Powoli zaczynam myśleć o nadchodzących Świętach, w końcu trzeba złożyć jakieś konkretne menu :) Kiedyś w moim rodzinnym domu tradycją były torty. Proponuję Wam więc dziś bardzo smaczny i sympatyczny, trochę z przymrużeniem oka, kokosowy tort z cytrynową nutą ;) Mimo długiego opisu, wcale nie jest trudno go wykonać, wystarczy trochę cierpliwości :) Składniki: Ciasto na największą część ciała zajączka (CIASTO
Czerwona Porzeczkapowiedziałeś! Bo tu na stole... policz te rodzynki! Na stole leżała tylko jedna rodzynka. Oj, kochany Tygrysku, skończony z Ciebie szachraj! * Tak blisko, a jednak tak daleko do Świąt. Jeszcze niedawno dzieliły nas od nich miesiące, teraz odliczamy już dni. Tygrysek przypomina mi nieco mojego Synka - niezmienny urok dziecięcej radości połączonej z pełną euforii niecierpliwością. Uczymy(...)stole, ani w pysznej pulli , jaką upiekłam. Nie dlatego, że jestem taka niecierpliwa, ale dlatego, że nie cierpię rodzynek, a w cieście są już absolutnie nie do zaakceptowania. Odliczam więc dni piernikowym kalendarzem, a smak Świąt przywołuję pyszną fińską chałką kardamonową. Pulla wypiekana jest tradycyjnie w Finlandii w okresie przedświątecznym i różni się od typowej chałki dodatkiem sporej ilości
KUCHARNIAŚwiąteczne pierniki z pieprzem. 1kg. Mąki 1 szklanka cukru 1 kostka masła 1 szklanka miodu 2 łyżeczki sody 5 jajek Śmietana Kakao Przyprawa do piernika Pieprz
MarcinChefpoprawek. Uda mi się? Marta wrzuciła na FB hasło na najbliższe dni... i tego się teraz trzymam :) PierniczkiSpokojnie można je zrobić tydzień przed świętami i przechowywać w zamkniętym pojemniku. A jeśli ma się dodatkowo gotowe ciasto, to szast prast i pierniki w 20 min. gotowe. Dwa dni przed wystarczy udekorować je lukrem, wtedy na pewno będą świeże i ładne(...)sposób przechowywania równie prosty. Zamrożenie łazanek do świąt to połowa sukcesu w wigilijny dzień.ŚledzieOsobiście za nimi nie przepadam, a wprost ich nie cierpię. Ale kolacja wigilijna nie jest tylko dla mnie, więc ten smakołyk przygotowuje dla Misia. Śledzie w occie spokojnie można przyrządzić 1-2 dni wcześniej.Ciasto na tartęCiasto to nie różni się od klasycznego ciasta
bastalenażyciu mazurek-nowoczesny, marcepanowy, słodki i kruchy, choć nieco pracochłonny, domeną tego mazurka jest nietypowy smak, długo zachowuje świeżość, można się nim cieszyć całe święta. To taka próba generalna przed nadchodzącą Wielkanocą. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 20 dag masła 2 żółtka jaja 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1 torebka cukru wanilinowego Delecta
Wanilia i KardamonJeżeli szukacie pomysłów na mini słodkości, które możecie przygotować w Święta Bożego Narodzenia to zachęcam do przeczytania poniższego postu. Wybrałam 10 przepisów na małe, słodkie przekąski, które są łatwe i szybkie do przyrządzenia. Wystarczy kliknąć w nazwę lub zdjęcie wybranej słodkości, aby przejść do przepisu . 1. Kutia to tradycyjna przekąska, która powinna znaleźć się na wigilijnym stole(...)choinka , czyli szybki makowiec. Ciasto, które przyrządzicie i upieczecie w niecałą godzinę! Wystarczy ciasto francuskie nadziać masą makową i zawinąć, aby uzyskać efektowną, makową choinkę. Takiego makowca obowiązkowo należy udekorować polewą na bazie cukru pudru i kolorowymi posypkami. 5. Krajanka piernikowa to pomysł na domowe pierniki, które możecie przygotować dosłownie kilka dni przed samymi świętami. Do ich przyrządzenia
UgotowaćJutro w kościele katolickim obchodzone jest Objawienie Pańskie popularnie zwane świętem Trzech Króli. U mnie oznacza to podanie na stół Roscón de Reyes, ciasta drożdżowego z dużą ilością bakalii pieczonego w formie wieńca. To tradycja, która przywędrowała do nas z Hiszpanii. W tym roku przygotowałam wieniec orkiszowy z masą makową domowej roboty. Składniki : Masa makowa 200 g niebieskiego maku
