ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:567/937)

Rewelacyjna tarta bez pieczenia, z kremem i owocami 178

Bardzo smaczna tarta bez pieczenia! Kruchy spód wypełniony delikatnym, śmietanowym kremem z dodatkiem letnich, soczystych owoców. Nie zawsze obchodzę urodziny w dzień urodzin, bo przecież często wypadają w środku tygodnia i ciężko byłoby niektórym bliskim do mnie zajrzeć. W tym roku też się tak stało i prawdę mówiąc nie spodziewałam się nikogo. Nie piekłam ciasta, odpuszczając sobie i planując

Smaczna Pyza
Szarlotka z rabarbarem i truskawkami 125

Szarlotka która jest moją ulubioną. Nie przesłodzona, krucha, i znika jeszcze ciepła. Nadzienie fajnie się rozpływa. Ma delikatny smak truskawek i rabarbaru. U mnie nie zdążyła przestygnąć, bo nie mogliśmy się jej oprzeć.  składniki ciasto: 150 g masła zimnego 50 g smalcu 260 g mąki pszennej 4 żółtka sól szczypta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru pudru

wesoła kuchnia
Szarlotka na mące żytniej z czekoladowym piankowym puddingiem 162

zagnieść do otrzymania kruszonki. 3. Podzielić na 2 części i wyłożyć połowę kruszonki na spód brytfanki, delikatnie przycisnąć do spodu, spód będzie kruchy-bardziej sypki, jeśli chcesz by był zwarty dodaj więcej masła bądź kolejne jajko- ciasto będzie się bardziej lepić. 4. podpiec spód  Piec: w temperaturze 180-200 stopni, najpierw spód około 15-30 minut W tym czasie

KreatywnePiny
CIASTECZKA KRUCHE COFFE TIME 132

Zapraszam Was na pyszne kruche ciasteczka, które zawsze są tak samo pyszne i szybko znikają ze stołu. Dodatkowo te ciasteczka udekorowałam napisami za pomocą wałka od STODOLA . Ciasteczka zdobiłam w taki sposób po raz pierwszy, była to dla mnie zupełna nowość. Na początku było troszkę obaw czy wyjdzie?czy się uda? Ale jak widać pierwsze koty za płoty. Co prawda(...)mąki 1 jajko 3/4 szkl cukru pudru szczypta soli mąka do podsypywania Wykonanie: Jajko ucieramy z cukrem. Dodajemy masło i szczyptę soli. Dobrze mieszamy, dodajemy mąkę, zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki. Po pól godzinie rozwałkowujemy, wałkiem z grawerem dociskając przejeżdżamy po rozwałkowanym cieście. Gotowe ciasteczka wycinamy za pomocą większej szklanki. Pieczemy w 200 st ok 8 minut

Z Majeczką w kuchni
Ciasteczka imbirowe w 20 minut 147

Ciasteczka imbirowe pachną świętami. Przygotowywałam ich duże ilości, ponieważ świetnie nadają się nie tylko do chrupania, ale także jako spód do serników czy innych ciast. Spróbujcie też z korzennym late. Piekarnik rozgrzać na 180 stopni C. 3 szklanki mąki owsianej bezglutenowej 1 szklanka mąki migdałowej (może być kokosowa) 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki oleju 2 łyżki syropu daktylowego(...)posypania na wierzchu 2 łyżeczki sody  Suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy trzepaczką. Dodajemy syrop, melasę i olej. Jeśli masą będzie zbyt krucha można wbić 1-2 jaja lub dolać syropu klonowego. Z ciasta uformować dysk i rwać kawałki ciasta ( wielkość piłeczki golfowej) i formować kuleczki, wierzch obtoczyć w cukrze kokosowym i  lekko spłaszczyć od góry. Układać

AZgotuj!
chlebki tureckie 102

Wykonanie: ,ciasto: Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody, dodajemy sól, olej, jogurt i mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę(...)nadzienie: Mięso mielone smażymy na oleju, aż będzie kruche, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Dodajemy do niego dymkę, pomidory, paprykę, tymianek i nasiona czarnuszki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy owalny placek. Nakładamy farsz, ciasto zawijamy w formę łódki. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 225°C. Smacznego ! źródło: Podróże kulinarne

w mojej kuchni
Ryż na mleku z prażonymi jabłkami 147

Jesienna podstawa owocowej diety? To proste – jabłka! Miękkie lub twarde, soczyste, te bardziej i mniej kruche. Słodkie albo te lekko cierpkie. Idealne na przetwory, do ciasta, do pieczenia albo do chrupania. Najszybsze połączenie? Ryż na mleku i karmelizowane jabłka. Szybko, bardzo pachnąco i bardzo jesiennie. Ryż na mleku wymaga cierpliwości. Lepiej się rozkleja i robi bardziej kremowy, gdy gotujemy(...)szklanki mleka 2-3,5% 1 szklanka wody 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka masła 2 średnie jabłka, ok. 600g – twarde, soczyste i kruche –np. Glostery 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka masła garstka rodzynek granola do podania

