ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:410/550)

JAK RADZIĆ SOBIE Z UPAŁAMI W MIEŚCIE? 214

    Prawdziwe tropiki - termometry pokazują powyżej 30 stopni Celsjusza, a prognozy zapowiadają większość sierpnia i początki września równie upalne.      Przy takiej pogodzie

W kuchni Karmel-itki
Ziemniaczane kluchy mojej babci (szare kluski) 116

boczek wędzony, ilość wg uznania półtłusty twaróg, ilość wg uznania natka pietruszki, opcjonalnie * PRZYGOTOWANIE Ziemniaki należy obrać i umyć, a następnie zetrzeć na tartce o drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Tę czynność można sobie ułatwić np. malakserem. Masę ziemniaczaną umieszczamy następnie na sicie pokrytym dwukrotnie złożoną gazą i mocno odciskamy. Wodę, którą ziemniaki stracą, odstawiamy na kilka minut(...)wsypujemy mąkę oraz sól. Wodę po ziemniakach odlewamy, zostawiając skrobię, która zebrała się na dnie garnka. Wybieramy ją i dodajemy do ziemniaków. Masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy. Powinna przypominać konsystencją ciasto na lane kluski. Jeśli wydaje nam się za rzadka, to dosypujemy więcej mąki. Jeśli jest za gęsta, to możemy zetrzeć jeszcze jednego ziemniaka.  W dużym garnku gotujemy wodę wraz

Food Square
Racuchy drożdżowe z jabłkami 169

Przed nami tłusty czwartek i nie wypada się tego dnia opierać przed zjedzeniem choćby jednego pączka, faworka czy racuszka. Tego dnia nie liczymy kalorii, tym będziemy

Smakowity Blog Kulinarny
Amerykańskie pancakes 212

patelni rozgrzałem bardzo niewielką ilość oleju słonecznikowego, tak aby patelnia była jedynie delikatnie nim pokryta. Na rozgrzany olej nakładałem ciasto. Na każdy placuszek używałem dwóch łyżek stołowy ciasta. Ciasto samo powinna uformować się w odpowiedniej wielkości i grubości placuszki. Delikatnie poruszałem też patelnią, aby placuszki nie przywarły. Smażyłem na małym ogniu, aby spód placuszków nie przypalił się, a jednocześnie(...)przygotowanej ilości cista powinno udać się usmażyć około 10 placuszków. Ułożone w piramidę placuszki polałem delikatnie syropem klonowym, który podałem również obok, aby każdy mógł polać sobie swoje placki. Pancakes można podać również z konfiturami lub po prostu posypane cukrem pudrem, jednak moim zdaniem zdecydowanie najlepsze są z syropem klonowym, który ma fenomenalny smak i aromat

Wyprawy kulinarne
Naleśniki w trzech odsłonach - sojowe, kokosowe i tradycyjne 186

Uwielbiam naleśniki. Właściwie w mojej rodzinie każdy wprost za nimi przepada. Naleśniki na słodko, wytrawnie... Każdy może wybrać coś dla siebie. Dodając ulubione nadzienie zmieniamy ich

Słodkie okruszki
Kopytka dyniowe okraszone cebulką na winie 178

Po  kopytkach marchewkowych , wraz z jesienią przyszła pora na słoneczne kopytka dyniowe, które są  jednym z moich ulubionych i obowiązkowych obiadów w sezonie jesiennym

Kraina Miodem Płynąca
Chrupiące racuszki akacjowe 146

Wczoraj pisałam Wam o placuszkach z bzu czarnego a dziś proponuje racuszki akacjowe równie pachnące i przepyszne. Akacja kwitnie w tym roku przepięknie i tak pachnie

Moje Małe Czarowanie
Dietetyczne ciastka (z fasoli) 146

smaku; - 1/3 gorzkiej czekolady i 1/3 mlecznej czekolady Wykonanie: Fasolę odsączyć i wypłukać dokładnie. Za pomocą blendera zmiksować na puree. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą. Dorzucamy pokrojoną czekoladę. Ciasto odstawiamy na 20 minut do pół godziny. Po tym czasie masa powinna związać się na tyle, że można ją nakładać łyżką na papier do pieczenia. Pieczemy na 180 stopni przez(...)load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('307bb9b0c4f81ac0dd3f1f6b58887116').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: czekoladowe ciasteczka z fasoli ciastka z fasoli placki z CZERWONEJ fasoli The post Dietetyczne ciastka (z fasoli) appeared first

dom-agi.pl
Wiśniowy torcik brownies z bitą śmietaną 127

Składniki na tortownicę śr. 26 cm 200g czekolady, po 100g gorzkiej i mlecznej 100 g masła 120 g cukru 4 łyżki mąki 5 jajek 2 szkl

kolorowotorcikowo
Placuszki bananowo-kokosowe z mąką lnianą (bez glutenu, cukru, jajek i mleka) 161

mleka i sprawdzą się w przypadku osób będących na diecie bezglutenowej - to świetnie trafiliście! Te naprawdę smakują rewelacyjnie, idealnie się smażą, są mięciutkie i cudownie pachną!  Dodatkowo placki wzbogaciłam o mąkę lnianą, która jest delikatnie wyczuwalna w smaku i sprawia, że są one bardziej zdrowsze. Wszakże mąka lniana posiada dużo białka oraz błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu(...)olej kokosowy do smażenia Wszystkie składniki umieścić w misce i zblendować na jednolitą masę. Następnie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta, które w razie potrzeby można odrobinę spłaszczać. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami. (Na zimno

