Jak to miło jest zaczynać weekend piątki! Szkoda, że wszystko co dobre szybko się kończy, a od przyszłego roku nie będzie tak kolorowo.. tym bardziej
Be Fit Be StrongMięso i ziemniaczki – proszę bardzo! Co prawda nie w wydaniu klasycznego obiadu na talerzu , a w formie rewelacyjnych kotlecików , ale zdecydowanie warto wziąć je pod
Ostra na SłodkoPrzepis zrodził się podczas samego robienia ;) trochę tego trochę tamtego i ciasto gotowe, zniknęły w kilka chwil ;) wyszło 9, a mi udało się zjeść 2 ! ;) Składniki: 2 średnie jabłka (około250g) 1 duże lub 2 małe jajka 0,5 szklanki mąki żytniej typ 2000 niecałe 0,5 szklanki mleka 0,5% 1 łyżeczka proszku(...)dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy rozgrzewamy dużą teflonowa patelnie, na której smażymy placuszki przykrywamy pokrywką, żeby lepiej nam się przewracało racuszki na drugą stronę gotowe placki polewamy miodem SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwartości odżywczych, karmiąc podniebienia swą naturalną słodyczą. Przejrzałe banany osładzają placuszki dostatecznie, by obyć się już bez dodatku innych słodzideł, jeśli jednak najdzie Was ochota na rozpustny posiłek, to placki zaserwujcie z czekoladą, sosem karmelowym lub kokosową bitą śmietaną. Do tego plasterki świeżych bananów lub sezonowe owoce i dzień rozpocznie się dla Was nad wyraz udanie Składniki na około(...)pestek winogron) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej Banany, jogurt, olej i ekstrakt umieścić w misce – zblendować na masę. Dodać mąkę oraz sodę – ponownie zblendować na gładkie ciasto, odstawić na 5 minut. Dobrze rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką. Na suchą patelnię wykładać po około półtorej-dwie łyżki ciasta, formując okrągłe placuszki (ciasto nie rozlewa się samoistnie na patelni
Even Better Foodsię podobnego smaku i absolutnie się nie zawiodłam. Smak jest mocno owocowy i słodki, podkreślony przez wanilię i lekką goryczkę gorzkich migdałów. Plus za brak rafinowanego cukru. Najlepszy do placków, gofrów i omletów :) * Allos pieczywo chrupkie amarantusowe wielozbożowe Ekologiczne pieczywo chrupkie, podobne do popularnego pieczywa z supermarketów, jednak ma w swoim składzie kminek, len i kolendrę, z którymi w tego(...)pełnoziarnista mąka amarantusowa* (20%), mieszanka ziaren 8% (sezam*, len*, gryka*, owies*), sól morska, kminek*, kolendra*. *składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli DE-001. * De Rit miodowe ciasto z mąki żytniej pełnoziarnistej Składniki: mąka żytnia pełnoziarnista* (33,5%), inwertowany syrop cukru trzcinowego*, miód* (27%), mąka żytnia* (11,4), kwasek (wodorowęglan sodu), cynamon*. Bez dwóch zdań, to najlepsze
Poranek na słodkonadesłane przepisy konkursowe. Nawet nie spodziewałam się, że tyle pyszności wymyślicie ! Niby kasza, wydawać by się mogło że "cóż można z niej wymyślić..." A jednak! Pojawiły się ciasta, chleby, zapiekanki, kotlety, zupy, pudding, sałatki ! Na pewno będę korzystać z waszej pomysłowości :) Jednego zwycięzcę wyłonię po waszym głosowaniu (przypominam, że jednego wybieram ja, a dwóch Wy) A teraz czas(...)farszem z białą kaszą gryczaną, indykiem i warzywami 3. Deser jaglano – owocowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Gofry z kaszy jaglanej 5. Jagielnik czekoladowo- kokosowy 6. Jaglany placek z rabarbarem 7. Kasza orkiszowa pod pierzynką 8. Kotlety z kaszy gryczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 9. Krupnik na gęsich pipkach 10. Kukurydziany deser z jogurtem
Tradycyjna KuchniaStaram się jeść dobre, wartościowe śniadania, szczególnie w weekendy, gdy nie muszę wstawać na 7.00 do pracy i rano mam więcej czasu, by przygotować coś dobrego ;) Te placki są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe, głownie dzięki nasionom chia i olejowi kokosowemu. Z pysznymi, świeżymi truskawkami, zapewniają siłę na cały poranek ;) Polecam! Składniki: 125 ml jogurtu naturalnego(...)Wszystkie składniki oprócz truskawek umieścić w misce i delikatnie wymieszać, tak, by składniki się połączyły. Truskawki pokroić na plasterki. Patelnię z olejem rozgrzać, na niej kłaść po jednej łyżce ciasta, a w środek wkładać plasterki truskawek truskawki. Smaż z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji: Naturalnie zdrowe produkty znajdziecie pod tym linkiem :) www.naturalniezdrowe.com.pl
