Dziś zapraszam na pyszną, lekką tartę na kruchym spodzie z truskawkową galaretką, kremem śmietankowym z mascarpone oraz chrupiącą migdałową bezą. Pyszności <3 Zainspirował mnie przepis ze strony ' Świat Ciasta '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 3 żółtka 30 g cukru pudru 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła Składniki
My Culinary Artdużo roboty i z czystym sumieniem polecam ten przepis. Pamiętajcie, aby masło i śmietana były wyjęte wprost z lodówki przed wyrabianiem ciasta. Z podanej porcji wyszło mi 16 rurek. Drukuj Rurki półfrancuskie z kremem z mascarpone Pyszne, kruche rurki nadziane kremem Kuchnia Polish Czas przygotowania 10 minutes Czas gotowania 20 minutes Czas łącznie 30 minutes Liczba porcji 16 Składniki Ciasto
Mieszam w Garnkugrubości ciasta po rozwałkowaniu). Kiedy Mama piekła jakieś ciasteczka czy babeczki z kremem zawsze zagniatała potrójną, a nawet poczwórną porcję ciasta, a następnie angażowała nas do pomocy (czworo dzieci i nikogo nie trzeba było namawiać). Foremek do kruchych babeczek ma całe mnóstwo, bo w piecu mieściły się aż 3 czy 4 duże brytfanny (i ja właśnie na tych starych maminych(...)zajęcie dla czwórki rozrabiaków, by w spokoju robić inne rzeczy ;) w końcu po wyrobieniu ciasta, zanim uporaliśmy się wykrawaniem mijało sporo czasu do momentu pieczenia! A potem jeszcze je "sklejaliśmy" jeśli to były ciastka z dżemem lub napełnialiśmy kremem i owocami jeśli kruche babeczki, więc to był cały wieczór, kiedy nie plątaliśmy się pod nogami! :) A pieczone były wtedy zawsze
Kolorowy Przepisownikzrobiłam to ciasto po raz pierwszy, tak bardzo nam zasmakowało, że zajadaliśmy się nim i delektowaliśmy cały czas :) I kiedy uświadomiłam sobie, że nie zrobiłam przecież zdjęcia na bloga - ciasta już nie było! ;) Mój mąż był z tego powodu bardzo zadowolony i nie musiał mnie długo przekonywać, że muszę je zrobić jeszcze raz czym prędzej. Tym sposobem u nas wciąż(...)najlepiej rękami, gdyż jest ona bardzo gęsta i kleista. Pieczemy w temp. 190 st. przez 15-20 minut. Spód gotowy! Jest naprawdę rewelacyjny, lekko kruchy, ale wilgotny i bardzo miękki - po prostu idealny pod każde ciasto! Ale, dość zachwytów nad owsiano - żytnim spodem - czas przejść do królowej dzisiejszego ciasta - kremowej masy serowo - jaglanej! Składniki na masę: 1 szklanka kaszy jaglanej
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!wiedziałam na co mam ochotę na początku myślałam o drożdżówkach z budyniem, później o rogalikach ale jakoś zauważyłam że ciasto drożdżowe to w wersji bezglutenowej kompletnie mnie nie lubi...wiec nie ryzykowałam i wyszły mi kruche ciasteczka z budyniem...choć zamysł był na drożdżowe ciasteczka ...niestety w kuchni bezglutenowej duża część szczęścia przy przyrządzaniu przez laika(...)dodajemy drożdże, cukier dokładnie mieszamy. Jajka, olej, mleko mieszamy razem dodajemy do mąki i miksujemy około 5 min na średnich obrotach. odstawiamy na 30 min. i ponownie mieszamy jeśli ciasto nie da sie wyrobić gdyż jest za rzadkie dodajemy więcej mąki ja dodałam kukurydzianej. Wyrabiamy bardzo dokładnie aż ciasto będzie samo odchodziło od dłoni. Formujemy kuleczki, spłaszczamy na kształt
NaKońcuJęzykarazu pomysł mi się spodobał, gdyż mój synek uwielbia midgały i ja też. Wykonanie jest raczej mało pracochłonne, zresztą ja miałam pomocnika, więc przygotowanie ciasta poszło w ekspresowym tempie. Uważam, że babeczki są pyszne. Kruche, słodkie w sam raz do popołudniowej kawy. Jedyne co zmieniłabym w przepisie to ilość masła - podczas pieczenie wytapia się. Nie wiem jak jest(...)migdały i szpatułką wymieszałam. Następnie dodałam masło – dokładnie wymieszałam. Na końcu dodałam posiekaną czekoladę mleczną. Z uwagi na to, że do pieczenia służy mi piekarnik gazowy jeszcze przed wykonaniem ciasta podłączyłam, aby dobrze się nagrzał. Przy pieczeniu ustawiam temperaturę 180 stopni. Nie mam jeszcze do końca wyczucia co do temperatury pieczenia zwłaszcza ciast, ale wiem, że nie może być zbyt
apetytnapieczenieCiasteczka te są maślane, kruche o smaku kawowo-kakaowym. Są szybkie w przygotowaniu. Ciasteczka są intensywnie kawowe dzięki dodatku mielonej kawy oraz posiadają delikatną nutę kakao. Ciasteczka są bardzo chrupiące a do tego delikatnie słodkie Te ciasteczka przygotowuje jak w domu zabraknie "czegoś słodkiego" oraz na różne domowe imprezy. Zawsze wywołują efekt WOW. Do ciasteczek wykorzystałam Palma firmy Bielmar . Wielu(...)temp 170 st. C MOJA RADA: Po pół godzinie oderwałam 1/3 ciasta. 2/3 zostawiłam w lodówce a z 1/3 formowałam ciasteczka. Po wykorzystaniu ciasta wzięłam z lodówki kolejną porcję. Ciasteczka wtedy będą bardziej kruche i smaczniejsze