Karo in the Kitchen
Pizza z salami, suszonym pomidorem i oliwkami 109

Dzień dobry :-) Na blogach już dużo ciast, ciasteczek na Święta, a u mnie pizza, bo oprócz planowania co będziemy robić jeść też trzeba ;-) Taka domowa, najlepsza

kruche babeczki
Węzły żeglarskie 90

przepis na węzły żeglarskie. Bardzo mnie zaintrygowały, bo prezentują się okazale. Po upieczeniu okazało się, że również zaskakują smakiem. Ciasto jest podobne do chrustu, ale bardziej zwarte, mimo że równie kruche. Jest to doskonały przepis na zakończenie karnawału, szczególnie na Tłusty czwartek. Dodatek alkoholu sprawia, że nie chłoną dużo tłuszczu(...)masło z cukrem i szczyptą soli, i dodawać po jednym jajku oraz rum. • Wsypać przesianą mąkę z proszkiem, przemieszać na wolnych obrotach. • Ciasto schłodzić w lodówce przez 2 godziny. • Kulę ciasta podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na grubość 0,5cm i pociąć radełkiem na paski

To co kocham
MAŚLANY JABŁECZNIK JAK U BABCI 465

Pamiętam do dziś smak jabłecznika Babci. Na kruchym spodzie, z kratką, z kruszonką, a do tego  na swojskim masełku. Przepyszna. Dziś dziele się z Wami tym przepisem, abyście i Wy mogli poczuć ten smak.  Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka masła 5 żółtek szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 2 szklanki musu z jabłek

Z Majeczką w kuchni
Keto delicja czekoladowo – pomarańczowa (Paleo, LowCarb) 181

piekarniku…? Muszę to sprawdzić przy następnej okazji… 🙂 Delicja czekoladowo - pomarańczowa Keto delicja czekoladowo - pomarańczowa to pyszne i pachnące Świętami ciasto przekładane. Każda warstwa ma do zaoferowania coś innego w kwestii nut smakowych i konsystencji. Spód to krucha beza kokosowa, następnie krem kawowy, potem galaretka pomarańczowa, a zwieńczeniem jest krem kawowo- jogurtowy. Polecam! Dania Deser Kuchnia Europejska , Wege Keyword

Modern Cave Girl
KRUCHE CIASTO Z KREMEM BORÓWKOWYM (ZDROWE, WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 108

przeciwzapalne, przeciwgorączkowe. - Posiadają właściwości rozluźniające. Tylko jeść na zdrowie!!! A jak przekonać moją Jagodę do jedzenia jagód? Zamknąć je w pysznym cieście. Aby nie straciły swych cennych właściwości, uczynić krem na surowo i wylać na niezwykle smaczny, bardzo kruchy spód. Jeśli i Wasze pociechy uważają, że borówki wyglądają niesmacznie, spróbujcie podstępnie je przemycać w takiej formie. Skorzystacie

Jeść, by żyć w zdrowiu
Kruche mini ciasteczka 141

stole, zabraknąć kruchych ciasteczek. Dzisiaj propozycja mini ciastek z gotowanych żółtek. To stary, ale niezawodny przepis z mojego zeszytu. Wypróbowany, dlatego bez wahania polecam. Pyszne kruchutkie, rozpływają się w ustach. Ciastka są małe ok 2 cm.,  na jeden kęs. Część z nich przełożyłam kremem chałwowym, część bez przekładania. Jedne i drugie są pyszne. SKŁADNIKI Na ciasto: 5 szklanek mąki

W kuchennym oknie Ewy
Maślana szarlotka. Kruche ciasto na szybko. 218

wierzch ścieramy bądź kruszymy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy przez ok 40-45 minut w tej samej temperaturze - w razie potrzeby obniżając poziom rusztu. Ciasto najlepsze następnego dnia kiedy troszkę zwilgotnieje, ale na świeżo też pyszota. Kruche, z wyraźnie maślaną nutą. Czemu jabłka ze słoika? Bo o tej porze roku to najprostszy wybór. Poza tym pozostają jasne mimo pieczenia

Kuchnia po mojemu
Ciasta z białek 129

wypiek. Polecam!   *** Piankowiec bezowy z malinami PRZEPIS TUTAJ Lekka jak piórko bezowa pianka z pyszną frużeliną malinową na delikatnym i mega kruchym spodzie. Jednym zdaniem – niebo w ustach!   *** Piegusek – babka na białkach PRZEPIS TUTAJ Pyszne ciasto z chrupiącymi ziarenkami maku oraz rodzynkami to prosty i szybki sposób na pozbycie się nadwyżki białek :))   *** Babka z białek z jabłkiem

Blog z Apetytem
Faworki luksusowe 134

wałkowałam. Chodzi o to, żeby podczas takiego wałkowania i składania wtłoczyć jak najwięcej powietrza, dzięki czemu nasze faworki będą delikatniejsze i bardziej kruche. Czynność tę powtarzałam do czasu, aż na jego powierzchni powstały pęcherzyki powietrza. Ponownie ciasto zawinęłam w ściereczkę i wstawiłam na około 45 minut do lodówki. Ciasto   odkrawałam po kawałku i każdą porcję bardzo cieniutko rozwałkowywałam

Kuchnia u Krysi