wodę i wyrobić ciasto ręcznie do uzyskania elastycznej masy o konsystencji plasteliny. Ciasto umieścić między arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować średniej grubości, okrągły placek. Ciasto nie może być zbyt cienkie ponieważ jest kruche i łamie się. Podpiekać na suchej, rozgrzanej patelni. Delikatnie obrócić na drugą stronę i również podpiec. Gotową ciepłą tortillę wypełnić przygotowanym farszem, posiekana kolendrą
Ola la LCHFwakacji na Polskiej wsi. Szczególne podziękowania dla przesympatycznych, zarażających optymizmem i radością Pań z gminy i miasta Serock. Gospodarstwo Agroturystyczne Regina Rataj i jej paszteciki kruche na drożdżach z mięsem urzekły nas idealnym ciastem. Koło Gospodyń Wiejskich Marynino Pani Halina Nałęcz i jej nalewka długowieczności na długo zapada w pamięć, choć nalewka szalona teściowa nie wiem czy nie smaczniejsza. Gospodarstwo
królestwo garówwodę i wyrobić ciasto ręcznie do uzyskania elastycznej masy o konsystencji plasteliny. Ciasto umieścić między arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować średniej grubości, okrągły placek. Ciasto nie może być zbyt cienkie ponieważ jest kruche i łamie się. Podpiekać na suchej, rozgrzanej patelni. Delikatnie obrócić na drugą stronę i również podpiec. Wrapy podawać z ulubionym mięsem, warzywami i sosami. Tortille można
Ola la LCHFWielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek pora zatem przygotować domowe pączki. Jeśli nie macie czasu i siły na wyrabianie ciasta skorzystajcie z przepisu na serowe pączki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Świąteczny nastrój powoli zaczyna udzielać się i mi. Pierwszym na to dowodem są przygotowane kruche pierniczki, z lukrem. W domu zapachniało aromatycznym ciastem, a zapach pieczonych pierników jest wręcz obłędny. Do przygotowania pierniczków używam zamiennie przyprawy do piernika lub przyprawy do grzańca. Pierniczki z lukrem przygotowuję co roku, lukruję do woli, ozdabiam, obdarowuję rodzinę. Przygotowuję je na kilka sposobów, także
Zasmakuj Kuchninieco większy od naszej foremki do tart (moja tym razem prostokątna) tak by starczyło ciasta na wyłożenie boków.Ciasto najlepiej rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej. Ponieważ jest pozbawione tradycyjnej mąki może być bardziej kruche niż zwykle. Jednak za pomocą folii doskonale daje się rozwałkować i przenieść do foremki. Rozwałkowane ciasto przekładamy do nasmarowanej masłem, wyrównujemy brzegi odcinając nadmiar ciasta
Przysmaki KarolkiUwielbiam ciasta, których smak przywołuje najlepsze wspomnienia. I do takich ciast zaliczam ten wypiek. Słodkawy smak pianki budyniowej i kwaśny smak czarnych porzeczek przywołuje wspaniałe wspomnienia
Świat SmakuZapraszam na lekkie i przyjemne ciasto z rabarbarem i budyniem. Idealne ciasto do weekendowej kawy :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldKsiężyce są pyszne, mega waniliowe i kruche. Robi się je bardzo szybko a zagniecionego ciasta nie trzeba chłodzić. Podczas pieczenia w całym domu unosił się intensywny zapach wanilii. Ale mają jeden minus, mianowicie bardzo szybko znikają z talerzyka :) Składniki: na około 30 sztuk * 250 g mąki pszennej * 150 g miękkiego masła * 2 żółtka * 100 g cukru * 2 łyżki
