ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:205/679)

Markizy orzechowe 111

ramach przygotowań do moich ukochanych Świąt Bożego Narodzenia, chciałam sprawdzić kilka przepisów na ciasteczka, które chyba najbardziej kojarzą mi się z tym miłym okresem. Nie ma jak rano wstać, w mroźny, świąteczny dzień i zacząć go od filiżanki pysznej kawy i porcji kruchych ciasteczek. Mmmmm... pyszne wspomnienia :) Dzisiaj proponuję przepis na markizy z dużą ilością orzechów - zawierają je zarówno(...)orzechów lub migdałów 2 łyżki konfitury morelowej lub z pomarańczy 1 łyżka rumu/amaretto/cointreau Dodatkowo: połówki orzechów włoskich podprażonych w piekarniku odrobina gęstego lukru  Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę. Przygotować krem. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z mielonymi orzechami lub migdałami, konfiturą i alkoholem. Schłodzone ciasto  rozwałkować cienko

Świat Ciasta
Bolo Rei - portugalskie królewskie ciasto bożonarodzeniowe 148

wcześniej w słodkim winie, od których ten wieniec aż się ugina. Bolo Rei piecze się w okresie od Bożego Narodzenia, aż do Święta Trzech Króli. Stąd również jego królewska nazwa i kształt przypominający koronę. Tradycyjnie ciasto dekoruje się dużymi kawałkami kolorowych kandyzowanych owoców, mających przypominać klejnoty i posypuje grubą warstwą cukru pudru. Jednak ja jestem raczej zwolennikiem samodzielnie

Food Square
Piernikowe gofry 253

Święta tuż tuż, kolejna porcja pomysłów na wykorzystanie piernikowych pomysłów. Niedawno pokazywałam jak zrobić pierniczki z witrażami. A dzisiaj proponuję wykorzystać ciasto piernikowe w nietypowy sposób i upiec piernikowe gofry. Do przygotowania gofrów wykorzystałam wymienne płytki z mojego opiekacza do pieczenia gofrów.  A jak gofry, to musi być bita śmietana, ale posypana mieszanką przypraw do deserów z cynamonem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mazurek pomarańczowy 141

chwilę obecną to już ostatni mazurek, który chciałam Wam pokazać przed świętami. Śmiało można by go nazwać po prostu tartą, bo w tym przypadku właśnie forma na to ciasto sprawdziła się idealnie. Tym bardziej, że posiadam taką z wyjmowanym dnem dzięki czemu nic nie uszkodziłam przy wyjmowaniu.  Trzecia wersja wielkanocnego deseru dziś jest w zdrowszej odsłonie. Do przygotowania

Kuchnia w czekoladzie
O zielonych pomarańczach i cieście z ich udziałem 172

Pomarańcze. Dla osób urodzonych w latach osiemdziesiątych lub wcześniej to niemal symbol Bożego Narodzenia. Były dostępne w sklepach tylko w tym okresie, często znajdowały się w paczkach od Świętego Mikołaja, razem z mandarynkami zresztą. Pamiętam, jak męczyłam Mamę o obieranie coraz to nowych sztuk, bo pochłaniałam je szybciej, niż ona dawała radę pozbawiać je skórki. Intensywnie pomarańczowe, pachniały nieziemsko(...)cały rok, choć z pewnością to właśnie te zimowe mają w sobie najwięcej smaku i aromatu. Mi już zawsze będą się kojarzyły ze Świętami; nie wyobrażam sobie tego okresu bez chociażby jednego z nimi ciasta. W tym roku w grudniu jakoś nam było nie po drodze (za to szaleńczo zajadałam się mandarynkami, których nie potrafię sobie odmówić); tym bardziej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Pijak + film 206

Pijak czyli ciasto z procentami na spodzie makowo-kokosowym przełożone kremem budyniowym, dżemem oraz biszkoptami nasączonymi alkoholem i oblane polane czekoladą to przepyszny smakołyk, który polecam na święta, domowe imprezy a także inne okazje.     składniki na formę(...)ciasto makowo-kokosowe 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru 150 g wiórków kokosowych 150 g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia                            masa 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 4 łyżki cukru 3 żółtka 100 g masła

Smakowite Dania
Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami 534

pieca, posmarować każdy pasztecik kwaśną śmietaną. Posypać makiem lub sezamem.Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC , przez 20-25 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Studzić na kratce.Paszteciki z powodzeniem można upiec 2 tygodnie przed świętami, potem wystarczy wyjąć je na kilka godzin przed kolacją Wigilijną do rozmrożenia, a przed samym podaniem na stół – wstawić na 5 minut(...)nagrzanego piekarnika. Ciasto będzie tak samo świeże, puszyste, jak zaraz po upieczeniu.Źródło: atinabc.blox.pl

