednich Świąt Wielkiej Nocy. Niezbyt słodki, z dużą ilością bakalii i pysznym kruchym ciastem. Przepis nie tyle co czekał cały rok ale i dorobił się nowych zdjęć. Coś czuję, ze wykonam go jeszcze kolejny raz, gdyż jest
Mango Papajacieszyła się powodzeniem :) Było mi niezwykle miło z tego powodu. Mam nadzieję, że udało mi się Was przekonać do tego deseru. Polecam na święta, nie będziecie żałować :) PS. Przepis pochodzi z tej strony. Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej tortowej 150 g mąki pszennej krupczatki 200 g masła (zimne) 100 g cukru pudru 1 jajko szczypta soli Nadzienie
zadanie-gotowanieCiasto na piernik staropolski najlepiej zagnieść około 5 tygodni przed świętami. Przepis na piernik znalazłam na blogu Moje Wypieki , przygotowując go wprowadziłam lekką modyfikację w postaci masła i cukru. Zmniejszyłam ilość masła ponieważ taką kostkę miałam w domu w oryginalnym przepisie było 250 g, a ilość cukru została zmniejszona o 1/2 szklanki ponieważ wydaje mi się(...)powoli aż doprowadzimy do wrzenia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru i studzimy. Do zimnej masy dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto wyrabiamy dokładnie i przekładamy do szklanej misy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 5 tygodni
Życie zaczyna się w kuchniWychodzi puszysty, krem budyniowy i powidło śliwkowe pasuje do niego idealnie. Moje dzieci oszalały na jego punkcie i mam oczywiście zrobić na Święta :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka 23x33 cm Składniki ciasto: 2 jajka L 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 150 g masła (roztopione) 1 szklanka kefiru 3 łyżki ciemnego kakao
kruche babeczki