Kuchnia w oparachCiasteczka z rodziny tych spiralnie zakręconych . Odrobina czerwonego barwnika i apetyczne dwukolorowe ciacha gotowe. Po zagnieceniu rozdzielamy ciasto na dwie części, jedną barwimy na różowo i w charakterystyczny sposób sklejamy poszczególne wałeczki w szachownicę. Naturalnie kruche i maślane, do herbatki jak znalazł ;). Składniki: (na ok. 35 sztuk) 150 g zimnego masła 75 g cukru pudru kilka(...)żółtka kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego Przygotowanie: Masło, mąkę i cukier puder wyrobić palcami na kruszonkę, dodać aromat, żółtka i zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Podzielić je na 2 równe części. Do jednej dodać kilka kropel czerwonego barwnika, wyrobić, by uzyskać różowe ciasto. Obie części schłodzić w lodówce przez 30 minut (lub dłużej). Po tym czasie
Nastoletnie WypiekanieSzybkie i chrupiące faworki. Pyszny przepis na kruchutkie faworki z piekarnika. Oto wyjątkowy przepis na błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego, które udadzą się każdemu! Faworki pieczone w piekarniku są mega kruche, lekkie i mają piękny złoty kolor. Szybkie faworki z piekarnika są niedrogie i bardzo łatwe do zrobienia - przepis idealny na co dzień i od święta
Moja Książka Kucharskawypiekane przez 90 sekund w piecu szamotowym opalanym drewnem w temperaturze 500°C. Ta dbałość o szczegóły pozwala uzyskać idealny placek na cienkim kruchym spodzie z cudownie puszystym rantem. Jednak pizza to oczywiście nie tylko ciasto, ale również dodatki. W Niezłym Dymie będziemy mogli spróbować prawdziwej Margherity z oryginalnymi pomidorami San Marzano , rosnącymi na polach wulkanicznych na południe
Food Squaresezonie pojawiło się na blogu kilka nowych ciast ze śliwkami: puszyste i delikatne, na oleju, z żółtymi śliwkami - klik chrupiące i kruche plum pie - klik delikatnie słodkie, z kruszonką, na drożdżach - klik jednak najczęściej przez Was odwiedzanym postem jest ten przepis - klik Dla mnie nie ma znaczenia, jakie dokładnie jest ciasto, ważne, że są w nim śliwki! Szczerze mówiąc
Słodkie inspiracjeMakowce i wszelkie ciasta makowe uwielbiają moi domownicy. Szukałam długo przepisu na makowiec na kruchym spodzie i dodałam do tego jeszcze jabłka. Powiem szczerze, że wyszedł bardzo dobry i bardzo szybko „wyparował” Składniki: 1 duża puszka masy makowej 250 g masła lub margaryny 500 g mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 4 łyżki(...)śmietany 4 łyżki bułki tartej 4 duże jabłka Sposób wykonania: Mąkę przesiać a następnie dodać do niej masło lub margarynę, proszek do pieczenia, śmietanę, cukier i żółtka. Zagnieść ciasto a następnie podzielić na dwie części w proporcjach 70 % i 30 %. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok. 2 godziny. Przed wyjęciem ciasta jabłka obrać
Na słodko lub wytrawnierodzinę powierzyła mi jej wnuczka, a moja przyjaciółka. Sądząc po przepisach, ja też pokochałabym Babcię Wisię :) Rudnickie kruche babeczki z orzechami - kuchnia podkarpacka Przepis z zeszytu Jadwigi Trojnar z Rudnika nad Sanem Składniki na 35-50 sztuk (zależnie od wielkości foremek): Ciasto: 300 g mąki krupczatki (może być też tortowa) 150 g masła 100 g cukru pudru 4 surowe żółtka(...)marmolady lub powideł śliwkowych aromat waniliowy Rudnickie kruche babeczki z orzechami - kuchnia podkarpacka Jak przygotować Rudnickie kruche babeczki z orzechami Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło, cukier puder i żółtka (białka możemy użyć do innych wypieków lub zamrozić). Siekamy i zagniatamy ciasto. Kiedy składniki dobrze się połączą, ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Przygotowujemy
Trzeci talerzdelikatne papierówki lub szare renety, te ostatnie niezbyt ładne, za to wytrzymałe i świetne do ciast. Niezależnie od tego, jakie są r wasze ulubione jabłka, teraz je się ich więcej. Jeśli macie ochotę na klasyczną szarlotkę, proponuję dzisiaj taką najprostszą, na kruchym spodzie z dużą ilością świeżo przygotowanych owoców. Robię ją trochę na czuja, bo najpierw częstowała nas taką nasza(...)centymetrów na ściankach blachy tworząc rant. Teraz nakłuwam wielokrotnie ciasto widelcem i wkładam do lodówki. Gdy ciasto się chłodzi, obieram jabłka i kroję pozbawione gniazd nasiennych na dość cienkie kawałeczki. W połowie przygotowywania jabłek rozgrzewam piekarnik do 180 stopni i wkładam kruchy spód do podpieczenia na jakieś 10, góra 15 minut. Jabłka krojąc umieszczam w sporej misce, której
I tu będę miała takie te