gwar, a my zatrzymujemy się i dzielimy z Wami naszymi sprawdzonymi przepisami. Z racji, że to świąteczny miesiąc, dziś mamy dla Was słodkość, która w moim domu gości w Święta Bożego Narodzenia. Czy na Waszych Świątecznych stołach gości piernik?? Jeśli jeszcze poszukujecie przepisu na tego rodzaju wypiek koniecznie się na niego skuście. Piernik można po upieczeniu posmarować(...)polać czekoladą bądź przekroić w poprzek na dwa blaty i przełożyć jak mój powidłami :) Możliwości jest wiele a aromat i smak bezcenny. Świąteczny piernik z powidłami śliwkowymi SKŁADNIKI : Ciasto 1 ¾ szklani mąki pszennej 125 g cukru 200 g płynnego miodu 125 g masła 3 jajka 1 szczypta soli 3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 opakowanie przyprawy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitowarzyszy nam często przesada, skutkiem czego jest nadmiar jedzenia, które potem trzeba zamrozić, żeby się nie zmarnowało. Lubię duży wybór ciast, ale odkąd pamiętam, zawsze były pieczone na dużych blachach i często wpychało się te słodkości na siłę. Świąt Bożego Narodzenia nie wyobrażam sobie bez piernika. W tym roku postanowiłam upiec piernik przekładany dostosowany do małej blachy. Mój wypiek
Weekendy w domu i ogrodziespacerować - bo ślisko - będziemy siedzieć w domu i biesiadować. Z tego powodu piekę różne smakowitości. Szczególnie dziś - w Wielką Sobotę, żeby wszystko było świeże i smaczne. Dziś, jeszcze przed świętami, chciałam się z Wami podzielić prostym, bardzo słodkim przepisem na Mazurek - na kruchym, owsianym spodzie z masą zrobioną z cukierków- krówek i udekorowanym białą i deserową czekoladą. Kto planuje(...)minut.W tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę i dodajemy pokrojone na małe kawałki cukierki, co jakiś czas mieszamy, do momentu, aż masa będzie jednolita, odstawiamy do przestudzenia.Kruche ciasto rozwałkowujemy na blaszce obsypanej mąka pszenną i wykrawamy duże koło radełkiem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na około 20 minut lekko nakłuwając. Studzimy na blaszce.Gotowy kruchy blat smarujemy równą
Słodkie PrzyjemnościPrzeczytałam gdzieś, że pierniki dawniej pieczono z prażonej mąki. Wypróbowałam ten sposób i okazało się, że smakiem ciasto przypominało popularne 'Katarzynki". Zrobiło się u nas świątecznie, choć do Świąt jeszcze daleko. *blaszka 25*34 cm Składniki: 300 ml miodu 400 g mąki żytniej razowej 130 g mąki pszennej opakowanie przyprawy korzennej 1 jajko 1 żółtko(...)chwila mieszając aż zacznie się rumienić. Zdjąć z ognia. Miód i masło podgrzać. Wlać do gorącej mąki. Wbić jajka, wlać sodę wymieszaną z mlekiem i wódkę. Zmiksować ciasto a następnie przełożyć na stolnicę wysypaną mąką i zagnieść. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na wielkość blaszki. Piec w 170*C przez około 10 minut. Wystudzone ciasto przełożyć marmoladą i polać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzeżyć święta i nie zwariować w trakcie przygotowań? :) Zaproś rodzinę do współpracy i niech się nie tłumaczą brakiem zdolności kulinarnych :) Możecie skorzystać z gotowych produktów, wysokiej jakości i bez konserwantów np. bardzo wygodnej w użyciu bezglutenowej masy orzechowej z kawałkami orzechów firmy Helio. Sprawdzi się na mazurkach, tartach i w ciastach. My wypełniliśmy nią mini mazurki orzechowo(...)chęci nie możecie samodzielnie upiec foremek bez wahania kupcie gotowe w sklepie i się nie stresujcie, w końcu Święta mają być miłe, przyjemne i bezstresowe ;) Czas przygotowania: Porcje: 12-15 szt. Składniki: Foremki z kruchego ciasta 350 g mąki pszennej 200 g zmrożonego masła 60 g cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka cukru waniliowego
SzczyptaSmaQOd dłuższego czasu chodziło za mną ciasto ze śliwkami i wreszcie znalazłam chwilkę, żeby je upiec. Przepis poleciła mi siostra, która wypatrzyła je na Kwestia
Kraina Tysiąca Smakówdobrze odczuwalny smak miodu, kształt po upieczeniu prawie się nie zmienia, ich powierzchnia wychodzi bardzo gładka, czyli nie widać żadnych pękniętych rysów. Pierniczki najlepiej przygotować 2-3 tygodnie do świąt, aby zdążyły zmięknąć i nabrać prawdziwego smaku pierniczków, bo czym dłużej leżakują, tym lepsze są :) Najlepsze pierniczki świąteczne - przepis: Z podanego przepisu wychodzi ok. 50-60 pierniczków(...)łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, kakao (jeżeli dodajemy), sól. Do wymieszanych składników suchych dodajemy masło z miodem, lekko mieszamy i wbijamy jajko. Zagniatamy za pomocą drewnianej łyżki ciasto przez ok. 3 min (ciasto będzie bardzo kleiste). Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy na 1-2 godz. w temperaturze pokojowej, aby nabrało poprawnej konsystencji. Piekarnik
