składniki na kruchy spód: 180 g mąki pszennej 30 g kakao 80 g cukru pudru 1 jajko 80 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (ok.21×32 cm). Podpiekamy w ok. 180 st. C. składniki na kruszonkę: 85 g mąki 15 g kakao 50 g cukru
Domowy Smak Jedzeniaistnieją piękniejsze zapachy od tych w kuchni? Uwielbiam, kiedy w domu pachnie świeżym pieczonym chlebem, ciastem, podsmażanym czosnkiem. Dzisiaj zafundowałam sobie zapach ciasteczek maślanych. Są bardzo delikatne, kruche- takie jak lubię. Składniki: 100 g miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru 150 g mąki pszennej kilka kropli aromatu do ciast np waniliowego ( to nie jest konieczne) Przygotowanie: Miękkie
KukuleczkiKiedy rano u Pani Ani zobaczyłem te rurki to nie pozostało nic innego jak zakasać rękawy i zabrać się do pieczenia. Ciasto jest bezproblemowe, a rurki po upieczeniu pyszne i kruche. Część zrobiłem z marmoladą pigwową, a część z powidłami domowymi. Bardzo polecam, chwila pracy, a potem sama przyjemność jedzenia :) Składniki : - 250 g miękkiego masła, - 200 g śmietany
Przepisy Mikołajarozpływają się w ustach. Wbrew pozorom znalezienie dobrego przepisu, na naprawdę kruche ciastka - nie jest taką prostą sprawą. Większość wypieków tego typu, niestety po upieczeniu jest dosyć twarda. Sekretem prezentowanych dzisiaj przeze mnie ciasteczek są trzy rzeczy - maka krupczatka, prawdziwe masło i dobre schłodzenie składników przed wyrobieniem ciasta. Jeżeli je spełnimy - to mamy gwarancje udanego wypieku. Ciasteczka są idealne
Świat CiastaKolejny mój wymysł i kolejny sukces :) Chodziła za mną tradycyjna Pychotka (Pani Walewska) ale jakoś nie było czasu na pieczenie kruchych blatów więc zrobiłam coś podobnego, tyle że na herbatnikach. Ciasto bardzo nam smakowało, robi się szybko a najbardziej skomplikowane jest zrobienie masy budyniowej :) Całość wychodzi miękka, słodycz masy budyniowej równoważona jest powidłami śliwkowymi, a do tego dochodzą pysznie chrupiące
Kto ugości moich gości?piekarniku. Po tym czasie zostawiamy ciasto w piecu na około 20 minut. Całość oblewamy rozpuszczoną czekoladą. Zajrzyj również tu: 1. Sernik na kruchym spodzie z masą kajmakową i prażonymi wiórkami kokosowymi 2. Sernik z tartym, ciemnym ciastem 3. Sernik Złota Rosa
My World by Dagmara RekCrostata z morelami i czereśniami, czyli placek owocowy na szybko. Crostata to rodzaj płaskiego, włoskiego ciasta przypominającego tartę. Crostata może być miękka lub krucha. Najczęściej przygotowuje się ją z dżemem lub owocami. Prosty, błyskawiczny, pyszny placek z sezonowymi owocami to idealna propozycja do porannej kawy. Jeśli macie kilka moreli, kilka czereśni (albo np.: malin czy jagód) to wystarczy, aby przygotować(...)Dodajemy jajka, mleko i rozpuszczone masło. Mieszamy rózgą do połączenia lub krótko miksujemy. Tortownicę lub formę na tartę o średnicy ok. 24 cm smarujemy rozpuszczonym masłem. Przekładamy ok. 3/4 ciasta i rozsmarowujemy po całym dnie. Układamy połówki moreli. Pomiędzy morele wtykamy połówki czereśni albo układamy maliny czy borówki. Na wierzchu rozprowadzamy pozostałe ciasto (nie musi dokładnie przykryć wszystkich owoców). Wstawiamy
Poezja smakułyżki cukru pudru 80 ml zimnego jogurtu naturalnego odrobina cukru pudru do oprószenia/ kakao/cynamon do oprószenia 1 jajko roztrzepane (do posmarowania ciasta po bokach). ok. 500 g śliwek węgierek szczypta soli Wszystkie składniki na kruchy spód powinny być zimne. Przygotowanie : Masło siekamy nożem, łączymy z cukrem pudrem, wrzucamy do misy pozostałe składniki Wyrabiamy ciasto, zagniatamy
Proste PotrawyPyszne ciasto na babeczki wersja na słono lub na sodko. Kruche i rozpływające się w ustach. Możemy upiec wcześniej, spokojnie poleżą. Przepis na nadzienie w następnym wejściu. SKŁADNIKI 30 dag. mąki pszennej 15 dag. mąki krupczatki 25 dag. masła 2 żółtka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka gęstej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE Mąkę i proszek siekamy
