ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:155/679)

Tradycyjny Makowiec Drożdżowy (Rolada Makowa Drożdżowa) 423

Makowiec to prawdziwa klasyka połączona z tradycją wśród polskich ciast. Makowiec drożdżowy to ciasto idealne na każdą okazje, począwszy od świąt a skończywszy na deserze do kawy. Makowiec z tego przepisu wychodzi delikatny, wilgotny, puszysty - cudowny. Najlepszy Makowiec Drożdżowy (Rolada Makowa Drożdżowa) - Składniki (na ok. 2 dość duże makowce): 600 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła(...)łyżeczki soli Masa makowa: ok. 100-150 g bakalii 200 g maku 2 łyżki miodu ok. 1/2 szklanki cukru 50 g masła aromat migdałowy 2 białka jajko do smarowania ciasta  Lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji Najlepszy Makowiec Drożdżowy (Rolada Makowa Drożdżowa) - Sposób przygotowania: Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże

Słodka Strona
piernik staropolski dojrzewający 401

dłuższego boku, tak aby uzyskać dwa osobne ciasta. Oblewamy czekoladą i dowolnie dekorujemy. (Ja jednego piernika przełożyłam tylko powidłem a drugiego powidłem i masą orzechową.) *Ciasta najlepiej upiec ok. 7 dni przed świętami. Przełożyć, zawiną w folię spożywczą, obciążyć. Polać czekoladą 1-2 dni przed świętami. składniki na polewę: 130 g masła lub margaryny 3 łyżki kakao, kopiate(...)mieszamy i chwilkę jeszcze podgrzewamy do połączenia się, nie doprowadzamy do zagotowania. Następnie zestawiamy z ognia i stopniowo dodajemy po łyżce śmietanę, za każdym razem mieszamy. Gotową polewą polewamy ciasta

Domowy Smak Jedzenia
Jabłecznik cesarski z powidłami śliwkowymi 142

Cześć! Ten jabłecznik jest wręcz obłędny w smaku! Jabłka z dodatkiem powideł stanowią bardzo dobraną parę. Fajny pomysł na święta czy na weekend do kawy. Składniki na ciasto: * 2,5 szklanki mąki * 1 margaryna * 1 jajko  * 150 g serka homogenizowanego waniliowego * 2 łyżki cukru pudru * 1 opakowanie cukru waniliowego * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na górę

Pieprzyć z Fantazją
Roladki z ciasta filo z serem kozim, orzechami i suszonymi owocami 192

włoską tartę ze szpinakiem i jajkiem . Są za to przepisy z jajka i z jajem :) - potrawy nawiązujące do śródziemnomorskiej tradycji wpisujące się z charakter polskich świąt. Jak te inspirowane Grecją roladki z ciasta filo z twarożkiem i suszonymi owocami - pyszny deser bez cukru. Przepis na roladki pochodzi z książki Lyndey Milan Lyndey and Blair's Taste of Greece . Jest

Chilli Czosnek i Oliwa
halloweenowe ciasteczka 195

Halloween , czyli wigilia Wszystkich Świętych. Najhuczniej obchodzona jest w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Irlandii, Szkocji i Anglii. Do nas to święto zawitało w latach 90 tych i staje się coraz bardziej popularne.  H alloweenowe ciasteczka - palce czarownicy.  Składniki: 200 gram masło , 3/4 szklanki cukier puder , 1 sztuka jajko , 3 szklanki mąka , 1 łyżeczka proszek do pieczenia , szczypta Sól(...)dekoracji migdały Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki, żeby się schłodziło. Następnie formować bardzo cienkie ruloniki. Na czubek palca przykleić migdał ( na białko )i porobić nacięcia na cieście, tak żeby przypominało palca. Piec w temperaturze 180 stopni, aż się lekko zrumienią

Darcia w kuchni
Szybka strucla jabłkowa 161

mnie :-P Ja tego święta nie lubię! Postanowiłam więc spędzić ten dzień mało cukierkowo, a wtęcz bez cukru i uczyniłam struclę jabłkową :-) Długo czekała na swoją kolej, a teraz grzecznie stygnie abym mogła podelektować się nią w czesie seansu filmowego. Zapraszam ;-) Szybka strucla jabłkowa SZYBKA STRUCLA JABŁKOWA 3 średnie jabłka 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL 2 łyżki mielonego

peggiwkuchni
Torcik bakaliowy 190

można jeszcze wyczarować z ciasta piernikowego oprócz pierniczków – torcik bakaliowy, pachnący świętami o smaku pomarańczy i cynamonu. Składniki: – 3 blaty z  piernika staropolskiego o średnicy małej tortownicy, u mnie 18 cm i jedno piernikowe ciastko – choinka – drobne cukierki perełkowe Farsz bakaliowy – 200 g pokrojonych suszonych śliwek(...)wszystkie składniki farszu. – Tortownicę wyłożyć jednym blatem z piernika staropolskiego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 10 minut. – Wyjąć ciasto i nałożyć połowę farszu, po czym przykryć drugim blatem piernikowym i ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut. – Po tym czasie nałożyć pozostały

