Brązowienie to oznaka że beza się przypaliła i będzie sucha w środku. Finalnie ma wyjść mięciutka w środku ze słodką delikatna skorupką, która jest bardzo krucha, także bardzo ostrożnie przenoście ją na paterę do ciasta. Można zostawić bezę na całą noc by odczekała przed podaniem kilka godzin, Podawać na zimno! Śmietanę ubić na sztywno. Wymieszać ją z mascarpone
KreatywnePinyużyć owoców z puszki lub zrezygnować z nich całkowicie. W każdym z ty ch wariantów sernik będzie udany i smaczny :) Polecam :) Kruchy spód: 150 g mąki pszennej 80 g masła, zimnego 20 g smalcu, zimnego ( smalec zwiększa kruchość ciasta, ale nie jest konieczny, w jego miejsce można dać masło ) 2 czubate łyżki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody(...)maliny, jeżyny, czereśnie, borówki amerykańskie, jagody ) około pół szklanki płatków migdałowych Wykonanie: Kruchy spód: Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać żółtko, cukier puder, wodę oraz pokrojone w kosteczkę masło i smalec. Wszystkie składniki posiekać nożem łącząc ze sobą, następnie zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą lub włożyć do woreczka i schłodzić
Opowieści z piekarnikaPyszny kremowy sernik z tych tradycyjnych z wiosennym rabarbarem na kruchym spodzie. Idealny wypiek do filiżanki gorącej herbaty na weekendowy poczęstunek. Polecam gorąco, jeden z lepszych serników, zamiast rabarbaru można dać truskawki. Składniki: Ciasto kakaowe: 30 dag mąki pszennej Młynomag 15 dag cukru 10 dag masła 2 jajka 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg mielonego(...)Ciasto kakaowe: Mąkę przesiewamy, dodajemy kakao oraz proszek do pieczenia, w środku robimy wgłębienie, wbijamy jajka, dodajemy pokrojone zimne masło i całość szybko zagniatamy aż ciasto będzie jednolite. Gotowym ciastem wylepiamy dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra dół i podpiekamy 15 minut. Masa serowa: Wszystkie składniki
Wanilia i Kardamonciasto to chyba najłatwiejsze jakie kiedykolwiek robiłam. Żadnego ucierania, ani ubijania, tylko wsypać składniki na blaszkę i piec. Bardzo kruchy jabłecznik. Składniki suche wymieszać dokładnie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do jabłek można dodać cynamon jeśli lubicie. Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wysmarować grubo masłem i obsypać obficie bułką tartą. Wykonanie 1 warstwa(...)warstwa – składniki suche Na górę potrzeć zimne masło. Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180 C i piec godzinę. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zrobić lukier i polać nim ciasto. Szybko i pysznie
Kuchnia Pokoleńdelikatnej słodyczy, to proponuję właśnie te ciasteczka. Są tak delikatne i kruche, że rozpływają się w ustach. Składniki: * 20 dkg masła * 30 dkg mąki * 5-6 łyżek cukru * 1 łyżka cukru wanilinowego * 3 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie) Wszystkie składniki zagnieść na gładką masę. Ja swoje ciasto chłodziłam 1 godzinę w lodówce. Wałkowałam po tym czasie na grubość(...)się upiec na złoty kolor * wiórki nie są konieczne, ja robiłam część z wiórkami a część bez * jeśli ciasto nie chce się ugnieść na gładką masę dodać jeszcze odrobinkę (ok. 5 g masła) Smacznego! Lidka Artykuł Domowe maślane kruche ciasteczka pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąświadomą, że nie takie szarlotki mąż uwielbia. Na szczęście lubi Jamiego Olivera więc obdarzył mnie zaufaniem a potem praktycznie sam zjadł cała szarlotkę :) Ciasto jest bardzo specyficzne. Rozwarstwia się choć wydawać by się mogło, że będzie kruche. Jest to dużo nadzienia więc jest wilgotne i tak naprawdę owoce dominują. Polecam miłośnikom bardzo jabłkowych jabłeczników. Przepis podpatrzony w "Świąteczne przepisy" Jamiego
