ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:563/937)

Sernik z borówkami na czekoladowym spodzie (z ciasteczek) 194

Już nie raz pisałam Wam jak moja rodzina bardzo lubi serniki. Dziś przychodzę do Was z kolejnym pysznym przepisem na to popularne ciasto. Tym razem polecam Wam waniliowy sernik z borówkami na czekoladowym spodzie przygotowanym z kruchych ciasteczek oblanych czekoladą (ja użyłam ciasteczek maszynowych Brześć ). Sernik jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Potem trzeba się tylko uzbroić w cierpliwość

Słodkie okruszki
Czwartek: Kluski śląskie z boczniakami i szpinakiem 127

pół kilo ziemniaków. Standardowo w przepisach jest dwa razy więcej mąki. Naszym zdaniem pół szklanki wystarczy. Dzięki temu kluseczki nie są gumowe, a bardziej kruche i przypominają gnocchi lub kopytka. Żeby takie były ciasto trzeba dość dobrze wyrobić. Potem, kiedy toczymy wałeczki z ciasta, blat trzeba podsypać mąką pszenną (ale nie dużo, bez obaw), żeby pomogła zachować zwartość ciasta

Niedzielny kucharz
Domowe ciasteczka oreo 130

Domowe ciasteczka oreo Kruche, mocno czekoladowe i przepyszne ciasteczka, przełożone rozpływającym się w ustach kremem na bazie mleka w proszku. W smaku bardzo przypominają znane i lubiane ciasteczka oreo. Z podanych składników wyszło mi około 45 „złożonych” ciastek.     Składniki: Ciasto: 250g mąki 130g cukru szczypta soli 200g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao

Blog z Apetytem
Ciasteczka cynamonowo- kakaowe z czekoladą 101

Pyszne i kruche ciasteczka przełamane czekoladą. Posmakują każdemu! Co nam trzeba? 400 g mąki pszennej 100g mąki krupczatki 250 g masła 2 jajka jedno żółtko 200

Latosiowydom
Królewiec z orzechami 203

          Królewiec z orzechami to idealne ciasto na świąteczny stół. Pyszne i efektowne, a przy tym można go przygotować trochę wcześniej, gdyż

Praktyczna pl
Śnieżny puch z malinami 137

Niezwykle lekkie, puszyste i orzeźwiające ciasto. Robi się bardzo szybko.     SKŁADNIKI Spód: opakowanie ciasteczek kruchych cytrynowych Masa serowa: 500 g sera twarogowego z wiaderka, 2 galaretki cytrynowe, 500 ml wrzątku, 200 ml śmietany 30%, 1 śmietan-fix Posypka: ½ szkl. wiórek kokosowych, 2 łyżki masła, 1 łyżka cukru Dodatkowo: maliny z syropu WYKONANIE Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kokos

słodki bratek
Wielkanocny wianek bezowy z owocami 131

Beza, krucha i dostojna, ulubiony deser wielu z nas, w Wielkanocnej wersji w postaci pastelowego wianka będzie dopełnieniem świątecznego obiadu, efektownie wyglada i tak samo smakuje

Wanilia i Kardamon
Ciasteczka z orzeszkami ziemnymi i czekoladą 143

Bardzo kruche ciasteczka z orzeszkami ziemnymi i czekoladą .... mmmm pychotka     Ciasto: 300 g mąki 200 g masła 90 g cukru 1 jajko   80 g orzeszków ziemnych nie solonych 2 łyżki cukru ½ tabliczki mlecznej czekolady 1 łyżka mleka   Ze składników na ciasto wyrobić jednolitą masę (masło musi być schłodzone), wstawić do lodówki na pół godziny. Cukier rozpuścić

Jadło i czytadło
PYSZNA BABKA PIASKOWA + FILMIK 129

Babka piaskowa to pyszne ciasto pieczone w formie keksowej. Jest smaczna, delikatna i lekko krucha. Zawsze się udaje i pięknie rośnie, polecam ten przepis.  SKŁADNIKI :  150 g masła  150 g maki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu migdałowego PRZYGOTOWANIE :  Wszystkie składniki powinny być(...)oraz olejek,cały czas nie przestając miksować  Następnie mąki wsypujemy z proszkiem do pieczenia i mieszamy na wolnych obrotach miksera. Białka ubić na sztywną pianę - delikatnie wymieszać z ciastem. Formę keksową o  wymiarach 20/10 cm wyłożyć folią aluminiową i  wypełnić ciastem. Piec w temperaturze 160-170%C przez około 60 minut (sprawdzić patyczkiem czy babka jest całkowicie

Kulinarne Fantazje Marioli
Góralska tarta z oscypkiem, pomidorami i rukolą 208

Letnia tarta po której zostało już tylko wspomnienie, bo była na wczorajszy obiad, a znikła szybciej niż powstała. Pyszna krucha i w dodatku nadziana tak jak lubię.. Ciasto:  - 250 g mąki pszennej  - 125 g masła  - 1 łyżeczka soli  - 2 żółtka  - 4 łyżki zimnej wody Dodatkowo: - 4 małe oscypki, mogą też być korboce - 4 pomidory

Apetyczna babeczka
Mini mazurki czekoladowe 136

mini tart, u mnie wyszło 6 sztuk. Ciasto na dnie nakłuć widelcem. Foremki z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż ciasto ładnie się przyrumieni, funkcja góra-dół. Upieczone kruche spody wyjąć z foremek i wystudzić na kratce. Przygotować czekoladowe nadzienie. Do garnuszka wlać śmietankę i postawić na ogniu. Dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać aż czekolada całkowicie

Monia miesza i gotuje
tarta z duszonym porem i łososiem 135

Łosoś, por i koperek to połączenie, które sprawdza się zawsze i w każdej sytuacji. Tak zwany klasyk. Tak samo jak tarta na kruchym spodzie. Połączmy to w całość i jedzmy :) Składniki: ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli farsz: - 100 g łososia wędzonego dobrej jakości - bardzo duży por (biała + jasnozielona część) - koperek

Cook&Love
Polędwiczka z pieczarkami w cieście 108

Prosta w przygotowaniu, krucha polędwiczka wieprzowa otulona farszem pieczarkowym, boczkiem wędzonym i ciastem francuskim. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: • 1 duża polędwiczka wieprzowa • 1 płat ciasta francuskiego • 300 g pieczarek • 8 cienkich plastrów wędzonego boczku • 1 cebula • zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku • 3 łyżki oleju Wykonanie: • Polędwiczkę natrzeć solą

To co kocham
Cytrynowe pajączki na Halloween 104

formy. Wystarczy zwykła okrągła foremka, czy nawet kieliszek oraz sprawne ręce i trochę cierpliwości (wałkowanie nóżek i ich przyklejanie troszkę trwa). Ciasteczka są bardzo smaczne, kruche, ale nie twarde, o przyjemnym, delikatnym, cytrynowym smaku. Ciasto najlepiej zrobić wieczorem, a pieczenie i dekorowanie zostawić na drugi dzień, ponieważ po wyrobieniu ciasta, musi ono pole żakować kilka godzin w lodówce. Oczy pajączków

MyCookBook.pl
sernik z malinami 129

składniki na cisto kruche: 230 g mąki 150 g masła, schłodzonego 1 żółtko 70 g cukru pudru 1 łyżka zimnej wody wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier puder, żółtko, wodę oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę.Wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto, dzielimy

Domowy Smak Jedzenia