Nieodzownym słodkim przysmakiem na święta są na pewno wszelkiego rodzaju wypieki z dodatkiem przypraw korzennych. I u mnie też nie mogło ich zabraknąć. Bardzo ciekawy przepis znalazłam na blogu "Mała Cukierenka". Korzenne kruche ciasteczka - to przepis na kruche, delikatne maślane ciastka ze sporą ilością przypraw korzennych, które podczas pieczenia wypełniają swoim zapachem cały dom. Dodatkowo przedstawię ciekawy(...)czarnykakaoMąkę wymieszać razem z sodą, solą, cukrem waniliowym, cukrem i przyprawami (fot.1). Masło posiekać i dodać do mąki, przez chwilę rozcierać palcami. Dodać jajko i aromat rumowy, szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki jeszcze raz krótko je zagnieść i rozwałkować na grubość około 7 - 10 mm. Foremkami wycinać ciasteczka "ludziki
Świat CiastaMigdały pachną i smakują zniewalająco. Mają w sobie coś tak... Artykuł CIASTECZKA MIGDAŁOWE pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINESkładniki: Ciasto: 1/4 kostki drożdży 1/2 szkl cukru szklanka mleka cukier waniliowy 2 łyżki masła 2 szkl mąki krupczatki 2 żółtka Nadzienie: 200g masy marcepanowej 2
Luźna Kuchniasię Wam korzenne aromaty, to serdecznie polecam te maleństwa nawet teraz. Jeśli jednak zużyliście już całą przyprawę do piernika i zamiast cynamonu wolicie w cieście mrożone maliny, zapiszcie sobie ten przepis na przyszłe Święta - gwarantuję, że się w nich zakochacie. Piernikowe ciągutki z migdałami Składniki: (na 30-35 sztuk) 120 g mielonych migdałów 35 g mąki ziemniaczanej(...)melasą. Gdy połączą się w gładką masę, zdjąć garnuszek z palnika, dodać posiekaną czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia. Przestudzić. Do suchych składników dodać mokre oraz drożdże, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczać, układać na blasze
Pożeraczka, czyli raz adobrzekryjącym się pod nazwą „Góra Lodowa”. W sieci zbiera ono mnóstwo pozytywnych komentarzy i myślę, że zasłużenie. Ciasto jest bardzo dobre, z lekko wyczuwalnym posmakiem kawy oraz mleka w proszku. Fajne na różne uroczystości rodzinne czy Święta, choćby z tego względu, że z biegiem czasu nie traci na smaku czy świeżości. Najciekawsza warstwa, a więc polewa(...)wlewamy olej, a następnie stopniowo wsypujemy mąkę przesianą z kakao. W osobnej misce ubijamy pianę z białek. Łączymy ją, delikatnie mieszając, z masą żółtkową (najlepiej w 2-3 turach). Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Pieczemy przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną masę. Dodajemy
Smaki Na TalerzuIdą, idą, ale coś takie w tym roku szare.A gdzie śnieg? Oby spadł do Wigilii.Nie wyobrażam sobie braku białego puchu,lekkich mokrych płatków, przylepiających się do
W kuchni Karmel-itkiWalentynki... To święto samo w sobie nie jest złe, jest kolejną okazją, aby sprawić drugiej osobie przyjemność i pokazać, że jest dla ciebie wyjątkowa. Ale już jego komercyjne oblicze bardzo mnie denerwuje. Te wszystkie misie, pluszowe serduszka i inne bibeloty moim zdaniem są zbędne. Przecież można zrobić coś własnoręcznie bez niepotrzebnych wydatków i nie wiem(...)kokilki, do środka wciskamy kostkę czekolady i całość wkładamy do nagrzanego do 180* piekarnika na około 40 minut (wersja ekspresowa: 5 minut w mikrofalówce na najwyższej mocy). Wyjmujemy ciasto z kokilki, posypujemy gorzkim kakao i cukrem pudrem
Kuchenny Skrawek Niebamojprzepisna.pl | Seromak Przygotowania do Świąt ciąg dalszy, po chatce i pierniku staropolskim (który już nastawiłam) przyszedł czas na coś co bardzo chciałam zrobić ale zawsze brakowało okazji i zapału. Seromak, nazwa może niezbyt ładna ale ciasto jest przeprzepyszne. Składa się z 3 warstw, z kruchego spodu, u mnie wersja pierniczkowa, masy makowej i masy serowej. Masa makowa i serowa
moj przepis naZbliżają się Święta Wielkanocne, podczas których nie może zabraknąć babki. Chociaż tradycyjna baba wielkanocna jest drożdżowa, moja babka przygotowana jest z proszku do pieczenia ale jest równie smaczna i przede wszystkim ekspresowa. SKŁADNIKI Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 3 jajka 125 g masła 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżeczki
RAROSSAkremowy... Idealny! Piekę go na wszystkie święta, uroczystości oraz czasem bez okazji... I jest tak smaczny, że długo nie mogłam zrobić zdjęć! Bo zanim złapałam aparat, to sernika już nie było! Ale w końcu udało się! Zdjęcia są i mogę podzielić się z Wami przepisem na najlepszy sernik! Składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki
dobra gospodyni dom wesołym czyniwielką armię uszek do barszczyku. Uwielbiam to! Za parę dni zacznie zjeżdżać się rodzina. Rozpoczną się świąteczne wypieki no i najważniejsze wspólne ubieranie choinki. A jak u Was? Pachnie świętami? Pamiętajcie, jak przygotowujecie masowo uszka albo pierogi, możecie od razu je zamrozić, jednak najpierw ok 15-20 minut musicie je przymrozić pojedynczo, dopiero potem przerzucić(...)łączymy z cebulą. Doprawiamy do smaku starannie mieszając. Wszystkie składniki ciasta dobrze wyrobić na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na cztery części i przykrywamy wilgotną ściereczką lub woreczkiem. Każdą część cienko rozwałkować i wycinać krążki kieliszkiem. W każdy krążek nałożyć farsz i zawijać uszko. Smacznych Świąt
Niezły MłynekBardzo efektowna i smaczna babka nie tylko na święta. Przepis przeniesiony z poprzedniego mojego bloga, opublikowany w Przepisach czytelników w wydaniu specjalnym Najlepsze ciasta. 250 g masła 5 jajek 4 łyżki oleju 1 szkl. cukru 2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia ponadto: 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel wiśniowy 1 łyżka
Kolorowa kuchnia ElkiWarstwowa sałatka z tuńczykiem, kukurydzą, szczypiorkiem, jajkami, serem żółtym i krakersami, która ciekawie wygląda i pysznie smakuje. Idealna na imprezę, święta lub piknik. Prosta do przygotowania i efektowna. Trochę przypomina ciasto… Prawda? Najlepiej się ją kroi po nocy spędzonej w lodówce, krakersy wówczas miękną. Polecam Składniki: 30 krakersów 2 puszki tuńczyka w kawałkach „Princes
Oryginalny smak