Świąt minął ponad m-c, a ja ciągle nie umieściłam wszystkich przepisów. Dziś nadrabiam zaległości i przedstawiam sernik z brzoskwiniami. Smakował wybornie z pijanymi daktylami i ledwo się załapałam na kawałek do zdjęcia Składniki na kruche ciasto: _____________________ 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół kostki margaryny pół szklanki cukru 2 jaja Składniki na masę serową
Gosia gotujemega proste. Jest to dość popularne ciasto, które często gości na różnych imprezach a w wielu domach piecze się go na święta Bożego Narodzenia. Najlepsze jest następnego dnia, kiedy to miodowe placki trochę zmiękną. Idealne ciasto dla miłośników orzechów :) Składniki na prostokątną blachę: Miodowe ciasto: * 3 szklanki mąki pszennej * 2/3 szklanki cukru * 150 g masła * 2 jajka
Zrób to smacznieCiasto układamy następująco: biszkopt - masa budyniowa z rodzynkami - beza orzechowa - masa budyniowa z brzoskwiniami. Ciasto polałam polewą czekoladową oraz posypałam kokosem. Ciasto to zagości w tym roku na moim świątecznym stole. A Wy co przygotowujecie na święta
Pani domowaŚwięta tuż, tuż:) Chciałabym Wam zaproponować muffinki czekoladowe, które co prawda są już na blogu ale dzisiejsze będą prawdziwie świąteczne:) Zrobimy krem budyniowy, który wykorzystamy do choinek. W przepisie pomoże nam tym razem firma HELIO, od której otrzymaliśmy przesyłkę pełną słodkości do ciast. W tym przepisie użyłam wiórek kokosowych, idealnie nadających się do imitacji śniegu:) Skoro nie leży
Ania i Marcin gotująTakie ciacho wymyśliłam i zrobiłam na ubiegłe święta. Biszkopt, krem budyniowy, galaretka z malinami i płatki migdałów - brzmi smakowicie-prawda? Ciasto lekkie i pyszne. Będzie idealne latem, kiedy będzie dostęp do świeżych owoców, teraz pozostaje wykorzystać maliny mrożone. Wygląda bardzo ładnie i apetycznie, wprost bajecznie:) składniki: biszkopt: 4 jaja 1 szkl cukru 2 łyżki zimnej wody 1/2 szkl
6nieboNiczym, ”Świętego Gralla” wielu szuka przepisu na idealny sernik. Kremowy, puszysty, wilgotny i…róóóówny. W tych poszukiwaniach, u mnie chyba nadszedł kres. Mojego „Gralla” – sernik ”Zebra” - znalazłam u Pauliny, był dosłownie „utkany czekoladą”. Ponieważ nie miałam tortownicy o średnicy 20-22cm, zwiększyłam proporcje o połowę dopasowując do 26cm. Składniki: - 1,5kg twarogu domowego(...)30sek.). Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Masę serową dzielimy na dwie połowy. Do jednej przesiewamy kakao i dokładnie miksujemy. Sernik nasz komponujemy, jak w przypadku klasycznego ciasta „Zebra”. Na spód wylewamy dwie łyżki ciasta jasnego, potem dwie ciemnego, aż do wyczerpania składników. I teraz następuje część, która decyduje o tym, że sernik „Zebra” będzie zawsze równy. Tortownicę wstawiamy
mojewypiekiinietylkokilka chwil Wigilia i Święta Bożego Narodzenia. Każdy z nas trwa w ferworze świątecznych przygotowań, ostatnich zakupów, gotowania, pieczenia ciast, pakowania prezentów. Dlatego też chcielibyśmy dzisiaj złożyć Wam życzenia - wesołych, ciepłych i rodzinnych świąt! Z mnóstwem pyszności na stołach, a żeby kilogramy, które być może nam przybędą, poszły tam gdzie sobie życzycie :-). Wesołych Świąt
Pora coś zjeśćNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Domowe ciastaŚwięta to magiczny czas...Szczególnie czuć go w domach, gdzie mieszkają mali pomocnicy. Dobre pierniki to nieodzowny element Bożego Narodzenia. Zapach przy ich przygotowywaniu roznosi się po całym mieszkaniu, otula niezwykłym aromatem kuchnię i każdy inny zakątek. Dzieciaki pomagają wałkować, wykrawać foremkami ciasteczka...Potem dekorować...Szkoda, że na ten smak trzeba jeszcze poczekać, aż ciastka będą miękkie...Zaraz(...)śmietanie rozpuszczamy sodę, odstawiamy aż zwiększy objętość. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę z kakao, mieszamy. Wlewamy miód, ciągle mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę. Ciasto będzie rzadkie, nie nadające się do wałkowania. Odstawiamy przykryte w chłodne miejsce na 24 godz. W dzień pieczenia: Ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na ok 3 mm, foremkami wycinamy pierniki. Układamy
