Ciasto w ogóle nie przywiera do papieru. Pamiętam kiedyś trzeba było papier natłuścić i posypać bułką tartą. W żadnym wypadku! Blaszka - papier do pieczenia - ciasto. Nic się nie przyklei i nie przypali, no chyba że ciasto przetrzymamy dłużej w piekarniku :) A tak dodam, że ten papier z pewnością wytrzyma wysokie temperatury. W mojej ocenie papier do pieczenia Stella spełnia(...)przygotowanie. Piekę je przed każdymi świętami. Składniki: *1/4 szkl. miodu - można ciut więcej nawet * 80 g masła * 1/2 szkl. cukru * 1 jajo * 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej * 1 łyżeczka sody oczyszczonej *2 łyżeczki przyprawy do piernika * papier do pieczenia Stella Wszystkie składniki razem zagniotłam. Rozwałkowałam ciasto na ok. 3-4 mm grubości i foremkami wykrawałam kształty pierniczków. Wyłożyłam
Pieprzyć z FantazjąDelikatne, słodkie i czekoladowe ciasto, o posmaku adwokatu i orzechów. Bardzo smaczne, idealne na niedzielę, przyjęcia lub święta. Bardzo ładnie się kroi i efektownie wygląda. Jeżeli nie chcemy aby ciasto było bardzo słodkie dodajemy do masy mniej bezy, ja użyłam tylko 70 g i wyszło idealne
Kulinarne Fantazje Marioliczas na pieczenie czy gotowanie i pisanie tutaj. Postaram się pisac więcej tutaj, wstawiać różne ciasta, danie które zrobię bądź też spróbuję. ;) To ciasto, które dzisiaj Wam przedstawię często gości u nas w domu, na swięta Bożego Narodzenia i nie tylko, jest bardzo dobre i godne polecenia innym :) Ciasto: 2 szkl mąki 1 szkl cukru 3/4 szkl oliwy 2 całe
Motylkowa Kuchniaoraz powidłami śliwkowymi przełożone masą budyniową. Ciasto stało się hitem w moim domu i jest przygotowywane na różnego rodzaju święta, imprezy. Jest przepyszne, polecam każdemu szczególnie tym co jeszcze o tym cieście nie słyszeli Post Pani Walewska pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujerodzinnym stole nie może również zabraknąć pachnącego piernika. Jednym z pierników o jakich nie można długo zapomnieć jest właśnie ten - dojrzewający. Ciasto powinno leżakować około 5 tygodni. Przygotowane na 3 tygodni przed świętami także zachwyci smakoszy pierników :) Spróbujcie - jest jeszcze czas :) Składniki: 0,5 kg miodu naturalnego 1,5 szklanki cukru 250 g masła(...)mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli 2 torebki po 40g przyprawy korzennej do piernika Przygotowanie: Zanim przystąpimy do wyrabiania ciasta należy pamiętać, że upiec blaty należy około 5 dni przed podaniem, aby mogły idealnie połączyć się z powidłami. Ważną informacja jest również konsystencja ciasta - po samym wyrobieniu jest ono luźne ( po leżakowaniu
ChilliJemypaprykę i doprawiamy do smaku. Mieszamy, gasimy płomień. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto na pizzę pełnoziarnistą rozwałkowujemy. Wycinamy krążki. Każdy krążek wypełniamy zimnym farszem. Starannie zlepiamy. Powtarzamy, aż skończy się ciasto. Pierożki wykładamy na blachę, najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia. Sprawdzają się także patelnie, które nadają się do piekarnika. Pieczemy jak pizzę, w temp. 200-220 st, przez(...)startym parmezanem. Świetnie smakują z ostrym sosem pomidorowym z dodatkiem startego parmezanu lub grana padano! Farsz może być inny oczywiście, idą Święta pomyślcie o ciekawym wypełnieniu tych pierożków, ciasto jest zdrowsze i muszę przyznać, że mi osobiście bardziej smakuje
Moja smaczna kuchniaWczoraj troszkę uspokoiłam swoje sumienie wpisem na sałatkę light, więc dziś możemy troszkę zaszaleć :-). Wracam do mojego ukochanego ciasta marchewkowego. Jest doskonałe, marchew nadaje mu wilgoci
Kulinarne przygody GatitySzybki i tani sposób aby wprowadzić do domu klimat wielkanocny. Przygotowując stroiki użyłam ozdób które są tanie lub tak jak siano które, nic nie kosztuje a
RAROSSATradycyjna sałatka, niema chyba raczej w naszym kraju, domu w którym by tej sałatki nie robiono. Jednak w każdym przygotowywana jest trochę inaczej moja Babcia używała
RAROSSARoladki z pieczarkami przepyszne idealne na obiad, świetnie będą smakowały z ziemniakami pieczonymi oraz np. z sałatką leśna polana Składniki: 1 kg piersi z indyka, 70
RAROSSATo kolejna pozycja, którą chciałam Wam serdecznie polecić autorstwa Jammiego Olivera. Tym razem to zbiór przepisów, które autor poleca na Święta Bożego Narodzenia. Zajrzyjmy
Ania i Marcin gotująChwilowo fotka z "Poradnik domowy" 2001 Karp jest nieodzownym symbolem kolacji Wigilijnej. Nie może go zabraknąć na Wigilijnym stole. SKŁADNIKI 10 dzwonek świeżego karpia szklanka bułki
RAROSSApłatki pięknie się rozwijają, tworząc kwiat. Płatki są delikatne i kruche, dlatego należy ostrożnie je przekładać na talerz. Idealnie sprawdzą się na przyjęcia, sylwestra czy Święta. Zdecydowanie polecam! Składniki (na 10 kwiatków) : Ciasto nr 1: 3/4 szklanki mąki pszennej 1 pełna łyżeczka masła 5 łyżek wody pomarańczowy barwnik spożywczy (opcjonalnie) szczypta soli Ciasto nr 2: 1/2 szklanki mąki
Oryginalny smakpłatki pięknie się rozwijają, tworząc kwiat. Płatki są delikatne i kruche, dlatego należy ostrożnie je przekładać na talerz. Idealnie sprawdzą się na przyjęcia, sylwestra czy Święta. Zdecydowanie polecam! Składniki (na 10 kwiatków) : Ciasto nr 1: 3/4 szklanki mąki pszennej 1 pełna łyżeczka masła 5 łyżek wody pomarańczowy barwnik spożywczy (opcjonalnie) szczypta soli Ciasto nr 2: 1/2 szklanki mąki
Oryginalny smak