ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:178/679)

Staropolski piernik dojrzewający 169

jest to opinia niejednego blogera, który piernik już robił i konsumował. W tym roku postanowiłam więc podjąć to piernikowe wyzwanie :) Dowiedziałam się, że ciasto najlepiej jest zagnieść na 4-5 tygodni przed świętami, (ale podobno wychodzi równie dobrze przygotowane nawet na 2 tygodnie przed) a upiec 5-7 dni przed Bożym Narodzeniem, aby miało czas na skruszenie. Z podanych(...)proporcji wychodzą 3 blaty piernika o wymiarach 39 x 26 cm, które przekładamy powidłami, obciążamy i zostawiamy na 3-4 dni, aby ciasto zmiękło. Po tym czasie kroimy na 3 części i otrzymujemy 3 pierniki o wymiarach 13 x 26 cm gotowe do udekorowania polewą czekoladową lub lukrem. Ja postanowiłam podzielić ciasto na dwie części, zrobić piernik i pierniczki

Zawsze głodna!
Brak tytułu 228

okazji Dnia Babci i Dziadka - ciasto dla mojej babci - Wczoraj wieczorem postanowiłam upiec ciasto dla babci, by zrobić jej prezent w dniu jej święta. Nie miałam go już jak zanieść, więc podaruję go dzisiaj ! Oczywiście nie całe - babcia nie dała by rady tyle :) Trochę zostawiam sobie i moim domowym łasuchom. Murzynek z serem - przepis Składniki: CIASTO

kolorowotorcikowo
Czekoladowa korzenna szarlotka z Kasią 100% roślinną bez laktozy 124

roślinną bez laktozy pociętą w kostkę. Zagniatać. Kiedy ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku wlać 4-5 łyżek lodowatej wody. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok godziny. Obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodać cukier waniliowy oraz utarte przyprawy. Wyjąć ciasto z lodówki, przeciąć na dwa kawałki. Jeden z powrotem włożyć(...)manną formy ścierać na tarce o grubych oczkach ciasto. Rozłożyć równomiernie. Podpiec w piekarniku ok 20 minut w 180˚C.  Na podpieczony spód rozłożyć równomiernie jabłka a na wierzch zetrzeć drugą część schłodzonego ciasta. Piec 50 - 55 minut w 180˚C. Ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Wszystkiego najlepszego na Święta

AZgotuj!
Miodownik z orzechami 768

moim domu na święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć miodownika pełnego orzechów i miodu zatopionego w karmelu ....... Życzę Wam miłego świętowania, u mnie śnieg prószy zrobiło się wreszcie prawdziwie świątecznie...:) Składniki Ciasto miodowe: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki margaryny Palma Bielmar 1/2 szklanki drobnego cukru 2 czubate łyżki śmietany 18% 2 duże jajka 2 łyżki miodu prawdziwego

Wanilia i Kardamon
Piernik staropolski, część druga 136

cztery mniejsze części, każdą oblałam zatemperowaną czekoladą i posypałam siekanymi migdałami. Pierniki wyglądają pięknie, a smakują jeszcze lepiej. Jestem pewna, że przyszłoroczne Święta się bez piernika staropolskiego nie obejdą... A może dodam do ciasta bakalii...? Piernik staropolski w czekoladzie Składniki: (na 3-4 pierniki) całe ciasto z przepisu na piernik staropolski przełożenie: 1 kg powideł śliwkowych polewa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Miodownik z orzechami 203

Pyszne ciasto miodowe z orzechami i kremem wylewanym na gorąco. Idealne na Święta Bożego Narodzenia i nie tylko :) Przepis mam od mamy, tylko trochę go pozmieniałam. Miodowe blaty można upiec wcześniej a potem tylko przełożyć masą. Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki sody 200 g margaryny 3 jajka 3 łyżki miodu   Masa

Na Ciasteczkowych Papierach
Jak upiec puszyste ciasto drożdżowe? 509

pieczone na blasze starego, kaflowego pieca, jak również placki drożdżowe z jabłkami lub innymi owocami, z kruszonką, oprószone cynamonem i oczywiście obowiązkowo na święta makowce, takie zawijane, hojnie nadziane bakaliami. Mama również piecze niesamowite ciasta drożdżowe, również makowce, na Wielkanoc obowiązkowo babkę z rodzynkami, a w sezonie letnim pyszne jagodzianki. Wychowywałam się z tymi pysznymi ciastami i bułeczkami