To co kocham
Paluchy drożdżowe z grzybami 107

Najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem. W moim domu na święta przygotowuje się wielki gar czerwonego barszczu. W wigilię barszcz podajemy z uszkami, a w kolejne dni świąt z obsmażanymi krokietami z farszem grzybowo-kapuścianym lub właśnie z takimi grzybowymi paluchami. Bardzo lubię chodzić na grzyby, jednak w mojej okolicy królują praktycznie tylko podgrzybki. Kiedy mam ochotę(...)wlewamy 350 ml ciepłej wody, dodajemy drożdże, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę typ 500, mąkę pełnoziarnistą i sól. Wszystko wyrabiamy, dodajemy oliwę z oliwek i ponownie wyrabiamy, tak długo, aż ciasto będzie odstawało od ścianek miski. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę. Po godzinie delikatnie wyrzucamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę i dzielimy na 4 części. Każdą część dłońmi

Tajemnice Smaku
10 najlepszych dań na nadchodzące święta 163

Bożego Narodzenia. Niektóre są to moje ulubione przepisy, inne zapożyczone, ale tak piękne, że urzekły mnie od pierwszego wejrzenia. Są tu przepisy na sałatki, dania główne i ciasta, dużo ciast, bo uwielbiam słodycze. W wyborze kierowałam się smakiem własnym i smakiem mojej rodziny. Zapraszam poczytania i oglądania, mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie. 1. Groch z olejem rzepakowym(...)push({}); 6. Ciasto Jamajka Muszę przyznać, że to ulubione ciasto mojego męża. Czekoladowe, z bitą śmietaną i świeżymi bananami w galaretce. Pyszne, orzeźwiające, nie jest tak ciężkie jak większość przekładańców (choć te "cięższe" są też pyszne i mają swój urok). No i takie radosne, słoneczne, lekka namiastka lata w zimie :) Przepis jest TUTAJ 7. Sernik oreo To ciasto pokochałam odkąd

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto miodowo-orzechowe 143

Kochani, to ciasto pokocha chyba każdy. Jest pyszne. Jadłam je po raz pierwszy w te Święta. Bratowa przywiozła ze sobą i od razu postanowiłam zrobić identyczne na Sylwestra. Ciasto ma to do siebie, że im dłużej leży, tym lepiej smakuje. Przechowywane w lodówce, ale podawane raczej w temperaturze pokojowej. Ma się rozpływać w ustach! Składniki na ciasto pół

Z Kuchni Do Kuchni
Makowiec japoński 248

polecam. Oprócz tradycyjnego makowca zawijanego w cieście drożdżowym ten zajmuje drugie miejsce na mojej liście i chętnie go piekę nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Może i Wy skusicie się na upieczenie tego ciasta. Po więcej przepisów zapraszam do zakładki Ciasta. Znajdziecie tam również przepisy na inne smaczne makowce. Składniki 400 g maku mielonego 7 jajek rozm

O kuchni z uczuciem
MAKOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z KRUSZONKĄ 224

wersji mini, z tortownicy. Pyszne kruche orkiszowe ciasto, z mnóstwem aromatycznego, wilgotnego maku, migdałów i orzechów. Bez tego makowca nie ma u nas Świąt. Polecam :-) Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm Składniki:  kruche ciasto: - 300g mąki orkiszowej typ750 - 125g masła - 50g ksylitolu (lub cukru) - 3 żółtka - 1 łyżeczka ksylitolu z wanilią (lub cukru waniliowego) Z mąki, masła

Smaczne Zdrowe
Cynamonowe palmier i życzenia świąteczne 715

Jako, że używamy gotowego ciasta francuskiego, przygotowanie palmier jest dziecinnie proste i doskonale nadaje się dla osób niedoświadczonych - zmieszać cukier z masłem potrafi każdy, a zawijanie ciastek nie jest wcale trudne. Ciasto francuskie ma to do siebie, że gdy urośnie w czasie pieczenia, maskuje wszystkie niedoskonałości. Warto trzymać opakowanie takiego ciasta na wszelki wypadek - ciasteczka możecie przygotować błyskawicznie tuż przed(...)jedzenia - mam nadzieję, że na Waszym świątecznym stole pojawią się wszystkie Wasze ulubione potrawy:) Wesołych Świąt !!! Cynamonowe palmier-francuskie zawijaski na podstawie przepisu z frenchfood.about.comna ok. 50 ciastekSkładniki: 3 łyżki masła, roztopionego 80 g cukru granulowanego 1 1/2 łyżeczki cynamonu 1 gotowe ciasto francuskie (prostokątne) Przygotowanie: Nastaw piekarnik na 200 stopni C. Przelej roztopione masło do miseczki i wymieszaj

Chilli Czosnek i Oliwa
PŁONĄCY TORT MAKOWY Z KREMEM, PRAŻYNKAMI I PALONĄ BEZĄ WŁOSKĄ + KONKURS!!! 2550

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a co za tym idzie zbliżają się też makowe smakołyki! Chyba o żadnej innej porze roku nie smakują one tak fantastycznie, jak właśnie wtedy, kiedy za oknem prószy śnieg, a choinka pięknie błyszczy kolorowymi światełkami. Dziś mam dla Was przepis na najlepszy na świecie tort makowy! Intensywnie makowe ciasto, wilgotne a zarazem delikatne

Ostra na Słodko