ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:575/937)

Kruche babeczki z kremem z białej czekolady 161

Mój numer jeden wśród kruchych babeczek. Babeczki są idealnie wypieczone i delikatne. Krem to po prostu petarda i eksplozja smaków. Dla kogoś kto wielbi białą czekoladę tak jak ja smak będzie strzałem w dziesiątkę. Biała czekolad w połączeniu z serkiem mascarpone i śmietanką stanowi idealną kompozycję. Babeczki (16 szt): 1 ¾ szklanki mąki pszennej  150 g masła lub margaryny maślanej(...)serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Do miski przesiewamy mąkę pszenną oraz cukier puder. Wsypujemy również cukier waniliowy. Dodajemy kawałki masła oraz żółtka jajek. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Z masy formujemy kulę, owijamy ją szczelnie folią spożywczą . Chłodzimy w lodówce przez 40-60 minut. Po tym czasie wylepiamy wysmarowane masłem foremki (u mnie średnica  7 cm). Pieczemy

VioletoweKucharzenie
Pomysły na wykorzystanie białek jaj! 230

białek z jabłkiem PRZEPIS TUTAJ ***     POLECAM RÓWNIEŻ: PĄCZKI SEROWE W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ FAWORKI NA PIWIE – BARDZO KRUCHE PRZEPIS TUTAJ OPONKI PRZEPIS TUTAJ KLASYCZNE FAWORKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Pomysły na wykorzystanie białek jaj! pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Ciasta na święta 2806

chmurka/ https://mgotuje.pl/rolada- makowa-z-kremem-cytrynowym/ https://mgotuje.pl/ciasto- jamajka/ https://mgotuje.pl/ciasto- lesny-mech/ https://mgotuje.pl/makowiec- na-kruchym-ciescie/ https://mgotuje.pl/ciasto- porzeczkowiec/ https://mgotuje.pl/wisniowa- fantazja/ https://mgotuje.pl/kostka- rocher/     Propozycje ciast na święta   Linki do przepisów: ​ https://mgotuje.pl/sernik- piernikowy/ https://mgotuje.pl/sernik-z- musem-malinowym/ https://mgotuje.pl/sernik-z- suszonymi

Marta Gotuje
Ryżowe ciasteczka z żurawiną i kokosem 171

razem mamy coś dla miłośników bezglutenowych wypieków. Idealnie kruche ciasteczka z mąki ryżowej z dodatkiem żurawiny i mocnym aromatem kokosa. Mam nadzieję, że i Wam będą smakowały :) Składniki - proporcje na około 45 ciasteczek 300 g mąki ryżowej 170 g oleju kokosowego 120 g brązowego cukru (można zastąpić erytrytolem, maltitolem lub ksylitolem) około 100 g wiórków kokosowych około pół szklanki żurawiny(...)bardzo duże jajko lub dwa małe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego duża szczypta soli  Uwaga: jeśli ciast jest zbyt twarde można dodać 2 łyżki bardzo zimnego mleka lub wody Do posmarowania kilka łyżek wody lub płynnego miodu wymieszanego z wodą w proporcjach 1:1 Uwaga: Jeśli macie problemy z zakupem mąki ryżowej, dobrej jakości oleju

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Przepisy na Sylwestra 526

Sałatka król imprezy 24.  Szybkie ślimaczki z ciasta francuskiego na wytrawnie 25.  Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego 26.  Strogonow drobiowy 27.  Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 28.  Wafle z masą mleczno - kakaową 29.  Kruche ciasteczka z dżemem 30.  Zapiekanka z tortellini, kurczakiem w gyrosie, szpinakiem i brokułem 31. Sałatka z brokułem, boczkiem, pestkami

kruche babeczki
Kruche ciastka z malinowym dżemem 125

mieć je pod ręką nie tylko dla niespodziewanych gości. Ciastka to proste wypieki i można je piec na wiele sposobów. Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów na ciastka i ciasteczka. Kruche ciastka są jednak najłatwiejsze. Zawsze używam masła lub kokosowego oleju do wypieków, również do ciastek. Maślane ciasteczka są najlepsze i bardzo aromatyczne. Do wypieku ciastek możecie użyć dowolnie wybranego dżemu(...)napełnij je dżemem. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 – 12 minut. Wymieszaj cukier puder z sokiem i polukruj kawałki ciasta. Pokrój skośnie na podłużne ciastka. Odstaw do ostygnięcia. Smacznego!   The post Kruche ciastka z malinowym dżemem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Orzechowy skalniak 85