Zrób to smacznieNowy rok zaczynam od deseru, co raczej nie jest wielkim zaskoczeniem ;) Zaintrygował mnie przepis na kruche ciasteczka z nadzieniem z pasty migdałowej. Do ciasta nie dodaje się cukru, co doskonale równoważy smak słodkiego wnętrza. Różnią się bardzo od ciastek, które przygotowywałam do tej pory. Przede wszystkim rodzajem ciasta, ale też wykorzystaniem pasty migdałowej. która jest nowością w mojej kuchni. Słodycze
zadanie-gotowanietarta z truskawkami i mascarpone Połączenie delikatnego serka mascarpone ze świeżymi truskawkami, daje zawsze powalający efekt. A jeżeli takie składniki podamy w kruchej tarcie, to wrażenie będzie jeszcze większe. składniki ciasto 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli nadzienie tarty 350 g truskawek 2 jajka 3-4 łyżki
Miód i pieprzRabarbar ze Azji do Europy przikludzi ōł 1 pōnojś 2 we XVI wieku Marko Polo. T yn rabarbar moł kans roztomajtych 3 fetaminōw, ale i moł
Chop w kuchnipierniki - klik) - mam dla Was eksperymentalny przepis na bezglutenowe pierniki. Są nieco trudniejsze w wykonaniu i mają trochę inną strukturę niż te tradycyjne (są bardziej kruche), ponieważ to właśnie gluten odpowiada za elastyczność ciasta. Podstawą jest mąka kukurydziana, którą dostaniecie już w praktycznie każdym większym sklepie, oraz mąka jaglana, z którą może być więcej problemów. Na pewno jest do kupienia
Powiedz dietom nieNajzwyklejsze i najprostsze kruche ciasteczka w sam raz do herbatki. Z ciasta można wycinać dowolne kształty. Gotowe ciasteczka można dowolnie udekorować i podać na świąteczny stół lub wręczyć komuś w prezencie. składniki: 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 80 g cukru pudru 10 g cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko Mąkę wymieszać z cukrami
Monia miesza i gotujeWszyscy czasami mamy taki dzień, że chodzi za nami coś słodkiego ;) W zaspokojeniu tego wołania z pewnością pomogą nam małe, przepysznie pachnące kruche ciasteczka. Warto mieć
Tagebuch po polskuKruche ciasteczka dają nam wiele możliwości. Pasują na większość okazji, w zależności od dekoracji świetnie sprawdzają się na okolicznościowe święta. Nie są mdłe ani zbyt słodkie
Tagebuch po polskuProsta w wykonaniu tarta z jabłkami, nieco urozmaicona wyłożoną pianą połączoną z... jogurtem naturalnym :-) Chciałam troszkę poeksperymentować, wykorzystując przy tym niewielką ilość składników (tak to
Wielopokoleniowoteflonowych, wysokich, niskich, okrągłych lub kwadratowych, małych i dużych - bo możemy mieć WIELKIE tarte albo MALUTKIE tarteletki QUICHE - także może mieć spód francuski, drożdżowy lub kruchy - choć podobno tradycyjnie powinien mieć spód z ciasta chlebowego. Pieczony w ceramicznych formach ale też w tradycyjnych metalowych lub silikonowych naczyniach. Różnica pojawia się dopiero gdy dochodzimy do wypełnienia - quiche - ZAWSZE - jest wytrawny
sierotka maRysia w kuchniJabłka i czekolada to dwie rzeczy, bez których nie wyobrażam sobie jesieni. Właściwie nie wyobrażam sobie żadnej pory roku bez … Czytaj dalej →
brunetkawkuchniQuiche z pieczarkami i kurczakiem Latem często robię ta potrawę , tak jak tarty , jest doskonały na zimno i na ciepło , a do tego bardzo wydajny , jeśli
Ogrodnik w podróżyIntensywny w smaku, słodko – kwaśny, orzeźwiający, absolutnie najlepszy krem jaki można sobie wyobrazić. Krem cytrynowy możecie śmiało wyjadać prosto ze słoiczka, zamaczać w nim kruche ciasteczka, biszkopty lub używać jako dodatek do ciast, kremów, deserów. Poezja. Składniki: 4 jajka 1 żółtko 3 cytryny (skórka starta z 2, sok wyciśnięty z 3) 140 g masła 250 g cukru Masło rozpuszczamy
