Dzień dobry :-) Dzisiaj kochani pyszny, rozpływający się w ustach sernik z ricotty i mascarpone. Delikatny z dodatkiem owoców. Przepis na niego znalazłam tutaj ( klik ) lekko zmodyfikowałam
kruche babeczkiDzień dobry :-) Upałów ciąg dalszy i dlatego dziś polecam Wam na weekend pyszne ciasto bez pieczenia na jogurtach greckich z truskawkami i borówką amerykańską. Robi się
kruche babeczkiDzień dobry :-) Jak tam po długim majowym weekendzie? Wypoczęci? My w miarę, choć nie brakowało zajęć. Pogoda w kratkę, nadrobiłam czytanie i przez te pięć dni
kruche babeczkiDzień dobry :-) Wiem, że po świętach na pewno macie dość słodkości i ten sernik też wiele osób już robiło, ale wrzucam przepis, bo jest rewelacyjny. Ja
kruche babeczkiDzień dobry :-) Dzisiaj już tak na ostatni gwizdek mam dla Was przepis na babkę z ricottą, płatkami migdałów i czekoladą. Babka jest wilgotna, mięciutka, dla mnie
kruche babeczkiDzień dobry :-) U mnie dziś wiosennie. Moja córcia w tamtym tygodniu miała urodzinki i musiał być tort, koniecznie z różowym. Więc mama myślała i myślała i
kruche babeczki11.02.2019 Delikatna,krucha tarta urozmaicona galaretką,budyniem i owocami brzoskwini. Za chwilę walentynki, więc pojawiła się delikatna dekoracja z maleńkich serduszek. Najlepiej przygotować tartę jednego dnia
gotuj ze mnąDzień dobry :-) Pyszny, nie za słodki, rewelacyjny. Taki jest ten torcik. Idealny na każdą okazję, u nas był na urodziny syna. Robi się go bardzo sprawnie
kruche babeczkiDzień dobry :-) Dzisiaj pyszny piernika, który jest bardzo prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny. Uwielbiam to ciasto z dodatkiem powideł śliwkowych, bo jest on przez to
kruche babeczkiPrzepis na to ciasto znalazłam na blogu moje wypieki . Chłopcy chcieli coś słodkiego, ja nie bardzo miałam czas, żeby robić ciasto czasochłonne, więc postanowiłam zrobić to
kruche babeczki19.11.2018 Bardzo krucha i delikatna tarta. Krem malinowy niezwykle smaczny o pięknym kolorze i fantastycznym smaku. Koniecznie wypróbujcie:) Składniki Krem malinowy
gotuj ze mnąDzień dobry :-) Dzisiaj mam dla Was przepis na naprawdę pyszną szarlotkę z kremem czekoladowym. Ciasto miało być zupełnie inne, ale czasem jak wiemy biszkopt lubi płatać
kruche babeczkiDzień dobry :-) Ostatnio mój syn zajął się wyszukiwaniem ciast, które chętnie by zjadł :-) Pierwsze które wyszukał to góra lodowa. Na blogach ostatnio to ciasto królowało, ja
kruche babeczkiDzień dobry :-) Sezon na jabłeczniki już otwarty. U nas jako pierwsze ciasto z jabłkami to to ze śmietankową pianką. Przepis znalazłam tutaj ( klik ) w sumie ciasto
kruche babeczkiśmietany 18 % 10 dag masła lub margaryny Dodatkowo: około 30 dag śliwek cynamon mielony według uznania 1 cukier waniliowy mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie kruchej tarty ze śliwkami: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy pół godziny w lodówce. 2. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką, wałkujemy na około o średnicy około
IzabelawkuchniKruche, wilgotne ciasteczka do kawy czy herbaty. Idealne też będą na śniadanie do szkoły czy pracy. Są sycące i bardzo smakowite, polecam upieczcie sobie. Ciastka z
Moje Małe CzarowanieKrucha beza, puszysta warstwa śmietanki i zimne lody to trio obok którego nie da się przejść obojętnie, trzy warstwy wyśmienitego słodkiego smaku, do tortu można wykorzystać