Świat Domowej Kuchni
Strucla z makiem 149

Dzisiaj będzie świątecznie. W końcu do świąt pozostał niecały miesiąc więc czas najwyższy pomyśleć co dobrego na nie przygotować. Klasyczna strucla z makiem to jeden z podstawowych, zaraz obok piernika i makowca, wypieków bożonarodzeniowy. Ciasto jest jak najbardziej tradycyjne, ale zmieniłam jej kształt strucli Dzięki temu nie trzeba jej kroić, bo w prosty sposób możemy oderwać kawałek. Strucla

PatiGotuje
Keks marchewkowy 182

Keks marchewkowy to jedno z moich ulubionych ciast, jest bardzo smaczny i wilgotny. Zawsze piekę go na święta Wielkanocne z dużą ilością bakalii. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jajka 2 szklanki utartej marchwi 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki śmietany 200 gram mieszanki keksowej(...)proszkiem do pieczenia i sodą, wlewamy olej i miksujemy. Dodajemy stopniowo utartą marchewkę, śmietanę, cynamon i bakalie, całość delikatnie miksujemy. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto do formy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone i ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem

Bajeczna Kuchnia
Murzynek z serem 146

uwielbiam w Świętach, to wspólne, rodzinne przygotowania. Są przepisy, które najlepiej robić razem – taki jest właśnie murzynek z serem . Moja mama przygotowuje masę murzynkową, a ja serową – potem wystarczy wylać obie masy do jednej formy, by uzyskać dużą porcję pysznego ciasta. W takim kolektywie murzynek z serem przygotowuje się bardzo szybko, a jest to wypiek, który wszyscy

Poezja smaku
Ma'amoul - z kuchni emigranta... 141

pomysłowości i .... pracowitości Wykonawcy ;) Kleicha są tradycyjnie podawane podczas Ramadanu i na jego zakończenie - czyli w bardzo radosne  święto Eid Al Fitr (Święto Dziękczynienia). Poniżej przepis w wariancie podstawowym - resztę pozostawiam Waszej fantazji. Składniki Ciasto 3 szklanki mąki pszennej (albo 2 szklanki mąki pszennej i 1 szklanka bardzo drobno zmielonej semoliny)   1/2 szklanki cukru pudru

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
DOMOWA BEZGLUTENOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA (i innych ciast i ciasteczek korzennych). 246

Uświadomiłyśmy sobie całkiem niedawno co (i ile) traciłyśmy przez lata. Nadchodziła jesień, przychodziła zima i wyczekiwane święta, ale nie pachniało u nas zbyt często korzennie. Stawiałyśmy zawsze na te same ciasta - w imię rodzinnej tradycji. Na stole musiał być sernik z brzoskwiniami, szarlotka, torcik makaronikowy. Jedynym odstępstwem od reguły pachnącym korzennymi przyprawami było Niebo w Gębie

Wypisz Wymaluj
najprostsze na świecie kremówki, lub napoleonki bez pieczenia na krakersach :-) 175

masa jest zrobiona na bazie margaryny, budyniu, żółtek, i mąki. Bardzo proste, tanie i pyszne :-) . Postanowiłam je dziś zrobić, bo za kilka dni święta, więc wtedy nadejdzie pora na bardziej skomplikowane i wytrawniejsze ciasta. :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI:  (przepis na dużą blachę) -1,5 paczki słonych krakersów (można kupić 1 paczkę dużą, i 1 małą) -5szkl

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pomarańczowa babka piaskowa ( super prosta ) 182

Szybkie, smaczne i proste ciasto. Idealne dla kochanych babć i dziadków, z okazji ich święta ! Składniki:3 jajka1 szkl. cukru1 szkl. mąki pszennej3/4 szkl. mąki ziemniaczanej125 g margaryny1 łyżeczka proszku do pieczeniaskórka otarta z 1 pomarańczycukier puderWykonanie:Rozpuścić margarynę - odstawić, żeby trochę przestygła.W tym czasie, oddzielić żółtka od białek.Białka lekko podbić, dodać powoli cukier - ubić(...)ciepłą rozpuszczoną margarynę - dokładnie wymieszać ciasto.Formę do babki natłuścić masłem, oprószyć mąką. Nadmiar mąki usunąć, stukając formą o blat i wysypując to co odpadło od ścianek blachy.Przelać ciasto do formy na babkę.Piec w 160 stopniach C przez 45 minut.Upieczoną babkę wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Babka z adwokatem 182

babka idealna zarówno na święta, jak i na dzisiejsze deszczowe popołudnie. Babka z adwokatem to charakterny wypiek: z jednej strony delikatna, a z drugiej zostawia na języku ostry posmak alkoholu. Świetnie oddaje naturę każdej normalnej baby 😉 Skorzystałam z popularnego przepisu Ewy Wachowicz na ciasto z ajerkoniakiem, od siebie dołożyłam mocne nasączenie oraz lukier. […] Artykuł Babka z adwokatem

Wiszniówka