Made By Mom And SonNormal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso
Na słodko lub wytrawnieSzarlotka i tarta ?Tarta i szarlotka?W jednym?! Pewnie , że da się! Któż z nas nie lubi szarlotek?Mnie kojarzą się z odwiedzinami u Babci …
Ostra na Słodkozaczęłam tematem sylwestrowym, to mam dzisiaj dla was przepis na danie sylwestrowe. Zrobiłam je właśnie specjalnie na ten dzień. Pyszne kruche maleństwa mocno nadziane.Składniki:(na ok.40 sztuk)Ciasto:3 szklanki mąki3/4 kostki margaryny3 jajka3 łyżki śmietany 18%szczypta soliFarsz:600 g łopatki wieprzowejjedna bułeczkacebulatłuszcz do smażeniajajkosól/pieprzpo łyżeczce: curry i ziół prowansalskichDodatkowo:jajko do posmarowaniaWykonanie:Farsz:Mięso kroimy
Moje pyszne gotowaniekonsystencji, intensywnie owocowym smaku i pięknych barwach. Dobrze wiecie, że nadają się do wielu rzeczy - do naleśników, ciast i ciasteczek, bo można nimi przekładać blaty ciast, ale też zapiekać je na przykład na kruchych spodach.Tym razem rozszalałam się na całego, bo przygotowałam curd zupełnie wyjątkowy. Na blogu nie tak dawno prezentowałam Wam przepis na curd z dyni, który mnie zachwycił
Pożeraczka, czyli raz adobrzemoja foremka zaginęła w niewyjaśnionych okolicznościach, dzisiejszą tartę upiekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Na jakąkolwiek formę się zdecydujecie polecam Wam wybranie tych z wyciąganym dnem. Składniki na kruchy spód: 1,5 szklanki mąki 4 łyżki kakao 1/3 cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3/4 kostki masła (150g) 1 jajko Składniki na nadzienie wiśniowe: 700 g świeżych wiśni(...)śmietany kremówki + gorzka czekolada i wiśnie do dekoracji W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki na spód, dodajemy jajko i miękkie masło. Zagniatamy rękami do uzyskania jednolitej masy. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówkina ok. 20 minut (można nieco je spłaszczyć). Wiśnie drylujemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy, żeby puściły sok. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru
CiastkozercyProste, bezglutenowe i bezmleczne ciasteczka kokosowe z migdałami. Kruche, delikatne i mocno kokosowe. Bardzo smaczne nawet po kilku dniach. Koniecznie do spróbowania! SKŁADNIKI: 250 g bezglutenowej mieszanki do ciast - u mnie Nutrifree Mix per dolci 70 g mąki kokosowej (użyłam BIO) 1 jajko 1 łyżeczka bezglutenowego proszku dopieczenia 100 g ksylitolu 150 g oleju kokosowego 60 g wiórków kokosowych
Kuchnia bezglutenowatego przepisu piekłam już dwa razy z rzędu. Prezentowana dzisiaj jest z dodatkiem mąki razowej i idealnie smakowo pasuje do jeżyn. Jednak ciasto w całości upieczone z jasnej mąki orkiszowej było dużo bardziej kruche, jednak delikatniesze w smaku. Składniki na spód: 240 g mąki orkiszowej ( jasna 630 pół na pół z pełnoziarnistą) 180 g masła szczypta soli(...)Składniki na nałożenia: 350 g serka śmietankowego 3 łyżki jogurtu greckiego 1 op. budyniu waniliowego 2 małe jajka 45 g ksylitolu lub cukru 700-800 g jeżyn Wykonanie: składniki ciasta szybko zagnieść, rozwałkować i podsypując odrobiną mąki, przełóż do natłuszczonej foremki na tartę ( z wyjmowanym dnem). Spód ciasta nakłuj widelcem i piecz w 180`C 25 minut do zrumienienia. Przestudź
