ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:556/937)

Kruche ciasto z pianką budyniową i czarnymi porzeczkami 273

Uwielbiam ciasta, których smak przywołuje najlepsze wspomnienia. I do takich ciast zaliczam ten wypiek. Słodkawy smak pianki budyniowej i kwaśny smak czarnych porzeczek przywołuje wspaniałe wspomnienia

Świat Smaku
Kruche z rabarbarem i budyniem 222

Zapraszam na lekkie i przyjemne ciasto z rabarbarem i budyniem. Idealne ciasto do weekendowej kawy :) Czytaj więcej »

Ana Mari's world
KRUCHE KSIĘŻYCE MOCNO WANILIOWE 128

Księżyce są pyszne, mega waniliowe i kruche. Robi się je bardzo szybko a zagniecionego ciasta nie trzeba chłodzić. Podczas pieczenia w całym domu unosił się intensywny zapach wanilii. Ale mają jeden minus, mianowicie bardzo szybko znikają z talerzyka :) Składniki: na około 30 sztuk * 250 g mąki pszennej * 150 g miękkiego masła * 2 żółtka * 100 g cukru * 2 łyżki

Zrób to smacznie
Marokańskie ciastka migdałowe. 121

Nowy rok zaczynam od deseru, co raczej nie jest wielkim zaskoczeniem ;) Zaintrygował mnie przepis na kruche ciasteczka z nadzieniem z pasty migdałowej. Do ciasta nie dodaje się cukru, co doskonale równoważy smak słodkiego wnętrza. Różnią się bardzo od ciastek, które przygotowywałam do tej pory. Przede wszystkim rodzajem ciasta, ale też wykorzystaniem pasty migdałowej. która jest nowością w mojej kuchni. Słodycze

zadanie-gotowanie
truskawkowa tarta z mascarpone 162

tarta z truskawkami i mascarpone    Połączenie delikatnego serka mascarpone ze świeżymi truskawkami, daje zawsze powalający efekt. A jeżeli   takie składniki podamy w kruchej tarcie, to wrażenie będzie jeszcze większe. składniki ciasto 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli  nadzienie tarty 350 g truskawek 2 jajka 3-4 łyżki

Miód i pieprz
Tarta ze rabarbarym (i wszystko jasne ;) ) 119

Rabarbar ze Azji do Europy przikludzi ōł 1 pōnojś 2 we XVI wieku Marko Polo. T yn rabarbar moł kans roztomajtych 3 fetaminōw, ale i moł

Chop w kuchni
Bezglutenowe pierniki jaglano-kukurydziane. 102

pierniki - klik) - mam dla Was eksperymentalny przepis na bezglutenowe pierniki. Są nieco trudniejsze w wykonaniu i mają trochę inną strukturę niż te tradycyjne (są bardziej kruche), ponieważ to właśnie gluten odpowiada za elastyczność ciasta. Podstawą jest mąka kukurydziana, którą dostaniecie już w praktycznie każdym większym sklepie, oraz mąka jaglana, z którą może być więcej problemów. Na pewno jest do kupienia

Powiedz dietom nie
Zwykłe kruche ciasteczka 171

Najzwyklejsze i najprostsze kruche ciasteczka w sam raz do herbatki. Z ciasta można wycinać dowolne kształty. Gotowe ciasteczka można dowolnie udekorować i podać na świąteczny stół lub wręczyć komuś w prezencie. składniki: 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 80 g cukru pudru 10 g cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko Mąkę wymieszać z cukrami

Monia miesza i gotuje
Kruche ciasteczka w odsłonie HaLLoWeeNoWej ;) 221

Wszyscy czasami mamy taki dzień, że chodzi za nami coś słodkiego ;) W zaspokojeniu tego wołania z pewnością pomogą nam małe, przepysznie pachnące kruche ciasteczka. Warto mieć

Tagebuch po polsku
Ciastka do kawy- kruche w weekendowym wydaniu. 233

Kruche ciasteczka dają nam wiele możliwości. Pasują na większość okazji, w zależności od dekoracji świetnie sprawdzają się na okolicznościowe święta. Nie są mdłe ani zbyt słodkie

Tagebuch po polsku
Tarta z jabłkami pokryta pianą z jogurtem 137

Prosta w wykonaniu tarta z jabłkami, nieco urozmaicona wyłożoną pianą połączoną z... jogurtem naturalnym :-)  Chciałam troszkę poeksperymentować, wykorzystując przy tym niewielką ilość składników (tak to

Wielopokoleniowo
Quiche? a może jednak tarta…! 189

teflonowych, wysokich, niskich, okrągłych lub kwadratowych, małych i dużych - bo możemy mieć WIELKIE tarte albo MALUTKIE tarteletki QUICHE - także może mieć spód francuski, drożdżowy lub kruchy - choć podobno tradycyjnie powinien mieć spód z ciasta chlebowego. Pieczony w ceramicznych formach ale też w tradycyjnych metalowych lub silikonowych naczyniach. Różnica pojawia się dopiero gdy dochodzimy do wypełnienia - quiche - ZAWSZE - jest wytrawny

sierotka maRysia w kuchni
Czekoladowa szarlotka z budyniem… 3657

Jabłka i czekolada to dwie rzeczy, bez których nie wyobrażam sobie jesieni. Właściwie nie wyobrażam sobie żadnej pory roku bez … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
Quiche z pieczarkami i kurczakiem 162