Dzisiaj orzechowy skalniak. Ciacho z dużą ilością orzechów, kwaskowe i słodkie jednocześnie, z dodatkiem musu czekoladowego. Same dobre smaki zamknięte w jednym cieście. A dodatkowo możliwość wykorzystania nadmiarowych białek, które zostają nam na przykład po pieczeniu kruchych ciasteczek . Składniki na biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubijam na sztywną pianę

Słodki sentyment
Babeczki z kremem czekoladowo-orzechowym (Nutella) 406

Kruche babeczki w kształcie kwiatków to coś dla tych, którzy nie mają foremek na babeczki, ale mają foremki na muffinki :) Kwiatuszki wypełnione są kremem, który zrobiłam na bazie znanego smarowidła czekoladowo – orzechowego. Babeczki smakują dzieciom tym młodszym i tym starszym :) CIASTO NA BABECZKI: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła

https:KKuchniaMniam
Tarta limonkowa 558

Tarta limonkowa to bardzo prosta propozycja na słodką przekąskę do kawy - kruchy maślany spód i delikatne aksamitne nadzienie z białego serka. W przeciwieństwie do klasycznych serników, nadzienie nie upadnie po wyciągnięciu z piekarnika, więc nie wymaga specjalnego traktowania - takie ciasto po prostu musi się udać :)Foremka, w której piekłam tartę ma średnicę 25 cm.Składniki na ciasto:1 szklanka mąki2

Ciastkozercy
Rozetki ciasteczka skandynawskie 180

allegro. To foremka w kształcie serduszka, lub płatka śniegu, na długiej rączce. Rozetki w smaku przypominają mi nieco faworki. Smaży się je z ciasta podobnego do naleśnikowego (nieco gęstszego). A jeszcze gorące oprósza cukrem pudrem. Są kruche i delikatne w smaku. Znikają równie szybko jak szybko się je robi Rozetki smażone skandynawskie ciasteczka- składniki -0,5 szklanki mąki pszennej(...)łyżeczka octu (dzięki niemu nie będą aż tak bardzo chłonęły tłuszczu) -olej do smażenia -cukier puder do oprószenia Rozetki-wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie mikserem na gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę. Olej rozgrzewamy do temperatury około 170°C. Foremki zanurzamy w gorącym oleju na moment by lekko się rozgrzały (jeśli rozgrzeją się zbyt mocno ciasto będzie się

Arbuziaki
Rozetki ciasteczka skandynawskie 206

allegro. To foremka w kształcie serduszka, lub płatka śniegu, na długiej rączce. Rozetki w smaku przypominają mi nieco faworki. Smaży się je z ciasta podobnego do naleśnikowego (nieco gęstszego). A jeszcze gorące oprósza cukrem pudrem. Są kruche i delikatne w smaku. Znikają równie szybko jak szybko się je robi Rozetki smażone skandynawskie ciasteczka- składniki -0,5 szklanki mąki pszennej(...)łyżeczka octu (dzięki niemu nie będą aż tak bardzo chłonęły tłuszczu) -olej do smażenia -cukier puder do oprószenia Rozetki-wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie mikserem na gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę. Olej rozgrzewamy do temperatury około 170°C. Foremki zanurzamy w gorącym oleju na moment by lekko się rozgrzały (jeśli rozgrzeją się zbyt mocno ciasto będzie się