Kuchnia Łukaszatosty Genialny przepis na te wyjątkowe tosty krok po kroku! od Kukbuka 4. Pizzerki świetne do wyczyszczania resztek po świętach #niemarnujjedzenia 5. Klasycznie Bruschetta musi się pojawić na każdej imprezie 6. Róże z ciasta francuskiego z serem i szynką . 7. Mini hot-dogi czyli parówki w cieście drożdżowym 8. Mini kotleciki mielone 9. Pieczarki
Wylizany Rondelproblemu wydostaniecie ciastko, bo jest tłoczek. Swoje znalazłam w tym sklepie: https://www.tarkaimiarka.pl/formy-foremki/1468-zestaw-4-wycinakow-do-ciasteczek-universal-4007371057080.html?search_query=foremki&results=196 i mam już też wykrawaczki na święta, bo u nas choinka zawsze jest ubrana w pierniczki: https://www.tarkaimiarka.pl/formy-foremki/1469-zestaw-4-wycinakow-do-ciasteczek-x-mas-4007371057097.html?search_query=foremki&results=196 Ciasto należy rozwałkować na grubość 2-3 mm na delikatnie podsypanym mąka blacie. Powycinane ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec
greenscarfLubicie jabłeczniki? Ten jest zupełnie inny od tych wszystkich, które jadłam. Jabłka otulone ciastem, ale nie kruchym, a bardziej ucieranym. Do tego kokosowa beza. Czy na święta pasuje? Hmn... mi się wydaje że szarlotki są dobre zawsze 😉 Ale wybór pozostawiam Wam. Wpisów typowo świątecznych już u mnie nie będzie, więc zapraszam do skorzystania z dodanych już przepisów(...)pewno coś wybierzecie! Składniki na blaszkę 28x19 Ciasto: 4 żółtka 1 białko ½ szklanki cukru kryształu 1i 1/3 szklanki mąki 3/4 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Warstwa kokosowa: 3 białka szczypta soli ½ szklanki cukru kryształu 50g kokosu Warstwa jabłkowa: 6 dużych jabłek 1 łyżka cynamonu Polewa chałwowa: 40g margaryny 1/4 szklanki cukru kryształu 1 łyżka mleka
Kuchnia w czekoladzieLepiej późno niż wcale :) Jeszcze przed Świętami miałam możliwość uczestniczyć w warsztatach Świątecznych zorganizowanych przez firmę Kokkoman i Tabasco. Tematyką
Niezły Młynekugotować i upiec, ale już rozpoczęłam przygotowania. W lodówce już leżakuje angielski pudding (przygotowuje się go na 2 miesiące wcześniej) oraz ciasto na piernik staropolki (ciasto leżakuje 6 tygodni przed pieczeniem, a potem trzeba go upiec tydzień przed świętami). Oczywiści przepisy pojawią się na blogu w okolicy świąt. Czym moja praca różni się od innych? Niczym szczególnym(...)internetu. Jak wygląda mój proces tworzenia? Przeważnie moje wpisy powstają spontanicznie. Fotografuje i opisuje to, co w danym czasie gotuje. Oczywiście przy takich okazjach jak przyjęcia czy święta szukam inspiracji w sieci. Na moim blogu zawsze pojawiają się dania, które sama zrobiłam. Ja chciałam wyróżnić jeden blog, a mianowicie blog Justyny o nazwie DEER ERNEST . Justynę mogę określić
Mama GotujeRED VELVET CAKEprzepis klikTort czekoladowy z kremem!Ciasto o niesamowitym i niepowtarzalnym smaku. Jest w smaku bardzo subtelne, dodatek mięty sprawia że jest lekkie i niesamowicie
SMYKWKUCHNIWilgotne i sprężyste w konsystencji, jogurtowe, maślane, o słodyczy przełamanej kwaśnym smakiem cytryny, oblane białą czekoladą- ot, po porostu ciasto ideał!👌 Można upiec w keksówce, czy kwadratowej formie, jednak na Święta Wielkanocne będzie pięknie się prezentować w formie do babki. Babka: 2,5 szklanki mąki pszennej 300 g gęstego jogurtu naturalnego 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki roztopionego masła(...)ubić z cukrem na jasną masę. Dodać jogurt, skórkę z cytryny, wlać roztopione i ostudzone masło oraz sok i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ciasta, wymieszać tylko do połączenia się składników. Formę do babki wysmarować masłem, oprószyć mąką i przełożyć ciasto. Piec w 180 stopniach przez około 40 minut, a najlepiej do suchego patyczka. Czekoladę
Kraina Miodem Płynącażółtka) 2 żółtka 125 g masła 1 szklanka cukru Nagrzać piecyk do 180 stopni C Najpierw robimy spód: wszystkie składniki na ciasto szybko zarobić i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wylepić ciastem blachę o wymiarach 25 cm x 40 cm i nakłuć go widelcem. Spód podpiec ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni Teraz masa(...)białka do serowej masy i delikatnie wymieszać Na podpieczony spód wyłożyć najpierw masę makową... ... a następnie masę serową Ciasto piec 70 minut. Ja, po 45 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, ponieważ ser z wierzchu zaczął się przypiekać Na święta - boskie! :) Smacznego
Szczęśliwa kuchnia