Poniższe pierniczki przygotowałam na bazie trzech mąk: gryczanej, jaglanej i ryżowej. Nie wymagają leżakowania. Mają nieco inny smak niż te tradycyjne . Najlepiej ciasta na pierniki nie rozwałkowywać zbyt mocno, ponieważ pierniczki po upieczeniu są bardzo kruche. Jeżeli lubicie nieco słodsze wypieki to przygotowane pierniczki możecie udekorować domową polewą czekoladową (wystarczy rozpuścić 1 łyżkę masła i wymieszać wraz z dodatkiem(...)Następnie wsypać mąkę: gryczaną, jaglaną i ryżową oraz dodać sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika. Na sam koniec wlać miód. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i bardzo dokładnie wyrobić. Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka i wstawić do lodówki (na 1-2 godzinę). Schłodzone ciasto rozwałkować (nie za cienko!). Jeżeli ciasto będzie się kruszyć to należy dolać odrobinę ciepłej wody i ciasto
Ugotowaćbardzo lubię ciastka z dodatkiem płatków owsianych lub otrębów. Są pyszne, no i oczywiście zdrowsze niż np. ciastka kruche. Ponieważ miałam akurat zapas marchewki w domu postanowiłam ja wykorzystać. Mój M. w przeciwieństwie do mnie, nie lubi ciasta marchewkowego w którym jest dużo cynamonu, dlatego wpadłam na pomysł ciasteczek. Oczywiście cynamon dodałam do masy jednak zminimalizowałam jego ilość
Mania Gotowaniatort, ale inny niż wszystkie - Marcinek, to specjał z okolic Hajnówki, kruche blaty i masa śmietanowa. Wykonanie jest dość czasochłonne ale naprawdę warto spróbować choć raz :) Wybaczcie, że nie wygląda idealnie, ale przeżył podróż w upale z przed kilku dni i odrobinę pociekł tu i ówdzie :/ Ciasto: 500g mąki pszennej 125g margaryny lub masła 1/2 szklanki śmietany
Cynamonowe szczęścieBabka ta podbiła moje serce! Jest tak krucha aż rozpada się w dłoniach a w smaku jest pyszna. Idealny dodatek do kawy. Swoją babunie piekłam w formie 12 cm x 36 cm wyszła wysoka i co ważne w ogóle nie opadła właśnie za to kocham babki rosą wysokie i takie zostają. Składniki: 2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej(...)cukru waniliowego 2 łyżki octu Wykonanie: Margarynę utrzeć z olejem, cukrem i jajkami na gładką masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy wszystkie składniki wchodzące w skład ciasta zostaną dobrze wymieszane dodać ocet. Piec 50 minut w 180 stopniach
Pychotkaaapowiecie na delikatną piankę na kruchym spodzie, o smaku owoców leśnych? Robi się błyskawicznie, zjada się jeszcze szybciej. Jedyne co, to trzeba poczekać, aż wystygnie i tylko potem konsumować a wtedy czas baaaardzo się dłuży Składniki: – 1,5 szklanki + 1,5 łyżki mąki – 125g masła – 220g cukru – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli(...)masłem. Wsypać do miski, dodać 100g cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Białka oddzielić od żółtek, białka schować do lodówki, żółtka dodać do mąki. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Zamrożone owoce wyłożyć na sito, przelać wrzątkiem, odczekać 10 minut, wyłożyć na ręcznik papierowy by lekko osuszyć. Schłodzone białka ubić
Smaki Arminetylko do robienia pierogów czy ravioli..a także do ciastek..Ja już wypróbowałam ten przyrząd do różnego rodzaju ciast... były pierogi- ravioli z grzybami były ciasteczka francuskie z makiem i przed chwilą pieczone ..ciasteczka kruche z jagodami W planach mam jeszcze inne pomysły z wykorzystaniem pierogomanii..a jakoś czasu brak..ale wszystko pomalutku...i za jakiś czas pokażę
Moje domowe kucharzeniebardzo chłopskie ! Pomijając fakt, że rozwałkowałam ciasto troszkę grubiej niż powinnam to wyrosły duże, miękkie i puszyste - osobiście lubię takie Powierzchnia krucha, środek jak od pączków.. W końcu TŁUSTY CZWARTEK, całkiem przypadkiem chyba połączyłam środek od pączków górę od faworków .. Składniki : 2 szkl mąki pszennej 5 żółtek 4 łyżki gęstej śmietany lub 1/2 szkl maślanki 1 łyżka(...)spirytusu 2 łyżki masła szczypta soli cukier puder - opcjonalnie tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Z mąki, żółtek, masła, śmietany, spirytusu i soli wyrabiamy ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. Odkładamy ciasto do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowywać na cienkie płaty z których wykrawać wąskie długie paski około 3,5- 4 cm szerokości, a na 10-12 cm długości
Garnkowe fanaberieszklanki śmietany ¼ szklanki mleka100 g startego sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatołowaDzisiaj miła odmiana od zwykłych obiadów. Szybka i nieskomplikowana potrawa, na kruchym spodzie z dodatkiem warzyw i żółtego sera, polana aromatycznym sosem śmietanowym.Najpierw należy przygotować ciasto. Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i dokładnie zagnieść. Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Formę
Świat Domowej KuchniCiasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, piekąc je w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. Następnie ciasto z piekarnika wyjmujemy i studzimy. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je w cienkie plastry. Akurat do tego wypieku użyłem bardzo " kruchej"odmiany jabłek, więc nie chcąc aby zrobił się z nich mus, nie przesmażałem ich. Jeżeli użyjecie jabłek twardszych
Miód i pieprzTen sernik, to zdecydowanie jeden z największych faworytów na mojej stronie. Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem orzechów laskowych, z delikatną masą serową z dodatkiem białej
Świat Ciastajego smakiem. Warto to zrobić jak najszybciej, bo zapewniam Was, że znika w okamgnieniu A Wy, lubicie serniki? A może macie inne ulubione ciasta? Smacznego! Polecam również moje pozostałe sernikowe przepisy: Pyszny sernik na bezglutenowym, kruchym spodzie Sernik waniliowy z kajmakiem i polewą czekoladową na zimno Koniecznie wypróbujcie również przepis na dynię do słoików: Marynowana dynia a la ananas
Okiem Blondynki by McBlondiPasta z awokado na ostro to idealny dodatek do chrupiącej tortilli, ale również może być wykorzystana jako pasta do pieczywa. Lista składników i przepis jest poniżej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mini tarty ze szpinakiem i serem Pyszne mini tarty ze szpinakiem i szynką . Doskonały farsz, szynka i pyszny sos . Genialne danie lub przystawka . Smakuje zarówno na
Ogrodnik w podróżySzybka pasta z awokado z całą pewnością może nam zastąpić masło na pieczywie. Awokado jest polecane przed dietetyków jako jeden ze składników każdej diety. Przygotowanie pasty
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!roku postawiłam na faworki . Oczywiście w zdrowszej wersji z nabiałem bez laktozy. Chrust z piekarnika to smak mojego dzieciństwa. Taki kruchy i lekko słodki posypany cukrem pudrem... Zrobiłam mały eksperyment i do ciasta na faworki dodałam posiekaną suszoną żurawinę, która nadała nowego charakteru klasycznym wypiekom. Czytając przepis wiem, że większość z was "bije" ciasto wałkiem, żeby podczas pieczenia
Marcepanowa kuchnia