zamieszczałam na blogu. Na pierwszy ogień poszły knedle twarogowe klik. Do tej pory przygotowywałam je z truskawkami, dziś były to śliwki. Do ciasta dodałam pół łyżeczki cynamonu, co zmieniło ich smak. Moja córka stwierdziła, że zapachniało świętami. Do knedli przyrządziłam polewę z masła stopionego na patelni, do którego dodałam 1 łyżkę mielonych orzechów laskowych i pół łyżeczki cukru. Podgrzałam(...)jeszcze przez 2 minuty i polałam tym knedle. Inne śliwkowe propozycje: ciasto ze śliwkami klik i mój niezawodny i najlepszy na świecie maślankowiec klik oraz przetwory śliwkowe klik
Przysmaki KarolkiUwielbiam ciasta miodowe, ten aromat i smak jest niepowtarzalny. Typowy miodownik przygotowuję zwykle na święta i jest dość pracochłonny, gdyż trzeba placki zagniatać i oddzielnie wypiekać. Z jedzeniem również trzeba ze 2 dni zaczekać, aby był smaczny. Nie tak dawno było miodobranie i oczywiście odpowiedni zapas miodu w kuchni również został uzupełniony. Wykorzystując świeżutki miodek zrobiłam ciasto miodowe
Kuchcik gotujepuszysty czekoladowy biszkopt przykryty lekkim kawowym kremem, bananami i pianką straciatella jest świetnym pomysłem zarówno na święta, jak i na każdy inny dzień! Kawowy smak absolutnie nie jest dominujący, dlatego też filiżanka kawki jako dodatek z całą pewnością będzie świetnym pomysłem! Ciasto jest łatwe, szybkie i pyszne. Pieczenia wymaga tylko czekoladowy biszkopt, reszta to już tylko chłodzenie
Ostra na SłodkoPrzyznam szczerze, że to ciasto zrobiłam…”na oko”! Naprawdę. Był to swoisty eksperyment z mąką kokosową, kokosem i suszoną śliwką, w której spory zapas zaopatrzyły mnie moje dzieciaki, z którymi pracuję w szkole, przynosząc mi kilka paczek ze słowami na ustach(...)Dajemy to pani, bo pani już będzie wiedzieć, co z tym zrobić!”. Śliwki długo czekały na swoją chwilę, aż wreszcie przed świętami miałam czas, aby pokombinować z nowym przepisem. Inspiracją do powstania tego ciasta stał się przepis na ciasto Missisipi, zwane chocolate mud cake. Jest bardzo czekoladowe, wilgotne i mięsiste. W swoim przepisie użyłam mąki kokosowej oraz suszonych
Raj dla PodniebieniaMazurki to ponoć nieodłączny element Świąt Wielkanocnych! Ja postanowiłam je zrobić w wersji mini. Wyszły smaczne .... Składniki; 30 dag mąki pszennej 5 dag cukru pudru 20 dag masła 1 jajko 2 żółtka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie; 5 dag masła ok.50 ml mleka 30 dag krówek 30 dag suszonej żurawiny bakalie do dekoracji (migdały, pistacje, suszone(...)morele) Przygotowanie; Z podanych składników zagniatamy ciasto a następnie wylepiamy foremki na tartaletki. Z podanej porcji wychodzi około 10 tartaletek. Wszystko zależy od tego jak grubo nakładamy ciasta. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C około 20 min. Najlepiej sprawdzać czy się rumienia. Do garnka o grubym dnie wkładamy masło i krówki. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się
Radość kipiąca uśmiechem.Święta zbliżają się wielkimi krokami, ale mimo wszystko w miedzy czasie też trzeba coś jeść, prawda? Jakiś pyszny, smakowity wypiek do herbaty czy mlecznej kawy potrzebny jest zawsze. Ale aby powolutku wdrażać się w świąteczną tematykę postanowiłam połączyć najlepsze zimowe smaki ze sobą czyli czekoladę i przyprawę korzenną z pomarańczą. Patrzcie co z tego wyszło. Zapraszam na Korzenne(...)ciasto czekoladowe z pomarańczą!Składniki:200 g margaryny200 g cukru3 jaja340 g mąkiłyżeczka proszku do pieczenia55 g kakao1,5 łyżeczki przyprawy korzennej2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowegoSposób przygotowania:Do miski wrzucamy miękką margarynę, dodajemy cukier i ubijamy, następnie dodajemy kolejno po jajku nadal miksując.W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną i kakao. Do przygotowanej masy
Słodkie PrzyjemnościWpisuję przepisy świąteczne po świętach - wstyd. Przed świętami nie było czasu, brakło sił. Z gorączką, osłabiona mocno trzymałam się wałka i walczyłam z wypiekami. Święta poza domem - też nie było kiedy, ale już jestem, nadrabiam zaległości. "Blogowe zaległości" - tak powinno brzmieć moje drugie imię :) No dobra, dosyć tłumaczeń. Na zdjęciu wyżej widzicie struclę makową. Moją(...)wyrośnięcia. Po ok 10 minutach, a tak naprawdę jak zobaczyłam, że rozczyn się ruszył i podwoił swoją objętość dodałam pozostałe składniki oprócz masła i wyrabiałam do czasu, aż ciasto przestało się kleić do dłoni, wtedy dopiero wlałam roztopione masło i wyrabiałam do momentu, aż ciasto przestało się błyszczeć. Gdy ciasto miałam już matowe, miskę ponownie przykryłam lnianą ściereczką i pozostawiłam
