piernik dojrzewający. Receptura wskazuje na zaledwie kilka dni, które wyrobione ciasto musi przeleżeć w zimnym miejscu. Stwierdziliśmy jednak, że zastosujemy procedurę podobną do tradycyjnego piernika dojrzewającego i przetrzymamy ciasto co najmniej dwa tygodnie (chociaż będziemy się wspomagać dodatkiem sody). 4-6 tygodni to optymalny czas leżakowania, ale do Świąt mało czasu, dlatego zdecydowaliśmy zaryzykować. Efektami podzielimy się kilka(...)ewentualnie metalowej miski), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce – do piwnicy lub lodówki na co najmniej 2 tygodnie. Im dłużej ciasto jest leżakowane, tym lepiej. ETAP II Etap pieczenia przedstawimy kilka dni przed świętami, aby każdy z Was zdążył upiec piernik. LEŻAKOWANIE * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe
Nerds Kitchennadzieję, że to wiosenne przesilenie już minęło i z nową energią będę mogła zacząć realizować nowy projekt, do którego zbieram się już od jakiegoś czasu. Na razie jeszcze jednak święta. Wracam do świątecznego stołu, a Was zostawiam z przepisem na pyszny Mazurek kokosowy , hit naszej Wielkanocy Mazurek kokosowy przepis na blachę o wymiarach(...)śmietany 30% + migdały + rafaello + wióki kokosowe Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj cukier puder, zimne masło pokrojone na kawałki, mąkę ziemniaczaną i dwa żółtka. Zagniataj, aż do powstania jednolitego ciasta. Obwiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1h. Po tym czasie ciasto wyjmij z lodóki, rozwałkuj na ok. 0,5 cm i przełóż na blachę wyłożoną
365 dni dookoła kuchniSpóźniłam się ze Świętami. Za późno zabrałam się za pieczenie ciasteczek, nie przygotowałam wymarzonego, piernikowo-pomarańczowego sernika. Żurawinę musiałam zamrozić, bo nie dałam rady zrobić ciasta, które od dawna chodzi mi po głowie. Nie wiem, jak to się stało. Inspiracji było mnóstwo, czekały wszędzie, aż zwrócę na nie uwagę. Ciągle o Świętach rozmawialiśmy, w końcu wyciągnęliśmy krasnale(...)listopada (mam nadzieję) zmotywuje mnie do podjęcia odpowiednich działań. Upiekę sernik i muffiny z choinkami, zrobię piernikowe makaroniki i nastawię ciasto na piernik staropolski, w domu będzie pachnieć cynamonem przez cały grudzień. I nie, nie zwariowałam - myśli o przyszłych Świętach już dzisiaj odkładam na półkę. Choć piernikiem jeszcze tej zimy u mnie zapachnie...Teraz opowiem Wam o karmelkach, które
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzym pachną święta??? Oczywiście cynamonem. O ile klasyką polskiej kuchni jest szarlotka przyprawiona sporą ilością tej aromatycznej przyprawy, o tyle drożdżówki nie są już tak bardzo popularne. Przepis który wam dzisiaj przytoczę znalazłam już jakiś czas temu na jednym z amerykańskich blogów. Zainspirowałam się i oto jest mój słodki pomysł na cynamonowe drożdżowe ślimaczki z naszym dobrem narodowym(...)banał , że to już było. I przyznam wam częściowo rację, bo takich przepisów jest na pęczki. Niemniej to co odróżnia moje ślimaczki od pozostałych to niezwykle puszyste ciasto, trzykrotnie zarabiane oraz nadzienie mojego autorstwa. Zatem zapraszam do lektury. Składniki : Na ciasto drożdżowe : 600 g mąki pszennej typ 650 10 g suchych drożdży (instant) 100 g cukru
vaniliowoczekoladowaŚwięta już za pasem, więc najwyższa pora pomyśleć o pierniczkach. Dziś polecam takie nadziewane. Są wyjątkowo smaczne. Mięciutkie za sprawą nadzienia, po prostu rozpływają się w ustach. Składniki; 30 dag mąki pszennej 10 dag mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka 130 g cukru pudru 10 dag masła, roztopionego i lekko przestudzonego 10 dag miodu 1 łyżka przyprawy(...)łyżeczka sody oczyszczonej marmolada, dżem lub powidła do nadzienia ( ja użyłam dżemu mirabelkowego) Przygotowanie; Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się