Domowa cukiernia EwyWszystkie składniki poza miodem i olejem kokosowym dobrze wymieszaj , najlepiej blenderem albo malakserem. Roztop na patelni olej kokosowy i wylej trochę ciasta tak, żeby cienka warstwa przykryła patelnię. To ciasto będzie dość gęste, więc możesz sobie pomóc łyżką, żeby rozprowadzić je na całej patelni. Smaż na małym ogniu , bo inaczej zaczną się przypalać. Po mniej więcej 3-4 minutach obróć(...)najprostsze naleśniki wymaga trochę wprawy w przewracaniu, czekoladowe naleśniki powinny być trochę łatwiejsze w przygotowaniu . Zdjęcie powyżej właśnie przedstawia takiego naleśnika, mimo iż wygląda jak czekoladowy herbatnik albo placek ziemniaczany Przepis nie należy do niskowęglowodanowych (czytaj więcej: Dieta niskowęglowodanowa ), choć czekoladowe naleśniki są bezglutenowe, bezzbożowe i bez nabiału. Ze względu na kakao miejsce tych naleśników w diecie SCD jest
PaleoSMAKRogaliki robione przeze mnie już widzieliście, także dziś pokażę Wam rogaliki mojej mamy. Składniki: 1 kostka masła, 1 kg mąki pszennej (najlepiej tortowej), 1 śmietana18
W kuchni u MonikiPyszne i efektowne. Polecam na specjalne okazje :) Składniki na biszkopt: 4 jaja, 4 łyżki mąki, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na masę
Tradycyjna KuchniaDziś mimo, że mam wolny dzień wstałam dość wcześnie, żeby upiec placek bananowy jako niespodziankę dla mojej mamy ;) na jeden dzień wracam w rodzinne strony. Przechodząc do placuszków, robiłam je pierwszy raz znów znak zapytania czy wyjdą, wyszły niekształtne z dziurkami ale smaczne ;) Składniki: 1 jajko 200g serka wiejskiego lekkiego 1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru(...)przygotowania: Od serka odlewamy śmietankę i wszystkie składniki mieszamy razem rozgrzewamy teflonową patelnie przecierając ja lekko ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek wykładamy na patelnie po jednej łyżce ciasta na placuszek, smażymy dość długo na jednej stronie, ąz brzegi się zetną i będzie można bez problemu przewrócić SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWytrawne placki z dyni przygotowuje się bardzo szybko i prosto. Placuszki można podać z sosem pomidorowym, lub jogurtem greckim, mi najbardziej smakują bez dodatków :) Składniki: 500 g miąższu z dyni 200 g mąki pszennej kawałek świeżego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru w proszku pół łyżeczki ostrej papryczki w proszku sól pieprz 2 jajka olej(...)uprażyć w piekarniku . Następnie zetrzyj na grubych oczkach i przełóż do większego naczynia. Dodaj przyprawy, jajka, mąkę i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, za pomocą łyżki nakładaj ciasto i smaż na złoty kolor ( około 2 minuty z każdej strony
Kukuleczkiposiadanej przez nas tortownicy. Wówczas blaszkę wykładamy folią aluminiową, układamy kolejno placki i sos, lekko dociskamy. wygładzamy wierzch i chłodzimy. Dzięki temu uzyskujemy równiutki, kształtny torcik. składniki: placki: 3 nieduże, młode cukinie 3/4 szkl mąki pszennej 2 jajka łyżka oliwy 1/2 szkl mleka duża szczypta soli sos: 5 łyżek jogurtu greckiego 1 nieduży ogórek zielony 2 ząbki czosnku(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, jogurt i przyprawy. Wymieszać, odstawić do lodówki. Cukinie umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko odcisnąć. Jaja zmiksować, dodać pozostałe składniki ciasta, zmiksować do konsystencji nieco gęstszej niż ciasto naleśnikowe (w razie potrzeby dodając nieco mąki lub mleka - zależy to od cukinii, jakiej używamy). Ciasto odstawić na ok 10 minut. Na lekko
6niebojedną książkę autorka mogła kupić 3 spore majątki. À propos książek: W 1858 roku własnym nakładem wydała swoją książkę: „Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych oraz pieczenie ciast”. Książka osiągnęła spory sukces, więc autorka przystąpiła do pisania drugiej. W 1860 roku wydano "365 obiadów za pięć złotych", która stanowi zbiór przepisów polskich wpływami kuchni francuskiej, rosyjskiej, włoskiej(...)ekstrawaganckie smakołyki, jak: „zupę żółwiową” czy też dania z zastosowaniem trufli. Wstęp do mojego artykułu jest cytatem właśnie z tej książki. W mojej ulubionej książce pani Lucyny "Baby, placki i mazurki: praktyczne przepisy pieczenia chleba, bułek, placków, mazurków, tortów, ciastek, pierników i tp." (wydawnictwo Jan Fiszer, Warszawa 1909) znaleźć można szereg naprawdę interesujących przepisów na wypieki, np. przepis
Przepisy Aleksandry