Z Majeczką w kuchniświętami. A z resztą tematów i przemyśleń uporam się na spokojnie jak już wrócę na dobre. Składniki: 250 gram miękkiej margaryny 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jaja 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia dżem owocowy (u mnie śliwkowy) Przygotowanie: Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno wraz z cukrem. Żółtka zagniatam na ciasto(...)banalnie proste a pyszne po prostu. Przepis oczywiście mamowy, ale przyswojony chyba z opakowania od proszku do pieczenia ;) Wypróbowany - robię pleśniaka na święta i Wam też gorąco polecam. Jedyny z nim problem jest taki, że ciasto zagniata się koszmarnie. Szczególnie po dodaniu kakao. Aby ułatwić sobie sprawę można do wyrabiania ciemnej części dodać łyżeczkę jogurtu naturalnego lub śmietany
Kuchnia po mojemuJeszcze nie ma świąt Bożego Narodzenia, ale już dziś podaję przepis na piernik w kształcie choinki. Foremkę oraz inne dekoracje otrzymałam od Cukieteria.pl. Zapraszam wszystkich do sklepu, gdzie można nabyć wiele produktów i akcesoriów w przystępnej cenie. Polecam(...)Choinka piernikowa Składniki : Ciasto : jajka - 2 szt mąka - 2,5 szkl mleko - 1 szkl olej - 1/2 szkl cukier - 1 szkl kakao - 2 łyżki przyprawa do piernika - 1 opak soda - 1,5 łyżeczki powidła śliwkowe - 3 łyżki Krem : śmietana kremówka - 0,5 szkl cukier puder - 1 łyżeczka barwnik zielony spożywczy Dekoracja: perełki
Kuchnia Danusizadowoloną nawet najbardziej wybrednych gości. Jak zwykle znajdziecie u mnie dużo przepisów z masą kajmakową, bo jest to ulubiona masa mojego męża i święta bez niej odbyć się nie mogą :). Waniliowiec Ciasto z Ptasim Mleczkiem Biszkopt z delicjami Ciasto Poezja Malinowa Chmurka Ciasto Toffi z prażonym słonecznikiem Miodownik z bitą śmietaną Ciemny Snickers Ciasto czeskie Biszkopt
Mania WypiekaniaKlasyczne smaki w nowej odsłonie, czyli... Makowo-kokosowe ciasto i kawowo-żurawinowe nadzienie, a to wszystko posypane dodatkową porcją wiórek kokosowych. Pyszności :) I to bezglutenowe! Dzięki zastąpieniu mąki mielonymi migdałami, nadawać się będzie również dla osób z nietolerancją lub alergią na gluten i pozwoli także im cieszyć się prawdziwie świątecznymi smakami. Spróbujecie? Wiem, że już późno i być może(...)zdecydować, co wybrać. Wam tylko polecam kierować się swoimi smakami. Część z Was być może nie ma ochoty na kulinarne eksperymenty w czasie świąt, ale dlaczego nie? Może stworzycie całkiem nową i własną tradycję? ;) Ciasto makowo-kokosowe z kremem budyniowym i żurawiną przepis na formę 26x36 cm Składniki na ciasto: 10 białek 190 g drobnego cukru 5 żółtek
Ratunku obiadWitajcie kochani! Zbliżają się Święta i postanowiłam przygotować coś wyjątkowego. Zapraszam na przepyszny Tort Migdałowy Malakoff. Jest kremowy, wilgotny, migdałowo – waniliowy i odrobinę pomarańczowy. Do jego przygotowania użyłam budyniów o smaku waniliowym bez cukru marki WINIARY . Tort udał się wyśmienicie. Nie jest trudny w przygotowaniu, a wygląda i smakuje obłędnie. Do ozdoby brzegu tortu zamiast marcepanu możemy użyć(...)lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 3. Mąkę przesiać na wierzch jajecznej masy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego
Mała CukierenkaŚwięta nie może zabraknąć orzechowych smaków. Torcik orzechowo-kawowy będzie idealny na świąteczny stół – robi się go bardzo prosto, nie wymaga nasączenia i wybornie smakuje. Krem z serka mascarpone i kawy jest bardzo subtelny. Orzechy włoskie należą do moich ulubionych, kawę uwielbiam, więc smak tortu wyjątkowo przypadł mi do gustu. Torcik orzechowo-kawowy: 200 g mąki pszennej(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 40-45 minut, a najlepiej do czasu, gdy patyczek wbity w środek ciasta po wyciągnięciu będzie suchy. Studzimy przez 10 minut w uchylonym piekarniku. Gdy ciasto całkowicie wystygnie obcinamy czubek i kroimy jak tort na dwie części. Mascarpone miksujemy wraz z cukrem pudrem, syropem klonowym
Poezja smaku