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!naprawdę ochoty na coś słodkiego) do gotowego ciasta nie potrzebujemy dużo czasu. Choć, co prawda najlepiej przygotować je wieczorem, żeby mogło przez noc stężeć. Szybkie ciasto czekoladowe bez pieczenia 250 g herbatników lub ciastek kruchych 50 g suszonej żurawiny 150 g masła 250 ml wody 60 g kakao 100 g cukru + 150 ml śmietany 30% + 100 g czekolady gorzkiej Ciastka(...)rondel do przestygnięcia na ok. 30 minut. Do pokruszonych herbatników przelej masę czekoladową, wymieszaj dokładnie. Tortownicę wyłóż folią spożywczą lub wysmaruj masłem. Przełóż do niej masę czekoladową, wyrównaj wierzch. Ciasto wstaw do lodówki na ok. 1 h. Po tym czasie śmietanę przelej do rondla, dodaj czekoladę i gotuj do rozpuszczenia się składników, cały czas mieszając. Odstaw do przestygnięcia. Gotową polewę
365 dni dookoła kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są przepyszne - super kruche i mocno orzechowe. Możecie użyć swoich ulubionych orzeszków. Robiłam podobne z pistacjami . Każda wersja idealnie wciąga i kusi do podjadania. (około 38 sztuk) 30g masła /margaryny 30g smalcu (można zastąpić masłem/margaryną) (*) 40g cukru 1 jajko 125g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska(...)ciastkom kruchości i absolutnie nie jest wyczuwalny. Lubię na nim "pracować". Możecie go zastąpić masłem/margaryną - ciastka również wyjdą, ale nie będą takie kruche. (**) Jeśli chcecie użyć orzeszków solonych - zrezygnujcie z jej dodawania do ciasta
Di gotujetesty i rzuciła hasło „Mami, tylko nic już więcej nie dodawaj bo są super”, zupełnie nie wiem o co jej chodziło. Ciacha są kruche, idealnie nadawać się będą jako baza do innych ciast, można do nich dodać kakao czy też karob. Składniki na około 50 szt. 400 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 100 ml złotego syropu
greenscarflekko ugotować lub inaczej obwarzyć (stąd właśnie i nazwa), a tylko po tym piec. Dodatkowo lubię je podsuszyć w ciepłym miejscy przez ok. dwa dni, wtedy będą bardzo kruche, a takie dla mnie smakują najlepiej. Lubię obwarzanki niesamowicie, no zresztą wszyscy je uwielbiają! Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 kg mąki 250 ml mleka 250 ml wody 14 g drożdży(...)cukier, mieszamy i odstawiamy do aktywacji drożdży, na ok. 10 min. Do rozczynu dodajemy połowę mąki i dokładnie wyrabiamy, dodajemy pozostałą mąkę wraz z solą i zagniatamy elastyczne ciasto, pod koniec zagniatania dodajemy miękkie masło. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwa walce, a walce na osiem części. Z każdej części formujemy
Kuchnia Łukaszabardziej spieprzyć się nie da. Kruche ciasteczka przetrenowały u mnie wszystko – od strachu o kurze dupy, po mini pożar w piekarniku. No co się może bardziej stać? Dania najedzie mi ogródek za profanację duńskich ciasteczek maślanych? Połączyłam dwa przepisy, zamieniłam masło na margarynę, wywaliłam amoniak i aromat o zapachu rumu, ukręciłam kulkę z ciasta i upiekłam. Mój pisk radości wyrzucił(...)szału wszystkie psy w Małopolsce, przyprawił o zawał Najcierpliwszego i porysował szyby, ale udało się! Panie i panowie! Przed Państwem najlepsze kruche ciasteczka. Od razu lojalnie uprzedzam: jak używacie wałka ze wzorem, to musicie mega pilnować czasu pieczenia, ciasto przykleja się jak wściekłe i można dostać apopleksji. Część ciasteczek zrobiłam z cukrem i konfiturą, część z samym cukrem, część zostawiłam