Blondynka Gotujewieloma nazwami. U mnie w domu jest od kiedy pamiętam zawsze podstawową wersją sernika na zimno. Przygotowywany przez mamę na każde święto, czy rodzinną uroczystość. Sama dość często wracam do tego przepisu, modyfikując jedynie smak i ilość galaretek. Ciasto dosłownie 2 składnikowe, szybkie i proste do wykonania. Polecam na te pochmurne i szare dni.Składniki:4 opakowania serków homogenizowanych waniliowych
Malinowe Pocałunkiczas na makowe wypieki, ażeby chociaż trochę poczuć nadchodzące wielkimi krokami Święta… Połączenie dobrze doprawionego, migdałowego maku i soczystości owoców gruszki sprawdziło się tutaj z powodzeniem. Całość (gdyby nie dodatek ciasta) możnaby porównać do smaku makowca japońskiego ( klik ).Warstwa gruszkowa nadaje jednak wypiekowi więcej wilgotności niż jabłka ,ale przyjemnie spaja się z makowym nadzieniem. No i całość zamknięta
Domowe ciastaciasto w formach wyłożyć ubita pianę bezową ,posypać pokrojonymi orzechami . Piec w nagrzanym piekarniku do 150 °C 45 minut. Ciasto można zrobić w większej formie i przełożyć kremem,owocami,lub bita śmietaną ,w zależności co kto lubi..Na święta tak u mnie będzie ,owoce i bita śmietana ,bo w większej formie będzie niższe,co pozwoli połączyć dwa. takie(...)kawalki ciasta,... Ciasto jest maślane ,wilgotne i słodkie
w mojej kuchniWiem wiem, Święta Wielkiejnocy już dawno za nami, a ja tutaj dalej ze świątecznymi przepisami...Ale tak to jest kiedy nie ma się wystarczająco czasu na bloga. Mam nadzieję, że wybaczycie mi te obsunięcia :) Gdy tylko uporam się ze świątecznymi przepisami (mam ich chyba jeszcze 2-3 do publikacji) od razu przejdę do bardziej "codziennych" przepisów(...)trochę do podsypania przy wałkowaniu) ~130g masła ~jajko ~żółtko ~80g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków + łyżeczka cukru z wanilią ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia jeśli ciasto nie będzie chciało się skleić można dodać trochę śmietany/jogurtu naturalnego Na stolnicę przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, wsypujemy cukier (jesli używacie pudru można go przesiać wraz z mąką
chili & sugarPrzygotowania do świąt wkroczyły na ostatnią prostą. W mojej kuchni już rozbrzmiewają kolędy, przełożone masą czekoladowo-śliwkową i masą orzechową pierniki spokojnie dojrzewają owinięte w folię, a ja zajęłam się masą makową do strucli, którą zamrożę i wykorzystam (po wcześniejszym rozmrożeniu) do makowców tuż przed Wigilią. Masę makową przyrządziłam według rodzinnej tradycyjnej receptury mojej przyjaciółki Anes . Pamiętam, jak robiła(...)prócz jajka i białka). 4. Dodać posiekane orzechy i skórkę pomarańczową, ewentualnie inne bakalie. Wymieszać. 5. Następnie odstawić masę do ostygnięcia. Do przestudzonej dodać jajko i białko, wymieszać. 6. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na kwadrat (nie może być zbyt cienki). 7. Ciasto posmarować rozkłóconym białkiem. 8. Wyłożyć na ciasto 1/3 masy makowej, zostawiając margines
W mojej kuchniŚwiąt pozostało już tylko kilka dni a ja nadal zasypuję Was słodkościami. Myślę, że to już jedno z ostatnich Świątecznych ciast w tym roku, na następne będziecie musieli poczekać kolejny rok. Nie mniej ta jedna z ostatnich pozycji jest wyjątkowa. Pachnie i wygląda Świętami, jest wykwintna, mocno piernikowa, czekoladowa. Jest niebem w gębie. Składniki (na formę(...)puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Następnie powstałą masę mieszam z wcześniej rozpuszczonym masłem i czekoladą. Dokładnie mieszam i wylewam ciasto do formy wysmarowanej masłem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25 minut. Upieczone ciasto studzę. Masa serowa czekoladowa Kremówkę podgrzewam z masłem i czekoladą do rozpuszczenia składników. Studzę
Mango PapajaZaletą tego ciasta jest to,że robi się je bardzo szybko. A przed Świętami to nieoceniona zaleta :* Składniki : 50 g kakao 120 ml gorącej wody 220 g brązowego cukru (lub zwykłego) 120 ml oleju 2 duże jajka duża szczypta mielonej wanilii 190 g mąki 3/4 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 120 ml kwaśnej śmietany(...)cukier w większości się rozpuści. Dodać olej i jajka. Wymieszać. Połączyć z mąką, sodą, proszkiem i wanilią - mieszać tylko do połączenia składników Dodać jogurt lub śmietanę, krótko wymieszać Ciasto przełożyć do grubo wysmarowanej masłem i obsypanej kakao blaszki o średnicy Piec w 170 *C przez 50-60 min. Gotowe ciasto oblać prostą polewą z kakao, cukru pudru i mleka
Proste PotrawyMakowiec z wiśniami i budyniową pianką (w kruchym cieście) Dziś mam dla Was kolejny pyszny przepis. Tym razem coś dla wielbicieli ciast z makiem i owocami
Słodkie okruszki