Publikuję dzisiaj kolejny przepis z cyklu kuchnia mojej mamy :) Tym razem na tapecie pyszna szarlotka, która kojarzy mi się z niedzielnymi popołudniami. Musicie koniecznie spróbować! Polecam
paapilotkaaPieczone mięsa to świetna wędlina, nie tylko w okresie świąt. Można ją zrobić zupełnie przy okazji pieczenia ciast. Potrzebujemy: 1,3 kg schabu łyżeczka papryki wędzonej pół łyżeczki soli 2 ząbki czosnku pół łyżeczki chilli Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z resztą przypraw. Nacieramy mięso. Wkładamy do rękawa do pieczenia i następnie
MamaOskarkaKilka dni temu znów było święto pizzy w naszym domu. Tym razem jednak ciasto zagniotłam z dodatkiem mąki razowej. Jak już pisałam z mąką pszenną mojemu organizmowi nie po drodze ale przecież nie odmówię sobie z tego powodu takich przysmaków jak pizza właśnie. Oto przepis na ciasto do pizzy dla wszystkich, którzy ograniczają spożycie mąki pszennej: Składniki (na dwie duże
Kuchnia po mojemuPrzedstawiam kolejną słodkość na świąteczny stół – sernik! Troszkę mniej tradycyjny, bo w wersji marmurkowej, gdzie na spód z herbatników wykładamy masę serową z Nutellą na
karmelowyTym razem przepis wprost od mojej mamy:) Niestety tylko przepis, bo zdjęć niestety zrobić się nie udało, a już wkrótce Wielkanoc, więc przepis może się Wam
kuchcikowniaściankach wykładamy ciasto i rozprowadzamy. Pieczemy przez 12-15 minut. 3.Następnie na ciasto wykładamy masę i dekorujemy jak tylko chcemy ;) Przepyszne ciasto gotowe ;) Życzę wszystkim smacznego jajka i udanych świąt ;) A dziś ode mnie kolejna piosenka Crystal Fighters:"Wave" Wesołych świąt Michał
Gotuj Z MuzykąNajlepszy tort bezowy z kremem kawowym robiła moja teściowa ! Niestety od jakiegoś czasu nie daje się już namówić na jego przygotowanie, postanowiłam więc wziąć inicjatywę
Kulinarne przygody Gatitydzisiaj jakaś odmiana na moim blogu, a mianowicie dodaję przepis na . . . śledzie ! :) Zawsze są ciasta, ciasta i jeszcze raz ciasta a dzisiaj niespodzianka :D Hmm ... zbliżają się święta i może akurat ten przepis kogoś zainteresuje, u mnie to jest jedna z potraw która zagości na wigilijnym stole :) Oczywiście będzie jak zawsze stos jedzenia
charlotte gotujePaszteciki krucho – drożdżowe z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek, to moja propozycja nie tylko na Święta. Wybornie smakują z czerwonym barszczem.POLECAM…. Składniki na ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży 250 g margaryny 0,5 szklanki śmietany 1 żółtko szczypta soli szczypta cukru Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i cukrem. Na stolnicę przesiać mąkę dodać szczyptę soli
Anioły w kuchniCiasto z jabłkami chodziło za mną prawie od świąt, jak tylko zjadłam świątecznego makowca. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyroku w listopadzie robię swój pierwszy poważny krok w kierunku Świąt Bożego Narodzenia. Nadszedł bowiem czas by nastawić ciasto na pierniki, odstawić je w chłodne miejsce by dojrzało i nabrało odpowiedniego aromatu. Jak zwykle polecam najlepsze według mnie ciasto z tego przepisu klik
Przysmaki KarolkiJeśli lubicie pierniki a macie ochotę na piernik nietypowy, bo zamiast tradycyjnych powideł przełożony kremem śmietankowym to zapraszam, będzie idealny. Jest szybki nie wymaga wcześniejszego pieczenia
Bernika - moj kulinarny pamietnikktórzy nie wiedzą - ja z reguły nie piekę ciast ( jeść też nie specjalnie lubię ). Tak więc Święta to dla mnie dramat . Wszyscy pieką a u mnie posucha . Mam do wyboru spalić się ze wstydu albo umartwiać się . Ale przyszło mi do głowy , że może niekoniecznie . Może jest wyjście . Będzie mazurek ( no bo jak to obchodzić Wielkanoc bez mazurka
Buniabaje w kuchnisię rozsmakowałam w przedświątecznych wypiekach z dodatkiem maku, że postanowiłam upiec kruche rożki z masą makową, będące ciekawą propozycją na święta i alternatywą dla świątecznego makowca. Bardzo kruche ciasto i aromatyczna masa makowa, połączone w małych rożkach, to duet idealny, który będzie gościł na moim stole nie tylko w okresie świątecznym.Z podanego przepisu wychodzi około 30 rożków
Smakołyki BerenikiCiasto upieczone z myślą o babci w dniu jej święta. Byłam ciekawa czy tym razem zasmakuje jej jakiś zdrowszy wypiek. Poprzednie próby kończyły się różnie, ale nie zniechęciło mnie to. Nie mając w zanadrzu żadnego przepisu ani pomysłu, kierując się wyłącznie własnym, ,,kuchennym" instynktem (hah, fajnie to brzmi!), zabrałam się za szukanie składników. Moją uwagę przykuły gruszki, później(...)pomyślałam o połączeniu ich z ... kawą. No i z kakao - obowiązkowo! Postawiłam na wersję bezglutenową (a co, jak szaleć to szaleć!), więc w moim cieście znalazła się także kasza jaglana, a właściwie.. gęsty pudding jaglany. Używam kaszy często, bo jest łatwo dostępna, uniwersalna - świetnie dopasowuje się zarówno do potraw wytrawnych, jak i słodkich. Ostatecznie ciasto wyszło lepiej niż mogłam
Kuchnia Ellie