Di gotuje
Owsiane placki z czereśniami - bezglutenowe :) 136

Ostatnio ciągle "plackuje" :D Moje śniadania to przeważnie przeróżne placuszki, z różnych mąk i dodatków. Można napisać, że z codziennej owsianki przerzuciłam się na placki :)  Poniższe są wykonane z mąki owsianej , certyfikowanej jako bezglutenowa, słodzone erytrolem , a główny dodatek stanowią czereśnie . Jeszcze nie tegoroczne, a zeszłoroczne, mrożone :( Ale i tak były pyszne :) Placuchy wychodzą bardzo mięciutkie, delikatne(...)składniki (oprócz czereśni) do miski i dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.  Teraz dodaj pokrojone na pół czereśnie i delikatnie zamieszaj całą masą.  Patelnie mocno nagrzej, wylej porcje ciasta i smaż do momentu pojawienia się pęcherzyków. Następnie przewróć na druga stronę i smaż niecałą minutę.  Dodaj ulubione dodatki, u mnie masło z nerkowców i banan

Zdrowie na języku :P
Kluski szare, kluski żelazne 163

wszelkiego rodzaju mięsami w sosie. Podobno są i tacy, którzy jadają je z białym serem. Ja w każdym razie zawsze jak trę ziemniaki na placki, mam dylemat…. placki czy te kluski. Brzuszek by chciał oba, ale te kalorie… Kluski może nie wyszły mi tak szare, jak pamiętam je z dzieciństwa, kiedy to kolorem przypominały szare pyzy(...)zależności od gatunku, mają inną „mączność”. Dlatego ja zawsze pierwszą kluskę kładę testową. Jeśli się rozpada, dodaję mąki. Jeśli trzyma formę, jadę z resztą ciasta. Tak czy siak….Takich smaków i aromatów z dzieciństwa chyba się nie zapomina Drukuj Kluski szare, żelazne kluski window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 5-6 dużych ziemniaków 6 łyżek mąki pół łyżeczki

Mieszam w Garnku
Marysieńka Siostry Anastazji 157

Dziś postawiałam na to pyszne i niebanalne ciasto, które pochodzi z przepisów siostry Anastazji. Nie dość, że ładnie się prezentuje, to jeszcze wybornie smakuje :) Polecam !! Składniki: 7 jaj 1 szklanka cukru 2 pełne łyżki kakao 5 pełnych łyżek mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia S kładniki na place k  II: 25 dag mielonych orzechów 5 białek(...)cukru kryształu 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej  1 kostka masła Polewa:  1 kostka masła  1 szklanka cukru 2 łyżki kakao. 3 łyżki mleka Wykonanie : Placek I- Białka ubić na pianę, dodać cukier, żółtka, kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. wyłożyć na blachę i piec 30-40 min w 180° C. Zimne przekroić na pół

Ciasteczkowy Potwór
bezglutenowe naleśniki jaglane 238

Naleśniki to był dla mnie od zawsze sposób na smaczny i słodki podwieczorek. Jednak naleśniki to o wiele ponad to, gdyż w zależności od kompozycji: na

Gar Zdrowia
Czekoladowe placuszki z kaszy jaglanej - wegańskie, bezglutenowe :) 206

jednak modyfikując lekko skład i nadając plackom nowego smaku. Padło na czekoladę, bo kto jej nie lubi? :) W połączeniu z kaszą jaglaną, bananem i innymi dodatkami wyszło coś przepysznego! Mięciutkie i puszyste placuszki przekładałam domowym dżemem truskawkowym, a całość dopełniłam bananem, masłem migdałowym i kruszonym ziarnem kakao.  Składniki (2 porcje - 10 placków): 100 g kaszy jaglanej(...)obierz i dobrze rozgnieć widelcem. Wszystkie składniki (oprócz oleju kokosowego i dodatków) wymieszaj dokładnie ze sobą, aby powstała jednolita masa. Na patelni rozgrzej olej kokosowy.  Nakładaj po łyżce ciasta (możesz pomóc sobie drugą łyżką, gdyż ciasta wychodzi dość kleiste, gęste) i smaż na średnim ogniu z dwóch stron po kilka minut.  Gotowe smaruj dżemem truskawkowym i układaj

Zdrowie na języku :P

Proponowane wyszukiwania