Wanilia i KardamonSą tak kruche, pachnące orzechami i smaczne, że dosłownie uzależniają:) Tylko kilka chwil w kuchni i jest miło:) miło i to nie tylko
Zasmakuj KuchniMakowiec na kruchym spodzie. Edyta Guhl. Według ludowych wierzeń mak, spożywany w wigilię Bożego Narodzenia, ma zapewnić nam sytość, zdrowie i powodzenie w Nowym Roku. Mak
dolcevitainmykitchenBiały kruchy opłatek. Edyta Guhl. Jest w moim kraju zwyczaj, że w dzień wigilijny, przy wzejściu pierwszej gwiazdki wieczornej na niebie, ludzie gniazda wspólnego łamią chleb
dolcevitainmykitchenDelikatny, kremowy sernik na kruchym czekoladowym spodzie, zwieńczony polewą jogurtową i malinami. Smakuje obłędnie! Uwielbiam serniki, zarówno piec jak i jeść. Moje ulubione to te kremowe
Smakowity Blog KulinarnyHej :) Uff ale gorąco :( U Was też tak ??? No jak dla mnie to trochę za, ale nawet daję radę, nie jest źle. Wolę taką pogodę niż
kruche babeczkiHej :)) Zabierałam się za to ciacho już chwilę, ale to młody muffinki, to ten starszy ciasto marchewkowe i tak mi uciekło. Teraz udało mi się kupić
kruche babeczkiKrucha, słodka beza i kwaskowy, cytrynowy krem. Połączenie po prostu idealne :) Bezy doskonale komponują się z kwaśnymi dodatkami. W sezonie letnim możecie dodać do tortu dodatkowo
maniapieczeniaKruche maślane ciasteczka z lekko cytrynową nutą. Szybkie i proste. Ja robiłam je maszynką do ciastek (z Lidla) i sprawdziała się rewelacyjnie. Przepis na te ciasteczka
IMPRESJA SMAKUdeser - idealny na świąteczny stół. Zachęcam, aby w te Święta poeksperymentować z wypiekami. Być może okaże się, że rodzinie smakuje nie tylko tradycyjny makowiec czy kruche ciasteczka. Sernik, wbrew pozorom to jedno z najprostszych ciast do wykonania. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, pamiętając jedynie o tym, aby nie napowietrzyć zbytnio ciasta. Jak przez nieuwagę tak właśnie zrobiłam i dlatego brzeg nieco
Chocolate Muffin BlogZaczyna się druga połowa wakacji więc czas na wygrzanie się w słońcu i wyjazdy. W drodze przydadzą się więc smaczne drożdżówki. Polecam i życzę udanych wakacji
ciastkarnia na kruchym spodzieCo zrobić z nadmiarem śliwek? proste- smaczne ciacho. Tym razem zamiast ciasta zrobiłam smaczne i zdrowe drożdżówki. Na letni wyjazd jako przekąska w trasie będą idealne
ciastkarnia na kruchym spodziedługo nie poleżą ;). Przede wszystkim są kruchutkie, rozpływają się w ustach, a kokos nie dominuje tak jak przy tradycyjnych kokosankach, lecz idealnie współgra ze słodyczą ciasteczek. Polecam!!! Składniki na kruche ciasteczka z kokosem 200 g masła lub margaryny 150 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 jajka 200 g wiórków kokosowych 400 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cytryny umieszczamy na stolnicy, mieszamy, dodajemy pokrojony tłuszcz i dokładnie siekamy (do uzyskania kruszonki). Następnie robimy wgłębienie, dodajemy jajka , mieszamy nożem i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym ciasteczka będą bardziej kruche), a następnie chłodzimy w lodówce około 20-30 minut. Po tym czasie wałkujemy je na placek o grubości 1,5-2 cm i wycinamy pożądane
Rozpustne gotowanieCzas wolny minął szybko, czas wracać do swoich obowiązków. Nigdy się nie chce ale niestety trzeba. Dla osłody ostatniego pakowania i zakupów proponuje pyszną kostkę