Rozpustne gotowanie
ZIMOWE CIASTO KOKOSOWO-BANANOWE Z PRZEPISU A. MACIĄG - KSIĄŻKA "ŚWIAT ŚWIĄT". 139

Zimowe ciasto sprawdziło się u nas na tyle genialnie, że trzy dni pod rząd lądowało w piekarniku (fakt, lekko modyfikowałyśmy ale to już genetycznie uwarunkowane kombinowanie). Przed Wami więc pierwsze podejście do przepisu z przepięknie oprawionej książki, która jest kwintesencją tego, co w okresie zimowym najpiękniejsze.  Ciasto! - Klasyka gatunku jeśli o efekty zapachowe, smakowe i wizualne idealnego ciasta chodzi(...)aromacie kokosa. Ciasto jest delikatne, wilgotne i kuszące. Znika w mgnieniu oka, więc warto jest zrobić z podwójnej porcji. Tym bardziej, że jest pyszne i na gorąco i na zimno. Faktycznie smakuje świątecznie. Bardzo dużą "robotę" robi połączenie różnych faktur - delikatność bananów i ten "pazur" kokosa. Do tego szczypta cynamonu i mamy nie zimowe ciasto, a zimowe niebo.  Zabawa

Wypisz Wymaluj
Ciasto na majonezie z rabarbarem i migdałową kruszonką 208

Jeśli mam ochotę na ciasto z owocami najczęściej jako "bazę" wybieram ciasto jogurtowe lub właśnie na majonezie. Miny osób, które jedzą to drugie są

Kraina Tysiąca Smaków
Grzesiek 20926

Super ciasto w sam raz na nadchodzące okazje - Andrzejki, Święta Bożego Narodzenia, Sylwester, Nowy Rok - pyszne, czekoladowe, z dodatkiem orzechów włoskich, bakalii i chrupiących wafelków Grześki. Na prawdę ciężko mu się oprzeć :) SKŁADNIKI: (na formę ok 25x35 cm) Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szkl cukru 1,5 łyżki oleju 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej(...)órek kokosowych Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, ciągle miksując dodać cukier, a następnie żółtka i olej. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie łyżką do ciasta. Na końcu dodać kakao i również delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 25-30 minut w 180*C. Beza z bakaliami

Kto ugości moich gości?
Ciasto chmurka bez pieczenia 156

Święta już za kilka dni, więc większość z nas ma dylemat czy postawić na tradycyjne sprawdzone wypieki typu makowiec, babka, sernik czy szarlotka , czy może wysilić się trochę bardziej i zaszaleć czymś zupełnie nowym. Ja dzisiaj dla was mam propozycję, która ucieszy wszystkich tych co to od piekarnika trzymają się z dala. Ciasto nie mal idealne, bez pieczenia

vaniliowoczekoladowa
Seromak. Seromakowiec bez spodu. 6983

ciasto to idealna propozycja dla tych, którzy uwielbiają zarówno makowce jak i serniki. Możecie przygotować je także z dowolnym spodem, czy to z kruchego ciasta czy herbatników. Zdecydowanie do przygotowania nie tylko od święta! Składniki: Masa makowa: 900 g gotowej masy makowej z puszki 2 jajka 100 g mielonych migdałów 70 g kokosu *opcjonalnie dwie łyżeczki aromatu migdałowego(...)rumowego Masa serowa: 1 kg sera w wiaderku (mój był słodzony, jeśli Wasz jest naturalny, dodajcie ½ szklanki cukru pudru lub więcej w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubicie) drobniutko potarta skórka z dwóch pomarańczy lub ewentualnie 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego 4 jajka (osobno białka i żółtka) 100 g mleka skondensowanego niesłodzonego lub śmietany 100g masła budyń waniliowy Przygotowanie: Masę makową

Ze smakiem i z pasją
Tort gruszkowy 110

budyniowa jak i wstawka owocowa przygotowane zostały na bazie soku i owoców gruszki. Sok gruszkowy wykorzystałam także do skropienia biszkoptów. Tort gruszkowy będzie świetnym ciastem na wszelkiego rodzaju urodziny, imieniny czy inne święta, które mają miejsce w okresie jesiennym. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania tortu gruszkowego. Biszkopt(...)średnią strużką. Cały czas mieszać dość delikatnie. Na koniec dodać mąki, szybko i w mniejszych ilościach. Spód okrągłej formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec przez 55 minut do godziny. Upieczone ciasto wystudzić a następnie przekroić wzdłuż 3 razy tak aby powstały 4 równe placki biszkoptowe. Owoce : gruszki

mecooks