W kuchennym oknie Ewyciast jest tradycyjny czekoladowy murzynek. Te ciasto jest najbardziej popularne. Nie jest trudne, a za to szybkie w przygotowaniu. Murzynek jest wilgotny, kruchy i mocno czekoladowy. Z dodatkiem polewy z mlecznej czekolady to istny raj dla podniebienia. Ciasto nie jest tylko ciastem, które trzeba przygotowywać na specjalne okazje, można je przygotować na co dzień do kawki, dzięki czemu umili
Kuchnia PaulettesPrzepis na te ciasteczka jest banalnie prosty, a ciacha wychodzą przepyszne. Baaardzo maślane, kruche, z delikatnym cytrusowym posmakiem i z przepyszną żurawiną w środku. Jeśli Wasze dzieci lubią pomagać przy robieniu ciasteczek, to ten przepis idealnie nadaję się do wspólnego pichcenia. Spróbujcie Składniki: – 200g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 120g miękkiego masła – 80g cukru – 1 żółtko(...)minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość około 5mm. Dowolnymi foremkami wyciąć ciasteczka, ostrożnie przełożyć je na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10-12 minut, aż ładnie się zarumienią. Ciasteczka należy całkowicie wystudzić na blaszce, dopiero potem ściągać z papieru. Smacznego Kruche ciasteczka maślane z żurawiną Kruche
Smaki Arminekokosowego CIASTO PARZONE Mleko, wodę i olej umieścić w garnuszku i zagotować. Mąki wymieszać, wsypać do gotującej się mieszanki i szybko wymieszać tworząc "kruche kluski", które nadal na małym ogniu rozcierać łyżką ok 1 minutę. Ciasto wyłożyć płasko do jakiegoś naczynia i umieścić w lodówce aby się schłodziło. Gdy to nastąpi miksować ciasto wraz z jednym jajkiem, a drugie dodać
Candy Pandasarkusz ciasta francuskiego posypać cukrem i cynamonem. Całość zrolować, pociąć na kawałki i wstawić do piekarnika. Palmiery przypadną do smaku osobom, które uwielbiają kruche, lekko cynamonowe w smaku ciasteczka. Zachęcam do pieczenia 😋 Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego (375 g) 1/3 szklanki cukru, np. trzcinowego 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru wanilinowego Piekarnik rozgrzać do 200ºC. Do miski wsypać cukier (trzcinowy
Ugotowaćrodzaju mięs, natomiast faworki powstały przez nieuwagę pewnego cukiernika. Te dwa popularne smakołyki występują na całym świecie w najrozmaitszych odmianach. Francuska kokardka z ciasta pączkowego Faworki to pochodzące z Litwy i Niemiec delikatne w smaku, kruche ciastka kształtem przypominające wstążkę. Ich powstanie - według legendy było przypadkiem. Pewnemu cukiernikowi do tłuszczu, w którym smażył pączki wpadł płatek pączkowego ciasta
Moja smaczna kuchniamasa budyniowa i lśniąca beza. Spróbujecie? Składniki: kruche: 2 3/4 szkl mąki 20 dag masła 4 żółtka 1/2 szklanki cukru beza: 4 białka 150 g cukru 1 lyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 1 kg jabłek 2 budynie waniliowe 600 ml mleka do budyniu Wykonanie: *Posiekać masło, dodać mąkę, cukier, żółtka, zagnieść ciasto, które włożyć na 15 minut do zamrażarki(...)wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto, równomiernie rozłożyć, ponakłuwać widelcem ,żeby zbytnio się nie podniosło. Ciasto zapiekać na rumiano przez 20 minut w 190 st. * Ugotować budyń, dając na 2 opakowania 600 ml mleka, cukru tyle ile na opakowaniu. Przestudzić .Wylożyć na podpieczony kruchy spód. *Jablka poobierać, pokroić w dość duże kawałki, wyłożyć na masę budyniową. * Białka ubić na sztywno
Z Majeczką w kuchnikrucha szarlotka, której ledwo zdążyłem zrobić zdjęcie. Rozeszła się prawie w całości zanim zdążyła wystygnąć :) Składniki : -1/2 kg mąki, - 250 g masła, - 150 g cukru pudru, - 3 żółtka, - 2 - 3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego, - cukier waniliowy, - około 2 kg jabłek, - cukier do smaku, - cynamon. Wykonanie : Mąkę przesiekać z masłem i cukrem. Dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto
Przepisy Mikołaja