ciastkarnia na kruchym spodzieZima trzyma dalej a najlepiej przeczekać ją przy kubku ciepłej czekolady i domowych drożdżówkach. Składniki:Gotowy rulon ciasta francuskiego5 jabłekcukier puderWykonanie:Ciasto dzielimy na kwadraty
ciastkarnia na kruchym spodzieJeżeli nie masz czasu na pieczenie ciasta albo nie lubisz spędzać zbyt dużo czasu w kuchni to jest to ciasto idealne dla Ciebie. Szybkie w przygotowaniu
ciastkarnia na kruchym spodzieZ doświadczenia wiem, że ciasta mają czasami naprawdę dziwne nazwy, jedną z chyba najciekawszych jakie spotkałam to chyba inwalida, naprawdę zachęca do jedzenia
ciastkarnia na kruchym spodzieTym razem postanowiłam pokazać wam bułki które zrobiły u nas w domu furorę. Przepis pochodzi prosto z kuchni norweskiej a nazwa się kanelboller. Dostać można je
ciastkarnia na kruchym spodzieNarzekacie na brak kolorów? proszę bardzo coś co na pewno zrobi furorę na waszym stole. Prosty i fantazyjny deser. Jest on prosty ale czasochłonny od razu
ciastkarnia na kruchym spodzieZawsze staram się jeść dużo warzyw, trochę mniej owoców ale ostatnio musiałam zmienić swoje przyzwyczajenia kulinarne. O ile jeszcze w kwestii warzyw nie jest najgorzej o
ciastkarnia na kruchym spodzieDzisiaj zapraszam na słodkości tym razem bez sezonowych owoców na odmianę lekka dawka czekolady. Połowa wakacji już za nami więc należy się dobra dawka energii na
ciastkarnia na kruchym spodziePierwszy dzień w Norwegii i myślałam, że zamarznę, zdecydowanie polska jesień rozpieściła mnie wysokimi temperaturami. Dzisiaj mimo, że słonecznie to temperatura sięga jedynie 5 stopni i
ciastkarnia na kruchym spodzieTeraz wyjdzie, że jestem strasznie monotonna ale nie mogłam się powstrzymać. Pierwszy wieniec w przeciągu jednego wieczora wniknął jak kamfora więc musicie mnie zrozumieć, no musiałam
ciastkarnia na kruchym spodzieCiasto owocowe z owoców mrożonych bez tłuszczu i bez cukru (Foremka o wymiarach 36x26cm- 12 sporych kawałków) Ciasto wilgotne w środku, a z wierzchu przyjemnie kruche. Jest to kolejny wypiek bez dodatku tłuszczu i cukru, co sprawia, że jest to idealne rozwiązanie dla osób na kochających słodycze, a będących na diecie. Przygotowanie go zajmuje chwilę i jest naprawdę łatwe. Gorąco(...)białek ze słodzikiem dodajemy żółtka i jogurt naturalny i miksujemy tym razem krótko- tylko do połączania. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę, otręby oraz sodę i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 170*C prze około 35 minut. Upieczone ciasto możemy oprószyć pudrem z erytrytolu. * Jeżeli stosujecie zwykły biały cukier możecie
Moja Michażadnej cukierni! Dodatkowo jest bardzo smaczny, kremowy i idealnie komponuje się z kruchymi ciachami. A zapewniam, że taki mając taki wałek jeszcze nie raz go użyjecie. Popatrzcie na moje propozycje: ciasteczka ( klik ), albo te ( klik ), w wersji wytrawnej - przekładaniec ( klik ). (Tortownica o średnicy 16 cm) Ciasto: 100g masła/margaryny 130g mąki pszennej 70g mąki pszennej graham (może być dowolna(...)ostudzenia. Twaróg zmiksować z resztą składników i następnie połączyć z żelatyną. (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.) Na dnie tortownicy ułożyć kruchy spód, a następnie masę i kolejny ozdobny blat. (Ja przekroiłam go na pół.) Ciasto ozdobić wg uznania i schłodzić w lodówce (aby całkowicie stężało). Ciekawe wzory wałków można znaleźć tu (klik w zdjęcie