Arbuziaki
Tarta cytrynowa z bezą (Lemon Meringue Pie) 149

Rozpływająca się w ustach, lekka i orzeźwiająca tarta na kruchym spodzie z kwaskowatym mocno cytrynowym kremem i przyrumienioną puszystą bezą.  Jest to słodka propozycja dla wszystkich miłośników deserów, którzy lubią połączenie smaku słodkiego i kwaśnego. Pięknie się prezentuje, a smakuje wybornie... Składniki: 180 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru żółtko nadzienie: 2 czubate łyżki(...)masła 3 żółtka jajko beza: 4 białka szklanka drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko wyrobić gładkie ciasto, dodając pod koniec wyrabiana żółtko.  Uformować ciasto w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez godzinę. Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy (o średnicy około

wyzwania kuchenne
NALEŚNIKI ORKISZOWE 156

przyrządzenia jest dobra patelnia czyt. nie przywierająca. Druga ważna rzecz to czas smażenia-na jedną stronę starczy maks. 2 min aby ciasto się ścięło i zachowało sprężystość. Bez tych dwóch czynników niestety nasze podejścia mogą się zakończyć kruchym i niesprężystym naleśnikiem który nada się tylko na "wafel"😁 Trzecią dość istotną rzeczą jest rodzaj mąki. Każda ma swoją konsystencję

Zdrowie i pysznie na talerzu
Tarteletki z likierem 119

przepadam za likierami, żeby nie powiedzieć, że ich nie lubię. Jednak słony karmel nie dawał mi spokoju. I tak wyszły te oto cuda. Kruche terteletki twarogowe z żelem z likieru o smaku słonego karmelu. Ciasto: 200 g sera twarogowego półtłustego 100 g masła 150 g mąki Wypełnienie: 250 ml likieru o smaku słonego karmelu 2 łyżeczki agar agar lub żelatyny

Kucharzyca
Rogaliki drożdżowe z makiem. Przepis krok po kroku 225

ciasta. Zamiast czekać, aż ciasto podwoi swoją objętość, wstawiamy je na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 30°C. Ciasto jest pulchne i wyrośnięte. Na stronie mamy także przepis na  kruche rogaliki (link)   Rogaliki drożdżowe z makiem to nie tylko świetny przepis na zabawę z dziećmi

kuron.com.pl
Kruche babeczki z marakują 139

Pyszne kruche babeczki wypełnione słodko - kwaśnym kremem polecają się na weekend :) Składniki: ciasto - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 200 g masła - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 żółtka - skórka otarta z jednej cytryny masa - 100 g białej czekolady - 330 g śmietany kremówki - 2 marakuje Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy, formujemy kulę i schładzamy w lodówce 30 minut. Następnie

Zainspirowana w kuchni
Muffinki czekoladowe 134

ciasto. Jeżeli posiadacie podobnego robota, pamiętajcie o doborze odpowiednich końcówek. Do muffinek najlepiej się sprawdzi ta w kształcie K, która przeznaczona jest do ucierania ciast. Zobacz też: Ciasteczka owsiane z żurawiną Sernik z jogurtów greckich Kruche rogaliki drożdżowe z jabłkami Jak zrobić czekoladowe muffinki - przepis Drukuj przepis Porcji: 6 dużych lub 12 małych Czas gotowania: 40 minut Składniki

Kuchnia Bazylii
Kruche ciasteczka z dżemem 169

przygotować na każdą okazję używając innych foremek. Ciasteczka są bardzo kruche, rozpływają się w ustach.  Przy tym stanowią piękną ozdobę stołu. Polecam! Kruche ciasteczka z dżemem Składniki na 2-3 duże blaszki: Na ciasto: 200g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo: cukier

Smak mojej kuchni
Bitki ze schabu duszone z marchewką 121

Bitki ze schabu z marchewką to świetna alternatywa dla tradycyjnego schabowego.  Mięso przygotowane w ten sposób jest delikatne, kruche i bardzo pyszne. A tu zapraszam na   Schab w piwnym cieście   i  Schab duszony z cebulą   Składniki: 8 plastrów schabu 4 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki suszonego lubczyku

magiczna kuchnia Kasi
ROGALIKI KRUCHO- DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 792

Rogaliki krucho- drożdżowe są pyszne, po prostu rozpływają się w ustach. Miękkie, ciasto samo w sobie nie jest za słodkie (słodkości nadaje im nadzienie). Łatwo się je przygotowuje. Idealne do kawki lub na podwieczorek. W moim domu rogaliki znikają błyskawicznie i już wiem, że zawsze muszę robić je z podwójnej porcji ;) Z przepisu korzystam już wiele lat i zawsze wychodzą