Radość kipiąca uśmiechem.Metrowiec to ciasto, które pojawiało się w moim domu rodzinym co święta i przy większości innych okazji kiedy udawało się namówić rodziców żeby je zrobili. Przepis był doskonalony przez lata i został dopracowany do perfekcji. To idealne połączenie ciemnego i jasnego ciasta z pysznym kremem budyniowym a wszystko to delikatnie przystrojone polewą czekoladową
Milion Smakówokazji sezonu na cytrusy zawsze, obok kandyzowanej skórki kandyzuję także plasterki pomarańczy. Wykorzystuję je potem do zdobienia tortów, ciast czy też deserów. Mam w planach upieczenie na Święta tortu marchewkowo-piernikowego przekładanego kremem na bazie mascarpone, a do jego dekoracji wykorzystam właśnie plasterki pomarańczy. Kandyzowane plasterki
Kulinarne przygody Gatitylata temu i był to mój pierwszy mazurek w życiu, bo u mnie w domu nigdy nie było takiej tradycji, aby piec mazurka ma święta. Zastępowały go zawsze babki, serniki i inne ciasta. Mój mazurek jest na kruchym spodzie z nutą pomarańczy oraz pyszną, słodką masą pomarańczową i gorzką czekoladą na wierzchu. Może nie wygląda super atrakcyjnie
Kuchnia MagdaLenyTę babkę robiłam na Wielkanoc 2 lata temu, ale jakoś się nie złożyło i przepis leżał w moim małym archiwum, stąd zdjęcia odbiegają trochę od obecnych
Bernika - moj kulinarny pamietnikbrzoskwiniami. Ciasto bardzo smaczne i apetyczne, wszystkie smaki dobrze ze sobą smakują. Przepis dostałam od czytelniczki Małej Cukierenki Pani Magdy Pawlaczyk, bardzo dziękuję! Ciasto fantastyczne :). Będzie idealne na rodzinne spotkania, świetne na zbliżające się święta. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Słoneczna Delicja – Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami
Mała Cukierenkacenzorach. Z sali egzaminacyjnej wyszłam nie do końca usatysfakcjonowana, ale za to dużo mądrzejsza. Aż ciężko uwierzyć, ile można się dowiedzieć o sobie i ciastach w ciągu zaledwie pięciu godzin! Tymczasem dziś w Polsce mamy święto nie tylko wszystkich kobiet (moim kochanym Czytelniczkom składam najlepsze życzenia!), ale też urodziny mojej Mamy. Dlatego pomyślałam, że ciasto, które udało mi się
Pożeraczka, czyli raz adobrzegotowe ciasto francuskie powidła śliwkowe cukier puder ewentualnie 1-2 łyżki koniakuJoulutorttu to tradycyjne fińskie ciasteczka, które zawsze pojawiają się na fińskim stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Są one wyjątkowe proste do wykonania. Jeżeli ciasto francuskie jest zamrożone najpierw koniecznie je rozmrozić. Następnie ciasto rozwinąć, i wycinać kwadraty ok. 5x5 cm. W zależności, który kształt ciasteczek wybie- rzemy nacinać
Świat CiastaJeszcze kilka dni i Święta Wielkanocne ! Pyszne serniki, kolorowe mazurki, lukrowane baby i wiele wiele innych pyszności zagości na naszych stołach w towarzystwie ulubionej kawy. Dziś mam dla Was przepis na pyszny Sernik amaretto z białą czekoladą i płatkami migdałów. Lekki, o konsystencji pianki, słodki, z kawałkami chrupiącej białej czekolady i migdałowymi ciasteczkami – idealny kompan do kubka(...)kawa INKA. SKŁADNIKI: * ser biały 3 x mielony – 750 g * śmietana kremówka 36% – 200 ml * biała czekolada – 100 g * płatki migdałów – 100 g * esencja migdałowa ( olejek ) do ciast – 1 łyżka * ciasteczka „Amaretki” ( polecam upiec samemu! ) – 200 g * cukier puder – ok. 180-200 g * biszkopty okrągłe – ok. 15 szt * żelatyna – 2,5 łyżki + kawa INKA
Ostra na Słodko