Di gotujemoja foremka zaginęła w niewyjaśnionych okolicznościach, dzisiejszą tartę upiekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Na jakąkolwiek formę się zdecydujecie polecam Wam wybranie tych z wyciąganym dnem. Składniki na kruchy spód: 1,5 szklanki mąki 4 łyżki kakao 1/3 cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3/4 kostki masła (150g) 1 jajko Składniki na nadzienie wiśniowe: 700 g świeżych wiśni(...)dekoracji Tarta z wiśniami – jak to zrobić? W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki na spód, dodajemy jajko i miękkie masło. Zagniatamy rękami do uzyskania jednolitej masy. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówkina ok. 20 minut (można nieco je spłaszczyć). Wiśnie drylujemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy, żeby puściły sok. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru
Ciastkozercypołączenie dwóch smaków - toffi i bananów na kruchym spodzie. Kiedy zobaczyłam te tartę w programie Jamiego Oliviera musiałam spróbować! Nie spodziewałam się, że to ciasto będzie tak pyszne! Przygotowanie zajmuje sporo czasu, ale warto:) Spód do tarty - możecie użyć takiegi jak Wam się sprawdza najlepiej, lub zrobić według mojego przepisu: 1/4 kg mąki 1/2 kostki masła 1 jajko 1 łyżka
Kulinarne InspiracjeWitajcie, Dzisiaj chciałabym Wam polecić przepis na pyszne angielskie ciasteczka maślane (shortbread). To moje ulubione ;). Zachęcam Was do wypróbowania przepisu, przekonacie się sami, że warto. Składniki
Przepisy Babcijuż to miłe, przedświąteczne napięcie, w zamrażarce przybywa smakołyków, a wyczekiwanie na te szczególne dni umilamy sobie zajadając się tymi pysznymi ciasteczkami. Jest to ciasto drożdżowe, choć nieco inne od tradycyjnego, po upieczeniu jest bardziej kruche, aromatyczne i pachnące. Wypełnione jest dżemem brzoskwiniowym i masą z orzechów włoskich z cynamonem. Dla nas rewelacja! Bardzo polecam! Składniki na Wąsy Mikołaja: CIASTO
Rozpustne gotowanieTrójkąty z gotowego ciasta francuskiego , błyskawiczne w przygotowaniu . Idealne,gdy mamy przysłowiowe nic w lodówce a goście pukają do drzwi. Te kruche ciasteczka są idealne dzięki twarożkowi i dodatkowi ulubionych owoców. Polecam. POTRZEBUJEMY: opakowanie ciasta francuskiego 200g białego sera 1 łyżka masła ( w temp. pokojowej) 1 żółtko 1 łyżka skrobii ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru kilka łyżek ulubionych owoców
WYSPA SZCZĘSLIWAbędą zbyt tłuste, stracą na smaku i na delikatności. Zawsze dodaję do ciasta łyżkę lub dwie rumu albo spirytusu, które ograniczą wchłaniania tłuszczu przez ciasto a także sprawią, że placki będą bardziej delikatne i kruche. Placki smażymy na średnim ogniu, z obu stron po około 3minuty, do zezłocenia – ja w czasie smażenia obracam je dwukrotnie, żeby nie pozwolić(...)obiad za chwilę, a nie na bieżąco, warto rozgrzać piekarnik do 110-120⁰C i wykładać świeżo usmażone placki na kratkę piekarnika – zostaną ciepłe kiedy skończycie smażyć ostatnią partię ciasta. Z tej proporcji składników zawsze wychodzi mi 36 placków z jabłkami. Większość zjadamy na obiad, ale zawsze kilka zostaje – jedzone na zimno są równie delikatne, mięciutkie i po prostu pyszne
Karo in the Kitchen