Weekendy w domu i ogrodzieJako, że Święto Trzech Króli tuż, tuż postanowiłam poszukać jakiejś potrawy przygotowywanej specjalnie na tę okazję. W książce „Kuchnia Polska. Ciasta i desery” Ewy Aszkiewicz trafiłam na staropolski deser przygotowywany właśnie na to święto. Oczywiście przepis został zaadaptowany do bardziej współczesnych czasów. Składa się on z 3 budyniowych kremów: czekoladowego, waniliowego i śmietankowego wzbogaconych dodatkowo o kakao, szafran, wiórki kokosowe
MyCookBook.plpiekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto piekę przez 60 minut, następnie wyciągam z formy i studzę na kratce. Po przestudzeniu polewam ciasto przygotowaną polewą czekoladową i dekoruję czekoladową posypką marki Delecta. Smacznych i udanych Świąt życzy Wam Klaudia
Mango PapajaWitam Kochani, dziś przychodzę do was z przepisem na pyszne ciasto-ambasador. Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami. Ciasto to bardzo często gości na stole podczas świąt czy rodzinnych uroczystości. Jest pyszne, aromatyczne i nie trudne w wykonaniu. Składa się ono z cienkiego biszkopta, kremy kakaowego z orzechami, migdałami i kawałkami czekolady oraz z masy cytrynowej. Polecam(...)soku z cytryny -1,5 łyżki kakao BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno, dodajemy żółtka, cukier i wszystko miksujemy delikatnie. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto dajemy do blaszki posypanej bułką tartą i posmarowanej tłuszczem. Biszkopt pieczemy około 10-15 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka. Studzimy. ***by ciasto było łatwiej wyciągnąć
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumamy już po.... Jak zawsze Święta szybko minęły, teraz będziemy wyglądać Sylwestra i Nowego Roku. A skoro już po.... warto się podzielić tym, co to się w tym roku podawało na stół. Ciasto mleczna kanapka, wiele razy widziałam, ale jakoś sama nigdy się za nie nie wzięłam. W tym roku postanowiłam to zmienić i wypróbować
Dieta moja pasjawszystko w sosie jajeczno-śmietanowym i przyprawami – pycha obiad, inny niż na co dzień!:) Obiad wege, choć kawałki kurczaka można by od święta wrzucić, polecam. Tarta na milion sposobów, szybka na gotowym cieście francuskim, delikatna, jemy ze smakiem. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 świeży mały brokuł, podzielony na różyczki, może być kilka różyczek mrożonego, wcześniej obgotować
Zasmakuj KuchniCiasto z kaszą manną znane jako grysikowiec. Takie ciasto nadaje się na różnego rodzaju uroczystości jak również i święta.Jest bardzo dobre i świetnie się prezentuje.Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach gdy całość przejdzie smakiem a placki zmiękną. U mnie w wersji czekoladowej posypana wiórkami kokosowymi. Składniki na ciasto: - 50 dag mąki pszennej
magiczna kuchnia KasiOdkąd pamiętam ten miodownik zawsze był u nas na każdych świętach. Smakował wyśmienicie, a co więcej, im dłużej leżał ,tym lepiej smakował. To genialne ciasto. Warto go zrobić, bo nie jest trudny, tylko raczej pracochłonny gdyż trzeba upiec oddzielnie cztery blaty ciasta, następnie zrobić krem, przełożyć i gotowe! Czas przygotowania całego ciasta - ok. 40 minut plus pieczenie
Z Kuchni Do KuchniJuż któryś rok z rzędu planuję upiec baranka na święta. I za każdym razem nie zdążyłam. W tym roku postanowiłam, że koniecznie muszę go w końcu upiec. Moi rodzice od kilkunastu lat dysponują taką ciężką, masywną formą na baranka, którą kiedyś przywiozła babcia, Bóg jeden wie skąd. No to szybki spacer do rodziców i wieczorem już wyjmowałam gotowego(...)stronie "Moje Wypieki" ( klik ). Moja foremka była z tych mniejszych, przez co zostało mi trochę ciasta. Ale to nic, przełożyłam je do małej foremki, dorzuciłam kawałki czekolady i było szybkie małe co nieco do kawy. Jako, że jest to mój ostatni wpis przed świętami, chciałam Wam życzyć, aby Wielkanoc upłynęła Wam w ciepłej, rodzinnej atmosferze. Aby dyngus nie okazał
My simple kitchen