Zrób to smacznie
Rogaliki trzyskładnikowe. 129

Pyszne kruche rogaliki, do zrobienia których potrzebujemy tylko trzech składników. Wystarczy zagnieść ciasto i włożyć do lodówki. Po godzince zawijacie już rogaliki. Nadziewać możecie według uznania. Co kto lubi. Tym razem zrobiłam z czekośliwką, ale pyszne są z nutellą, z zasmażanymi jabłkami, z różnego rodzaju dżemami. Za każdym razem mogą być inne. Składniki: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny

Agusiowe smakołyki
HIT- Różowe miękkie ciastka malinowe 199

naszym życiu ??? To ponownie zapraszam was do odwiedzenia strony   www.uczymyjakslodzic.pl  W kilku słowach o samych ciastkach. Z wierzchu i od spodu kruche a w środku struktura najlepszego biszkoptu połączona z piaskową konsystencją ciasta ucieranego. Nie wiem jak to lepiej ubrać w słowa. Miękkie i aromatyczne z wyraźnie wyczuwalnym smakiem malin i kontrastującym kwaskowym cytrusowym posmakiem. Poezja wśród wszystkich

vaniliowoczekoladowa
Tarta na orkiszowym spodzie z rabarbarem i migdałami. 151

rozmąconym białkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika do 180-190C i pieczemy około 40 min. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem.   Ciasto mimo trudności z jego wyłożeniem na blaszkę smakuje rewelacyjnie. Jest kruche i delikatne. Warte zachodu ;-)   Inspiracja pochodzi z tej strony

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto Pleśniak. 171

Ciasto Pleśniak. Edyta Guhl Serdecznie zapraszam na tradycyjny pleśniak, który bardzo modny byl w czasach mojego dzieciństwa. Ciasto znane jest również pod nazwą zapleśniak, skubaniec, kruszeniec lub nawet kruche z owocami. Pleśniaka można upiec z dzemem, albo ze świeżymi owocami jak utarte jabłka, czy pokrojone w kawałki truskawki. Najlepiej jednak smakuje z kwaskowym dżemem własnej roboty

dolcevitainmykitchen
krucha tarta z leśnymi grzybami 134

chodzi - rozróżniam tylko podgrzybki ;-) ale ich pyszny smak oraz przyjemność chodzenia po lesie są wystarczającą frajdą. A jeśli dodam do tego, przygotowaną na kolację, kruchą tartę z grzybami i serami... Cóż, spróbujcie sami. składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 140 g masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany składniki na farsz: 1 1/2 szklanki leśnych grzybów (pokrojonych i obgotowanych) 1 duża

babka w formie
TARTALETKI Z TRUSKAWKAMI POD KRUSZONKĄ 209

Kruche babeczki kryjące w swoim wnętrzu truskawki pod pyszną kruszonką   SKŁADNIKI  Ciasto: 200 g mąki ½ kostki margaryny ½ szkl. cukru 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 25 dag truskawek wiórki kokosowe Kruszonka: 4 łyżki margaryny, 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru WYKONANIE Składniki na ciasto zagniatamy. Chowamy do lodówki na 30 min. Ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy foremki

słodki bratek
KRUCHE BABECZKI Z BUDYNIEM 115

wykupią... Mogła bym tak jeszcze długo wyliczać, ale po co i tak się mój misterny plan posypał ;) Dlatego dzisiaj bez planowania, bardzo smaczne kruche babeczki, a później kino też z całkiem fajną babeczką :) SKŁADNIKI: ciasto 300 g mąki 50 g cukru pudru 3 żółtka 150 g cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany szczypta soli budyń 150 ml mleka