Dzieje kuchennej WiewióryPierniczki imbirowe to moje ulubione świąteczne pierniczki. Są proste, szybkie i bardzo kruche. Na świątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak również tydzień przed świętami. Trzymane w metalowej puszce, długo zachowują swoją świeżość i kruchość. W smaku imbir nie jest wyczuwalny (nikt z gości nie wpadł na to, że są to pierniki imbirowe), pierniczki(...)kształty i znów wstawiamy do lodówki) ułatwia ich wycinanie, sprawia że idealnie trzymają formę oraz po upieczeniu i ostygnięciu, stają się wyjątkowo kruche i chrupiące. Nie pomijajcie zatem tego kroku. Aby ułatwić sobie transportowanie arkusza papieru z ciastem piernikowym, polecam użyć zwykłej, sztywnej podkładki pod talerze :) Arkusze z ciastem można trzymać jeden na drugim. The post Pierniczki imbirowe – ulubione
Moja DelicjaPierniczki imbirowe to moje ulubione świąteczne pierniczki. Są proste, szybkie i bardzo kruche. Na świątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak również tydzień przed świętami. Trzymane w metalowej puszce, długo zachowują swoją świeżość i kruchość. W smaku imbir nie jest wyczuwalny (nikt z gości nie wpadł na to, że są to pierniki imbirowe), pierniczki(...)kształty i znów wstawiamy do lodówki) ułatwia ich wycinanie, sprawia że idealnie trzymają formę oraz po upieczeniu i ostygnięciu, stają się wyjątkowo kruche i chrupiące. Nie pomijajcie zatem tego kroku. Aby ułatwić sobie transportowanie arkusza papieru z ciastem piernikowym, polecam użyć zwykłej, sztywnej podkładki pod talerze :) Arkusze z ciastem można trzymać jeden na drugim. The post Pierniczki imbirowe – ulubione
Moja Delicjaciasto wałkiem, to bąbelków będzie całkiem sporo. Inne faworki jakie zdarzyło mi się jeść były a to bardziej miękkie, a to bardziej kruche. Te, może dlatego, że są wspomnieniem z dzieciństwa, smakują mi najlepiej. Pamiętajmy, aby do ciasta zawsze dodać łyżkę spirytusu, wódki czy octu, która zapobiegnie wchłanianiu przez ciasto tłuszczu. Babcia radziła dorzucić do smalcu… bo faworki drodzy
Mieszam w Garnkuminut. Składniki: 500 g mąki gryczanej, 300 g masła lub margaryny roślinnej, 200 g cukru, 3 żółtka. Przygotowanie: Kruche ciasteczka z mąki gryczanej – przepis Wymieszać składniki i dobrze je razem ugniatać przez jakieś 10 minut. Następnie rozwałkować ciasto do grubości 1,5 cm. Wykroić z niego ciasteczka w dowolnej formie (u mnie wyszły banalne kółka). Rozłożyć na natłuszczonej formie
MODA NA BIOJuż nie raz pisałam Wam jak moja rodzina bardzo lubi serniki. Dziś przychodzę do Was z kolejnym pysznym przepisem na to popularne ciasto. Tym razem polecam Wam waniliowy sernik z borówkami na czekoladowym spodzie przygotowanym z kruchych ciasteczek oblanych czekoladą (ja użyłam ciasteczek maszynowych Brześć ). Sernik jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Potem trzeba się tylko uzbroić w cierpliwość
Słodkie okruszkipół kilo ziemniaków. Standardowo w przepisach jest dwa razy więcej mąki. Naszym zdaniem pół szklanki wystarczy. Dzięki temu kluseczki nie są gumowe, a bardziej kruche i przypominają gnocchi lub kopytka. Żeby takie były ciasto trzeba dość dobrze wyrobić. Potem, kiedy toczymy wałeczki z ciasta, blat trzeba podsypać mąką pszenną (ale nie dużo, bez obaw), żeby pomogła zachować zwartość ciasta
Niedzielny kucharzDomowe ciasteczka oreo Kruche, mocno czekoladowe i przepyszne ciasteczka, przełożone rozpływającym się w ustach kremem na bazie mleka w proszku. W smaku bardzo przypominają znane i lubiane ciasteczka oreo. Z podanych składników wyszło mi około 45 „złożonych” ciastek. Składniki: Ciasto: 250g mąki 130g cukru szczypta soli 200g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao
Blog z ApetytemPyszne i kruche ciasteczka przełamane czekoladą. Posmakują każdemu! Co nam trzeba? 400 g mąki pszennej 100g mąki krupczatki 250 g masła 2 jajka jedno żółtko 200
LatosiowydomKrólewiec z orzechami to idealne ciasto na świąteczny stół. Pyszne i efektowne, a przy tym można go przygotować trochę wcześniej, gdyż
Praktyczna plNiezwykle lekkie, puszyste i orzeźwiające ciasto. Robi się bardzo szybko. SKŁADNIKI Spód: opakowanie ciasteczek kruchych cytrynowych Masa serowa: 500 g sera twarogowego z wiaderka, 2 galaretki cytrynowe, 500 ml wrzątku, 200 ml śmietany 30%, 1 śmietan-fix Posypka: ½ szkl. wiórek kokosowych, 2 łyżki masła, 1 łyżka cukru Dodatkowo: maliny z syropu WYKONANIE Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kokos
słodki bratekBeza, krucha i dostojna, ulubiony deser wielu z nas, w Wielkanocnej wersji w postaci pastelowego wianka będzie dopełnieniem świątecznego obiadu, efektownie wyglada i tak samo smakuje
Wanilia i KardamonBardzo kruche ciasteczka z orzeszkami ziemnymi i czekoladą .... mmmm pychotka Ciasto: 300 g mąki 200 g masła 90 g cukru 1 jajko 80 g orzeszków ziemnych nie solonych 2 łyżki cukru ½ tabliczki mlecznej czekolady 1 łyżka mleka Ze składników na ciasto wyrobić jednolitą masę (masło musi być schłodzone), wstawić do lodówki na pół godziny. Cukier rozpuścić
Jadło i czytadłoBabka piaskowa to pyszne ciasto pieczone w formie keksowej. Jest smaczna, delikatna i lekko krucha. Zawsze się udaje i pięknie rośnie, polecam ten przepis. SKŁADNIKI : 150 g masła 150 g maki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu migdałowego PRZYGOTOWANIE : Wszystkie składniki powinny być(...)oraz olejek,cały czas nie przestając miksować Następnie mąki wsypujemy z proszkiem do pieczenia i mieszamy na wolnych obrotach miksera. Białka ubić na sztywną pianę - delikatnie wymieszać z ciastem. Formę keksową o wymiarach 20/10 cm wyłożyć folią aluminiową i wypełnić ciastem. Piec w temperaturze 160-170%C przez około 60 minut (sprawdzić patyczkiem czy babka jest całkowicie
Kulinarne Fantazje MarioliLetnia tarta po której zostało już tylko wspomnienie, bo była na wczorajszy obiad, a znikła szybciej niż powstała. Pyszna krucha i w dodatku nadziana tak jak lubię.. Ciasto: - 250 g mąki pszennej - 125 g masła - 1 łyżeczka soli - 2 żółtka - 4 łyżki zimnej wody Dodatkowo: - 4 małe oscypki, mogą też być korboce - 4 pomidory
Apetyczna babeczkamini tart, u mnie wyszło 6 sztuk. Ciasto na dnie nakłuć widelcem. Foremki z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasto ładnie się przyrumieni, funkcja góra-dół. Upieczone kruche spody wyjąć z foremek i wystudzić na kratce. Przygotować czekoladowe nadzienie. Do garnuszka wlać śmietankę i postawić na ogniu. Dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać aż czekolada całkowicie
Monia miesza i gotujeŁosoś, por i koperek to połączenie, które sprawdza się zawsze i w każdej sytuacji. Tak zwany klasyk. Tak samo jak tarta na kruchym spodzie. Połączmy to w całość i jedzmy :) Składniki: ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli farsz: - 100 g łososia wędzonego dobrej jakości - bardzo duży por (biała + jasnozielona część) - koperek
Cook&LoveProsta w przygotowaniu, krucha polędwiczka wieprzowa otulona farszem pieczarkowym, boczkiem wędzonym i ciastem francuskim. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: • 1 duża polędwiczka wieprzowa • 1 płat ciasta francuskiego • 300 g pieczarek • 8 cienkich plastrów wędzonego boczku • 1 cebula • zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku • 3 łyżki oleju Wykonanie: • Polędwiczkę natrzeć solą