ladykitchenkilku przepisów ale w tym roku doszłam już chyba do tego najlepszego. Ciasto z dodatkiem mąki krupczatki i mascarpone. Idealna konsystencja ciasta bez "bicia" wałkiem. Ciasto bardzo łatwo się wałkuje a faworki są tak kruche, że po prostu rozsypują się w ustach. Porcelana Bogucice z kolekcji Swietłana i Weronica Platin Składniki: 5 żółtek 250 g mascarpone Łowicz 1 łyżka cukru(...)żółtka, mascarpone, cukier puder, sól i zmiksować na jednolitą masę. Miksując na wolnych obrotach wlać wódkę, dodawać stopniowo mąkę krupczatkę oraz przesianą mąkę pszenną. Po zmiksowaniu na gładką masę ciasto przełożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę zagnieść i uformować z ciasta kulkę. Na stolnicy ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 5-7 mm. Ciasto zwijać jak list najpierw
Ala piecze i gotujeCiasteczka pająki Strasznie smaczne, przerażająco fajne, obłędnie kruche i potwornie łatwe w przygotowaniu – takie właśnie są ciasteczka z pająkami na halloween Składniki: 100g miękkiego masła 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1/3 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli Dodatkowo: polewa czekoladowa lub czekolada do rozpuszczenia duże czekoladowe groszki (u mnie wiśnie(...)wraz z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i nadal miksujemy, aż masa będzie gładka *** *** Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą i całość zagniatamy na gładkie ciasto. Gdyby ciasto bardzo się kleiło, można podsypać dodatkowo delikatnie mąką *** *** Ciasto wkładamy na około 20 minut do zamrażarki, a następnie dzielimy je na porcję formując niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego
Blog z ApetytemDomowy placek z gotowanym serem i jabłkami to sposób podkarpackich gospodyń na smaczne niedzielne ciasto przygotowane z tego, co miały w domu. Trzy kruche placki przełożone są jabłkami z galaretką i masą przygotowaną z twarogu. A skąd ser? U nas właśnie tak mówi się na twaróg :) Masa serowa przygotowana jest w dość nietypowy sposób, ponieważ masło zmiksowane jest z jajkami(...)wspominanej już przeze mnie Pani Jadwigi Gałęzy z Wólki Podleśnej, a znalazłam go w publikacji „Eurogalicja od kuchni”. Swoją drogą czeka tam na mnie jeszcze kilka domowych podkarpackich ciast, które koniecznie muszę upiec :) Składniki na foremkę wielkości 25x35 cm: Ciasto: 500 g mąki pszennej, 3 jajka, 250 g cukru pudru, 120 g masła (w oryginale – margaryny), 1 płaska łyżeczka proszku
Trzeci talerzCiasto francuskie nie ułatwiało sprawy, bo nie mogłam sprawdzić stopnia wypieczenia mięsa, które było w środku. Ale wyszła! i była naprawdę przepyszna, krucha i soczysta. Do dzieła! Składniki: - polędwiczka wieprzowa (ok pół kg) - płat gotowego ciasta francuskiego (nie mrożonego!) - pół kg pieczarek - mała cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki musztardy dijon - łyżeczka majeranku - łyżeczka słodkiej papryki - sól, pieprz - olej
Cook&Lovekiedy zrobiłam Bananową Chmurkę (przepis tutaj – KLIK ) stała się ona jednym z moich ulubionych ciast. Ostatnio znowu naszła mnie na na to ciasto ochota, ale… chciałam je zrobić nieco szybciej. Postanowiłam zrezygnować z kruchego spodu oraz z bezy, a całość zrobić na czekoladowym biszkopcie. Przepis, który mignął mi kiedyś w internecie, a który udało mi się odnaleźć tutaj
Smaki Na Talerzu