ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:571/937)

Sernik „mandarynkowy łaciatek” 212

twistem, jeden z lepszych serniczków do popołudniowej kawy . Błyskawiczny do przygotowania, gdyż  nie bawimy się w mielenie sera, tylko wszystko traktujemy blenderem na jednolitą konsystencję, potem wylewamy na kruchy spód, pieczemy, polewamy polewą, a gdy stężeje delektujemy się smakiem J Prawda, że prosty jak budowa cepa ? Składniki: Spód: 3/4 szklanki mąki pszennej 6 dag  masła 2 łyżki cukru(...)wsypać suche składniki, dodać masło, żółtko i zagnieść jednolite ciasto, wyłożyć na spód natłuszczonej keksówki o wym 12/35 cm, wyrównać. Masa: Pokruszony twaróg i pozostałe składniki w tym puszkę mandarynek razem z sokiem   umieścić w głębokiej misce, zmiksować blenderem na jednolitą konsystencję bez grudek , ¾ masy serowej wylać na kruchy spód, do reszty wsypać kakao i dokładnie wymieszać, wylać

Wanilia i Kardamon
Brownie jak sama nazwa wskazuje jest brązowy, bo jest zrobiony z czekolady. Więc jaki jest sekret jego receptury? 269

pomiędzy ciastem a miękką czekoladką. W zależności od receptury brownie może być fudgy lub może być ciastem. Fudgy brownie jest bardziej lepki. Amerykanie nazywają taką konsystencję „gooey”, jest bardziej kremowa i „czekoladkowa”. Brownie cake jest bardziej kruche i ciastowate w konsystencji. Jak sama nazwa wskazuje brownie to „brązowiak”. Jest brązowy, bo jest zrobiony

Jem więc Jestem
Brownie jak sama nazwa wskazuje jest brązowy, bo jest zrobiony z czekolady. Więc jaki jest sekret jego receptury? 386

pomiędzy ciastem a miękką czekoladką. W zależności od receptury brownie może być fudgy lub może być ciastem. Fudgy brownie jest bardziej lepki. Amerykanie nazywają taką konsystencję „gooey”, jest bardziej kremowa i „czekoladkowa”. Brownie cake jest bardziej kruche i ciastowate w konsystencji. Jak sama nazwa wskazuje brownie to „brązowiak”. Jest brązowy, bo jest zrobiony

Jem więc Jestem
Krucha tarta kokosowo-bananowa z galaretką 487

zrobieniu bezy, zostały mi trzy żółtka. Postanowiłam wykorzystać je do zrobienia kruchej tarty. Zrobiłam ją z tego co miałam w domu. Krem budyniowy z dodatkiem wiórków kokosowych połączyłam z bananem i galaretką. Tarta wyszła bardzo smaczna. Polecam:) Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 250 g masła Składniki

The Sweet Damsel
Szybki, wilgotny piernik na powidłach 235

malutki, kruchy i dekorowany lukrem piernik na choinkę, czy miękki i mocno nadziany dżemem, czy taki – piernik duży, wilgotny, idealny do krojenia w plastry… Wszystkie te pierniki łączy jedno – to skondensowany zapach i smak świąt. Ten piernik zrobicie nawet na ostatnią chwilę ale dobrze jest naszykować go 2-3 dni przed planowanym jedzeniem – ciasto dojrzeje i nabierze aromatu. Już przy

Karo in the Kitchen
KOKOSANKI 157

Kiedy zostaje nam nadmiar białek, warto przygotować kokosanki. Kruche na zewnątrz, ciągnące w środku, takie jak lubię. Z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy z Nas, są dziecinnie proste.  Składniki: 5 białek 250 g wiórek kokosowych 220 g cukru 90 g masła 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy mąkę ziemniaczaną.  Masło rozpuszczamy, dodajemy(...)cukier, podgrzewamy tyle, aż się rozpuści. Studzimy. Do zimnego dodajemy stopniowo pianę, delikatnie mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem wykładamy łyżeczką porcje ciasta. Pieczemy w 180 st 17 minut.  Studzimy

Z Majeczką w kuchni
Ciasteczka maślane 339

wyrób naszego domowego cukiernika czyli mojej siostry. Fajne, kruche, maślane ciasteczka. W sam raz do pudełka. Przepis pochodzi z tego bloga. Składniki: 1 szklanka i 3 łyżki dowolnej mąki 120 gram masła 3 łyżki cukru pudru Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać bardzo miękkie masło i całość dokładnie wyrobić. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego

Pasja Smaku
Adwentowe rogaliki migdałowo-waniliowe – Vanillekipferl 190

cudowne, kruche, rozpływające się w ustach rogaliki prosto z Austrii, podobno z samego Wiednia :) kilka lat temu trafiłam na nie zupełnie przypadkowo i przepadłam – nie jadłam lepszym kruchych ciasteczek. Potem były poszukiwania przepisu (głównie proporcji idealnych), a potem ileś czasu zabierałam się za ich zrobienie. Wciąż coś przeszkadzało. Ale wreszcie są! Najlepsze na świecie adwentowe rogaliki migdałowo-waniliowe(...)wcześniej uformowanej kiełbaski i grubości talarków. Uwaga – rogaliki są mega kruche, więc nie warto robić ich bardzo cienkich. Nie przejmujcie się, jeśli każdy będzie inny – to właśnie ich urok. Uformowane rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli formowanie zajęło Wam trochę czasu i ciasto zdążyło się ocieplić, schłodźcie je jeszcze raz przed pieczeniem. Rogaliki piec

Pociąg Do Kuchni
Kruche ciasteczka czyli smak dzieciństwa:) 359

znane każdemu kruche ciasteczka, jedne z moich ulubionych:)) Składniki: 300 g mąki 1 jajko 1 łyżka proszku 150 g masła 70 g cukru pudru  1 paczka cukru wanilinowego Sposób przygotowania: Na stolnicy lub w misce mieszamy mąkę z cukrem pudrem , proszkiem i cukrem wanilinowym. Dodajemy jajko i pokrojone masło, śmietanę,  zagniatamy, aż do momentu gdy ciasto będzie mieć

Cukier&Puder
Bezglutenowe miętowe ciastka z czekoladą 157

Inspiracją do tych kruchych ciastek znów był przepis Marty Stewart. Nie są piękne, a wierzcie mi ich smak rekompensuje brzydotę. Wytrzymają przechowywane w pudełku ponad tydzień. Składniki: 200 g mąki kukurydzianej 150 g mąki ryżowej 50 g mąki jaglanej możesz śmiało zmienić proporcje mąki, ważne aby było jej w sumie 400 g 4 torebki herbaty miętowej 1 banan tabliczka gorzkiej(...)blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, przykryłam folią spożywczą i schłodziłam w lodówce przez pół godziny. Drugi sposób, to schłodzenie wałków ciasta zawiniętych w folię, po czym formowanie ich bezpośrednio przed pieczeniem. Nie będę kłamać, cisto jest kruche, i ciężko się z nim pracuje. Ten pierwszy sposób jest łatwiejszy. Piecz ciastka na środkowej półce piekarnika w temp. przez 15-20 minut

greenscarf
Mini tarty z orange curd 240

Słoneczka mi już brakuje i ciepła. Przynajmniej mam na talerzu. Kruche,kakaowe mini tarty z orzeźwiającym orange curd i bitą śmietaną. Moje kubki smakowe szalały. Składniki: 15 dag margaryny 30 dag mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki kakao Orange curd 30 g margaryny 80 ml soku z pomarańczy 2 jajka 1 żółtko(...)szkl cukru Bita śmietana 200 ml kremówki 1,5 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Wszystkie składniki dajemy do misy z robota i wyrabiamy ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Zimnym ciastem wylepiać małe foremki do babeczek i do mini tart. Piec około 15 min w 180 st. Po wyjęciu z pieca

Ala piecze i gotuje
Wyciskane maślane ciasteczka z konfiturą 127

  Ciasteczka jak to ciasteczka, wszystkie są pyszne;) Te kruche wyciskane ciasteczka z konfiturą nie raz zapewne gościły w Waszych domach, bo niemal w każdym sklepie

Rusty Fork
Tartaletki bez pieczenia z malinami 214

Dziecinnie proste deserki na wspaniałym kruchym, czekoladowym spodzie. Delikatna bita śmietanka i soczyste malinki są dopełnieniem całości. Deserki z niewielką moją pomocą wykonała córcia ;) Spód: 

Smakołyki Asi
Najlepsza babka cytrynowa 227

Najlepsza babka cytrynowa w Środkowej Europie ;)   Wilgotna, krucha z cytrusowym aromatem. Znika zanim ostygnie. Składniki 200g maki ziemniaczanej 100g maki pszennej tortowej 200g cukru

Pyry na Gaz