To co kochamformy. Wystarczy zwykła okrągła foremka, czy nawet kieliszek oraz sprawne ręce i trochę cierpliwości (wałkowanie nóżek i ich przyklejanie troszkę trwa). Ciasteczka są bardzo smaczne, kruche, ale nie twarde, o przyjemnym, delikatnym, cytrynowym smaku. Ciasto najlepiej zrobić wieczorem, a pieczenie i dekorowanie zostawić na drugi dzień, ponieważ po wyrobieniu ciasta, musi ono pole żakować kilka godzin w lodówce. Oczy pajączków
MyCookBook.plskładniki na cisto kruche: 230 g mąki 150 g masła, schłodzonego 1 żółtko 70 g cukru pudru 1 łyżka zimnej wody wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier puder, żółtko, wodę oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę.Wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto, dzielimy
Domowy Smak JedzeniaKruchutkie, rozpływające się w ustach ciasto z truskawkami, rabarbarem i chrupiącą maślaną kruszonką. Piekę je na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, dzięki czemu jest cieniutkie i
cool and mintyjeszcze pomalować lukrem utartym z cukru pudru i gorącej wody i przykleić na nim posiekane orzechy lub mieszankę posiekanych orzechów i migdałów. Oczywiście jak każde ciasto drożdżowe i półfrancuskie najlepsze są wciąż odrobinkę ciepłe, kruche na zewnątrz, miękkie wewnątrz, ale i w kolejnym dniu są warte swoich ok. 400 kalorii - spalić można przez godzinę szybkiego marszu w tempie
I tu będę miała takie tepopularne. Dzisiejsze czekoladowe ciastka nie są tak wypasione jak sandwich, które przyrządziła tydzień temu ale nie mniej smakowite. Czekoladowe ciastka lubią chyba wszyscy. Te są kruche, połączone lekkim kremem. Czekoladowe ciastka Składniki: 18 sandwich Ciasto na ciastka 250 g mąki 3 czubate łyżki ciemnego kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 225 g masła 180 g cukru 1 duże żółtko
codojedzeniaHej :)) Dzisiaj mam dla Was recenzję książki o ciastach z kubeczka. Szybkie, bo 5 minutowe, smaczne i delikatne :) W książce jest prawie 100 przepisów na takie
kruche babeczkipieczonymi warzywami , w której pszenicę farro możecie zamienić na kaszę pęczak, jaglaną lub bulgur. Wytrawne tarty Piknikowe menu urozmaicą wytrawne tarty na cieśnie francuskim lub kruchym. Bardzo lubię tę z botwinką, gorgonzolą i jajkiem . Ciasto francuskie podzielone jest na kwadraty, więc tarty nie trzeba kroić. Owińcie poszczególne kawałki w papier śniadaniowy i włóżcie na płasko do pudełka lub papierowej
Chilli Czosnek i OliwaKruche i proste ciasteczka ślimaczki z jasnego i ciemnego ciasta. Idealne na podwieczorek do herbatki. Szybko się je robi i szybko znikają. składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 0,5 szklanki cukru pudru 120 g zimnego masła 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Na stolnicy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem
Monia miesza i gotujemąki pszennej ze 100 ml zimnej,wręcz lodowatej wody (może też być woda gazowana) i dodać szczyptę soli. Można dodać do ciasta kostki lodu. Ciasto ma być lekko lejące się, nie gęste. Cudownie kruche i cieniutkie jak mgiełka. Rybę smażyłam w głębokim oleju, rozgrzanym do temperatury 160-180 stopni.Należy uważać aby kawałki nie stykały się ze sobą. Usmażone kawałki
potrawyregionalnezobaczyłam kiedyś u Kasi z bloga Świat pachnie szarlotką . A ponieważ zachwalała właściwości owsianej mąki, postanowiłam i ja spróbować. Moje naleśniki wyszły bardziej kruche niż zwykłe pszenne, ale bardzo delikatne w smaku. Ciasto gorzej rozprowadza ło się po patelni, musiałam uważać aby przy przewracaniu naleśników nie porwać. Ale sądzę że to kwestia oswojenia się z nieco inną konsystencją
Stare GaryKolejny pomysł na ciasto zaczerpnięty z książki siostry Anastazji:) Przyznaję, że pracy co niemiara, cierpliwość trzeba mieć anielską, ale efekt wynagradza cały trud:) Jak ktoś lubi
Ciasteczkowy Potwór