Quiche z pieczarkami i kurczakiem Latem często robię ta potrawę , tak jak tarty , jest doskonały na zimno i na ciepło , a do tego bardzo wydajny , jeśli

Ogrodnik w podróży
Lemon Curd – Krem Cytrynowy 140

Intensywny w smaku, słodko – kwaśny, orzeźwiający, absolutnie najlepszy krem jaki można sobie wyobrazić. Krem cytrynowy możecie śmiało wyjadać prosto ze słoiczka, zamaczać w nim kruche ciasteczka, biszkopty lub używać jako dodatek do ciast, kremów, deserów. Poezja. Składniki: 4 jajka 1 żółtko 3 cytryny (skórka starta z 2, sok wyciśnięty z 3) 140 g masła 250 g cukru Masło rozpuszczamy

Made By Mom And Son
Szarlotka sypana 268

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso

Na słodko lub wytrawnie
Szarlotka na kruchym cieście 184

Szarlotka i tarta ?Tarta i szarlotka?W jednym?!  Pewnie , że da się! Któż z nas nie lubi szarlotek?Mnie kojarzą się z odwiedzinami u Babci …

Ostra na Słodko
Kruche paszteciki 164

zaczęłam tematem sylwestrowym, to mam dzisiaj dla was przepis na danie sylwestrowe. Zrobiłam je właśnie specjalnie na ten dzień. Pyszne kruche maleństwa mocno nadziane.Składniki:(na ok.40 sztuk)Ciasto:3 szklanki mąki3/4 kostki margaryny3 jajka3 łyżki śmietany 18%szczypta soliFarsz:600 g łopatki wieprzowejjedna bułeczkacebulatłuszcz do smażeniajajkosól/pieprzpo łyżeczce: curry i ziół prowansalskichDodatkowo:jajko do posmarowaniaWykonanie:Farsz:Mięso kroimy

Moje pyszne gotowanie
Wyjątkowy curd marchewkowy 168

konsystencji, intensywnie owocowym smaku i pięknych barwach. Dobrze wiecie, że nadają się do wielu rzeczy - do naleśników, ciast i ciasteczek, bo można nimi przekładać blaty ciast, ale też zapiekać je na przykład na kruchych spodach.Tym razem rozszalałam się na całego, bo przygotowałam curd zupełnie wyjątkowy. Na blogu nie tak dawno prezentowałam Wam przepis na curd z dyni, który mnie zachwycił

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z wiśniami 177

moja foremka zaginęła w niewyjaśnionych okolicznościach, dzisiejszą tartę upiekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Na jakąkolwiek formę się zdecydujecie polecam Wam wybranie tych z wyciąganym dnem. Składniki na kruchy spód: 1,5 szklanki mąki 4 łyżki kakao 1/3 cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3/4 kostki masła (150g) 1 jajko Składniki na nadzienie wiśniowe: 700 g świeżych wiśni(...)śmietany kremówki + gorzka czekolada i wiśnie do dekoracji W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki na spód, dodajemy jajko i miękkie masło. Zagniatamy rękami do uzyskania jednolitej masy. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówkina ok. 20 minut (można nieco je spłaszczyć). Wiśnie drylujemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy, żeby puściły sok. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru

Ciastkozercy
Bezglutenowe ciasteczka kokosowe z migdałami 141

Proste, bezglutenowe i bezmleczne ciasteczka kokosowe z migdałami. Kruche, delikatne i mocno kokosowe. Bardzo smaczne nawet po kilku dniach. Koniecznie do spróbowania! SKŁADNIKI: 250 g bezglutenowej mieszanki do ciast - u mnie Nutrifree Mix per dolci 70 g mąki kokosowej (użyłam BIO) 1 jajko 1 łyżeczka bezglutenowego proszku dopieczenia 100 g  ksylitolu 150 g oleju kokosowego 60 g wiórków kokosowych

Kuchnia bezglutenowa
Tarta jeżynowa 181

tego przepisu piekłam już dwa razy z rzędu. Prezentowana dzisiaj jest z dodatkiem mąki razowej i idealnie smakowo pasuje do jeżyn. Jednak ciasto  w całości upieczone z jasnej mąki orkiszowej było dużo bardziej kruche, jednak delikatniesze w smaku.  Składniki na spód: 240 g mąki orkiszowej ( jasna 630 pół na pół z pełnoziarnistą) 180 g masła szczypta soli(...)Składniki na nałożenia: 350 g serka śmietankowego 3 łyżki jogurtu greckiego 1 op. budyniu waniliowego 2 małe jajka 45 g ksylitolu lub cukru 700-800 g jeżyn Wykonanie: składniki ciasta szybko zagnieść, rozwałkować i podsypując odrobiną mąki, przełóż do natłuszczonej foremki na tartę ( z wyjmowanym dnem). Spód ciasta nakłuj widelcem i piecz w 180`C 25 minut do zrumienienia. Przestudź

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!