Kuchnia w opałach
Tarta z gruszką i serem pleśniowym 160

Połączenie sera pleśniowego i gruszki jest rewelacyjne. Ta wytrawna tarta jest krucha i pyszna. Rewelacyjnie nadaje się na kolacje we dwoje. Składniki: ciasto: 300 g mąki 150 g masła szczypta soli 1 jajko nadzienie: 50 g masła 2 łyżki mąki 400 ml mleka 200 g sera pleśniowego np. niebieski lazur 2 - 4 gruszki płatki migdałowe pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Wszystkie

Mama Gotuje
Mini rogaliki 98

Kruche i delikatne rogaliki z marmoladą zaspokoją zachcianki niejednego łasucha. Składniki: Ciasto: 1 kg mąki 2 margaryny 4 jajka 10 dkg drożdży ok. 8-10 łyżek śmietany Nadzienie: słoik marmolady (ok 350g) Wierzch: cukier puder Sposób przygotowania: Składniki na ciasto posiekać ze sobą, zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę do zimna- ok. 30 min. Ciasto rozwałkować, pokroić na małe kwadraty

Kuchnia w czekoladzie
Kruche talarki korzenne z żurawiną 129

Cudownie aromatyczne i niebiańsko kruche ciasteczka korzenne z dodatkiem suszonej żurawiny. Przepis prosty do bólu, ciasto łatwe w obróbce, wygodne, bo można je zagnieść nawet dwa dni wcześniej i spokojnie przechować w lodówce. Były miłym dodatkiem do gorącej herbaty, którą chętnie wypiliśmy po odwiedzinach grobów bliskich... Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Kruche rogaliki z marmoladą 157

Kruche rogaliki z marmoladą wykonałam w ramach testowania przepisu Buni . Samo ciasto jest uniwesalne. Ponieważ nie dodaje się do niego cukru, można wykorzystać go zarówno do rogalików ze słodkim nadzieniem, jaki wytrawnych pasztecików z nadzieniem pieczarkowym, mięsnym czy kapuścianym. Ciasteczka znikły w błyskawicznym tempie, a rodzina upomina się o następną porcję :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
CIASTECZKA ORZECHOWO - MARCEPANOWE 92

Wypiekanie przed Świętami pierniczków, to już w moim domu tradycja. Bardzo często na tym nie poprzestaję. W tym roku przygotowałam, także kruche ciasteczka z marcepanem. Zrobienie ich wymaga cierpliwości i samozaparcia (bo ciasto nie jest "wdzięczne", gdy się je wałkuje), ale warto.   SKŁADNIKI: ciasto 15 dkg mąki 7,5 dkg cukru 15 dkg mielonych orzechów (laskowych

Kuchnia w opałach
30 spotkanie warszawskich blogerów kulinarnych 152

łososiem, Agnieszka tartę z koziego sera, Gabryś przyniósł ze sobą hot dogi w cieście drożdżowym,  Michał babkę ziemniaczaną, Daria czekoladowe ciasto z cukinią, a Przemysław z Luizą  babeczki bezglutenowe.Ja zrobiłam kruche babeczki z kremem patissiere, tartę śliwkową i krajankę z bezą i budyniem. Na spotkaniu pojawił się również Kurczak, czyli Aga z Eksperymentalnie.com, Michał

Słodkie Przyjemności
Cynamonowe ciasteczka 402

ciasteczka są kruche i pachnące cynamonem.  Są bardzo proste do zrobienia a z ciastem pracuje się szybko i łatwo. Warto je upiec na święta. Łatwiejszych ciasteczek nie znam.Składniki: 180 g masła zimnego 90 g cukru pudru 230 g mąki pszennej szczypta soli 1 płaska łyżka cynamonu 40 g mąki ziemniaczanejczekolada do ozdobienia Przygotowanie:Wszystkie składniki umieścić w misie

Ala piecze i gotuje
Koperty ze śliwkami 191

sklepach i warzywniakach są jeszcze dostępne śliwki. Kupiłam duże okrągłe, bardzo słodkie. I upiekłam krucho-drożdżowe koperty pełne kawałków śliwek z cynamonem i cukrem migdałowym. Ciasto: 500 g mąki, 150 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, 100 cukru pudru, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Nadzienie: 500 g świeżych lub rozmrożonych śliwek, wypestkowanych pokrojonych na małe kawałki

Czerwień i błękit